eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Chirurgie

NAVIGARE RAPIDA: » Pagaina principala » GHID MEDICAL » chirurgie

Infectiile piogene ale degetelor si mainii

Trimite pe WhatsApp Versiune pentru tiparire


Advertisements

Infectiile piogene ale degetelor si mainii


Infectiile acute ale degetelor si mainii sunt de cele mai multe ori consecinte ale traumatismelor: plagi minore neglijate (intepaturi, leziuni in timpul manechiurii, excoriatii s.a.); traumatisme deschise, infectate; erori de tratament chirurgical (toaleta insuficienta sau incorecta, suturi urmate de necroze etc.).

Dintre agentii patogeni care produc infectia, cel mai frecvent este stafilococul Alti agenti microbieni sunt: streptococul, bacilul coli si germenii gangrenei gazoase.

Simptomatologia bolii: febra (38-40oC), frisoane, alterarea starii generale, durere iradiind catre antebrat care devine pulsanta in faza de supuratie.

Complicatiile pot fi:

a)      proarea infectiei la structurile profunde producand distrugerea acestora;

b)     
difuzarea pe traiectul spatiilor celulare sau prin spatiile comisurale;

c)      retractii aponevrotice sau tendinoase;

d)      anchiloze ale articulatiilor degetelor si mainii;

e)      septicemii si septicopiemii.

Clasificate din punct de vedere topografic, infectiile acute ale mainii se impart

infectii ale degetelor – panaritii – care pot fi:

- panaritii superficiale (cuprind pielea degetelor si unghiile): eritematos, flictenoid, periunghial, subunghial, antracoid, gangrenos, erizipeloid.

- panaritii profunde (subcutanate), care pot cuprinde: spatiile celulare (celulite), pulpa degetului, tecile sinoviale (tenosinovitele), degetele, scheletul falangelor (osteite), articulatiile interfalangiene.

Infectiile mainii – flegmoanele mainii – care pot fi:

- flegmoane superficiale: eritamatos, flictenoid, antracoid;

- flegmoane profunde: in spatiile celulare (flegmonul pretendinos, retrotendinos, comisural); in tecile sinoviale (flegmonul tecii radiale, a tecii cubitale, a tuturor tecilor).

Tratamentul infectiilor degetelor si mainii este medical si chirurgical. Tratamentul medical (antibioterapia) este indicat in faza congestiva sau postoperator.. Tratamentul chirurgical se indica atunci cand colectia este certa. Drenajul este indicat in supuratiile profunde si se face transfixiant iar imobilizarea este obligatorie.


Panaritiile sunt de mai multe tipuri si anume:

1. Panaritiul eritamatos este o inoculare septica a degetului care este congestionat, cu tegumente rosii, bolnavul acuza durere importanta. Tratamentul consta in pansamente antiseptice si antibiotice;

2. Panaritiul flictenular este o acumulare de lichid sero-purulent subepidermic. Tratamentul consta in excizia flictenei;

3. Panaritiul periunghial este o colectie care se dezvolta in grosimea repliului unghial. Pacientul are dureri vii, pulsatile. Tratamentul consta in excizia bazei unghiei;

4. Panaritiul subunghial este o colectie care se dezvolta sub unghie, decoland-o sau chiar expulzand-o. Durerile sunt vii, pulsatile. Se trateaza prin extirparea unghiei si pansamente antiseptice.

5. Panaritiul antracoid consta in dezvoltarea infectiei la nivelul foliculilor pilosebaceici de pe fata dorsala a degetelor. Se trateaza ca si furunculile;

6.Panaritiul gangrenos este cauzat de germeni anaerobi. Se constata flictene pline cu lichid sero-hemoragic, tegumentele sunt violacee-negre. Se impun incizii si debridari largi si antibioterapie;

7. Panaritiul erizipeloid apare la cei ce manipuleaza carne de porc si se datoreste inocularii bacilului rujetului de porc. Tratamentul consta in badijonari cu iod.8. Panaritiul pulpei degetului se dezvolta in tesutul conjunctiv al lojii pulpare. Pulpa degetului este congestionata, dura, pacientul acuza dureri atroce, pulsatile. Se trateaza prin incizie laterala si drenaj transfixiant;

9. Panaritiul segmentului mediu prezinta pielea falangei II pe fata palmara, rosie, lucioasa, tumefiata. Durerile sunt intense. Tratamentul este chirurgical si consta din doua incizii laterale si drenaj;

10. Panaritiul segmentului bazal (falanga I) prezinta semne de inflamatie si colectie la baza degetului. Se trateaza prin incizii laterale prelungite in comisura palmara

11. Panaritiile sinoviale se refera la degetele II,III si IV. Acestea sunt de regula secundare difuziei infectiei din vecinatate. Pacientul are febra, frison, insomnie si dureri. Tratamentul consta in incizia fundurilor de sac proximal si distal.

12. Panaritiile osoase sunt deobicei secundare difuziunii unei infectii. Se trateaza cu incizie, drenaj, imobilizare pe atela 2-3 saptamani.

13. Panaritiile articulare sunt deobicei secundare difuziunii infectiei de la un alt panaritiu. Diagnosticul cert se stabileste radiologic. Tratamentul consta in antibioterapie si imobilizarea articulatiei.
Flegmoanele mainii sunt de mai multe tipuri si anume:

1. Flegmonul eritematos se prezinta ca o zona de tumefactie a tegumentelor mainii, cu semne de inflamatie. Se trateaza prin imobilizarea mainii pe atela, comprese cu alcool, antibioterapie;

2. Flegmonul flictenoid se caracterizeaza printr-o flictena sub o batatura pa fata palmei. Se impune excizia flictenei si antibioterapie.

3. Flegmonul antracoid se dezvolta pe fata dorsala a mainii la nivelul foliculilor pilosebacei. Se trateaza ca si furunculul antracoid.

4. Flegmonul tenarian se dezvolta pe loja tenara. Pacientul are dureri spontane la miscarea policelui. Tratamentul consta intr-o incizie palmara, imobilizare, antibiotice.

5. Flegmonul hipotenarian se dezvolta in loja hipoternara. Necesita incizie, imobilizare, antibiotice.

6. Flegmonul medio-palmar se constata printr-o tumefactie palmara si dureri la extensia degetelor. Tratamentul este chirurgical, se impune imobilizare si antibioterapie.

7. Flegmonul comisural se dezvolta la nivelul celor trei loji conjuctive interdigitale. Clinic se manifesta prin dureri, tumefactie locala si departarea degetelor in V. Sunt necesare incizia, imobilizarea si antibioterapia.

8. Flegmonul tecilor carpiene afecteaza tecile care invelesc tendoanele flexorilor I si V ajungand la nivelul antebratului. Tratamentul consta in incizii multiple, imobilizare, antibioterapie.


Alte materiale medicale despre: Chirurgie


loading...


INFECTIILE GENITALE CU CHLAMYDIA TRACHOMATIS Epidemiologie Numarul de cazuri raportate cu infectii genitale cu C. trachomatis a crescut, fiind estimat [...]
Slalilococii sini coci gram-pozilivi, imobili, calalazo-pozitiv i. care colonizeaza pielea, mucoasele si intestinul inferior. Slapln/ococciis atireu [...]
Toxiinfectiilc alimentare se datoreaza fie microbilor ingerati o data cu alimentele, fie unor toxine, cum ar fi: plumbul, cuprul, arsenicul, fie unor [...]


Copyright © 2010 - 2020 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - ContactDespre chirurgie

Advertisements


Alte sectiuni
Frumusete
Termeni medicali
Sanatatea copilului
Igiena
Geriatrie
Sarcina
Nasterea
Venirea pe lume a copilului
Mama dupa nastere
Sanatatea femenii
Dermatologie
Homeopatie
Reflexoterapie
Adolescenta
Kinetoterapie
Ginecologie
Obstetrica
Psihiatrie
Medicina generala
Oftalmologie
Oto-rino-laringologie
Ortopedie
Anestezia
Masajul
Sanatatea barbatului
Urgente si primul ajutor
Neurologie
Odontologie
Planificare familiala
Maturitatea
Varsta a iii-a
Nefrologie
Cancerologie
Pediatrie
Responsabilitatea juridica medicala
Genetica medicala
Simptome
Rinologia
Faringologia
Laringologia
Sistemul endocrin
Radiologie
Stomatologie
Medicina legala
Analize
Asistenta medicala
Chirurgie
Dependente
Fiziologie
Microbilologie
Neonatologie
Optometrie
Psihologie
Reumatologie
Traumatismele oaselor
TraumatologieAi o problema medicala?
Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

Intrebarea in cateva cuvinte
Intrebarea cu toate detaliile
Unde se incadreaza problema medicala?
Scrie codul din imaginea alaturata
Scrie codul din imaginea alaturatloading...

Vezi toate intrebarile