eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


CANCEROLOGIE

NAVIGARE RAPIDA: » Pagaina principala » GHID MEDICAL » cancerologie

Tratamentele citostatice - greata si varsaturile

Trimite pe messenger Versiune pentru tiparire

Tratamentele citostatice - greata si varsaturile

Advertisements

Complicatii gastro-intestinale

       Disfunctiile gastro-intestinale la pacientii care au primit tratament policitostatic preoperator, induc malnutritie, dezechilibre volemice si hidroelectrolitice, accelerarea scaderii ponderale si exacerbeaza riscul infectiilor severe atat  prin deschiderea unor surse intestinale, cat  si prin scaderea imunitatii.

               1 Greata si varsaturile 

             Cele mai des raportate ca efecte secundare de catre pacienti, sunt greata si varsaturile, acestea putand constitui motiv de limitare a dozei, care ar putea fi tratamentul de salvare a vietii. In caz de tratament paleativ pentru o boala incurabila, acestea produc tulburari electrolitice si de nutritie care scad supravietuirea.
           Cei mai expusi riscului de greata si varsaturi severe sunt femeile, tinerii si pacientii care nu au consumat alcool. 

            Chimioterapicele care sunt cele mai emetogene nu sunt, de obicei, cele care produc si sindroamele inflamatorii ale mucoaselor tubului digestiv.

           Chimioterapice emetogene in ordinea descrescatoare a emezei produse: (145) 

 •  Cisplatin
 • Dacarbazina
 • Dactinomicina
 • Ciclofosfamida
 • Lomustin
 • Carboplatin
 • Doxombicin
 • Daunorubicin
 • Citarabine
 • Procarbazine
 • Etoposide
 • Mitromicina
 • Methotrexate
 • Fluorouracil
 • Hidroxiureea
 • Bleomicina
 • Vinblastina
 • Vincristina
 • Clorambucil

           Medicatia antiemetica se adreseaza zonelor si mediatorilor cerebrali ai centrilor vomei: formatiunea reticulara laterala a maduvei, aria postrema din maduva, nucleul vagului, sistemul vestibular si centrii corticali. Neurotransmitatorii zonei trigger chemoreceptoare sunt dependenti de receptorii histaminei-l, dopaminei-2, si tip-3 serotoninici.

             Blocarea receptorilor H1 si D2 prin fenotiazina, metoclopramid si butirofenone este utila pentru simptomele date de chimioterapicele slab si moderat emetogene. Antagonistii serotoninergici (ondansetron, granisetron) asociati cu corticosteroizi sintetici puternici (dexametazona) sunt destul de eficienti in regimurile moderat si inalt emetogene, dar pot fi si ei asociati cu canabinoide (nabilone) si benzodiazepine (lorazepam, alprazolam) pentru limitarea impulsurilor la nivelul sistemului limbic si centrilor corticali. Disforia limiteaza insa utilizarea canabinoizilor (marihuana), iar depresia respiratorie pe cea a benzodiazepinelor (146).

             Sindromul tardiv de greata si varsaturi, care apare dupa 24 ore de la administrare este si mai greu de controlat.

             Mai este descris alt sindrom, de anticipare a gretei si varsaturilor, declansat de ambianta spitalului, sunete sau mirosuri asociate cu seriile de chimioterapie, care poate fi prevenit mai ales prin terapia energica a gretei si varsaturilor de la prima serie de citostatice si administrarea midazolamului pentru efectul amnestic (147).

2 Inflamatiile mucoaselor:

Chimioterapicele din clasa antimetabolitilor, antibioticelor si alcaloizii de vinca sunt cele mai des implicate in efectele toxice la nivelul tractului digestiv: inflamatii, eroziuni, ulceratii, dar oricare dintre agentii citotoxici poate provoca oprirea multiplicarii si moartea celulelor din mucoase si pierderea functiilor epiteliilor.

             Mucozita oro-faringiana, mergand de la eritem dureros la ulceratii, impiedica ingestia si creste riscul infectiilor sistemice, aceasta fiind un cumul al mai multor factori de risc si nu numai citostaticele: radioterapia concomitenta, infectiile orale/dentare preexistente, tehnica defectoasa de igiena orala, candidoza, boala periodontala, infectii cu citomegalo si herpesvirusuri.             Mucozita oro-faringiana, ca si cea esofagiana si gastrica, raspunde la tratamentul cu sucralfat, antireceptori H2 si inhibitori ai pompei de protoni, remisiunea venind odata cu refacerea numarului de leucocite, de obicei dupa 7-l0 zile (148).       

             Boala de reflux gastro-esofagian ( GERD ), ca si esofagita cronica Barrett constituie factor de risc pentru mucozite severe esofagiene, fiind agravate de varsaturile generate de toti agentii citostatici. 

             Inflamatia severa gastro-duodenala indusa de administrarea chimioterapicelor in artera hepatica pentru carcinoamele hepatice (5-FU, MMC sau MTX) raspunde si ea la terapia cu antiacide, antagonisti de receptori histaminici sau inhibitori ai pompei de proton. De asemeni trebuie proscrise consumul de: alcool, cafea, tutun, alimente grase si toate alimentele care genereaza simptome gastrice.

             Intestinul subtire este frecvent afectat, prin pierderea functiei normale de reabsorbtie a celor aproximativ 7 l de lichid intestinal + electroliti secretati pe  24 de ore, putand determina diaree severa, chiar cu risc vital. Aceasta se poate asocia cu febra, sangerare, dureri periombilicale, simptome de ocluzie intestinala, fiind mai severe la pacientii cu rezectii gastrice sau intestinale sau la varstnici (149) .

             Terapia consta in reechilibrare hidro-electrolitica, parenterala, opiacee de tipul codeinei si octeotride (analog de somatostatin) sau loperamid (150).

             Tiphlita - inflamatia localizata a cecului, cu invazie bacteriana de la nivelul colonului, apare la peste 10% din pacientii cu neutropenie si enterocolita febrila. Durerea abdominala este situata in fosa iliaca dreapta, mimand apendicita acuta sau abcesul diverticular (151).

               O forma mai severa de colita ulcerativa este ,,megacolonul toxic”, caracterizat printrun diametru de peste 7 cm pe radiografia simpla abdominala a colonului in prezenta febrei (peste 38,5 oc), dureri, sensibilitate la palparea abdomenului, mai mult de 10 scaune/zi, cu sange in fecale si semne de toxicitate sistemica sau colita fulminanta. Colita fulminanta a fost asociata cu o multime de germeni patogeni: Sallmonella, Schigella, Campylobacter, Clostridium difficile si poate fi precipitata de opiacee, antibiotice, bariul pentru examenul radiologic, tulburari metabolice sau colonoscopia la pacientii cu inflamatii colonice anterioare (152). Diagnosticul si prognosticul este dat nu de diametrul colonului, ci de toxicitatea sistemica si de penetrarea celulelor inflamatorii in musculara colonului, ceea ce impiedica peristaltica normala, in timp ce digestia bacteriana a continutului intestinal produce CO2, care alaturi de azotul inghitit, destinde intestinul paralizat.

             Terapia presupune aspiratia nazo-gastrica, repaus intestinal, hiperalimentare parenterala, repletia hidro-electrolitica, in special pentru potasiu, fosfati, calciu si magneziu, antibioterapie cu spectru larg, inclusiv pe germeni anaerobi, dar in mod special, consultul chirurgical (153). Examinarea repetata  de catre acelasi chirurg, alaturi de radiografii simple, repetate, dar mai ales, ecografii abdominale de mare sensibilitate si specificitate sunt necesare pentru monitorizarea tratamentului, deoarece corticoterapia poate influenta raspunsul obisnuit la iritatia peritoneala si poate masca o perforatie.

             Enterocolita bacteriana amoebica si pseudomembranoasa pot fi excluse prin examenul bacteriologic al fecalelor.

             Pacientii care in 2-3 zile nu reusesc sa prezinte o ameliorare, cu sau fara cresteri ale diametrului colonului, au risc foarte mare de perforatie, sepsis si existus (154).
Alte materiale medicale despre: CANCEROLOGIE


loading...


- O, da, cu cea mai mare placere! Dar sigur nu sunt riscuri? Daca ni s-ar interzice orice fel de lux si de rasfat personal in aceste cateva luni extr [...]
DEFINITIE Greata esie senzatia de \ arsatura iminenta si adeseori precede sau insoteste varsatura. Vomaesle expulzia fortata a continutului gastric pr [...]
Greata este o dereglare care se manifesta prin senzatia de vomita. Ea poate fi provocata de unele tratamente medicamentoase toxice pentru ficat, [...]


Copyright © 2010 - 2020 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - ContactDespre cancerologie

  Advertisements


  Alte sectiuni
  Frumusete
  Termeni medicali
  Sanatatea copilului
  Igiena
  Geriatrie
  Sarcina
  Nasterea
  Venirea pe lume a copilului
  Mama dupa nastere
  Sanatatea femenii
  Dermatologie
  Homeopatie
  Reflexoterapie
  Adolescenta
  Kinetoterapie
  Ginecologie
  Obstetrica
  Psihiatrie
  Medicina generala
  Oftalmologie
  Oto-rino-laringologie
  Ortopedie
  Anestezia
  Masajul
  Sanatatea barbatului
  Urgente si primul ajutor
  Neurologie
  Odontologie
  Planificare familiala
  Maturitatea
  Varsta a iii-a
  Nefrologie
  Cancerologie
  Pediatrie
  Responsabilitatea juridica medicala
  Genetica medicala
  Simptome
  Rinologia
  Faringologia
  Laringologia
  Sistemul endocrin
  Radiologie
  Stomatologie
  Medicina legala
  Analize
  Asistenta medicala
  Chirurgie
  Dependente
  Fiziologie
  Microbilologie
  Neonatologie
  Optometrie
  Psihologie
  Reumatologie
  Traumatismele oaselor
  Traumatologie  Ai o problema medicala?
  Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

  Intrebarea in cateva cuvinte
  Intrebarea cu toate detaliile
  Unde se incadreaza problema medicala?
  Scrie codul din imaginea alaturata
  Scrie codul din imaginea alaturat  loading...

  Vezi toate intrebarile