eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Bolile peritoreului

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » BOLI » bolile peritoreului

Soc peritonitic


Este insuficienta circulatorie acuta cu volum extracelular redus (un soc hipovolemic) ce insoteste frecvent peritonita acuta difuza. Iritatia chimica sau bacteriana a mare; suprafete peritoneale (20 000 cm?) produce pe aceeasi distanta un strat de edem inflamator subperitoneal cam de 2 mm grosime ceea ce realizeaza o sechestrare de 4 000 cm3 de lichid (0,2 X X20 000) pierduti din spatiul functiona). La acest volum se adauga lichidul sechestrat in cavitatea peritoneala libera si in lumenu! intestinal (ileus paralitic). Cu acesti 68 litri de apa se pierd si eiectroliti, in special NaCl, din spatiul functional. Urmarile sint scaderea debitului cardiac/minut, soc hipovolemic. Peste el se suprapune socul endotoxinic, cind peritonita este nu numai chimica (ulcer perforat), ci si bacteriana (perforatie de colon).
Tratamentul trebuie sa inceapa cu administrare de lichide Daca pacientul este vazut precoce si nu se afla in soc, atunci el poate fi mentinut la un regim lichidian simplu, similar cu acela folosit la pacientul ce a suferit o laporotomie. Daca, insa, il gasim !n iminenta de soc (accelerarea pulsului, insilitatea sistemului vasomotor) sau daca este in soc declarat atunci este necesara o administrare mai masiva de lichide. Un ghid simplu este formula urmatoare (J. H. Davis) = 2 ml/kg corpX50. Deci, pentru un pacient de 70 kg cu semne evidente de hipovolemie marcata si la care s-a facut diagnosticul de peritonita bacteriana deficitul lichidian va fi calculat la 7 litri (2X70X50). Acest deficit va fi inlocuit sub forma de solutie fiziologica sau, de preferat, solutie fiziologica echilibrata (lactat Binger) administrata in primele 24 de ore Cel putin 23 litri vor fi dati rapid, pentru a usura deficitul acu! de volum. Se monitorizeaza semnele vitale, debitul urinar prin cateter cal si PVC. Acidoza meolica, obisnuita in soc, este tamponata cu solutie bicarbonatata. Compensarea ei respiratorie este impiedicata de dislensia intestinala ce limiteaza ventilatia si, de aceea, se instaleaza o aspiratie nazogastrica

De indata ce terapia lichidiana a fost pornita, urmatoarea masura este administrarea de antibiotice. Din cauza ca peritonita este, de obicei, polimicrobiana, este obisnuit ca la inceput sa folosim penicilina-fstreptomicina. Se administreaza penicilina i. v. in doza de 1 200 000 u. in momentul internarii si 1 milion u. la fiecare 6 ore printr-o perfuzie i- v. constanta. Streptomicina se da In doze de '/i g i. m. de doua ori pe zi. Mai tirziu, se poate face antibioterapie selectiva.
Ambele terapii (lichidiana si antibiotica) au inriietate asupra interventiei chirurgicale, care, insa, este si ea o parte integranta o tratamentului urgent a] peritonitei. Dar, se opereaza pe un bolnadesocat. Cind starea hemodinamiea s-a silizat si cind s-a asigurat o acoperire antibiotica satisfacatoare chirurgul trebuie sa execute eradicarea focarului de infectie.
Daca aceste masuri nu sint eficace, se mai pot lua in consideratie mijloace adjuvante. Printre acestea se afla hidrocortizonul !n doze de 300 mg la fiecare 8 ore in perfuzie constanta. Tratamentul steroid este stopat la revenirea din soc, rar fiind folosit roai mult de doua zile. Unii apeleaza la metaraminol, agent vaso-presor si il folosesc pentru a mentine presiunea arteriala la aproximati20 mm Hg sub presiunea sistolica "normala" a pacientului.



Alte materiale medicale despre: Bolile peritoreului

Se incadreaza in peritonitele cronice localizate (periviscerite), fiind mai rar primitive ca etiolo-gie si mai des secundare : inflamatorii, traumatic [...]
Localizare foarte rara s bolii hidatice, chistul hidatic se poate dezvolta de la inceput Intre foitele mezenterului, dar cel mai frecvent este vorba d [...]
Este inflamatia acuta a se-roasei peritoneale. Forma primitiva se intilneste mai ales la copil si la sugar. Ea este o localizare peritoneala in cadrul [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre bolile peritoreului

    Alte sectiuni
    Boli si tratamente
    Boli digestive
    Boli cardiovasculare
    Bolile infectioase
    Definitii boli
    Bolile cardiovasculare
    Bolile respiratorii
    Bolile digestive
    Handicapurile
    Bolile oaselor
    Bolile alergice
    Bolile venelor
    Drogurile
    Sistemul endocrin
    Gamapatiile monoclonale
    Bolile esofagului
    Bolile stomacului si duodenului
    Bolile intestinului subtire
    Boli de colon, rect, anus
    Bolile ficatului
    Bolile cailor biliare
    Bolile pancreasului
    Bolile splinei
    Boli perete abdominal
    Bolile peritoreului
    Boli sexuale
    Hiperuricemiile
    Insomnia
    Boli endocrine
    Boli parazitare
    Virusologie
    Bolile psihice
    Boli stomatologice
    Boli cerebrale
    Boli genetice
    Boli alergice
    Bolile ochiului
    Bolile sangelui
    Boli perete abdominal
    Boli renale

    Ai o problema medicala?
    Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

    Unde se incadreaza problema medicala?

    Scrie codul din imaginea alaturat

    Vezi toate intrebarile