eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Bolile peritoreului

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » BOLI » bolile peritoreului

Peritonita tuberculoasa


Se poate prezenta sub forme diferite : 1. Acuta, care imita o apendicita acuta, colecistita sau iieus, diagnosticul fiind pus adesea pe masa de operatie. Dupa una-doua saptamini apar semnele colectiei lichidiene peritoneale. Survine in cadrul unei granulii generalizate. 2. Subacuta, cel mai adesea pleuroperitonita (sindromul Fernet-Boulland); ascita in cantitate moderata. 3. Cronica (cea mai frecnta). Se prezinta sub aspecte clinice variate : a) forma ascitica pura (ascita "esentiala* a fetelor tinere) cu lichid serofibrinos ; b) formele cazeoase si ul-eerocazeoase apar la virstele adulte, cu evolutie torpida si tendinta sechelara (periviscerite, fistulizari); c) forma fibroadesiva, ce evolueaza cu loul unei periviscerite.
In general, frecnta peritonitei tuberculoase a scazut mult in ultimul timp gratie masurilor de profilaxie activa a tuberculozei (inclusiv cu privire la bacilul tuberculos bovin) si a tratamentului manifestarilor incipiente ale tuberculozei prin posibilitatile terapeutice actuale.


Tratamentul medical se axeaza pe :

1. Masuri terapeutice cu caracter general : a) repaus la pat pina la resorbtia ascitei, apoi un repaus relativ in convalescenta timp de citeva luni ; aerisirea camerei, entual cura climatica i hi alimentatia substantiala, completa, adoptata dispepsiei digesti existente. In faza acuta febrila se vor da lapte, glucide (sirop, dulciuri, jeleuri), sucuri de fructe si legume, biscuiti, piine, paste fainoase. Se va reduce sarea. Se adauga progresiv brinzeturi proaspete, unt, oua moi, piureuri de legume, compoturi, carne slaba. Se vor evita celulozicele dure, leguminoasele, mincarea grasa, condimentele.
2. Tratamentul etiologic se face cu doua-lrei tuberculostatice administrate timp de mai multe luni : streptomieina 1 g'zi, timp de 30 zile, apoi 1 g la doua zile, timp de inca doua luni ; hidra-zida : 10 mg/kg corp, timp de sase luni, apoi tratament discontinuu, Jnca unudoi ani ; PAS, se asociaza la streptornicina sau HIN : se da In perfuzii, solutie 510e/A (1215 g/zi) timp de 15 zile apoi o perfuzie la doua zile (total 30 perfuzii). In caz de rezistenta terapeutica se poate recurge si la alte bacteriostatiee : cicloserina, rif-ampicina, etionamida.
3. Tratamentul patogenetic, care vizeaza procesele exsudati si proliferati, se efectueaza cu prednison, doza de atac 4060 mg/zi, ce se scade plna la 20 mg/zi, doza ce se mentine plna la rezorbtia exudatului si Snea zece zile. Tot la zece zile se face stimularea cu ACTH 50 mg. Se adauga v-itaminoterapie : vitamina CaA 3 comprimate/zi. electovit, vitamina A + D precum si anabo-iizante (naposim, madiol).
4. Tratamentul simptomatic: analgezice, antiemetice, combaterea constipatiei sau diareei.
5. Fizioterapie : actino- sau helioterapia sint utile in faza de convalescenta, in absenta leziunilor pulmonare in trecut, in formele ascitice se obtineau vindecari destul de rapide dupa laparo-tomie si expunerea abdomenului deschis la raze ultraviolete. Radioterapia este rezervata unor forme fibroadesi.
Tratamentul chirurgical este rar indicat, fiind rezervat accidentelor oclusi si formelor gra enteroperitoneale.Alte materiale medicale despre: Bolile peritoreuluiEste inflamatia acuta a se-roasei peritoneale. Forma primitiva se intilneste mai ales la copil si la sugar. Ea este o localizare peritoneala in cadrul [...]
Este inflamatia acuta a se-roasei peritoneale. Forma primitiva se intilneste mai ales la copil si la sugar. Ea este o localizare peritoneala in cadrul [...]
Pozitie semisezinda care foloseste forta de gravitatie pentru a favoriza adunarea lichidului purulent in peivis. Este indicata in peritonita acuta dif [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - ContactDespre bolile peritoreului

  Alte sectiuni
  Boli si tratamente
  Boli digestive
  Boli cardiovasculare
  Bolile infectioase
  Definitii boli
  Bolile cardiovasculare
  Bolile respiratorii
  Bolile digestive
  Handicapurile
  Bolile oaselor
  Bolile alergice
  Bolile venelor
  Drogurile
  Sistemul endocrin
  Gamapatiile monoclonale
  Bolile esofagului
  Bolile stomacului si duodenului
  Bolile intestinului subtire
  Boli de colon, rect, anus
  Bolile ficatului
  Bolile cailor biliare
  Bolile pancreasului
  Bolile splinei
  Boli perete abdominal
  Bolile peritoreului
  Boli sexuale
  Hiperuricemiile
  Insomnia
  Boli endocrine
  Boli parazitare
  Virusologie
  Bolile psihice
  Boli stomatologice
  Boli cerebrale
  Boli genetice
  Boli alergice
  Bolile ochiului
  Bolile sangelui
  Boli perete abdominal
  Boli renale


  Ai o problema medicala?
  Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

  Unde se incadreaza problema medicala?

  Scrie codul din imaginea alaturat

  Vezi toate intrebarile