eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Bolile peritoreului

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » BOLI » bolile peritoreului

Peritonita tuberculoasa


Se poate prezenta sub forme diferite : 1. Acuta, care imita o apendicita acuta, colecistita sau iieus, diagnosticul fiind pus adesea pe masa de operatie. Dupa una-doua saptamini apar semnele colectiei lichidiene peritoneale. Survine in cadrul unei granulii generalizate. 2. Subacuta, cel mai adesea pleuroperitonita (sindromul Fernet-Boulland); ascita in cantitate moderata. 3. Cronica (cea mai frecnta). Se prezinta sub aspecte clinice variate : a) forma ascitica pura (ascita "esentiala* a fetelor tinere) cu lichid serofibrinos ; b) formele cazeoase si ul-eerocazeoase apar la virstele adulte, cu evolutie torpida si tendinta sechelara (periviscerite, fistulizari); c) forma fibroadesiva, ce evolueaza cu loul unei periviscerite.
In general, frecnta peritonitei tuberculoase a scazut mult in ultimul timp gratie masurilor de profilaxie activa a tuberculozei (inclusiv cu privire la bacilul tuberculos bovin) si a tratamentului manifestarilor incipiente ale tuberculozei prin posibilitatile terapeutice actuale.


Tratamentul medical se axeaza pe :

1. Masuri terapeutice cu caracter general : a) repaus la pat pina la resorbtia ascitei, apoi un repaus relativ in convalescenta timp de citeva luni ; aerisirea camerei, entual cura climatica i hi alimentatia substantiala, completa, adoptata dispepsiei digesti existente. In faza acuta febrila se vor da lapte, glucide (sirop, dulciuri, jeleuri), sucuri de fructe si legume, biscuiti, piine, paste fainoase. Se va reduce sarea. Se adauga progresiv brinzeturi proaspete, unt, oua moi, piureuri de legume, compoturi, carne slaba. Se vor evita celulozicele dure, leguminoasele, mincarea grasa, condimentele.
2. Tratamentul etiologic se face cu doua-lrei tuberculostatice administrate timp de mai multe luni : streptomieina 1 g'zi, timp de 30 zile, apoi 1 g la doua zile, timp de inca doua luni ; hidra-zida : 10 mg/kg corp, timp de sase luni, apoi tratament discontinuu, Jnca unudoi ani ; PAS, se asociaza la streptornicina sau HIN : se da In perfuzii, solutie 510e/A (1215 g/zi) timp de 15 zile apoi o perfuzie la doua zile (total 30 perfuzii). In caz de rezistenta terapeutica se poate recurge si la alte bacteriostatiee : cicloserina, rif-ampicina, etionamida.
3. Tratamentul patogenetic, care vizeaza procesele exsudati si proliferati, se efectueaza cu prednison, doza de atac 4060 mg/zi, ce se scade plna la 20 mg/zi, doza ce se mentine plna la rezorbtia exudatului si Snea zece zile. Tot la zece zile se face stimularea cu ACTH 50 mg. Se adauga v-itaminoterapie : vitamina CaA 3 comprimate/zi. electovit, vitamina A + D precum si anabo-iizante (naposim, madiol).
4. Tratamentul simptomatic: analgezice, antiemetice, combaterea constipatiei sau diareei.
5. Fizioterapie : actino- sau helioterapia sint utile in faza de convalescenta, in absenta leziunilor pulmonare in trecut, in formele ascitice se obtineau vindecari destul de rapide dupa laparo-tomie si expunerea abdomenului deschis la raze ultraviolete. Radioterapia este rezervata unor forme fibroadesi.
Tratamentul chirurgical este rar indicat, fiind rezervat accidentelor oclusi si formelor gra enteroperitoneale.



Alte materiale medicale despre: Bolile peritoreului

Este inflamatia acuta a se-roasei peritoneale. Forma primitiva se intilneste mai ales la copil si la sugar. Ea este o localizare peritoneala in cadrul [...]
Este inflamatia acuta a se-roasei peritoneale. Forma primitiva se intilneste mai ales la copil si la sugar. Ea este o localizare peritoneala in cadrul [...]
Pozitie semisezinda care foloseste forta de gravitatie pentru a favoriza adunarea lichidului purulent in peivis. Este indicata in peritonita acuta dif [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre bolile peritoreului

    Alte sectiuni
    Boli si tratamente
    Boli digestive
    Boli cardiovasculare
    Bolile infectioase
    Definitii boli
    Bolile cardiovasculare
    Bolile respiratorii
    Bolile digestive
    Handicapurile
    Bolile oaselor
    Bolile alergice
    Bolile venelor
    Drogurile
    Sistemul endocrin
    Gamapatiile monoclonale
    Bolile esofagului
    Bolile stomacului si duodenului
    Bolile intestinului subtire
    Boli de colon, rect, anus
    Bolile ficatului
    Bolile cailor biliare
    Bolile pancreasului
    Bolile splinei
    Boli perete abdominal
    Bolile peritoreului
    Boli sexuale
    Hiperuricemiile
    Insomnia
    Boli endocrine
    Boli parazitare
    Virusologie
    Bolile psihice
    Boli stomatologice
    Boli cerebrale
    Boli genetice
    Boli alergice
    Bolile ochiului
    Bolile sangelui
    Boli perete abdominal
    Boli renale

    Ai o problema medicala?
    Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

    Unde se incadreaza problema medicala?

    Scrie codul din imaginea alaturat

    Vezi toate intrebarile