eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Bolile intestinului subtire

NAVIGARE RAPIDA: » Pagaina principala » BOLI » bolile intestinului subtire

Parazitoze intestinale

Trimite pe messenger Versiune pentru tiparire


(anchilostomiaza, ascaridoza, lambliaza, oxiuroza, teniaza, tricocefaloza, strongiloidoza si trichi-noza). Adesea sintem confruntati, in practica medicala, cu sin-droame clinice aparent disparate (sindrom dispeptic cu coloratura duodenala, intestinala, biliara ; sindrom anemic de tip feripriv sau megaloblastic ; sindrom neuropsihic), care au ca substrat o infesta-tie parazitara a tubului digestiv. Dificultatea diagnostica este, in multe cazuri, rezolvata prin eliminarea fecala a parazitului (tenie, ascarizi, oxiuri) si/sau orala (ascarizi). Alteori, sintem nevoiti sa recurgem la instigatii de laborator : eozinofilie sanguina, evidentierea microscopica a parazitului (lamblii) sau ouale-lar, chistele protozoarelor. Identificarea parazitului este esentiala pentru instituirea unui tratament corect si eficace. Se va aa in dere, desigur, depistarea sursei infestarii, a tuturor persoanelor infectate dintr-o colectivitate (membrii unei familii), ca si a obiectelor (in deosebi lenjeria) folosite de acestea.

1. Anchilostomiaza. Tratamentul profilactic vizeaza imbunatatirea conditiilor de munca, igiena a locului de munca in mina, latrine suficiente si igienice, igiena individuala.
Tratamentul curativ se face cu tetracloretilen (Didaken-Specia), capsule gelatinoase a 1 g. Se administreaza in doza unica dimineata a jeun trei capsule pe rind, din 10 in 10 minute. Se repeta trei zile consecutiv. La trei ore dupa ultima capsula se da sulfat de Na. Incidente : greturi, rtij, cefalee, ele nu necesita tratamente speciale, ci doar repaus la pat in dimineata administrarii. Contraindicatii : cind coexista ascarizi. Tratamentul cu Alcopar. Hidroxinaftoat (Wellcome), casete a 5 g ; se face in doua cure, inainte si dupa cura -cu Tetracloretilen. Doze : adulti si copii peste doi ani, 1 caset dimineata a jeun ; copii sub doi ani, 1/2 caset. Priza este unica.
Dymantina este un preparat recent cu actiune rmicida si ovo-cida. Se administreaza 50 mg/kg corp, dimineata. La acest tratament specific se vor adauga preparate de Fe (Tonofer, Fer polimaltozat, Gluconat feros) pentru a compensa carenta de fier. De asemenea, regim hipercaloric, bogat in proteine.
2. Ascaridoza. Tratamentul profilactic cuprinde masuri de igiena, depistarea si tratarea purtatorilor, dehelmintizarea materiilor fecale (apa fierbinte 70A° omoara ouale in citeva secunde). Tratamentul curativ se face, astazi, cu preparate do piperazina (medicamentul de electie) : Nematocton (rmicid). Pregatirea bolnavului a€˘nu este necesara. Se administreaza la adult si copil peste sapte ani : timp de patru zile 3x2 comprimate/zi sau 4•5 lingurite/zi din solutia lOVo (respectiv 2•2 1/2 lingurita din solutia 20%), inaintea meselor principale cu 1/4 ora. La copilul pina la sase ani se da in trei prize 1 comprimat pe an de virsta. Cura se repeta dupa zece zile. Contraindicatii : insuficienta renala.

3. Lambliaza. Profilaxia este comuna tuturor parazitozelor: igiena individuala, spalarea fructelor si zarzavaturilor, controale periodice in colectivitatile de copii. Tratamentul curativ se face cu Atebrina sau/si Metronidazol. Se prefera tratamentul local cu Ate-a– brina, prin sonda duodenala, dupa aparitia bilei B. La sondaj se administreaza 1 leta (a 0,10 g) la 10 kg greutate, sfarimata si dizolvata in 15•20 ml apa calduta. Se poate recurge si la tratamentul per oral : 3 comprimate/zi, timp de cinci zile la adult. La copil 1/2•3 comprimate/zi, dupa virsta. Produsul poate antrena o xante-dermie pasagera. Metronidazolul (Flagyl) se administreaza 4 comprimate/zi, timp de zece zile, fractionate in mai multe prize zilnice. La copii : 1•4 comprimate/zi, dupa virsta. O singura cura cu unul din aceste medicamente este in general suficienta. Alteori se pot alterna cele doua medicamente (dupa o pauza de o saptamina intre ele).

4. Oxiuroza. Profilactic, se impun unele masuri de igiena corporala aplicate intregii familii pentru evitarea re- si autoinfestarii: spalarea miinilor, taierea unghiilor, schimbarea frecnta a rufa-riei de corp si pat si calcarea cu fierul fierbinte. Se va spala regiunea anala cu apa si sapun (dimineata si seara), apoi se unge cu precipitat galben cu mercur 2%. Tratament curativ se face cu Oxiu-Tan (violet de gentiana) sau Vermigal (pamoat de pirviniu) ; se poate recurge si la Nematocton. Oxiuranul (drajeuri a 10 mg pentru copii si 25 mg pentru adulti) se administreaza 2x2 drajeuri/zi, inaintea meselor cu 1/2 ora, timp de sase zile. Dupa o pauza de sapte zile se repeta cura. in cursul tratamentului vor fi excluse din alimentatie alcoolul si alimentele prea grase. Este contraindicat in insuficienta hepatica, renala, cardiaca, ulcer, enterocolita. Vermigalul (Povan• S.U.A.), suspensie ce contine 10 mg pirviniu, se administreaza 5 mg/kg corp sau o lingurita la 10 kg, in priza unica inaintea unei mese, fara precautiuni speciale. Unii prefera administrarea in trei prize, la doua ore dupa mese, timp de trei zile. La zece zile se face a doua cura. Vom preni bolnavul ca scaunele se coloreaza in rosu. Clismele cu usturoi, apa sarata 10%. bicarbonat de Na 2•4% se recomanda ca adjuvant al tratamentului medicamentos. in oxiu-rozele persistente, inchite se poate utiliza cu bune rezultate solutia uleioasa de piretine (Helmie, flacon a 100 ml) in clisma (dupa o prealabila clisma evacuatorie). Pruritul anal se calmeaza cu unguent galben de Hg 2%. supozitoare cu DDT. 10 mg Fe-nergan.

5. Tcniaza. Profilaxia este elementul esential : consumul carnii dupa fierbere completa si evitarea procurarii "ocazionale", nerificata a carnii. Congelarea carnii distruge cisticercii, igiena apei poile, a legumelor si fructelor, igiena miinilor. Tratamentul curativ se face cu Mepacrin sau cu Niclosamid. in seara care precede tratamentul se administreaza un purgativ salin, iar in dimineata zilei cind se aplica tratamentul se face o clisma evacuatorie. Me-pacrinul (lete a 0,10 g) se administreaza a jeun cite 8 lete (2x4 la interval de o ora) sau dizolvate in apa calduta, pe sonda duodenala (dupa 10 minute pe aceeasi sonda se administreaza purgativul Sulfat de Mg 15•20 g). Se recomanda, apoi, defecarea pe oala de noapte cu apa calduta, acoperita cu un tifon ca viermele sa nu se rupa si sa se poata cauta scolexul (ne vom folosi de lupa). Se mai poate recurge la injectarea in corpul parazitului, cind apare la anus, a morfinei (1 fiola), ceea ce amplifica sursele de succes in eliminarea teniei. Niclosamidul (Yomesan) se gaseste in lete a 500 mg (cutii cu 4 lete). Se administreaza la adulti si copii peste 8 ani, dimineata pe nemincate 2x2 lete, la interval de 1 ora, se mesteca bine in gura si se inghit cu apa. Nu necesita purgativ. Dupa doua ore se poate minca. Botricefaloza. Himenoleptidoza (tenia Nana) beneficiaza de acelasi tratament.6. Trlcocefaloza. Profilaxia consta in depistarea purtatorilor si masuri de igiena obisnuite. Tratamentul curativ se face cu timol (capsule). Ca masura de precautie : cu o zi inaintea inceputului de administrare a medicamentului se exclud din alimentatie alcoolul, otetul, grasimile. Doze : 0,06 g/an virsta, in 2•3 prize la interval de 1/2 ora, dimineata a jeun. Se fac trei cicluri de cite sase zile cu zece zile pauza intre ele. in seara zilelor a 3-a si a 6-a de tratament se va administra sulfat de Na (10•30 g). Repetarea dupa doua luni. Se mai poate utiliza Ditiozantina (Telmid) 0,1 g/kg corp in trei prize (la doua ore dupa mese) sub forma de drajeuri 0,05 g care se inghit fara a fi mestecate. Tratamentul cu Bemarsal (Specia) foloseste, la adulti, 4 comprimate/zi (2x2 g), jar la copii 5 eg/kg/zi. Se face o cura de zece zile.

7. Strongiloidoza. Tratamentul curativ se efectueaza cu : Violet de gentiana (Oxiuran) 2•3 drajeuri/zi, timp de 15 zile); Pamoat de pirviniu (Vermigal) 1 flacon de 25 ml dupa masa de prinz, intr-o singura doza sau repetat si in ziua urmatoare (atentie la colorarea rosie a materiilor fecale) ; Dithiazanina (Telmid, Delx) este ur. antihelmintic cu spectru larg cu ajutorul caruia se obtin vindecari in proportie mai redusa si cu efecte secundare importante, motiv pentru care se recomanda doze progresi : 100 mg/zi la inceput, apoi se creste pina la 400•500 mg cu administrare fraetionato (doza totala : 4•7,5 g). Thiabendazolul (Mintr-zol) are un indice de eficienta de 90%- Administrarea in doze repetate (25 mg/kg corp. timp de 2•3 zile) da rezultate mai bune decit administrarea in doza unica (50•100 mg/kg corp).

8. Trichinoza. Infcstatia cu trichina se produce pe cale intestinala prin consumul carnii de porc, mistret, urs, continatoare de lar inchistate. Manifestarile clinice sint gastro-intestinale : varsaturi, diaree, dureri abdominale, la care se adauga febra, edem al fetei si eozinofilie sanguina foarte mare. Ulterior, la 10•14 ziJe, apar dureri musculare difuze (miozita) datorita patrunderii larlor in muschii scheletici. Profilaxia vizeaza prelucrarea termica atenta a carnii si. desigur, controlul terinar al acesteia la nilul abatoarelor si unitatilor de prelucrare a carnii. Tratamentul cura-' tiv se efectueaza prin administrarea de antihelmintice cu spectru larg, dar cu eficienta scazuta. Cura se prelungeste si dupa remiterea semnelor intestinale, deoarece este posibil ca femelele sa ra-mina atasate de mucoasa intestinala. In ultimul timp, derivatei? de thiabendazol (Mintezol) cite 10 mg timp de 5•10 zile au dat rezultate favorabile : scaderea febrei, ameliorarea starii generale. Se prescrie cu scopul de a distruge adultii in intestin. Nu are actiune asupra larlor intratisulare si nu este eficace decit daca se administreaza precoce. Corticoterapia se administreaza in faza tri-chinozei musculare pentru diminuarea reactiei inflamatorii peri-chistice si a manifestarilor alergice. Prin administrare de zahar in cantitati mari se limiteaza invazia musculara a larlor. Hipergli-cemia terapeutica realizata previne totodata entualele tulburari de tip hipoglicemic. Se impun repaus la pat si medicatie functionala simptomatica.Alte materiale medicale despre: Bolile intestinului subtire
in acest context trebuie sa vorbim putin. in general, despre multiplele legaturi dintre puterea de aparare a organismului si raceala sau bolil [...]
in acest context trebuie sa vorbim putin. in general, despre multiplele legaturi dintre puterea de aparare a organismului si raceala sau bolil [...]
PREZENTARE /. Heinatemeza: Singe sau singe alterai ("zat de cafea") eliminat prin varsatura; indica hemoragie proximal de ligamentul lui Trcitz. 2. [...]


Copyright © 2010 - 2020 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - ContactDespre bolile intestinului subtire


  Alte sectiuni
  Boli si tratamente
  Boli digestive
  Boli cardiovasculare
  Bolile infectioase
  Definitii boli
  Bolile cardiovasculare
  Bolile respiratorii
  Bolile digestive
  Handicapurile
  Bolile oaselor
  Bolile alergice
  Bolile venelor
  Drogurile
  Sistemul endocrin
  Gamapatiile monoclonale
  Bolile esofagului
  Bolile stomacului si duodenului
  Bolile intestinului subtire
  Boli de colon, rect, anus
  Bolile ficatului
  Bolile cailor biliare
  Bolile pancreasului
  Bolile splinei
  Boli perete abdominal
  Bolile peritoreului
  Boli sexuale
  Hiperuricemiile
  Insomnia
  Boli endocrine
  Boli parazitare
  Virusologie
  Bolile psihice
  Boli stomatologice
  Boli cerebrale
  Boli genetice
  Boli alergice
  Bolile ochiului
  Bolile sangelui
  Boli perete abdominal
  Boli renale  Ai o problema medicala?
  Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

  Intrebarea in cateva cuvinte
  Intrebarea cu toate detaliile
  Unde se incadreaza problema medicala?
  Scrie codul din imaginea alaturata
  Scrie codul din imaginea alaturat  Vezi toate intrebarile