eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Bolile infectioase

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » BOLI » bolile infectioase

Toxoplasmoza


Aceasta infectie foarte frecventa, care deseori trece neobservata, e transmisa la ora cel mai des prin intermediul pisicii. Boala e grava atunci cand afecteaza femeia gravida si persoanele cu sistemul im unitar deprimat.

Toxoplasmoza este o boala frecventa in toate tarile. Ea este intotdeauna benigna la tineri si la adultii sanatosi.

CONTAMINAREA Toxoplasmoza este produsa de un parazit, Toxoplasmagondii, care traieste in intestinul pisicii. Ouale de parazit, depuse pe sol o dala cu excrementele pisicii, sunt apoi ingerare de animalele erbire, in special de oi. Omul este infestat fie prin ingcsiia de oua o data cu legumele crude sau fructele ce au fost in contact cu excrementele de pisica, fie prin consumul de carne cruda sau in sange (mai ales de oaie), fie prin intermediul mainilor murdare apartinand persoanelor ce se afla in contact cu o pisica.

SIMPTOMELE
Infectia nu produce nici un simptom daca nu apar mici ganglioni fermi la nivelul cefei care sunt lipsiti de gravitate si dispar spontan. La unele persoane, toxoplasmoza se poate manifesta si printr-o febra moderata (38A C maximum), dureri musculare si o oboseala trecatoare. F.a poate genera de asemenea o inflamatic a retinei (retinita) si a vaselor sanguine situate in spatele retinei (coroidita).


COMPLICATIILE

Complicatiile nu se intalnesc decat la pacientii al caror sistem imunitar e deprimat. In acest caz, parazitul afecteaza creierul determinand formarea de abcese ce pot produce ocazional paralizii, convulsii si tulburari ale constientei. Bolnavul are febra mare, ganglioni limfatici mariti si o stare marcata de epuizare fizica. Rareori e rba despre un prim contact cu parazitul; cel mai des insa e rba de o ret rudescenta a unei infectii vechi (primoinfectie) ce a trecut neobservata.

DIAGNOSTICUL Sl TRATAMENTUL
Diagnosticul e silit dupa un examen de sange care evidentiaza anticorpii antitoxoplasma (seropozitiv). Nu exista vaccin antitoxoplasmoza. In majoritatea cazurilor, vindecarea e spontana iai boala nu justifica un tratament special.
Tratamentul pe baza de antibiotice esie necesar doar la femeia insarcinati si infectata sau la cea infectata care doreste o sarcina, dupa numeroase arturi, la nou-nascuti, la copii cu afectare grava, la persoanele care au o forma de boala acuta cu manifestari sislcmice si localizari organice. In schimb, la persoanele al caror sistem imunitar e deprimat, tratamentul cu antibiotice trebuie prelungit aproape la ne-sfarsil. La femeia gravida, antibioticele asigura reducerea cu 50% a riscului de transmitere placentara la lat.

PROFILAXIA
Depistarea toxoplasmozei la toate lemeile gravide nu e obligatorie decat in Franta si in Auslria. Ea trebuie efectuata sistematic chiar inaintea sarcinii, in cadrul examenelor prenup-tiale si prenalale cu scopul de a asigura o supraveghere permanenta a viitoarei mame iar la neie de a prescrie un antibiotic inca de la inceputul infectiei. Din cauza gravitatii toxoplasmozei congenitale si a absentei vaccinului, femeile insarcinate neprotejate trebuie in consecinta sa-si ia doua tipuri de masuri de precautie:
- sa nu manance decal carne preparata termic corespunzator, sa evite cruditatile, sa nu schimbe tavita pentru pisici (iar daca o fac sa se spele cu grija pe maini dupa orice con tac: cu excrementele animalului, ca si dupa orice contact cu solul sau alimentele ce pot fi contaminate);
- sa se prezinte la controalele periodice in timpul sarcinii si sa Iaca un test de depistare a anticorpilor in fiecare luna de sarcina pana in momentul nasterii.


DEPISTAREA LA FEMEIA INSARCINATA
Daca examenul serologic e pozitiv inaintea sarcinii, femeia a avut deja toxoplasmoza si deci nu mai exista nici un risc. Daca examenul serologic e negativ, femeia nu a avut niciodata toxoplosmoza si in consecinta trebuie sa-si ia masuri de precautie pentru a evita sa se imbolnaveasca.
Daca testul care era negativ devine pozitiv in timpul sarcinii, trebuie supravegheati mama si copilul prin ecografii si trebuie mai ales sa se recolteze o proba de sange din cordonul ombilical in jurul saptamanii a 22-a de sarcina pentru a afla daca fatul e afectai. Daca esle cazul, se poate propune un art terapeutic.

AFECTAREA FATULUI
Contaminarea fatului (toxoplasmoza congenitala) poale determina leziuni cerebrale, oculare si hepatice ireversibile. Ele sunt responsabile de retard mental, de handicap molor, de convulsii, precum si de anomalii la nivelul ochilor care pot sa apara dupa mai multi ani de la nastere.


TOXOPLASMOZA CONGENITALA

Cand o femeie e afectata de toxoplasmoza in timpul sarcinii, ea poate transmite boala la fat. Vorbim atunci de toxoplasmoza congenitala.
Riscul transmiterii nu e sistematic si depinde de varsta sarcinii. Riscul e mic, dar cu consecinte grave in primul trimestru de sarcina. In aceasta perioada toxoplasmoza congenitala poate fi responsabila de art. In timpul celui de-al doilea si celui de-al treilea trimestru de sarcina, transmiterea toxoplasmozei e posibila, dar consecintele sunt mai putin importante pentru fat.



Alte materiale medicale despre: Bolile infectioase

Diagnosticul se sprijina pe datele; a epidemiologice; a clinice; a de laborator in practica se disting doua etape de diagnostic: - diagnost [...]
Definitie Boala acuta foarte contagioasa, specific umana, produsa de virusul rujeolic, si caracterizeaza printr-o evolutie autolimitanta cu febra, ex [...]
PATOGENIE Abcesele intraperitoncale reprezinta atit un proces patologic, cit si un raspuns al gazdei. Microorganismele anaerobe, in special Bacteroide [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre bolile infectioase

Alte sectiuni
Boli si tratamente
Boli digestive
Boli cardiovasculare
Bolile infectioase
Definitii boli
Bolile cardiovasculare
Bolile respiratorii
Bolile digestive
Handicapurile
Bolile oaselor
Bolile alergice
Bolile venelor
Drogurile
Sistemul endocrin
Gamapatiile monoclonale
Bolile esofagului
Bolile stomacului si duodenului
Bolile intestinului subtire
Boli de colon, rect, anus
Bolile ficatului
Bolile cailor biliare
Bolile pancreasului
Bolile splinei
Boli perete abdominal
Bolile peritoreului
Boli sexuale
Hiperuricemiile
Insomnia
Boli endocrine
Boli parazitare
Virusologie
Bolile psihice
Boli stomatologice
Boli cerebrale
Boli genetice
Boli alergice
Bolile ochiului
Bolile sangelui
Boli perete abdominal
Boli renale

Ai o problema medicala?
Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

Unde se incadreaza problema medicala?

Scrie codul din imaginea alaturat

Vezi toate intrebarile