eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Bolile digestive

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » BOLI » bolile digestive

Pancreatitele cronice


Pancreatitele cronice
Pancreatita cronica este o afectiune cronica a pancreasului, care are mai putin caracterul de proces inflamator si mai mult de fibroza a acestui organ ("ciroza pancreatica").
Cauzele pancreatitelor cronice sint variate. Se pare ca unele dintre ele surn dupa pancreatitele acute. Diferite boli ale organelor abdominale de vecinatate, traumatismele abdominale, infectiile bacteriene, anumiti factori alimentari, alcoolismul s.a., ar face parte din factorii etiologici ai pancreatitei cronice.
Clinic, simptomatologia bolii consta in esenta din .tulburari dispeptice, nervoase si nutritive.

Dintre tulburarile dispeptice fac parte in primul rind durerea brusca care apare mai frecvent dupa mese copioase sau dupa ingerarea de cantitati mai mari de bauturi alcoolice, fructe crude, cafea neagra etc. Durerea are tendinte la iradiere intr-o parte sau alta, dupa sediul pe care-l ocupa leziunea de-a lungul pancreasului. Cedeaza in urma pozitiilor pe care le ia bolnavul (ghe-muire, apasarea zonei dureroase etc.) si mai ales in urma injectiilor cu preparate de efedrina. Un loc important printre tulburarile dispeptice il ocupa apoi balona-rile, puseurile explozive de diaree (cu scaune pastoase, de culoare inchisa) si regurgitatiile de lichide sau alimente.
Bolnai pot prezenta destul de frecvent. in cazurile mai grave, pe linga nevralgii sau parcstezii. stari depresive sau de agitatie, idei obsesive si o astenie generala.
Tulburarile de digestie duc bolnai la denutritii severe, cu pierderi ponderale pina la 25 kg sau mai mult.
Boala are, in general, o evolutie favorabila. Nu sint insa excluse si unele complicatii ca hemoragiile, ascita, icterul s.a.
Diagnosticul bolii rezulta din simptomele clinice de care am amintit, din unele examene de laborator, ca si din examenul radiologie, scintigrafic sau ecografic.

Tratamentul pancreatitei cronice se va face in procesele acute ale bolii, ca si in pancreatita acuta. Repausul la pat. regimul alimentar sever, cu limitarea in special a grasimilor, vor trebui avute in primul rind in vedere. Un tratament medicamentos, facut de asemenea la prescriptiile medicului, va consta din tamine, Acido-peps, Triferment (sau alte preparate similare), iar in puseurile acute si din antibiotice. Pentru combaterea durerilor Se administreaza papaverina si Scobutil.

Tratamentul fizioterapie local poate fi util. Interventiile chirurgicale se justifica numai in caz de complicatii.In profilaxia pancreatitelor cronice se recomanda combaterea greselilor de alimentatie si a alcoolismului si tratamentul corect al afectiunilor organice, ca si al bolilor microbiene sau rotice pancreatotrope.Galerie de imagini si poze medicale: pancreatitele cronice


imagine cu pancreatitele croniceimagine cu pancreatitele cronice imagini pancreatitele croniceimagini pancreatitele cronice poza despre pancreatitele cronicepoza despre pancreatitele cronice


Alte materiale medicale despre: Bolile digestive

Notiuni generale de anatomie si fiziologie. Pancreasul este un organ abdominal, situat transversal, inaintea coloanei vertebrale, inapoia stomacului % [...]
Sub denumirea de pancreatite sunt grupate afectiunile pancreasului, caracterizate prin inflamarea sa acuta sau cronica. Formele acute d [...]
Dintre miocarditele cronice, cele care isi mentin locul sint miocardita (boala Chagas) si miocardopatia idiopatica "pernicioasa". Miocardita d [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - ContactDespre bolile digestive

  Alte sectiuni
  Boli si tratamente
  Boli digestive
  Boli cardiovasculare
  Bolile infectioase
  Definitii boli
  Bolile cardiovasculare
  Bolile respiratorii
  Bolile digestive
  Handicapurile
  Bolile oaselor
  Bolile alergice
  Bolile venelor
  Drogurile
  Sistemul endocrin
  Gamapatiile monoclonale
  Bolile esofagului
  Bolile stomacului si duodenului
  Bolile intestinului subtire
  Boli de colon, rect, anus
  Bolile ficatului
  Bolile cailor biliare
  Bolile pancreasului
  Bolile splinei
  Boli perete abdominal
  Bolile peritoreului
  Boli sexuale
  Hiperuricemiile
  Insomnia
  Boli endocrine
  Boli parazitare
  Virusologie
  Bolile psihice
  Boli stomatologice
  Boli cerebrale
  Boli genetice
  Boli alergice
  Bolile ochiului
  Bolile sangelui
  Boli perete abdominal
  Boli renale

  Ai o problema medicala?
  Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

  Unde se incadreaza problema medicala?

  Scrie codul din imaginea alaturat

  Vezi toate intrebarile