eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Bolile cailor biliare

NAVIGARE RAPIDA: » Pagaina principala » BOLI » bolile cailor biliare

Tumorile caii biliare principale

Trimite pe messenger Versiune pentru tiparire


TUMORILE CAII BILIARE PRINCIPALE

  

A. TUMORI BENIGNE

Sunt reprezentate de papiloame, adenoame, fibroame, leiomioame, neurinoame. Dupa extirpare, se in­registreaza recidive, motiv pentru care sunt incluse din punct de vedere evolutiv in cadrul tu­mo­ri­lor maligne (desi histologic au structura benigna). Clinic, se manifesta ca si tumorile maligne (nu exista manifestari clinice pana la aparitia icterului si a angiocolitei prin infectie supraadaugata) si ne­ce­sita acelasi tratament chirurgical (rezectii segmentare cu anastomoze bilio-biliare termino-ter­mi­nale sau derivatii bilio-digestive), deoarece consecintele existentei lor a­su­pra functiei de ex­cre­tie a ficatului sunt asemanatoare.

B. TUMORI MALIGNE
Cancerele CBP reprezinta un grup heterogen din punct de vedere morfologic, dezvoltandu-se in por­tiunea dintre hilul hepatic si abusarea coledoco-duodenala. Impreuna cu cancerul culei bi­lia­re, reprezinta 4% din totalitatea cancerelor digestive; sunt responsabile de 2% din inter­ventiile pe caile biliare extrahepatice. Incidenta maxima este in jurul varstei de 60 de ani, aparand pre­do­minant la barbati. Diagnosticul precoce este exceptional, de obicei facandu-se numai dupa a­pa­ri­tia icterului obstructiv; singura sansa de vindecare este oferita de rezectia chirurgicala, insa aceas­ta este rareori posibila in lipsa diagnosticului precoce.

Cancerele CBP se clasifica, dupa topografia lor, in:


- cancere ale hilului numite si tumori Klatskin (56%);

- cancere ale 1/3 mijlocii (12,6%);

- cancere ale 1/3 inferioare (17,7%);

- forme difuze (13,1%).

Pentru cancerele hilului, Bismuth a descris 4 tipuri anatomice:

- tipul I:     tumora respecta convergenta principala;

- tipul II:    tumora intrerupe convergenta;

- tipul III:  intreruperii convergentei principale i se asociaza si

                  o intrerupere a unei singure convergente secundare;

- tipul IV:  extensie tumorala ce cuprinde si cele 2 convergente

                  secundare.

Tablou clinic:

- in perioada preicterica (de scurta durata) este caracterizat prin disconfort digestiv cu meteorism postprandial, inapetenta, greata, scadere ponderala, posibil dureri moderate in hipocondrul drept, posibil prurit asociat cu stari febrile (colangita poate preceda icterul);

- in perioada icterica este dominat de icterul obstructiv cu aparitie insidioasa, progresiva (fara remisiuni temporare), fara durere (prezenta insa in caz de extensie extraductala cu invazie neu­rala si distensie biliara) sau febra (mai ales in formele proximale poate asocia insa colangita, posibil supurata, cu evolutie rapid letala), pruritul precedand adesea instalarea lui; astenia, ano­rexia si slabirea sunt frecvente si evolueaza de o maniera progresiva; hemobilia reprezinta o po­sibila forma de prezentare (in cazurile cu necroza tumorala sau efractie de ram vascular mai important).

- examenul obiectiv poate evidentia o cula destinsa, palpabila (semn Courvoisier-Térrier, pre­zent doar in caz de obstacol situat distal de jonctiunea cistico-duodenala), o hepatomegalie de colestaza, o masa tumorala solidara cu ficatul situata in hipocondrul drept sau chiar meta­staze hepatice; coloratia intens icterica sclerotegumentara este insotita de scaune acolice si u­rini hipercrome.

N.B.! Pentru a putea sa apara semnul Courvoisier-Terrier, este necesar sa fie indeplinite ur­ma­toa­rele conditii: colecist prezent (absenta colecistectomiei anterioare), cistic permeabil, ob­stacol dis­tal al CBP (care sa nu intereseze si zona cistico-coledociana).Diagnosticul pozitiv se bazeaza pe simptomatologie, examen clinic si investigatii paraclinice.

Diagnostic diferential: se face cu obstructiile benigne (stenoze coledociene postoperatorii sau de al­ta natura, pancreatita cronica, litiaza, colangita sclerozanta primitiva) si cancerul de cap pancreatic.

C. CHISTURI COLEDOCIENE

Afectiunea chistica poate interesa orice portiune a tractului biliar intrahepatic sau extrahepatic.

Todani a clasificat chisturile coledociene dupa cum urmeaza:

- tipul I: dilatatie chistica, focala sau fuziforma a CBP;

- tipul II: diverticul sacular unic al ductului biliar extrahepatic;

- tipul III: dilatatie chistica a portiunii intraduodenale a coledocului (coledococel);

- tipul IV: IVa (combinatie de chisturi extra si intrahepatice), IVb (chisturi ale ductelor extrahe­pa­tice);

- tipul V (boala Caroli): dilatatii difuze, multiple ale cailor biliare intrahepatice (boala autosomal-re­ce­si­va cu potential de degenerare maligna, manifestata prin colangita recurenta fara icter).


Aproximativ 1/3 din toti pacientii cu chiste coledociene congenitale sunt asimptomatici pana la var­sta adulta. Cand apar, manifestarile clinice sunt reprezentate de accese recurente de colangita, cu durere de ca­dran abdominal superior drept, icter si sepsis; ocazional, se poate palpa o masa tu­morala.
Alte materiale medicale despre: Bolile cailor biliare

in zona in care se afla tumoarea se aplica cataplasme reci; la inceput, ele vor fi subtiri si, daca se suporta usor, se va trece la aplicare [...]
Tumorile pot fi unice sau multiple. Ele se pot localiza la unul din sani sau la ambii sani si au marimi variabile si sunt cauzate de excesul de f [...]
Se intalnesc in aprox. 1/1000 din sarcini. Este mai usoara evidentierea lor (asa cum sunt situate in fundurile de sac rectovaginale) cand uterul este [...]


Copyright © 2010 - 2020 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - ContactDespre bolile cailor biliare


  Alte sectiuni
  Boli si tratamente
  Boli digestive
  Boli cardiovasculare
  Bolile infectioase
  Definitii boli
  Bolile cardiovasculare
  Bolile respiratorii
  Bolile digestive
  Handicapurile
  Bolile oaselor
  Bolile alergice
  Bolile venelor
  Drogurile
  Sistemul endocrin
  Gamapatiile monoclonale
  Bolile esofagului
  Bolile stomacului si duodenului
  Bolile intestinului subtire
  Boli de colon, rect, anus
  Bolile ficatului
  Bolile cailor biliare
  Bolile pancreasului
  Bolile splinei
  Boli perete abdominal
  Bolile peritoreului
  Boli sexuale
  Hiperuricemiile
  Insomnia
  Boli endocrine
  Boli parazitare
  Virusologie
  Bolile psihice
  Boli stomatologice
  Boli cerebrale
  Boli genetice
  Boli alergice
  Bolile ochiului
  Bolile sangelui
  Boli perete abdominal
  Boli renale  Ai o problema medicala?
  Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

  Intrebarea in cateva cuvinte
  Intrebarea cu toate detaliile
  Unde se incadreaza problema medicala?
  Scrie codul din imaginea alaturata
  Scrie codul din imaginea alaturat  Vezi toate intrebarile