eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Bolile cailor biliare

NAVIGARE RAPIDA: » Pagaina principala » BOLI » bolile cailor biliare

Postcolecistectomie

Trimite pe messenger Versiune pentru tiparire


Advertisements

Extirparea co-lecistului nu este lipsita de riscuri, deoarece 5•15A°/o din cei cole-cistectomizati continua sa sufere chiar daca indicatia pentru interventie s-a facut corect. In acest caz, poate fi vorba fie de acuze preexistente care au ramas neinfluentate, fie de acuze care, realmente, au aparut numai dupa actul operator.
Pornind de la realitatea clinica se poate distinge un sindrom precoce si unul tardiv postcolecistectomic,
A. Sindromul precoce se caracterizeaza prin manifestari clinice ce urmeaza imediat operatiei si care dispar prin tratament medical sau, mai rar, necesita reinterventie : constipatie (inactivitate si dependenta de laxative) ; diaree intra- si postprandiala care apare la doua•trei saptamini de la operatie (insuficienta de sfincter oddian) ; colici biliare frecvente de intensitate redusa (expresia efortului adaptativ); astenie postoperatorie (hepatopancreatita preexistenta ?>; scadere in greutate sau, dimpotri, cistig ponderal printr-o liberalizare precoce a dietei ; sindrom algo-febril-icte-ric fie prin litiaza coledociana (migrare de calcul din hepatic sau eolecist intra- sau postoperator, eventual anterior interventiei), fie printr-un proces inflamator preexistent cu tendinta sclerogena la nivelul coledocului terminal ; hemoragii digestive (avitaminoza K sau din artera cistica) ; fistula biliara externa ; insuficienta hepatica ; supuratii subfrenice sau subhepatice ; eventratii.


B. Sindromul tardiv si de durata :

a) manifestari la nivelul hepatocoledocuiui : strictura prin traumatism (manipulare chirurgicala sau trecere de calculi), prir, infiltratie, abces biliar sau proces neoplazic ; stenoza sfincterului Oddi (traumatism prin trecerea de calcul sau operator ; preexistenta ca urmare a inflamatiei, colesterolozei sau a unei hipertro-fii musculare congenitale ; spasm); litiaza eoledociana ;
b) suferinta bontului cistic restant : litiaza ; neocula ;
c) dischinezia sfincterului lui Oddi : hipertona ; hipotona ;
d) sindrom aderential perihepatic si perivisceritic (perigastrita, seriduodenita, pericolita etc.);
e) afectiuni extrabiliare : colon iriil; pancreatita cronica i ttaza duodenala ; afectiuni parenchimatoase hepatice (hepatita si ciroza prin colestaza, colangita).
Profilaxia sindromului postcolecistectomic se realizeaza prin respectarea urmatoarelor masuri generale : acuratete diagnostica si indicatie corecta pentru interventie ; tehnica adecta .si limitarea manevrelor brutale intraoperatorii ; pregatire preoperatorie complexa ; colangiografie peroperatorie; recunoasterea si tratarea corecta a unor afectiuni digestive asociate extrabiliare.
Din prezentarea schematica a S.P.C. se poate obser ca unele suferinte impun o rezolre medicala in timp ce altele obliga la reinterventie chirurgicala.
Tratamentul medical fi individualizat si adaptat fiecarei suferinte in parte. O atentie deosebita trebuie acordata hipertoniei si hipotoniei oddiene, care se poate grefa pe un sfincter indemn sau modificat organic. Aceste diskinezii apar in trei•sase luni de la interventie. Alteori sint persistente, necesitind o medicatie de lunga durata care este similara celei recomandate in diskinezine caii principale ( "diskinezii biliare").
Constipatia precoce, ca si colonul iriil care poate sa apara ulterior, se vor combate prin dieta bogata in fructe si legume fierte la care se adauga ingestia unei cantitati sporite de lichide ( "colon iriil").
In astenia postoperatorie se incerca o medicatie roboranta (vitamine, tonice nervoase, anabolizante etc), corectindu-se in caz de prezenta si fenomenele de insuficienta hepatopancreatica ( .insuficienta hepatica" si "pancreatita cronica").
Blocajul aderential perivisceritic necesita un tratament complex care, de cele mai multe ori, da putina satisfactie. Pe linga medicatia antalgica se incerca si o terapie prin proceduri fizi-cale locale : parafina, perna electrica, namol, ultrascurte, infra-rosii. La nevoie, infiltratii intradermice cu novocaina sau zilina 0,5•l'/o ( "periviscerite").
Reinterventia chirurgicala se indica in cazul existentei unor cauze organice care necesita rezolre directa (stricturi de coledoc, calcul coledocinn restant, neocula etc).
Alte materiale medicale despre: Bolile cailor biliare


loading...


IRC se refera la pierderea definitiva a functiei renale, care se manifesta prin seninele si simptomelc cunoscute sub numele de uremie. Spre deosebire [...]
Extirparea co-lecistului nu este lipsita de riscuri, deoarece 5•15A°/o din cei cole-cistectomizati continua sa sufere chiar daca indicatia pentru inte [...]
Diskineziile biliare slnt privite ca tulburari motorii ale cailor biliare extrahepatice cu consecinte tn dinamica procesului de stocare si de evacuare [...]


Copyright © 2010 - 2020 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - ContactDespre bolile cailor biliare

  Advertisements


  Alte sectiuni
  Boli si tratamente
  Boli digestive
  Boli cardiovasculare
  Bolile infectioase
  Definitii boli
  Bolile cardiovasculare
  Bolile respiratorii
  Bolile digestive
  Handicapurile
  Bolile oaselor
  Bolile alergice
  Bolile venelor
  Drogurile
  Sistemul endocrin
  Gamapatiile monoclonale
  Bolile esofagului
  Bolile stomacului si duodenului
  Bolile intestinului subtire
  Boli de colon, rect, anus
  Bolile ficatului
  Bolile cailor biliare
  Bolile pancreasului
  Bolile splinei
  Boli perete abdominal
  Bolile peritoreului
  Boli sexuale
  Hiperuricemiile
  Insomnia
  Boli endocrine
  Boli parazitare
  Virusologie
  Bolile psihice
  Boli stomatologice
  Boli cerebrale
  Boli genetice
  Boli alergice
  Bolile ochiului
  Bolile sangelui
  Boli perete abdominal
  Boli renale  Ai o problema medicala?
  Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

  Intrebarea in cateva cuvinte
  Intrebarea cu toate detaliile
  Unde se incadreaza problema medicala?
  Scrie codul din imaginea alaturata
  Scrie codul din imaginea alaturat  loading...

  Vezi toate intrebarile