eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Boli de colon, rect, anus

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » BOLI » boli de colon, rect, anus

Diverticulii colonului


Dirticulul colonului este o di-taiatie ampulara datorita hernierii mucoasei prin stratul muscular al peretelui care a cedat presiunii crescute din colon (dirticulul fals, de pulsiune, cel mai frecnt). Poate fi unic, izolat sau frecnt sint dirticuli multiplii (dirticuloza colica), mai ales la persoanele in virsta. Localizarea este cu maximum de frecnta pe colonul descendent si sigma. in 10% din cazuri exista asociatie cu alti dirticuli, esofag, intestin subtire (dirticuloza digestiva) sau alte asociatii : hernie hiatala, litiaza biliara.
Frecnt, simptomatologia clinica este absenta si doar la virsta inaintata apar manifestari : conslipatie sau diaree cronica, flatu-lenta si, mai ales, complicatii. Astfel, cind apare dirticulita bolnavii acuza jena dureroasa, iar reactia pericolica, ce este mai ales la nilul segmentului sigmoidian (perisigmoidita), da dureri in flancul sting cu sindrom coprologic rectosigmoidian si impastare locala, febra, subfebrilitate ; uneori se poate ajunge pina la aspect de peritonita localizata sau abces perisigmoidian. Cind dirticulul se ulcereaza apare scaunul sanguinolent cu singe rosu. Diagnosticul este certificat de examenul radiologie ce arata imagine rotunda de marime variata (imagine in plus), uneori cu pedicul la lumenul colonului. Boala survine la virstnici, obezi, sedentari, constipati cronici.

Tratamentul are in dere masurile care se adreseaza boalei de fond si profilaxiei complicatiilor posibile : dirticulita, abcesul pericolic etc.
Astfel, se va combate sedentarismul ; prin regim hipocaloric se va reni la greutatea ideala ; se va mentine ora fixa pentru defecare (intretinerea refluxului).

Regimul alimentar va fi larg cu alimente simplu pregatite si usor digerabile, excluzind bauturile alcoolice, legumele uscate si cele cu resturi celulozice grosolane (varza, castrati, ridiche, conopida etc). Se admit dovleceii, morcovii. Laptele si plinea sint bine suportate. Nu se vor permite uzul si abuzul de laxati si purgati, precum si antibioticele pe cale orala, in tratament indelungat putind expune la diaree ; anticoagulantele expun la hemoragii, cor-ticoizii la exacerbarea unei infectii dirticulare discrete.

Regularizarea tranzitului (dirticulii survin de obicei la consti-pati) se va face prin ulei de parafina, din care se administreaza seara inainte de culcare, entual ti dimineata in zori de zi, cite o lingura. Se poate completa cu granule de mucilagiu de tip Galcorin Coreina recomandind douatrei lingurite dizolvate in 200 ml apa. dupa ce au stat 30 de minute si care se iau inaintea meselor.
In caz de durere se dau antispasmodice de tip beladona, Sco-butil si paparina (nu opiacee).
Pentru a preni o entuala infectare a dirticulilor recomandam un tratament cronic intermitent: o saptamina pe luna sau trei zile pe saptamina cu un dezinfectant intestinal, mai ales de tip Sa-prosan drageuri 3x2/zi, Cifoform (Vioform) comprimate 3x2.zi. Mexaform comprimate 3x2/zi sau sulfamide cu actiune locala Ftalisulfatiazol comprimate 56X2 comprimate, Salazopirina etc. sau Sulfametin (Bayrcna) 12 comprimate pe zi (sulfamida cu efect prelungit).
In caz de dirticulita se indica bolnavului repaus absolut, punga cu ghiata pe flancul sting, iar regimul alimentar va fi fara reziduu (lichide, piureuri). Se interzic laxatile, clismele evacuatorii sau baritate.
Se administreaza antibiotice cu spectru larg, cu actiune ?i asupra microbilor gram-negativi, pe cale parenterala : Neomicina. Streptomicina, Ampicilina sodica, Tetraciclina, hemisuccinat de Cloramfenicol, Polimixina B sulfat etc. in doze eficace si individualizat. Ele se vor administra inca cel putin cinci-sase zile de la linistirea fenomenelor locale si renirea la normal a datelor de laborator (formele sanguine), altfel riscam recidiva sau aparitia df mici abcese inchistate cu germeni rezistenti.

Tratamentul chirurgical este indicat in faza de complicatii. Infectia (dirticulita), fie sub forma de granulom inflamator, fie sub ferma de abces peridivcrticular se manifesta printr-un sindrom abdominal acut cu sensibilitate si palparea unei mase tumorale dureroase in fosa iliaca stinga. Procesul de dirticulita se poate complica cu perforatia dind nastere fie (cel mai frecnt) la un proces blocat perisigmoidian (abces), fie (mai rar) la o peritonita generalizata. Aceste complicatii gra acute obliga la tratament chirurgical. Se recomanda efectuarea unui anus pe transrs pina la stingerea proceselor inflamatorii acute, dar daca conditiile locale (mezenterita retractila, pericolita sclerolipomatcasa, abcesele peri-colice o permit) efectuarea unei colectomii sub protectie de anus.
O alta complicatie care poate atrage dupa sine o sanctiune chirurgicala urgenta este hemoragia aparuta datorita ulceratiei mucoasei dirticulare (36% din div erticulozele colice se complica cu o hemoragie digestiva inferioara grava). Daca inflamatia este complicatia frecnta a dirticulozoi sigmoidienc, hemoragia complica dirticuloza colica dreapta (70% din hemoragiile digesti de origine dirticulara se localizeaza pe colonul drept). Din acest motiv Brasfield recomanda practicarea unei hemicolectomH drepte de principiu cind dirticolul responsabil de singerare nu poate fi localizat, la un purtator de dirticuloza colica difuza.



Alte materiale medicale despre: Boli de colon, rect, anus

Cancerul de colon este unul dintre cancerele cele mai raspandite in tarile industrializate, Primele semne sunt in general de ordin digestiv: con-slipa [...]
Actioneaza in domeniul fistulelor anale. Daca se trage o linie transversala prin mijlocul anusului atunci fistulele cu orificiul extern aflat anterior [...]
Are origine diversa : inflamatii nespecifice, traumatisme operatorii (fistula ; fisura ; hemoroidectomie. in special Whitehead ; sclerozari ; ligatura [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre boli de colon, rect, anus

    Alte sectiuni
    Boli si tratamente
    Boli digestive
    Boli cardiovasculare
    Bolile infectioase
    Definitii boli
    Bolile cardiovasculare
    Bolile respiratorii
    Bolile digestive
    Handicapurile
    Bolile oaselor
    Bolile alergice
    Bolile venelor
    Drogurile
    Sistemul endocrin
    Gamapatiile monoclonale
    Bolile esofagului
    Bolile stomacului si duodenului
    Bolile intestinului subtire
    Boli de colon, rect, anus
    Bolile ficatului
    Bolile cailor biliare
    Bolile pancreasului
    Bolile splinei
    Boli perete abdominal
    Bolile peritoreului
    Boli sexuale
    Hiperuricemiile
    Insomnia
    Boli endocrine
    Boli parazitare
    Virusologie
    Bolile psihice
    Boli stomatologice
    Boli cerebrale
    Boli genetice
    Boli alergice
    Bolile ochiului
    Bolile sangelui
    Boli perete abdominal
    Boli renale

    Ai o problema medicala?
    Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

    Unde se incadreaza problema medicala?

    Scrie codul din imaginea alaturat

    Vezi toate intrebarile