eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Boli si tratamente

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » BOLI » boli si tratamente

Tusea


Tusea
SIMPTOME
Mai importante decat tuse in sine sunt caracteristicile sale, ce asigura indicii referitoare la cauza:
a frecventa si durata tusei.


a lungimea accesului de tuse

a tipul de material expectorat (mucus sau flegma, sange)
a culoarea sputei (alba, transparenta, verde, galbena, roz, striata cu sange)
a consistenta materialului expectorat (groasa, subtire, spumoasa)


a prezenta sau absenta durerii insotitoare.



CHEMATI MEDICUL DACA:

a tusea dumneavoastra persista mai mult de 7-l0 zile; poate fi semn al unei boli grave.
a tusea dumneavoastra este insotita de o expectoratie de culoare galbena, verde, roz sau de culoarea ruginei.
a tusea dumneavoastra este epuizanta, persistenta si insotita de oricare dintre urmatoarele simptome: raguseala, dureri in gat, dispnee, respiratie suieratoare, dureri sau senzatie de constrictie toracica, febra de 38,5AC sau peste, dureri de cap, dureri de coloana si ale membrelor inferioare, oboseala, eruptii cutanate sau scadere in greutate. Tusea combinata cu unul sau mai multe dintre aceste simptome indica o suferinta de fond.
Desi in general nu este binevenita si este involuntara, tusea nu este in sine o boala ci mai curand un reflex protector. in general, reflexul se declanseaza atunci cand mucoaselor ce captusesc caile respiratorii secreta cantitati excesive de mucus sau flegma. Aceste secretii contribuie la protejarea cailor dumneavoastra respiratorii de infectii si iritatii prin blocarea si eliminarea la exterior a rusurilor, bacteriilor si particulelor straine. Tusea este modul prin care organismul dumneavoastra se debaraseaza de acest material acumulat. Eliminarea sub presiune a aerului, in cursul unui acces de tuse, contribuie nu numai la mentinerea deschisa a cailor respiratorii, insa poale si impiedica mucusul infectios sa cada in plamani si bronhii unde ar putea genera infectii grave precum pneumonia sau bronsita (Vezi si Respiratie, probleme).


Desi tusea se poate prezenta in forme foarte variate, acestea pot fi clasificate in functie de doua caracteristici - durata si productitatea. Durata se refera la cat de multa vreme o persoana simte nevoia sa tuseasca. Tusea poate aparea si disparea rapid (ca atunci cand scuipati ceva care v-a ramas in gat) poate dura cateva zile daca aveti un guturai sau poate fi persistenta si cronica, daca aveti bronsita cronica.
Tusea productiva este cea care este insotita de eliminarea unei cantitati de sputa (mucus sau flegma) ce protejeaza plamanii si alte parti ale cailor respiratorii inferioare. Tusea neproductiva sau seaca, este deseori rezultatul iritatiei provocate de mucusul ce se scurge din caile nazale in faringe.
Desi tusea este de obicei un act involuntar, ea poate fi si voluntara - rezultatul unei decizii constiente. De asemenea, unele persoane tusesc mai des decat altele, deoarece nivelul de iritare ce poate fi tolerat variaza de la un indid la altul.

CAUZE
Tusea poate fi provocata de orice factor ce irita caile respiratorii in suficienta masura pentru a declansa reflexul protector de tuse. Cea mai frecventa cauza este o infectie acuta a cailor respiratorii superioare, cum ar fi guturaiul, gripa sau sinuzita. in aceste cazuri, factorul care declanseaza tusea este mucusul excesiv, produs ca reactie la infectie.
De asemenea, tusea mai poate fi declansata si de inhalarea accidentala a unor obiecte mici cum ar fi bucatele de alimente sau de inhalarea unor substante iritante ca praful, fumul de tigara si noxele sub forma de vapori.
O tuse aspra sau olenta poate fi in sine un iritant. Tusea duce la constrictia cailor respiratorii; constrictiile repetate conduc la iritarea cailor respiratorii superioare, iar acest lucru prelungeste tusea, intr-un fel de cerc cios.
O tuse seaca, neproductiva, poate fi un efect secundar al medicamentelor prescrise pentru alte suferinte. Exista, de exemplu, cinci tipuri de inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei (ACE), utilizati in tratamanetul hipertensiunii arteriale si al bolilor de inima, ce provoaca uneori o tuse seaca. Daca luati unul dintre aceste medicamente si constatati ca tusiti, rugati-va medicul sa va prescrie un altul. O tuse persistenta, neproductiva, ce va impiedica sa dormiti, poate indica o afectiune numita reflux gastroesofagian, in care se produce refluarea involuntara a continutului acid din stomac inapoi in esofag si apoi inhalarea acestui material.
O tuse cronica, persistenta, trebuie intotdeauna considerata anormala. Tusea poate fi provocata de fumat, alergii, astm sau bronsita cronica, insa poate fi de asemenea si un indicator al emfi-zemului, tuberculozei sau cancerului pulmonar.
PROCEDEE DE TESTARE SI DIAGNOSTIC
Orice tuse persistenta poate fi un simptom al unei boli de fond. Medicul dumneavoastra va sili diagnosticul pe baza frecventei, duratei si severitatii tusei dificultatilor respiratorii, tipului de material expectorat (culoarea si consistenta mu-cusului, flegmei sau sangelui) si prezentei si localizarii unor simptome de insotire - dureri, edem, eruptii cutanate. Medicul poate solicita o radiografie a toracelui si un esantion de sputa pentru a analiza prezenta infectiei.
Desi multe dintre maladiile pulmonare cronice obstructive, in care tusea noate fi un simptom, sunt incurabile (emfizemul, unele tipuri de cancer pulmonar si bolile pulmonare ocupatio^le, de exemplu), majoritatea sunt curabile. Daca aveti o tuse seaca, impreuna cu dureri de coloana si ale membrelor inferioare, febra peste 38,5AC, dureri de cap si dureri in gat, este posibil sa primiti diagnosticul de gripa. O tuse productiva, in care culoarea sputei se modifica, din alb (care este normal) in galben sau verde, poate semnaliza o infectie, posibil bronsita sau sinuzita. Daca tusea dumneavoastra este insotita de dificultati de respiratie, respiratie suieratoare si senzatie de constrictie toracica, se poate pune diagnosticul de astm bronsic. O tuse ce este insotita de expectorarea de sange sau de mucus roz, galben sau ruginiu, insotita de dureri toracice, cefalee, febra si dificultati de respiratie, se poate incadra in diagnosticul de pneumonie. Si daca aveti o tuse epuizanta, impreuna cu o eruptie cutanata cu elemente de culoare roz, dureri musculare, febra si ochi rosii, puteti primi diagnosticul de rujeola sau rubeola.

TRATAMENT
Majoritatea tipurilor de tuse nu sunt periculoase. Astfel, daca aveti o tuse neproductiva (seaca), impreuna cu nasul infundat sau care curge, dureri de gat si stranut, aveti toate simptomele clasice ale guturaiului si trebuie sa-l lasati sa-si urmeze cursul.Intrucat tusea este o reactie cu caracter protector a organismului, suprimarea ei cu medicamente antitusive, in special daca este vorba de o tuse productiva, nu numai ca reduce functia protectoare de eliminare a secretiilor, ci poate si contribui la mascarea unei probleme de fond mai grave. Nu folositi remedii ale tusei, conventionale sau alternative, timp de mai mult de 7-l0 zile si de preferinta numai pentru usurarea temporara, pe timp de noapte, a tusei.

MEDICINA CONVENTIONALAIn cazul unei infectii bacteriene de fond, poate fi prescris un antibiotic. Totusi, antibioticele nu trebuie prescrise in infectiile rale, precum guturaiul, in cazul acestora, medicul dumneavoastra va prescrie numai repaus la pat, aspirina sau paracetamol, lichide din belsug si umidificarea aerului (cu ajutorul unui umidificator, vaporizator sau al unui ceainic). Daca guturaiul sau gripa dumneavoastra sunt insotite de o sputa groasa, lipicioasa, un expectorant va poate ajuta sa va curatati plamanii.
O tuse neproductiva poate fi tratata prin una sau mai multe terapii obisnuite calmante pentru gat si supresoare ale tusei sau antihistaminice daca tusea dumneavoastra este de origine alergica. Pentru ameliorarea unei tuse iritative, incercati picaturi de tuse, pastile de supt si siropuri.

Medicul dumneavoastra va poate recomanda un antitusiv ce contine codeina (un medicament narcotic) ce necesita prescriptia unui medic sau picaturi de tuse cu dextrometorfan, eliberate fara prescriptie medicala. Multe produse eliberate fara prescriptie medicala contin anestezice locale ce va vor amorti putin gatul iritat si pot aduce ameliorari temporare.In ultima instanta, pentru orice tuse ce persista mai mult de 7-l0 zile, solicitati o consultatie medicala. Pe baza diagnosticului, medicul va va prescrie tratamentul adecvat pentru boala sau problema de fond.

MEDICINA ALTERNATIVA
Urmatoarele terapii alternative pot usura disconfortul din infectiile respiratorii acute sau cronice. Ele nu trateaza infectia in sine, insa pot completa ingrijirile conventionale.


PRESOPUNCTURA
Uneori, o criza de tuse poate conduce la con-tractura sau spasmul musculaturii din portiunea superioara a spatelui. Pentru a ameliora durerea provocata de acest fenomen, apasati punctul Plaman 5 ( imaginea).


PLANTELE CHINEZESTI

Sang ju yin, un decoct de frunze de dud alb (Folium morialbae) si crizantema (F/os Cbrysan-themii morifolii), este un tratament clasic impotriva tusei. Acesta mai contine si cateva alte ingrediente si este disponibil sub forma preparata. Beti conform instructiunilor, timp de 2-3 zile. Daca tusea nu se amelioreaza, consultati un practician.


FITOTERAPIA

O varietate foarte mare de te, ce actioneaza ca expectoranle stimulatoare sau relaxante, pot contribui la indepartarea mucusului in exces din caile respiratorii. Expectorantele stimulatoare maresc cantitatea si apoi lichefiaza mucusul vascos, astfel incat acesta sa poata fi eliminat prin tuse. Expectorantele relaxante fluidifica sputa si calmeaza, daca aveti o Tuse seaca, iritativa.
Dat fiind ca majoritatea traditiilor fitoterape-utice au remedii specifice pentru diversele tipuri de tuse, discutati cu un fitoterapeut pentru a alege intre numeroasele posibilitati. Totusi, un ceai antitusiv de te, simplu, ce poate fi luat de mai multe ori pe zi, timp de 3 zile, poate contine 2 parti podbal {Tussilago farfara), 2 parti nalba {Althaea officinalis), 2 parti isop {Hyssopus officinalis), 1 parte anason (Pimpinella anisum) si I parte lemn dulce (Glycyrrhiza glabra). Adaugati tele in 1 ceasca apa clocotita, lasati sa infuzeze 20 minute si beti cat este fierbinte.


HOMEOPATIE

Homeopatii recomanda remedii si posoiogii diferite pentru stadiile de debut si tardive ale diverselor tipuri de tuse. Pentru ameliorarea simp-tomelor din primele stadii, luati cate o doza de patru ori pe zi; pentru ameliorarea simptomelor persistente, luati cate doua doze pe zi, timp de patru zile. Daca va este deseori sete si aveti accese dureroase de tuse seaca, intensificate la cele mai mici miscari, incercata Bryonia (12 C). Daca tusea dumneavoastra este insotita de ragu-seala, dificultati respiratorii si un considerabil zgomot harait in torace, luati Antimonium tartaricum (12 C). Daca aveti senzatia de gadilitura in gat si accese olente de tuse de fiecare data cand va intindeti in pat, incercati Drosera (12 C). Daca fie si cea mai usoara briza racoroasa va declanseaza o tuse iritativa, luati Rumex crispus (12 C). Daca se intampla sa fiti infrigurat, si faceti febra si o tuse latratoare, incercati Aconil (12 C).

ALIMENTATIE Sl DIETA
Cel mai bun lucru pe care il puteti face in caz de tuse este sa beti multe lichide, 4-6 pahare mari pe zi. Un consum abundent de lichide va fiui-difica mucusul si va face mai usoara expectorarea lui. in acest scop cele mai bune sunt lichidele calde sau chiar apa simpla. incercati sa etati bauturile alcoolice si cele cu cofeina; acestea sunt diuretice si vor provoca pierderea unor cantitati mai mari de lichide decat cele pe care le ingerati. Practicienii medicinei conventionale si ai celei alternative afirma la unison ca puteti accelera ndecarea consumand sucuri de fructe si legume proaspete. Unii medici recomanda suplimentele de tamina C; altii considera ca o alimentatie echilibrata este la fel de eficienta.


CE PUTETI FACE ACASA

Majoritatea tratamentelor descrise mai sus pot fi aplicate acasa. in afara de a bea lichide, inclusiv ceaiuri din te din belsug, puteti obtine ameliorari in urma frectiilor gatului si toracelui cu ulei esential de eucalipt (Eucalyptus globulus) sau smirna {Commiphora molmot). O simpla frectie va poate ajuta sa respirati mai usor, sa tusiti mai putin si sa dormiti bine peste noapte.
Un alt mod de a reduce tusea nocturna persistenta este sa dormiti cu capataiul patului ridicat la 15-20 cm. Acest lucru impiedica stagnarea secretiilor si refluarea continutului acid, iritant, din stomac in esofag, de unde poate fi aspirat in caile respiratorii ( Rosu in gat). incercati sa etati cofeina si menta.
Puteti prepara un expectoram eficient dintr-o ceapa mare si miere naturala. Taiati ceapa in inele, puneti-o intr-un castron adanc, acoperiti cu miere si lasati sa stea 10-l2 ore. Strecurati si luati cate o Ig. din acest amestec de 4-5 ori pe zi.

PRESOPUNCTURA
Apasarea punctului Plaman 5 poate contribui la usurarea accesele de tuse. indoiti cotul stang si strangeti pumnul, asezati degetul mare de la mana dreapta pe plica exterioara a cotului stang, de-a lungul tendonului intins pe care il simtiti. Apasati ferm timp de I minut si repetati la celalalt brat. Faceti acest lucru de trei ori.



Alte materiale medicale despre: Boli si tratamente




SIMPTOME a in primele stadii secretie nazala, tuse persistenta si uneori febra de intensitate redusa. a dupa 7-14 zile spasme de tuse severe i [...]
Se vor evita supele, ciorbele, lichidele, in general. Mesele vor fi in cantitati mai mici, dar mai dese, adica 6-8 mese in 24 ore si administrate dupa [...]
TUSEA Produsa prin stimularea inflamatorie, mecanica si termica a receptorilor tusei. ETIOLOGIE Inflamatorie Edemul si hiperemia cailor aeriene si a [...]


Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre boli si tratamente

Alte sectiuni
Boli si tratamente
Boli digestive
Boli cardiovasculare
Bolile infectioase
Definitii boli
Bolile cardiovasculare
Bolile respiratorii
Bolile digestive
Handicapurile
Bolile oaselor
Bolile alergice
Bolile venelor
Drogurile
Sistemul endocrin
Gamapatiile monoclonale
Bolile esofagului
Bolile stomacului si duodenului
Bolile intestinului subtire
Boli de colon, rect, anus
Bolile ficatului
Bolile cailor biliare
Bolile pancreasului
Bolile splinei
Boli perete abdominal
Bolile peritoreului
Boli sexuale
Hiperuricemiile
Insomnia
Boli endocrine
Boli parazitare
Virusologie
Bolile psihice
Boli stomatologice
Boli cerebrale
Boli genetice
Boli alergice
Bolile ochiului
Bolile sangelui
Boli perete abdominal
Boli renale


Ai o problema medicala?
Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

Unde se incadreaza problema medicala?

Scrie codul din imaginea alaturat



Vezi toate intrebarile