eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Boli si tratamente

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » BOLI » boli si tratamente

Stranutul


SINDROM
a un stranut este de obicei declansat de o iritatie a nasului sau de o senzatie de gadilatura profund in caile nazale, ce este ameliorata printr-o expulsie involuntara, explozi, de aer.
a stranutul poate fi in sine un simptom sau poate face parte - impreuna cu alte simptome ca mancarimile, secretia sau congestia nazala sau mancarimi si lacrimare la nivelul ochilor si respiratie pe gura - din manifestarile unui guturai (vezi "Guturaiul"), sau ale unei alergii.

CHEMATI MEDICUL DACA:

a incepeti sa stranutati si resimtiti si alte simptome de alergie, precum cele ale astmului sau ale unei eczeme; este posibil sa fi dezvoltat o sensibilitate la anumite substante iritante pe care anterior le tolerati.
Stranutul este modul prin care organismul elimina iritantii sau corpii straini din caile nazale.
Oamenii stranuta din patru motive principale. Ei stranuta cand au un guturai pentru a ajuta la curatarea nasului. De asemenea, stranuta atunci cand au rinita alergica sau febra fanului pentru a elimina alergenii din caile nazale. Persoanele cu rinita somotorie, afectiune caracterizata prin secretie nazala cronica, stranuta si ele ocazional. (Stranutul este rezultatul hipersensibilizarii selor sanguine din nas la umiditate si temperatura crescuta si chiar la alimentele condimentate.) A patra cauza frecventa a stranutului este sindromul de rinita non-alergica eozinofilica sau SRNAE. Persoanele cu aceasta afectiune au toate simpto-mele rinitei cronice, insa nu au rezultate pozitive la testele alergologice. insa, dintr-un anumit motiv necunoscut, organismul acestor pacienti pare sa elibereze histamina, o substanta chimica ce provoaca simptome de alergie, precum stranutul. Un stranut ocazional nu este o cauza de ingrijorare. Stranuturile din contextul unui gulurai vor dispare o data cu guturaiul, de obicei in decurs de o saptamana. Totusi, stranuturile persistente sau cele insotite de alte simptome de alergie - secretie sau congestie nazala, dureri in gal sau mancarimi si lacrimare la nivelul ochilor - pot sa mente osteneala de a face o vizita la medic.

CAUZE
Stranutul este provocat de prezenta unui iritant in caile nazale-orice, de la piper macinat si corpi straini minusculi, la polenuri, mucegaiuri si alti alergeni.
TRATAMENT
Majoritatea stranuturilor de origine alergica pot fi tratate cu succes cu antihistaminice eliberate fara prescriptie medicala si ingrijiri casnice ce vizeaza reducerea alergenilor precum praful, mu-cegaiurile si parul de animal. Daca aveti febra fanului puteti de asemenea diminua disconfortul luand masuri de precautie adecte inainte de a iesi afara.
MEDICINA CONVENTIONALA
Medicul dumneavoastra examina si discuta simptomele. Esle posibil sa fiti trimis la un alergolog pentru teste cutanate. Pot fi recomandate injectii de desensibilizare la un anumit alergen. Prima linie de aparare impotri stranutului persistent este reprezentata de masurile de protectie la domiciliu si de antihistaminicele eliberate fara prescriptie medicala sau cele nesedative, eliberate cu prescriptie medicala, pentru uscarea mucoaselor sau de decongestive care sa contracte sele sanguine dilatate ce blocheaza respiratia. Cromoglicatul de sodiu, prescris de obicei sub forma de spray nazal, ajuta suferinzii alergici, impiedicand eliberarea de histamina in organism. Spray-urile nazale cu cortizon, ce reduc inflamatia, pot de asemenea aduce ameliorare si sunt eficiente la suferinzii de SRNAE.
MEDICINA ALTERNATIVA


PRESOPUNCTURA

Apasarea constanta asupra urmatoarelor puncte poate ajuta la controlarea stranuturilor: Triplul incalzitor 5, ca Biliara 20, Intestin Gros 20 si Intestin Gros 4. De asemenea, apasarea cu degetul pe buza superioara, punctul Vasul Guvernator 26, poate ajuta sa opriti un stranut. ilustratia de sus si . 14-l5 pentru mai multe informatii privind localizarea punctelor.
ACUPUNCTURAIn caz de stranuturi cronice, puteti dori sa consultati un acupunctor, care examina si, pe baza acestui examen, sili punctele -tinta adecte.
FITOTERAPIA
Ceaiurile fierbinti, fie de trifoi rosu (Trifolium pratense), fie de urzica (Urtica dioica) au reputatia de a ameliora simptomatologia alergica si de a usura respiratia, prin reducerea inflamatiei.
HOMEOPATIAIn functie de simptomele dumneavoastra specifice, un homeopat poate prescrie unul din urmatoarele remedii: Nux vomica, Pulsatilla sau Natrium muriaticum. Remediile derite din po-Jen sau alti alergeni pot fi de asemenea eficiente, in episoadele acute de stranut vi se poate prescrie Arsenicum album, Sabadilla, Euphrasia, Allium cepa sau Dulcamara.
ALIMENTATIE Sl DIETAIn caz de alergii, veti avea nevoie sa solicitati asistenta din partea unui specialist. Alergiile alimentare pot agra febra fanului. incercati sa eliminati produsele lactate, aditivii alimentari si alimentele ce contin reziduuri de substante chimice precum pesticidele sau reziduuri de hormoni steroidieni (deseori gasite in carne). Unii nutritionisti recomanda dozele ridicate de vitamina C (3000-6000 mg, repartizate in fractiuni egale pe parcursul zilei) ca antihistaminic natural.


CE PUTETI FACE ACASA

Eliminarea alergenilor din locuinta este unul din modurile cele mai sigure de a ameliora stranutul cronic. Urmati sugestiile enumerate la febra fanului.


PRESOPUNCTURA

1 Pentru a ajuta la oprirea crizelor de stranut, apasati punctul Intestin Gros 4, localizat in spatiul dintre degetul mare si cel aratator. Strangeti spatiul de la fiecare mana cu degetul mare si cel aratator de la mana cealalta, timp de un minut. Nu apasati acest punct daca sunteti insarcinata.
2 Apasarea punctului Triplul incalzitor 5 poate contribui la reducerea sensibilitatii alergice. Centra-ti- policele pe fata externa a antebratului, la doua latimi de police deasupra articulatiei pumnului. Apasati ferm timp de un minut, apoi repetati ia celalalt brat. Faceti acest lucru de 2-3 ori.




Alte materiale medicale despre: Boli si tratamente

SIMPTOME Simptomele sindromului premenstrual recidiveaza in cursul aceleiasi faze a ciclului menstrual, de obicei cu 7-10 zile inainte de inceputul m [...]
SIMPTOME a astenie debilitanta, recent instalata a oboseala ce nu este rezultatul efortului si nu este ameliorata de odihna a stare subfeb [...]
SIMPTOME O persoana ce a suferit un traumatism psihic sever - razboi, lupte, catastrofe naturale, abuzuri fizice sau sexuale - sau a fost martor al u [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre boli si tratamente

Alte sectiuni
Boli si tratamente
Boli digestive
Boli cardiovasculare
Bolile infectioase
Definitii boli
Bolile cardiovasculare
Bolile respiratorii
Bolile digestive
Handicapurile
Bolile oaselor
Bolile alergice
Bolile venelor
Drogurile
Sistemul endocrin
Gamapatiile monoclonale
Bolile esofagului
Bolile stomacului si duodenului
Bolile intestinului subtire
Boli de colon, rect, anus
Bolile ficatului
Bolile cailor biliare
Bolile pancreasului
Bolile splinei
Boli perete abdominal
Bolile peritoreului
Boli sexuale
Hiperuricemiile
Insomnia
Boli endocrine
Boli parazitare
Virusologie
Bolile psihice
Boli stomatologice
Boli cerebrale
Boli genetice
Boli alergice
Bolile ochiului
Bolile sangelui
Boli perete abdominal
Boli renale

Ai o problema medicala?
Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

Unde se incadreaza problema medicala?

Scrie codul din imaginea alaturat

Vezi toate intrebarile