eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Boli si tratamente

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » BOLI » boli si tratamente

Infectii




SIMPTOME
Febra, frisoanele, transpiratiile, durerile de cap si de muschi si oboseala sunt simptome comune in multe infectii.
a diareea, rsaturile, greata, durerile abdominale, balonarea dureroasa si deshidratarea pot fi urmarea unei infectii intestinale.
a tusea, stranutul, durerea in piept si gat, congestia nazala si lacrimarea ochilor sunt semne ale infectiei respiratorii.
a urinarea dureroasa si frecventa, urina cu miros neplacut sau cu sange sau mancarimile ginale pot sa apara intr-o infectie a cii urinare.
a eruptii, rani, inflamatie, mancarimi ale pielii, inrosire, cule sau cosuri pot sa fie provocate de infectii ale pielii.
a durere, iritatie sau sensibilitate locala pot aparea in infectii ale urechilor, ochilor, gurii, dintilor sau gingiilor.
a mancarimi anale intense pot sa insoteasca o infectie cu viermi a intestinului gros.
a durerea si inflamatia artritica, deseori localizate, pot semnala o infectie articulara.

CHEMATI MEDICUL DACA:
a dumneavoastra sau copilul dumneavoastra prezentati o febra peste 38.5AC care dureaza mai mult de 24 de ore. Daca sunt afectate respiratia, deglutitia, vederea, vorbirea sau miscarea, solicitati imediat ajutor medical.
a diareea, rsaturile, durerile in gat sau alte simptome persista sau se agraveaza dupa cate zile. Infectia dumneavoastra necesita diagnostic si tratament medical.


a o muscatura sau alt traumatism ce a lezat pielea. Ranile produse prin muscare si intepare necesija imediat ingrijiri medicale.

Corpul uman este in permanenta lupta cu agentii patogeni - germenii - provocatori de boli, care pot patrunde in organism prin aerul inhalat, alimentele si apa consumate, ranirea pielii, muscaturi de animale sau insecte si contact sexual. Odata ajunsi pe sau in interiorul organismului, agentii patogeni incearca sa supravietuiasca si sa se reproduca. Cei mai multi nu reusesc. Multi cedeaza in fata caldurii interne a corpului sau a mediului chimic sau in fata bacteriilor "prietene"; altii suni eliminati prin mucus, urina, transpiratie si materii fecale. Cei care supravietuiesc reusesc aceasta in dauna celulelor si tesuturilor sanatoase. Unii agenti patogeni pot trai numai in anumite tipuri de tesut; altii se pot raspandi in intregul organism. Procesul in trei parti al inziei, cresterii si reactiei organismului constituie infectia si, desi majoritateea infectiilor sunt minore si de scurta durata, unele evolueaza spre afectiuni grave - si chiar periculoase pentru viata.In fata unui agent patogen indator, sistemul imun al organismului contraataca. Proteine numite anticorpi fac echipa cu celule albe speciale pentru a neutraliza si distruge agentii patogeni. Sistemul imun poate, de asemenea, sa isi aminteasca contactele cu un anumit agent patogen, astfel incat poate suprima inziile repetate. Aceasta memorie celulara-ajutata uneori prin ccinuri -confera organismului imunitate impotri nenumaratilor agenti provocatori de boli.
Raspunsul imun rapid al organismului opreste sau diminueaza cele mai multe - dar nu toate -infectiile. Uneori, celulele imune nu reusesc sa recunoasca si sa atace agentii patogeni, mai ales pe cei neobisnuiti. Alteori, contraatacul organismului nu este suficient. Persoanele ale caror sisteme imune sunt slabite de oboseala, alimentatie saraca, anumite tratamente medicale sau boli cum este SIDA, sunt mai sensibile la infectii decat persoanele cu sanatate generala buna.

CAUZE
Agentii patogeni care provoaca infectii sunt bacteriile, ciupercile, parazitii si virusurile. Bacteriile, ciupercile si parazitii indeaza, in general, tesuturile organismului, fura substantele nutritive de la celule sanatoase si elibereaza toxine; unii paraziti - care pot ria ca dimensiuni de la protozoarele dintr-o singura celula pana la viermii vizibili - ucid efectiv celule sanatoase. Virusurile sunt forme inferioare de viata, care supravietuiesc numai indand celule vii si multipli-candu-se in interiorul acestora.
E usor de inteles ca partile organismului care sunt cele mai accesibile agentilor patogeni sunt cele mai vulnerabile la infectii. Agentii patogeni infecteaza cu usurinta ochii, urechile, gura, organele genitale si pielea. Infectiile pielii sunt foarte frecvente si pot fi determinate de orice tip de agent patogen. Infectiile urechii sunt, de obicei, bacteriene; infectiile ochiului pot fi virale sau bacteriene. Alti agenti patogeni pot sa patrunda in organism prin leziuni ale pielii si infecteaza sangele circulant.
Orice tip de agent patogen poate inda tubul gastrointestinal, de obicei prin alimente sau apa contaminate. Majoritatea cazurilor de intoxicatii alimentare sunt provocate de bacterii, in timp ce giardioza, o afectiune intestinala de care se tem excursionistii, provine din consumul apei contaminate cu protozoarele parazite.
Majoritatea infectiilor respiratorii, inclusiv racelile obisnuite, gripa si formele usoare de pneumonie, sunt provocate de inhalarea sau ingestia de virusuri. Cazurile grave de pneumonie sunt de obicei bacteriene, ca si tusea convulsi si infectiile streptococice ale gatului. Multe afectiuni respiratorii mai putin cunoscute sunt infectii cu ciuperci.
Caile urinare elimina, de obicei, agentii patogeni prin spalare, dar sunt inclinate la infectii cand sunt tumefiate, iritate sau blocate. Afectiunile, riind de la infectii comune ale cii urinare pana la infectii grave ale rinichilor, sunt de obicei bacteriene.
Desi multe infectii sunt limitate la o anumita parte sau sistem al organismului, unele boli infectioase se raspandesc in organism. Malaria, de exemplu, este determinata de un parazit transmis de tantari; tuberculoza este bacteriana. SIDA, cea mai mortala boala infectioasa a anilor recenti, este o afectiune virala.




PROCEDEE DE TESTARE SI DIAGNOSTIC

Multe infectii comune pot fi recunoscute prin simptomele lor, dar pentru tratamentul infectiilor persistente sau de gravitate potentiala necunoscuta, medicul trebuie sa determine cauza specifica. Diagnosticul este, de obicei, realizat prin analiza de laborator a probelor de sange, urina, materii fecale sau de tesut infectat.

TRATAMENT
Infectiile minore au durata scurta si se vindeca de obicei de la sine, dar bolile infectioase grave necesita tratament medical.


MEDICINA CONVENTIONALA

Infectiile bacteriene sunt vindecate prin uciderea bacteriilor cu antibiotice, cum este penicilina si deritele sale. Multe infectii micotice (cu ciuperci) si parazitare raspund, de asemenea, la antibiotice sau chimioterapice antimicrobiene. Singurul dezantaj este ca utilizarea excesi sau eronata a antibioticelor poate suprima reactiile imune naturale proprii ale organismului.
Antibioticele sunt inutile in infectiile virale. Desi unele medicamente antivirale pot reduce simptomele, este dificil sau imposibil sa se inventeze tratamente mai eficiente, deoarece virusurile sufera atat de frecvent mutatii - isi schimba forma. Terapia standard pentru cele mai multe infectii virale consta doar in a ameliora simptomele, a preveni infectia bacteriana secundara si a permite organismului sa se vindece singur.
Medicamentele eliberate cu sau fara reteta pot ameliora simptomele tipice si accelereaza vindecarea dupa infectiile minore. Vaccinurile preventive sunt de departe cel mai bun tratament impotri infectiilor virale si sunt disponibile pentru multe boli infectioase.


MEDICINA ALTERNATIVA

O alimentatie adecta, odihna si activitatile care reduc stresul pot ajuta prevenirea si combaterea infectiilor. Diferite terapii cu te, terapii chinezesti si alte terapii alternative pot calma simptomele si favoriza vindecarea. Pentru mai multe informatii, articolele privind afectiunile specifice.

PREVENIRE
a Asigurati- ca dumneavoastra si copin dumneavoastra sunteti ccinati impotri bolilor infectioase, mai ales inaintea inceperii scolii sau inaintea calatoriilor in strainatate.
a Pentru a preveni aparitia unei infectii, congelati carnea, produsele marine si lactate; spalati cu atentie fructele si legumele proaspete; pastrati curatenia in bucatarie; spalati- pe maini inainte si dupa ce ati umblat cu alimente.
a Mentineti o igiena personala stricta: faceti baie in mod regulat; spalati- pe maini dupa ce utilizati toaleta; sterilizati taieturile si ranile cu sapun antiseptic.



Alte materiale medicale despre: Boli si tratamente




Regimul alimentar atoxic este obligatoriu, consumandu-se legume si fructe bogate in potasiu. Datorita proprietatilor polivalente ale argilei, ea [...]
Gonoreea (blenoragia) se manifesta la barbati printr-o secretie abundenta din penis si dureri frecvente la urinare. Femeile infectate cu gonococ [...]
Slalilococii sini coci gram-pozilivi, imobili, calalazo-pozitiv i. care colonizeaza pielea, mucoasele si intestinul inferior. Slapln/ococciis atireu [...]


});

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre boli si tratamente

Alte sectiuni
Boli si tratamente
Boli digestive
Boli cardiovasculare
Bolile infectioase
Definitii boli
Bolile cardiovasculare
Bolile respiratorii
Bolile digestive
Handicapurile
Bolile oaselor
Bolile alergice
Bolile venelor
Drogurile
Sistemul endocrin
Gamapatiile monoclonale
Bolile esofagului
Bolile stomacului si duodenului
Bolile intestinului subtire
Boli de colon, rect, anus
Bolile ficatului
Bolile cailor biliare
Bolile pancreasului
Bolile splinei
Boli perete abdominal
Bolile peritoreului
Boli sexuale
Hiperuricemiile
Insomnia
Boli endocrine
Boli parazitare
Virusologie
Bolile psihice
Boli stomatologice
Boli cerebrale
Boli genetice
Boli alergice
Bolile ochiului
Bolile sangelui
Boli perete abdominal
Boli renale


Ai o problema medicala?
Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

Unde se incadreaza problema medicala?

Scrie codul din imaginea alaturat



Vezi toate intrebarile