eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Boli si tratamente

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » BOLI » boli si tratamente

Viermii intestinali


Viermii intestinali
SIMPTOME
a pruritul anal sever, in special noaptea, nelinistea si tulburarile de somn pot indica prezenta oxiurilor.
a pruritul tar sugereaza prezenta Ankylostoma; in unele cazuri acesta poate fi insotit de o eruptie, tuse cu expectoratie sanguinolenta si febra, urmate de pierderea poftei de mancare, diaree, palpitatii, anemie si oboseala.
a greturile, diareea, durerile abdominale, ameteala, modificarile poftei de mancare si oboseala indica o tenie mare - provenind probabil din carnea de ta, porc sau peste.
a pierderea poftei de mancare si scaderea in greutate, iriilitatea, diareea, durerile abdominale si varsaturile sunt simptomele unei infestari cu tenii mici - provenite de la un rozator mic sau un caine.
a diareea si crampele ce se mentin pana la o saptamana, urmate de febra, dureri musculare, conjunctita si edem facial periocular sunt semne de trichineloza.
a respiratia suieratoare, tusea sau alte dificultati de respiratie, urmate de varsaturi, dureri de stomac si balonare sugereaza ascaridiaza.
a leziuni mici, rosii, posibil pruriginoase -urmate de tuse, respiratie suieratoare sau bronsita; diaree; dureri abdominale si flatulenta -sunt semne ale unei infestari cu Strongyloides.
a resimtiti simptomele enumerate mai sus, in orice combinatie; aveti nevoie de un diagnostic medical al unei posibile infestari parazitare.
Nematodele si teniile parazite care infesteaza omul sunt consecinta conditiilor de locuit neigienice si a prepararii necorespunzatoare a hranei. Dimensiunile lor variaza de ia 1 cm pentru oxiuri, pana la teniile care au peste 9 m. Dintre nema-tode, oxiurii si ascarizii (ermii ce provoaca as-caridiaza) sunt parazitii ce afecteaza cel mai frecvent copin in Statele Unite. Trichineloza este o boala provocata de un nematod microscopic; in lipsa tratamentului, larvele acestui erme pot provoca leziuni musculare si complicatii cardiace sau neurologice. Ankylostoma sunt nematode ce se hranesc cu sangele, glucoza si oxigenul pe care le sug din peretele intestinal, conducand deseori la anemie. Ca si Ankylostoma, Strongyloides pot ajunge in plamani si pot provoca o tuse cronica; ambele tipuri infesteaza adesea persoanele ce locuiesc in comun, cum ar fi inchisorile sau institutiile pentru bolna mintal.
Teniile de mai multe tipuri ce infesteaza omul sunt de obicei inofensive, cu exceptia cazului in care penetreaza peretele intestinal si migreaza in alta parte a corpului. Orice infestare cu ermi poate conduce la complicatii respiratorii sau cardiovasculare, insa majoritatea se trateaza cu usurinta si nu provoaca leziuni de durata.

CAUZE
Majoritatea nematodelor au un ciclu de ata similar in interiorul organismului, insa modurile de infestare difera. Oxiurii traiesc in partea inferioara a tubului digestiv la om. Parazitul femei iese prin anus pentru a-si depune ouale in regiunea anala, pe timpul noptii. Acest fenomen provoaca un prurit in urma caruia prin scarpinare -ouale sunt transferate pe degetele gazdei; astfel, prin atingere, ouale se pot transmite tuturor membrilor familiei. Daca sunt ingerate in mod involuntar, ouale germineaza in intestin si ciclul continua. Nematodele ce provoaca ascaridiaza pot patrunde in organism prin alimente nespalate sau crude, contaminate cu oua ale parazitului; el poate fi preluat si din solul ce contine oua. Ankylostoma si Strongyloides patrund in organism prin apa de baut contaminata sau prin picioarele goale. Larvele migreaza in intestinul subtire, unde pot trai mai multi ani, preluand substante nutritive din peretele intestinal. Ouale sunt excretate in fecale; daca fecalele infestate contamineaza solul, ciclul se repeta. Nematodul ce provoaca trichineloza poate fi contractat prin consumarea de carne de porc sau vanat cruda sau insuficient preparata, ce poate contine larve i ale parazitului, incorporate in chisturi. Dupa ce sucurile digestive dizolva chisturile, larvele circula prin sange si sistemul limfatic, dupa care se incastreaza in muschi si formeaza chisturi ce contin noi larve.
Teniile patrund, de asemenea, in organism prin consumul de carne de ta, peste sau porc, cruda sau insuficient preparata. in rare cazuri, copin pot inghiti muste sau paduchi infestati cu tenii, ce traiesc pe gandaci sau pe animalele de casa.

PROCEDEE DE TESTARE SI DIAGNOSTIC
Medicul poate diagnostica oxiuriaza cu ajutorul unei bucati de banda adeziva pe care se lipesc eventualele oua ce exista in regiunea din jurul anusului, apoi, banda adeziva este examinata la microscop. Chiar si ermele este uneori zibil in scaun sau in jurul anusului. Nematodele, Ankylostoma, Strongyloides si teniile pot fi diagnosticate de asemenea prin examinarea scaunului, iar uneori segmente de tenii pot fi gasite in lenjeria de pat sau imbracaminte. Pentru diagnosticarea trichinelozei, medicul analizeaza probe de sange sau tesut muscular.


TRATAMENT



MEDICINA CONVENTIONALA

Majoritatea infestarilor parazitare raspund la medicamente specifice pentru fiecare tip de erme. Ankylostoma si Strongyloides se trateaza cu py-rantel sau mebendazol. De obicei, medicii trateaza oxiuriaza cu 3 doze orale de mebendazol, la interval de doua saptamani. Deoarece ouale se pot transmite, tratamentul trebuie facut de toti membrii familiei.
Spalarea tuturor hainelor si a lenjeriei de pat este esentiala pentru eradicarea tuturor oualor de oxiuri. Mancarimile din regiunea anusului pot fi calmate cu vaselina.


Majoritatea cazurilor de trichineloza sunt usoare si nu necesita tratament medicamentos; daca simptomele sunt severe, medicamentul de electie este mebendazolul. Trichineloza extinsa la nivelul aparatului respirator, cardiovascular sau al sistemului nervos central este rara si se trateaza cu corticoizi pentru combaterea inflamatiei.
Dupa ce ati finalizat o cura terapeutica, solicitati medicului sa repete testele diagnosticate pentru a va asigura ca ermii au disparut. in caz contrar, poate fi necesara inca o cura de tratament. Disparitia teniilor din organismul dumneavoastra poate dura pana la cinci luni.
MEDICINA ALTERNATIVA
Dupa ce ati consultat un medic pentru a obtine un diagnostic precis, pot fi folosite si tratamente alternative pentru evacuarea ermilor din organismul dumneavoastra.


FITOTERAPIA

Cereti azul unui fitoterapeut autorizat in printa utilizarii acestor le, deoarece ele pot fi toxice.
a Pentru oxiuri si nematode, infuzati 1 -2 Igt. pelin alb (Artemisia absinthium) intr-o ceasca de apa clocotita timp de 10-l5 minute, beti de 3 ori pe zi. Sunt de asemenea recomandate tincturile de pelin si nuc negru {juglans nigra), eliberabile fara prescriptie medicala, urmati instructiunile de pe eticheta.
a Pentru nematode si Strongyloides, infuzati 1 Igt. vetrice uscata {Tanacetum vulgare) sau 2 Igt. balmony uscata {Chelone geabra) intr-o ceasca de apa clocotita timp de 10-l5 minute, beti de 3 ori de zi. Etati vetricea daca sunteti insarcinata.

ALIMENTATIE Sl DIETA
Ananasul, sucul de papaya si semintele de dovleac au toate reputatia de a combate cu succes ermii. Pentru a evacua ermii din intestinul
dumneavoastra, incercati extractul din seminte de grapefruit, eliberat fara prescriptie medicala; urmariti instructiunile de dozare de pe eticheta.


PREVENIRE

a Asigurati-va ca copin isi spala intotdeauna mainile dupa ce merg la toaleta si inainte de masa.
a Tineti unghiile taiate scurt, pentru a reduce sansele de a prelua sub ele oua de oxiuri.
a in fiecare primavara si toamna, controlati si tratati infestarile parazitare ale tuturor animalelor de casa.


a Etati trichineloza gatind foarte bine carnea de porc.

a Spalati cu multa atentie, in apa fierbinte si sapun, toate sculele si ustensilele care n in contact cu carnea cruda.
a Purtati intotdeauna pantofi in regiunile in care pot trai in sol Ankylostoma si Strongyloides, in special in sud-estul SUA.



Alte materiale medicale despre: Boli si tratamente



Numeroase specii de viermi pot trai in interiorul corpului omenesc si pot determina boli ce afecteaza intestinul, ficatul, vezica urinara, ochii, musc [...]
Intestinul poate fi purtatorul anumitor paraziti, indeosebi oxiuri (vezi articolul), dar si al altora precum tenia sau viermi solitari si limbric [...]
Datorita proprietatilor aratate, dar in special a proprietatii antiparazitare, parazitii sunt eliminati. Argila serveste ca mijloc de absor [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre boli si tratamente

Alte sectiuni
Boli si tratamente
Boli digestive
Boli cardiovasculare
Bolile infectioase
Definitii boli
Bolile cardiovasculare
Bolile respiratorii
Bolile digestive
Handicapurile
Bolile oaselor
Bolile alergice
Bolile venelor
Drogurile
Sistemul endocrin
Gamapatiile monoclonale
Bolile esofagului
Bolile stomacului si duodenului
Bolile intestinului subtire
Boli de colon, rect, anus
Bolile ficatului
Bolile cailor biliare
Bolile pancreasului
Bolile splinei
Boli perete abdominal
Bolile peritoreului
Boli sexuale
Hiperuricemiile
Insomnia
Boli endocrine
Boli parazitare
Virusologie
Bolile psihice
Boli stomatologice
Boli cerebrale
Boli genetice
Boli alergice
Bolile ochiului
Bolile sangelui
Boli perete abdominal
Boli renale


Ai o problema medicala?
Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

Unde se incadreaza problema medicala?

Scrie codul din imaginea alaturat

Vezi toate intrebarile