eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Boli si tratamente

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » BOLI » boli si tratamente

Icterul


Icterul
SIMPTOME


a o nuanta galbuie sau rzuie a pielii.

a ingalbenirea albului ochilor; acesta este, de obicei, un semn mai sigur de icter decat ingalbenirea pielii.


a urina inchisa la culoare.

a in unele cazuri, mancarimi generalizate.


CHEMATI MEDICUL DACA:

a remarcati icter la copilul dumneavoastra; desi icterul este frecnt la nou-nascuti, el poate indica o stare mai grava.
a remarcati icter la dumneavoastra, la alt adult sau la un copil de varsta scolara; icterul poate fi semnul unor probleme legate de o litiaza biliara sau de o insuficienta hepatica, ambele putand fi gra daca n>: sunt tratate.
Icterul, ingalbenirea pielii si albului ochilor, nu este o boala in sine, ci un simptom al unei boli de fond. Modificarea culorii apare cand cantitati excesi de bilirubina, un pigment biliar, se acumuleaza in circulatia sangelui. in mod normal, bilirubina - un produs secundar natural al scindarii in ficat a globulelor rosii - se amesteca cu bila, o secretie digestiva, si se elimina fara probleme din organism prin tubul digestiv. Dar daca ficatul nu functioneaza corect sau daca trecerea bilei este blocata (posibil prin litiaza biliara), bilirubina se intoarce in sange. in cele mai multe cazuri, icterul este relativ benign la nou-nascuti si la copin foarte mici. Dar la copii mai mari si la adulti poate fi semnul unei boli mai gra.

CAUZE
Mai mult de jumatate dintre nou-nascuti fac ceea ce se numeste icter fiziologic, consecinta unui ficat neexperimentat caruia i se cere brusc sa functioneze pe cont propriu. in uter, sangele fatului trece prin ficatul mamei, care elimina orice exces de bilirubina. Dupa nastere insa, ficatul nou-nascutului trebuie sa indeplineasca singur sarcinile, iar, uneori, e nevoie de timp ca noul organ sa atinga viteza necesara. in cazuri rare, cantitatile excesi de bilirubina pot afecta creierul copilului. Din aceasta cauza si deoarece poate fi simptomul unei probleme gra de fond, icterul nu trebuie ignorat niciodata.
Prematurii si cei cu istoric de icter in familie au un risc ceva mai mare de a face icter, ca si unii sugari hraniti la san. Medicii nu pot predea care sugari vor face icter si care nu.
Unele cazuri de icter la nou-nascuti provin dintr-o incompatibilitate intre grupele de sange ale mamei si copilului. Sistemul imun al mamei ataca celulele sangelui fatului, provocand aparitia icterului la copil dupa nastere. Icterul sugarului poate fi si rezultatul altor boli sau tulburari, cum ar fi blocarea canalelor biliare, ocluzii intestinale, hepatita, mononucloza, infectiile herpetice sau chiar vanatai de la nastere. ( Tranzit intestinal, anomalii si Herpesul genital.)
Icterul care apare in unele boli reprezinta, in general, o problema mai grava la copin mai mari si la adulti. in asemenea cazuri, cauza de fond este deseori ciroza, care apare cand celulele ficatului sunt distruse si inlocuite de tesut cicatricial. Ficatul lezat nu poate transforma si elimina eficient bilirubina, astfel incat pigmentul se intoarce in circulatia sangvina.
Alti factori sau afectiuni care pot modifica functia ficatului ducand la icter sunt hepatita, anumite medicamente si toxine, sarcina si insuficienta cardiaca congestiva. In anumite cazuri, pietrele biliare se blocheaza intr-un canal care transporta bila de la ficat si zica biliara la intestinul subtire. Avand calea blocata, bila face cale intoarsa si trece in sange.
PROCEDEE DE TESTARE Sl DIAGNOSTIC
Puteti face un test simplu pentru a rifica daca copilul dumneavoastra are icter. Apasati cu degetul varful nasului sau fruntea copilului. Daca pielea pare alba cand va retrageti degetul, copilul nu are nimic. (Aceasta e adevarat indiferent de rasa copilului.) Daca pata are o nuanta galbuie, copilul face icter. Acest test este mai bine sa fie facut in lumina naturala (a zilei), intrucat lumina artificiala poate da pielii o tenta galbena. Nota: Urina portocaliu inchis sau de culoarea ceaiului poate indica icterul chiar atunci cand aspectul pielii este normal.
Daca icterul apare la copii de varsta scolara sau la adulti, medicul poate recolta o proba de sange pentru a controla starea ficatului. Medicul poate recomanda si o examinare ecografica sau radiografica pentru o entuala obstructie de canale biliare.

TRATAMENTIn general, cea mai buna metoda de a trata icterul este corectarea cauzei de fond; remediul exact, conntional sau alternativ, va depinde de natura si gravitatea cazului.


MEDICINA CONVENTIONALA

Majoritatea cazurilor de icter fiziologic la sugar pot fi tratate prin expunere atent cronometrata la lumina solara dimineata devreme, dupa-amiaza tarziu sau la lumina solara indirecta. Lumina va mima functia ficatului, transformand bilirubina din corpul copilului intr-o forma care poate fi excretata prin tubul digestiv.
Daca testele de sange arata ca nou-nascutul are nil crescut de bilirubina, medicul poate recomanda fototerapia, in care sugarul este pus sub o lampa speciala, de mare intensitate pana la scaderea nilului bilirubinei. Unele spitale inchiriaza lampi concepute pentru suspendare deasupra patului copilului sau paturi din fibra optica care permit luminii sa patrunda spre pielea copilului.
Sugarii cu icter provocat de o boala sau o alta tulburare pot necesita spitalizare cat timp medicii ingrijesc afectiunea de fond. Tratamentul icterului datorat unei boli la copin mai mari sau la adulti va depinde de cauza. { Ciroza, Litiaza biliara si Hepatita.)
MEDICINA ALTERNATIVAIntrucat icterul este un simptom si nu o boala in sine, trebuie diagnosticata boala de fond inainte de silirea unui curs al tratamentului. Remediile alternati trebuie considerate ingrijiri complementare, utilizate pentru suplimentarea tratamentului medical conntional.


PLANTE CHINEZESTI


Un practician al medicinei chinezesti poate trata icterul cu diferite combinatii de te. Aceste remedii trebuie preparate numai de un specialist cu experienta.
FITOTERAPIE
Diferite te, printre care papadia (Taraxa-cum officinale), rbina (Verbena officinalis) si armurariul (Silybum marianum) sunt utilizate in tratamentul icterului. Consultati un fitoterapeut pentru cantitatile si metodele adecvate de utilizare.
HOMEOPATIE
Un numar de remedii homeopate sunt adecvate in tratamentul icterului; prescriptia exacta va depinde de cauza de fond. Consultati un homeopat pentru preparatele si dozele care vi se potrisc.




Alte materiale medicale despre: Boli si tratamente

Coloratie galbena a tegumentelor si sclerelor prin depozitare de bilirubina, vizibila de la 5 mg/dl (85umol/l) ser. Bilirubina se formeaza prin [...]
Etiologie: infectii bacteriene, infectii virale/parazitare: embrio-fetopatii (TORCH). Tablou clinic si biologic: icterul este de aparitie mai mul [...]
Exista o mare varietate etiologica a icterelor neonatale, perioada de nou nascut fiind perioada din viata unui individ cand eventualitatea apari [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre boli si tratamente

Alte sectiuni
Boli si tratamente
Boli digestive
Boli cardiovasculare
Bolile infectioase
Definitii boli
Bolile cardiovasculare
Bolile respiratorii
Bolile digestive
Handicapurile
Bolile oaselor
Bolile alergice
Bolile venelor
Drogurile
Sistemul endocrin
Gamapatiile monoclonale
Bolile esofagului
Bolile stomacului si duodenului
Bolile intestinului subtire
Boli de colon, rect, anus
Bolile ficatului
Bolile cailor biliare
Bolile pancreasului
Bolile splinei
Boli perete abdominal
Bolile peritoreului
Boli sexuale
Hiperuricemiile
Insomnia
Boli endocrine
Boli parazitare
Virusologie
Bolile psihice
Boli stomatologice
Boli cerebrale
Boli genetice
Boli alergice
Bolile ochiului
Bolile sangelui
Boli perete abdominal
Boli renale

Ai o problema medicala?
Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

Unde se incadreaza problema medicala?

Scrie codul din imaginea alaturat

Vezi toate intrebarile