eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Bolile digestive

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » BOLI » bolile digestive

Litiaza biliara


Litiaza biliara
Litiaza biliara sau colecistita calculoasa este o afectiune a culei biliare care consta din dezvoltarea in caile biliare (intra- sau extrahepatice) a unor calculi biliari. Boala este destul de frecnta mai ales la virsta de peste 40 de ani si mai cu seama la femei. Astfel, se considera ca proportia purtatorilor de calculi biliari ajunge pina la 30% la barbati si 40% la femei. Dar dintre toti acestia o foarte mare parte se prezinta cu o forma asimptomatica latenta si numai un procent foarte redus se insoteste de simptomele caracteristice ale bolii.
Dupa natura calculilor pe care ii intilnim in litiaza biliara, pot exista calculi de colesterina, de bilirubina sau carbonat de calciu si calculi miesti. Cauzele care duc la formarea acestora nu sint suficient de bine cunoscute. Observatiile facute pina in prezent arata, printre altele, ca exista anumite persoane cu un teren favorabil aparitiei unei litiaze biliare sau unor boli asemanatoare. De asemenea s-a remarcat frecnta mai mare a calculozei biliare la femei, in special la gravide (cu un colesterol mai crescut), ca si la cei care abuzeaza de grasime in alimentatie, sufera de constipatie sau duc o viata prea sedentara. La formarea lor ca atare, pe linga un factor fizico-chimic pot contribui staza culara ca si unii factori infectiosi.

Simptomatologia este stearsa si neinsemnata in formele latente si zgomotoasa in formele acti ale bolii. Astfel, la cei cu forme latente, bolnavii prezinta usoare balonari, dureri vagi in hipocondrul drept si o serie de tulburari intestinale care constau din constipatie sau diaree. Chiar si aceste forme, pot fi insotite de un subicter si de o stare subfebrila.In cazurile in care boala capata un caracter net manifest, simptomatologia devine zgomotoasa. Acest lucru se intimpla de regula in cursul migrarii sau inclavarii cal-culilor, cind apar contractii reflexe de tip spastic ale culei sau ale cailor biliare. Clinic, isi fac aparitia in mod brusc durerile. Durerile, foarte vii, au caracter de colica biliara si din hipocondrul drept sau din epigastru, unde apar, au tendinta la iradiere in spate si in umarul drept. Durerile sint frecnt insotite de o diaree post-prandiala (dupa mese), varsaturi bilioase, subicter sau chiar icter si, uneori, o stare febrila. in cazul cind calculul este chiar la nilul cisticului, colica biliara este prelungita si se va repeta la intervale mici, iar cind calculul este in coledoc, boala se insoteste in mod constant de dureri, icter si febra. Boala, in cazuri rare, se poate complica cu perforatia colecistului, peritonite, pancreatite, hidrocolecist, hemocolecist etc.
Diagnosticul rezulta din : semnele clinice, examenul obiectiv (cu care ocazie se remarca zona dureroasa si contractura musculara din hipocondrul drept) si colecisto-grafia, care pune in evidenta calculii biliari. Ecografia poate de asemenea semnala prezenta calculilor.
Tratamentul in cazul colicilor biliare incepe cu repaus la pat si aplicatii de comprese calde in regiunea culei. Daca bolnavul are febra, in locul compreselor calde se vor folosi comprese reci sau punga cu gheata. Regimul alimentar va consta la inceput numai din ceaiuri, oranjade, iar mai tirziu, se vor putea adauga supe de zarzavaturi, compoturi etc. in cazul cind durerile se mentin cu aceeasi intensitate si devin de nesuportat, medicul poate recomanda injectii de atropina, papa-rina, Algocalmin. in continuare se pot administra Liza-don, Scobutil etc, apoi medicamente care dreneaza caile biliare (Boldocolin, solutie Bourget etc).In afara crizelor, tratamentul va fi igieno-dietetic, cu un regim alimentar din care se vor scoate condimentele, sosurile, grasimile, prajelile, ciocolata, bauturile alcoolice, tutunul. Ca tratament medicamentos se recomanda administrarea de calmante, de medicamente care dreneaza bila etc. Relativ recent s-a aratat ca unele efecte bune s-ar obtine in microlitiaza colesterolica cu acidul chenodeoxycolic, tratament care este inca departe de a intra in practica de toate zilele. Tratamentul fizioterapie, ca si cel hidromineral (Singeorz, Olanesti sau Slanicul Moldoi) pot fi de asemenea indicate si utileIn caz de complicatii (piocolecist, perforatie etc.) tratamentul chirurgical devine obligatoriu.
Nu trebuie insa sa se uite ca operatia poate lasa o serie de tulburari postoperatorii, care ne pot determina sa apelam la interntia chirurgicala numai in cazurile strict indicate.


Galerie de imagini si poze medicale: litiaza biliara


imagine cu litiaza biliaraimagine cu litiaza biliara
imagini litiaza biliaraimagini/poza litiaza biliara


Alte materiale medicale despre: Bolile digestive

Exista trei tipuri majore de calculi biliari: de colesterol, de pigment si calculi micsli. Calculii miesti si cei colesterolici contin mai mult [...]
SIMPTOME Sl SEMNE Coledocoiitiaza poate fi depistata intimplator sau se poale prczenla ca o colica biliara, icter obstruetiv. colangita sau pa [...]
Afectiune a aparatului renal, datorata prezentei calculilor in vezica sau in canalele urinare. Evolueaza frecvent cu dureri mari in regiunea [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - ContactDespre bolile digestive

  Alte sectiuni
  Boli si tratamente
  Boli digestive
  Boli cardiovasculare
  Bolile infectioase
  Definitii boli
  Bolile cardiovasculare
  Bolile respiratorii
  Bolile digestive
  Handicapurile
  Bolile oaselor
  Bolile alergice
  Bolile venelor
  Drogurile
  Sistemul endocrin
  Gamapatiile monoclonale
  Bolile esofagului
  Bolile stomacului si duodenului
  Bolile intestinului subtire
  Boli de colon, rect, anus
  Bolile ficatului
  Bolile cailor biliare
  Bolile pancreasului
  Bolile splinei
  Boli perete abdominal
  Bolile peritoreului
  Boli sexuale
  Hiperuricemiile
  Insomnia
  Boli endocrine
  Boli parazitare
  Virusologie
  Bolile psihice
  Boli stomatologice
  Boli cerebrale
  Boli genetice
  Boli alergice
  Bolile ochiului
  Bolile sangelui
  Boli perete abdominal
  Boli renale

  Ai o problema medicala?
  Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

  Unde se incadreaza problema medicala?

  Scrie codul din imaginea alaturat

  Vezi toate intrebarile