eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Boli digestive

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » BOLI » boli digestive

Digestia si absorbtia normala


Digestia si absorbtia normala

Digestia si absorbtia normala

Tractul gastrointestinal poate sa digere, sa solubilizeze, sa transporte si sa resintetizeze 100g de grasimi pe zi, activitate la care se adauga digestia si absorbtia a 200-300g glucide, 50-l00g aminoacizi, 50-l00g ioni si 7-8 litri de apa.

Alimentele sunt constituite din substante nutritive si nenutritive care trebuie separate in cursul trecerii lor prin tubul digestiv.

Prepararea lor pentru digestie incepe cu:

1.   &nb 111i84b sp;  Masticatia si triturarea alimentelor

2.   &nb 111i84b sp; 

Controlul eliberarii ritmice, in portii mici, a alimentelor fragmentate, malaxate impregnate cu acid gastric si pepsina din stomac in duoden

3.   &nb 111i84b sp;  Secretia de suc pancreatic, bila, si apoi trecerea in lumenul duodeno-jejunal pentru a incepe digestia si a face o mixtura izotonica de micro si macromolecule care sa poata fi digerate in continuare.

4.   &nb 111i84b sp;  Digestia terminala a peptidelor si dizaharidelor de catre enzimele ce se gasesc la marginea in perie a enterocitelor intestinului subtire.

5.   &nb 111i84b sp;  Absorbtia se face la nivelul intestinului subtire si gros.

Intestinul subtire, prin pliurile sale complexe (valvulele conivente, vilii intestinali si microvilii enterocitari) realizeaza o suprafata enorma de absorbtie de 250m2 (. 63).

Mixtura de substante nutritive este expusa direct timp de 1,5-2 ore.

. 63. Intestinul subtire

Digestia si absorbtia glucidelor

Glucidele alimentare sunt formate in majoritate din amidon si poi sau dizaharide. Amidonul este un polimer complex de glucoza care este degradat in monozaharid de catre amilazele din glandele salivare si din pancreas. In marginea in perie a enterocitelor mai exista amilaze alte dextrinaze (alfa-dextrinaza, sucraza, lactaza, maltaza si de activitati glucoamilazice) completeaza digestia amidonului. Oligozaharidele si dizaharidele nu pot fi absorbite ca atare, asadar absorbtia lor trebuie sa fie precedata de digestia pana la stadiul de monozaharid : glocoza sau fructoza.

Monozaharidele constitutive: glucoza si galactoza sunt absorbite impreuna cu ionul de sodiu proces similar cu cel al absorbtiei aminoacizilor.

Digestia si absorbtia proteinelor

Proteinele sunt digerate si absorbite mai simplu ca grasimile deoarece sunt solubile in apa. Hidroliza proteinelor in aminoacizi incepe in stomac sub actiunea pepsinei, dar este desavarsita de tripsina, chemotripsina si carboxipeptidaza pancreatica in intestinul subtire. Hidroliza proteinelor de catre enzimele pancreatice produce aminoacizi liberi, dipeptide si oligopeptide care trebuiesc degradate in final in aminoacizi la nivelul marginii in perie de pe suprafata enterocitelor. Exista sisteme de transport distincte pentru aminoacizi, sisteme bazate pe caracterele chimice ale acestora. Aminoacizii sunt absorbiti impreuna cu ionii de sodiu si acest fenomen se petrece aproape in intregime in jejun.

Digestia si absorbtia grasimilor

Grasimile alimentare (lipidele) sunt ingerate sub forma de trigliceride ce contin acizi grasi. Grasimile parasesc stomacul sub forma emulsionata liposolubila, ceea ce previne absorbtia lor. Prezenta in duoden a acizilor grasi cu lanturi lungi si a peptidelor stimuleaza prin eliberarea de colecistokinina fluxul biliar.

In prezenta sarurilor biliare lipaza si colipaza pancreatica elibereaza acizii grasi. Rezultatntul lipolizei este amestecat si incorporat in micelii cu sarurile biliare care le fac hidrosolubile si le permit sa strabata stratul de apa ce protejeaza epiteliul intestinal.

Ajunsi in citoplasma enterocitului, acizii grasi si monogliceridele din micelii, difuzeaza in citoplasma pentru ca de aici sa fie resintetizati in trigliceride si lipoproteine cu densitate foarte mica (VLDL). Trigliceridele si VLDL sunt adunate in chilomicroni si sub aceasta forma trec in limfatice.

Sarurile biliare ramase in intestin sunt reutilizabile pentru formarea de noi micelii, iar in final sunt reabsorbite in ileonul terminal. Peste 95% din grasimile ingerate sunt absorbite pe aceasta cale din intestin si odata cu ele se absorb si vitaminele liposolubile: A, D, E, K.

O parte din moleculele rezultate din digestie se pot absorbi pe tot traiectul intestinului subtire, iar altele trebuiesc absorbite la nivelul ileonului terminal : vitamina B12 si acizii biliari.

In colon se absoarb apa si a electrolitii.
Alte materiale medicale despre: Boli digestive

Digestia grasimilor incepe abia dupa introducerea lor in stomac, deoarece saliva nu contine enzime capabile sa hidrolizeze grasimile. Totusi, chiar in [...]
In primul capitol am vazut ca Ayurveda ofera un fundament unic pe care sa construim o noua modalitate de intelegere a corpului omenesc un f [...]
Pentru desfasurarea in conditii normale a diverselor sale functii, organismul are nevoie de energie si elemente nutril.ivc. Acestea ii sint furnizate [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - ContactDespre boli digestive

  Alte sectiuni
  Boli si tratamente
  Boli digestive
  Boli cardiovasculare
  Bolile infectioase
  Definitii boli
  Bolile cardiovasculare
  Bolile respiratorii
  Bolile digestive
  Handicapurile
  Bolile oaselor
  Bolile alergice
  Bolile venelor
  Drogurile
  Sistemul endocrin
  Gamapatiile monoclonale
  Bolile esofagului
  Bolile stomacului si duodenului
  Bolile intestinului subtire
  Boli de colon, rect, anus
  Bolile ficatului
  Bolile cailor biliare
  Bolile pancreasului
  Bolile splinei
  Boli perete abdominal
  Bolile peritoreului
  Boli sexuale
  Hiperuricemiile
  Insomnia
  Boli endocrine
  Boli parazitare
  Virusologie
  Bolile psihice
  Boli stomatologice
  Boli cerebrale
  Boli genetice
  Boli alergice
  Bolile ochiului
  Bolile sangelui
  Boli perete abdominal
  Boli renale

  Ai o problema medicala?
  Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

  Unde se incadreaza problema medicala?

  Scrie codul din imaginea alaturat

  Vezi toate intrebarile