eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
Nutritie Boli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri

Chirurgie

NAVIGARE RAPIDA: » Pagaina principala » GHID MEDICAL » chirurgie

Diagnosticul tumorilor maligne

Trimite pe messenger Versiune pentru tiparire

Diagnosticul tumorilor maligne

Advertisements


Diagnosticul tumorilor maligne

 

De cele mai multe ori evolutia neoplasmului ramane nesimptomatica o buna perioada de timp. Uneori, singura manifestare clinica va fi prezenta formatiunii tumorale, accesibila palparii. Alteori simptomele de debut sunt produse de dezvoltarea metastazelor, neoplasmul primar ramanand in continuare “mut” din punct de vedere clinic. In general, cand o tumor 848b12i a maligna se exprima simptomatologic, procesul neoplazic se afla de cele mai multe ori intr-un stadiu avansat si de multe ori cu metastaze la distanta. Tratamentul aplicat in aceasta faza are o eficienta redusa. Din aceste motive, este deosebit de importanta depistarea neoplasmului in fazele precoce, cand un tratament corect poate conduce la reale sanse de vindecare.

Depistarea precoce prin ‘metode de screening”, in scopul decelarii timpurii a bolii se foloseste pentru diagnosticarea: cancerului de col uterin, cancerului la san, neoplasmului de prostata, neoplasmului bronho-pulmonar.

Simptomele generale sunt nespecifice si evolueaza insidios, nu atrag atentia in mod deosebit. Ele sunt reprezentate in principal de : astenie fizica si psihica, lipsa poftei de mancare (uneori selectiva pentru carne, paine sau grasimi), paloare a tegumentelor si mucoaselor, anemie, scadere ponderala importanta.

Sindromele paraneoplazice sunt simptoame nelegate de evolutia locala a tumorii, dar sunt legate de substantele secretate de tumoare. Dintre cele mai frecvente manifestari paraneoplazice se mentioneaza:

- tromboflebita migratorie datorata neoplasmului genital, mamar, pulmonar sau pancreatic;

- sindromul carcinoid (crize de vasodilatatie periferica, diaree, dispnee astmatiforma) datorat tumorilor carcinoide;

- hipercalcemia datorata cancerului renal sau pulmonar, care consta in hipersecretia de aldosteron ce scoate calciu din os si-l trimite in circuitul sangvin;

- manifestari cutanate la distanta de tumora, datorate unor secretii de substante hormonale care produc eruptii tegumentare.

Semnele locale produse de tumorile maligne sunt variate, dar in majoritatea cazurilor sunt tardive, aparitia lor tradand o extensie si o infiltrare neoplazica loco-regionala apreciabila, acestea pot fi o expresie a infiltrarii maligne a plexurilor nervoase si a nervilor adiacenti si avand ca efect durere, parestezii, pareze, paralizii.

Unele neoplasme, prin localizarea lor, sunt usor accesibile inspectiei si palparii  astfel este cazul cancerului tegumentar, tiroidian, mamar sau genital.

Alte semne pot fi sangerarea si suprainfectarea leziunii maligne. Majoritatea neoplasmelor digestive se exprima prin melena sau hemoragii oculte generatoare de anemie uneori severa.

Alteori, simptomatologia clinica este dominata de prezenta metastazelor, astfel: adenopatia subclaviculara poate fi semnul unui cancer gastric; metastazele hepatice (manifestate prin hepatomegalie dura, nodulara, sindrom icteric si insuficienta hepatica) pot fi observate in cancerele digestive; ascita (manifestata prin balonare, tulburari dispeptice, matitate pe flancuri) poate aparea in cazul unei adenopatii gigantice.

In stabilirea diagnosticului, de importanta capitala sunt explorarile paraclinice si analizele de laborator: hemoglobina completa, analizele biochimice sangvine, sumarul de urina, radiografia pulmonara. Pentru stabilirea stadiului evolutiv al neoplasmului se practica o serie de explorari specifice cum ar fi: fibroscopia digestiva sau bronsica completata cu prelevare de material biopsic tumoral, ecografia abdominala, tomografia computerizata, RMN-ul, scintigrafia osoasa.

Stabilirea diagnosticului histologic de malignitate este obligatoriu inaintea inceperii oricarei terapii anticanceroase.

Recoltarea materialului ce urmeaza a fi supus examenului anatomopatologic se face prin:

- punctie-biopsie a tumorii cu un ac lung prin care se aspira un mic fragment;

- biopsie prin foraj sau incizionala ce preleveaza un fragment tumoral mai mare;

- biopsie chirurgicala extemporanee ce presupune extirparea totala a tumorii, urmata de examinare histopatologica.
Alte materiale medicale despre: ChirurgieIn cele ce urmeaza vor fi prezentate numai tehnicile care utilizeaza antigenii (alergenii) in "starea lor obisnuita", adica testele cutanate si testel [...]
Acest sindrom de hipen-eaetivitate bronsica, observat la persoane cu o predispozitie constitutionala particulara, pune adesea probleme di-ficiile de d [...]
Dispneea reprezinta simptomul major, dar nu patogonomonic, al insuficientei respiratorii. Ea exprima, in primul rind, dar nu obligatoriu, o su fer [...]


Copyright © 2010 - 2020 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - ContactDespre chirurgie

Advertisements


Alte sectiuni
Frumusete
Termeni medicali
Sanatatea copilului
Igiena
Geriatrie
Sarcina
Nasterea
Venirea pe lume a copilului
Mama dupa nastere
Sanatatea femenii
Dermatologie
Homeopatie
Reflexoterapie
Adolescenta
Kinetoterapie
Ginecologie
Obstetrica
Psihiatrie
Medicina generala
Oftalmologie
Oto-rino-laringologie
Ortopedie
Anestezia
Masajul
Sanatatea barbatului
Urgente si primul ajutor
Neurologie
Odontologie
Planificare familiala
Maturitatea
Varsta a iii-a
Nefrologie
Cancerologie
Pediatrie
Responsabilitatea juridica medicala
Genetica medicala
Simptome
Rinologia
Faringologia
Laringologia
Sistemul endocrin
Radiologie
Stomatologie
Medicina legala
Analize
Asistenta medicala
Chirurgie
Dependente
Fiziologie
Microbilologie
Neonatologie
Optometrie
Psihologie
Reumatologie
Traumatismele oaselor
TraumatologieAi o problema medicala?
Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

Intrebarea in cateva cuvinte
Intrebarea cu toate detaliile
Unde se incadreaza problema medicala?
Scrie codul din imaginea alaturata
Scrie codul din imaginea alaturatVezi toate intrebarile