eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
Nutritie Boli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri

Boli sexuale

NAVIGARE RAPIDA: » Pagaina principala » BOLI » boli sexuale

Alte cauze ale frigiditatii

Trimite pe messenger Versiune pentru tiparire

ALTE CAUZE ALE FRIGIDITATII

Pot exista si alte cauze ale frigiditatii. Cauzele acestui simptom pot includ anumite boli si medicamente. Mai mult, cauzele pot varia in functie de varsta si sex si pot avea diferite caracteristici, precum: durata, factorii agravanti, factorii amelioranti si acuze asociate.

Frica de graviditate si boli venerice. Anxietatea cauzata de frica unei sarcini nedorite la o femeie care are putina incredere in contraceptie sau la care interdictiile religioase se refera la prohibitia contraceptivelor conduce la frigiditate exprimata prin evitarea actului sexual. Aceasta poate fi intalnita la fetele tinere inainte de casatorie sau la femeile mai varstnice a caror nevoie de procreere a fost fie satisfacuta sau inexistenta.

O alta cauza de frigiditate, mai frecvent evocata, este teama de boli cu transmitere sexuala a caror incidenta a crescut in populatia generala.

Negarea placerii. Un punct de vedere in care relatiile sexuale sunt privite ca „murdare' in afara scopului procreerii, provenit din aplicarea stricta a textului biblic ,,tu vei fi fertila si te vei inmulti' poate provoca neplacere fata de actul sexual in afara perioadei de ovulatie.

Pacienta este de obicei inconstienta de acest fapt. Comportamentul ei seamana cu cel al femelelor din lumea animala unde coitul se face doar in perioada estrala, deci doar in cea fertila.

Stimularea inadecvata. Lipsa raspunsului sexual poate fi secundara unei tehnici contraceptive prost aplicate precum „coitus interruptus' sau incapacitatea partenerului de a sesiza nevoile femeii.

Mai mult, scaderea potentei barbatului datorata fie unei dificultati de erectie sau de ejaculare poate conduce la dezamagire asa incat nu se mai pot astepta raspunsuri sexuale pana cand impotenta nu va fi tratata corespunza­tor. Trebuie sa ne gandim si la faptul ca partenera poate, constient sau nu, sa mentina impotenta partenerului, caz in care statusul sau sexual este improba­bil sa creasca raspunsul sexual al femeii.

Depresia. Depresia conduce de obicei la pierderea interesului in activi­tatea sexuala. Rees L (1967) sumarizeaza simptomele si afirma ca boala de­presiva afecteaza intregul organism: sentimente, elan vital, gandire, functiile corpului, personalitate si interese.


Este de asteptat ca energia sexuala si sentimentele sa fie reduse direct proportional cu gradul depresiei. Daca depresia va ramane netratata pot frecvent aparea tulburari de menstruatie incluzand amenoree.

Tulburari de personalitate. Incapacitatea de a trai sentimente calde poate fi o trasatura din cadrul unei personalitati schizoide antisociale sau histrionice.

Deseori performanta sexuala poate fi normala dar nici un sentiment nu ii este aratat partenerului. Sunt facute cerinte multiple, exagerate, care con­duc la promiscuitate si infidelitate. Personalitatea histrionica, este labila, sugestibila, seductiva si de obicei ostila cu barbatii.

Medicatia. Unele medicamente folosite in psihiatrie inhiba orgasmul feminin prin mecanisme directe sedative sau anticolinergice:

    Antidepresivele triciclice (imipramina, clomipramina, nortriptilina)

    IMAO (Tranilcipromina, Fenelezinul, Isocarboxazidul)

    Antagonistii receptorilor dopaminergici (Tioridazinul si Trifluopera-zinul)

    Inhibitori selectivi de recaptare a serotoninei (SSRIs) (Fluoxetina, Paroxetina, Sertralina, Citalopram)

    Efecte asemanatoare dar prin mecanisme diferite au clordiazepoxidul si amfetaminele. (Atentie si la medicatia anorexigena!)

    Alcoolul in cantitati mici este considerat traditional un afrodisiac usor (probabil si prin efectul anxiolitic pe care il are la aceste doze si prin vasodilatatia pe care o provoaca). La doze mari orgasmul nu mai apare.

Desi despre benzodiazepine se stie ca scad libidoul, in multe cazuri scaderea anxietatii pe care aceste medicamente o provoaca cresc functionarea sexuala.
Alte materiale medicale despre: Boli sexuale

Cauze fizice > Predispozitia biologica la obezitate (vezi „Obezitate\", pagina 169). > Dorinta exagerata de a manca dulciuri [...]
Cauze fizice > Predispozitia biologica la obezitate (vezi „Obezitate\", pagina 169). > Dorinta exagerata de a manca dulciuri [...]
Cauzele a numeroase cancere sunt cunoscute si deci pot fi evitate. Deseori, un cancer nu se datoreaza unei singure cauze, ci unui complex de cauze. [...]

Copyright © 2010 - 2019 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - ContactDespre boli sexuale

  Alte sectiuni
  Boli si tratamente
  Boli digestive
  Boli cardiovasculare
  Bolile infectioase
  Definitii boli
  Bolile cardiovasculare
  Bolile respiratorii
  Bolile digestive
  Handicapurile
  Bolile oaselor
  Bolile alergice
  Bolile venelor
  Drogurile
  Sistemul endocrin
  Gamapatiile monoclonale
  Bolile esofagului
  Bolile stomacului si duodenului
  Bolile intestinului subtire
  Boli de colon, rect, anus
  Bolile ficatului
  Bolile cailor biliare
  Bolile pancreasului
  Bolile splinei
  Bolile peretelui abdominal
  Bolile peritoreului
  Boli sexuale
  Hiperuricemiile
  Insomnia
  Boli endocrine
  Boli parazitare
  Virusologie
  Bolile psihice
  Boli stomatologice
  Boli cerebrale
  Boli genetice
  Boli alergice
  Bolile ochiului
  Bolile sangelui
  Boli perete abdominal
  Boli renale


  Ai o problema medicala?
  Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

  Intrebarea in cateva cuvinte
  Intrebarea cu toate detaliile
  Unde se incadreaza problema medicala?
  Scrie codul din imaginea alaturata
  Scrie codul din imaginea alaturat

  Vezi toate intrebarile