eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Boli si tratamente

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » BOLI » boli si tratamente

Depresia


Depresia
SIMPTOME
In depresia majora puteti manifesta patru sau mai multe dintre urmatoarele semne:
a a tristete persistenta, pesimism;
a sentimente de novatie, lipsa de valoare, neajutorare sau lipsa de speranta;
a a pierderea interesului sau placerii in actitatile obisnuite, inclusiv sex; aa dificultati de concentrare;


a insomnie sau dormit excesiv;

a scadere sau crestere in greutate;


a a oboseala, lipsa de energie;

a a anxietate, agitatie, iriilitate;
a ganduri legate de sinucidere sau moarte; , a vorbire lenta, miscari lente;
La copii si adolescenti:
a insomnie, oboseala, dureri de cap, dureri de stomac, ameteala;
a apatie, retragere din societate, scadere in greutate;
a exces de alcool sau droguri, scaderea performantelor la scoala, dificultati de concentrare;
a izolare de familie si prieteni.
In distimie (depresie minora, dar cronica) simptomele vor fi de intensitate mai mica, mai putine la numar, dar de durata lunga.


CHEMATI MEDICUL DACA?

a dumneavoastra (sau copilul dumneavoastra) aveti ganduri de sinucidere sau alte semne de depresie majora sau de distimie; puteti fi ajutat.
Nota: Exista o diferenta clara intre a te simti "deprimat" si a avea o boala depresiva. Daca sunteti temporar intr-o pasa proasta, nu va ingrijorati. Totusi, daca simtiti ca nu va puteti extrage singur din propria suferinta, cautati ajutor.
Aproape oricine se simte uneori la pamant, de obicei datorita unui eveniment perturbator din ata. Dar depresia persistenta - perioada de suferinta prin ceea ce se numeste depresie majora - este altceva. 25% dintre femeile, 10% dintre barbatii si 5% dintre adolescentii din intreaga lume sufera de o anumita forma de depresie. Este problema psihologica cea mai frecventa in Statele Unite, afectand in fiecare an circa 17,6 milioane de oameni.


Reactia depresiva (depresie minora si deseori temporara) cuprinde simptome de depresie care apar datorita unei situatii particulare de ata. Simptomele pot fi grave, dar ele nu necesita de regula tratament si se atenueaza in timp - intr-un interval variind intre doua saptamani si sase luni.
Distimia (depresie minora, cronica), similara ca simptome si grad al suferintei cu reactia depresiva, dureaza mai mult - cel putin doi ani.
Depresia majora sau boala depresiva este o afectiune severa care poate duce la incapacitate de functionare sau chiar la sinucidere. Persoanele suferinde prezinta nu numai stare de depresie, ci si simptome mai nocive, printre care dezinteres pentru actitatile lor obisnuite, oboseala extrema, tulburari ale somnului sau sentimente de novatie si neajutorare. Au un risc mai mare de a pierde contactul cu realitatea, avand uneori iluzii sau halucinatii. Boala depresiva poate fi tratata'," dar rama"ne~3&5eori nediagnosticata deoarece este confundata cu reactia depresiva. Este o boala ciclica, astfel incat, desi majoritatea pacienti lor isi ren din primul episod depresiv, procentul de recidive este mare - poate atinge 60% in primii 2 ani si 75% in 10 ani. Depresia majora apare deseori spontan, este aparent neprovocata si dispare deseori la fel de spontan, de obicei in 6-l2 luni. Datorita efectelor invalidante sau posibilitatii sinuciderii, depresia majora necesita tratament.


PROCEDEE DE TESTARE Sl DIAGNOSTIC

Desi foarte frecventa, depresia este deseori ignorata sau diagnosticata gresit, fiind astfel lasata netratata. O astfel de lipsa de atentie poate pune in pericol ata; depresia majora, in special, are o rata crescuta de sinucidere.
Studiile arata ca 74% dintre cei care cauta ajutor pentru depresie se adreseaza medicului lor de familie, iar 50% suntdiagnosticati gresit. Dintre cazurile care sunt diagnosticate~corect~de catre gerteralist, 80% primesc prea putina medicatie, pentru prea putin timp. O parte dintre aceste atitudini inadecvate pot sa apara deoarece pacientii cauta ajutorul medicului pentru - iar medicul va prescrie medicatie pentru - simptome fizice, de exemplu tulburari aie somnului, oboseala sau scadere in greutate, fara sa ia in considerare depresia ca o posibila cauza de fond. Trebuie facute, de asemenea, teste pentru a elimina orice factori organici ce pot produce simptome similare - de exemplu, deficitele nutritionale, hi-potiroidismul ( Tiroida, probleme), reactiile la medicamente sau droguri.
Varstnicii prezinta un risc mai mare de a fi diagnosticati gresit sau superficial. Frecvent, medicii din reteaua primara, si chiar pacientii varstnici nu iau in seama simptomele depresiei, considerandu-le ca facand parte din imbatranire sau le claseaza ca dementa senila - o afectiune ireversibila care provoaca pierderea memoriei si concentrarii. Aceasta din nefericire, deoarece depresia, spre deosebire de dementa, este reversibila si poate fi tratata cu succes.
Pentru toate aceste cauze trebuie sa consultati un psihiatru sau un psihofarmacolog (un psihiatru care e specializat in terapii medicamentoase pentru boli mentale) pentru diagnostic si tratament.




TRATAMENT

Exista multe terapii - conventionale si alternative - pentru depresie. Tratamentele pot varia in functie de cauza si severitatea depresiei. Printre metodele conventionale se numara psihoterapia, medicamentele antidepresive si terapia electro-convulsivanta (TEC).


MEDICINA CONVENTIONALA

Depresia majora si distimia sunt, de obicei, tratate printr-o combinatie de psihoterapie si antidepresive. Psihoterapia isi propune sa invete pacientii cum sa isi depaseasca atitudinile si sentimentele negative si ii incurajeaza sa se intoarca la actitatile normale. Terapia medicamentoasa intentioneaza sa modereze sau sa corecteze dezechilibrele neurochimice care afecteaza starile afective.

MEDICINA ALTERNATIVA
Multe terapii alternative sunt eficiente, mai ales in depresia minora. Cu toate acestea, pentru depresiile majore ele trebuie considerate tratamente complementare, nu inlocuitori pentru metodele conventionale; depresia majora sau cronica trebuie tratata de un psihiatru.
Pe langa remediile mentionate mai sus, ati putea lua in considerare presopunctura sau acupunctura, care pot fi de ajutor in calmarea unor simptome; zitati un practician experimentat, ca



Alte materiale medicale despre: Boli si tratamente




Fumatoarele au mai frecvent simptome depresive in a 20-30-a saptamana de gestatie (104) decat ne fumatoarele, la 30 de saptamani de sarcin [...]
Triptofanul este un precursor direct al serotoninei. Spre deosebire de ceea ce am vazut ca se intimpla in cazul tirozinei, enzima insarcinata sa trans [...]
Este o stare psiho-morala de deprimare si de tristete exagerata, cu caderea tonusului psihic si a celui motor. Acceptarea si prelucrarea actelo [...]


Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre boli si tratamente

Alte sectiuni
Boli si tratamente
Boli digestive
Boli cardiovasculare
Bolile infectioase
Definitii boli
Bolile cardiovasculare
Bolile respiratorii
Bolile digestive
Handicapurile
Bolile oaselor
Bolile alergice
Bolile venelor
Drogurile
Sistemul endocrin
Gamapatiile monoclonale
Bolile esofagului
Bolile stomacului si duodenului
Bolile intestinului subtire
Boli de colon, rect, anus
Bolile ficatului
Bolile cailor biliare
Bolile pancreasului
Bolile splinei
Boli perete abdominal
Bolile peritoreului
Boli sexuale
Hiperuricemiile
Insomnia
Boli endocrine
Boli parazitare
Virusologie
Bolile psihice
Boli stomatologice
Boli cerebrale
Boli genetice
Boli alergice
Bolile ochiului
Bolile sangelui
Boli perete abdominal
Boli renale


Ai o problema medicala?
Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

Unde se incadreaza problema medicala?

Scrie codul din imaginea alaturat



Vezi toate intrebarile