eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Alimentatie

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » NUTRITIE » alimentatie

Gustul alimentelor


Gustul alimentelor
Exista doar sase gusturi ale alimentelor. Modul in care le combinam hotaraste daca mesele noastre ne aduc energie si sanatate sau grasime in exces si boala.
Atunci cand mancam, nu ne gandim ca diferite arome ne afecteaza organismul in modalitati diferite. Aromele ne dau informatii despre calitatile energiei continute in produsul alimentar. Limba, actionand ca organ gustati ne permite sa identificam aceste feluri de energie. Sunt sase gusturi: dulce, acru, sarat, amar, astringent si iute.

Dulce - energizeaza intregul organism, stimuleaza cresterea in greutate; folosit in exces, stimuleaza producerea mucusului si a grasimii; reduce capacitatea organismului de a genera caldura. Persoanele al caror regim include multe produse dulci devin lenese, greoaie si grase. Gustul dulce caracterizeaza zaharul, mierea, laptele, frisca, produsele din grau, fructele, legumele, fasolea, mazarea, nucile si semintele de floarea-soarelui. Fructele citrice au gust dulce-acru.

Acru - are proprietati racoritoare, stimuleaza apetitul, ajuta la retinerea fluidelor in corp, imbunatateste capacitatile intelectuale, regleaza procesul digestiv. Excesul deregleaza compozitia sangelui, cauzeaza ulceratii, iritatii ale pielii si arsuri la stomac. Prea mult acru in mancare ne face sa fim hiperactivi, iriili si irascibili. Chefirul si diverse branzeturi sunt acre sau iuti.

Sarat - are calitati purificatoare, inlatura humusul, stimuleaza apetitul, imbunatateste digestia, ajuta la retinerea fluidelor, ajuta la inlaturarea mucusului in exces si a sucurilor gastrice. Grecii antici obisnuiau sa suga cristale de sare dupa mese si sa scuipe saliva sarata. Cuvantul "sare" este derivat dintr-un cuvant ce inseamna "soare" - gustul sarat produce "focul digestiv" in organism, stimuland actiunea enzimelor digestive. Sarea ajunge in sange impreuna cu sucurile gastrice si, circuland in organism, dizolva celulele batrane, canceroase si alte celule bolnave fara a deteriora celulele sanatoase. Cercetarile recente demonstreaza ca pana la varsta de un an organismul nostru contine doar 1% celule batrane, la varsta de zece ani - 7% celule batrane si la varsta de 50 de ani - 40% celule batrane. Cu alte cuvinte, la varsta de 50 de ani, organismului nostru ii ramane doar 60% din capacitatea sa totala - procentajul de celule tinere ramase. Pentru a imbunatati balanta in favoarea celulelor tinere, trebuie sa mancam alimente sarate din surse naturale. Recomand ca, dupa fiecare masa, sa puneti doua-trei cristale de sare pe limba, sa le sugeti si apoi sa scuipati saliva.

Amar - imbunatateste apetitul si digestia, incalzeste organismul, stimuleaza inlaturarea fluidelor, curata organismul si dilueaza sangele. Consumul de alimente cu gust amar ajuta la curatarea organismului si la slabit. Excesul de alimente cu gust amar cauzeaza pierderea puterilor, stimuleaza anxietatea si frica. Semintele prajite, coaja de lamaie, castravetii si alte legume au gust amar.

Astringent - are proprietati de uscare, ajuta la vindecarea ranilor, uscand puroiul si sangele, imbunatateste aspectul pielii. Legumele cu frunze verzi, perele, varza, cartofii sunt exemple de produse alimentare cu gust astringent.

Iute - normalizeaza functionarea tractului gastrointestinal, imbunatateste apetitul. Gustul iute este reprezentat de alimente ca ceapa, usturoiul, ardeiul iute, ridichea, napii si condimentele. Chefirul si diverse branzeturi au gust acru sau iute.
Putem influenta multe procese ce au loc in organismul nostru, combinand inteligent gusturile alimentelor la fiecare masa.

Daca ne este frig mereu, trebuie sa mancam alimente cu gust amar si acru. Aceasta combinatie face ca organismul sa se incalzeasca si stimuleaza pierderea in greutate. Combinatia de acru si sarat produce un efect de incalzire, dar, de asemenea, cauzeaza ingrasarea. Combinatiile de dulce si sarat sau dulce cu acru stimuleaza, de asemenea, cresterea in greutate - in primul caz se depune grasime, iar in al doilea - creste masa musculara. Mesele ce combina gusturile amar si astringent ne fac mai energici. Ele ne cresc mobilitatea si ne imbunatatesc conditia fizica si sunt recomandate pentru persoanele cu tensiune arteriala scazuta si cu o circulatie proasta.

Imensa varietate de produse alimentare face imposibila clasificarea tuturor. intelegem, intuiti toate categoriile de gusturi.



Alte materiale medicale despre: Alimentatie

Fabricarea si conditionarea unor materiale in vederea ambalarii unui produs sau preparat agro-industrial, in cazul de fata, alimentar, avand [...]
Aceasta dieta se bazeaza pe principiile enuntate acum cincizeci de ani de doctorul Hay, naturopat', care recomanda ca la aceeasi masa sa se manance al [...]
Sper ca ati avut o masa de dimineata consistenta, care v-a oferit energia necesara pentru perioada cea mai activa a zilei. Exista nenumarate alternati [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre alimentatie

Alte sectiuni
Retete
Stiati ca
Alimentatie
Vitaminele
Sa mancam sanatos
Diete
Secretele nutritiei
Cura de slabire
Exercitiile fizice
Mineralele
Grasimile
Cum ne hranim
Regimuri alimentare
Intrebari despre nutritie
Silueta
Nutritia si sexualitatea
Nutritia si bolile cronice
Aminoacizii
Acizii grasi
Bucatarie
Retete de slabit

Ai o problema medicala?
Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

Unde se incadreaza problema medicala?

Scrie codul din imaginea alaturat

Vezi toate intrebarile