eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Alimentatie

NAVIGARE RAPIDA: » Pagaina principala » NUTRITIE » alimentatie

Intoleranta sau alergie alimentara?

Trimite pe messenger Versiune pentru tiparire

Intoleranta sau alergie alimentara?
inainte de a continua, voi clarifica distinctia dintre o alergie alimentara si o intoleranta alimentara. Aceasta a reprezentat o sursa de confuzie chiar si pentru cei care profesau in domeniul sanatatii publice.
Initial, cuntul alergie semnifica orice reactie adversa fata de orice substanta inhalata sau ingurgitata sau care intra in contact cu pielea, fara restrictii concrete privind natura specifica a reactivitatii imune. Totusi, in timp, termenul de alergie alimentara a fost preluat de alergologi si se refera la reactiile imune mediate de imunoglobulina E (IgE), care pot aparea fata de un aliment sau ce inhalat ori cu care putem intra in contact fizic direct.

Imunoglobulina este o proteina care indeplineste diferite roluri in reactia imuna a organismului. Exista cinci tipuri: imunoglobulina G, A, M, D si E. Imunoglobulina G (IgG) joaca rolul cel mai important dintre cele 5 in contextul intolerantei alimentare, in timp ce imunoglobulina E (IgE) declanseaza reactiile cele mai semnificative. Totusi, nu toate reactiile de intoleranta alimentara sunt legate de sistemul nostru imunitar. De exemplu, tiramina continuta in capsu-ne, in carnea si branza care contin consernti - poate declansa migrene, iar acestea reprezinta o reactie a creierului deci nu este de natura imunitara.

Reactiile mediate de imunoglobulina IgE sunt cunoscute drept 'alergii alimentare reale\" - denumire improprie din moment ce sugereaza ca orice alt tip, cum este intoleranta alimentara, este 'fals\". Acestea fiind spuse, aceste reactii alergice reale fata de alimente au aproape intotdeauna manifestari imediate si prin urmare adesea li se poate identifica cauza. De foarte multe ori pot afecta starea sanatatii intr-un mod semnificativ si rapid - buze si limba umflate, atac de astm - reactiile pot pune in pericol viata, motiv pentru care sunt necesare ingrijiri speciale pentru a evita alimentele si substantele netolerate de organism.
De exemplu, alergia cauzata de arahide si cea cauzata de crustacee sunt probabil cele mai cunoscute. Un alt exemplu este alergia fata de latex (cauciuc) - dintre alergiile cauzate numai prin contactul cu o substanta aceasta fiind una dintre cele mai rapide evolutii.

Atat de problematica este aceasta alergie anume incat cel putin un spital a fost nevoit sa inlocuiasca materialul din care erau fabricate manusile chirurgicale pe care le folosea, ca nu cum o asistenta sau un medic sa sucombe in urma unui soc anafilactic.
Socul anafilactic este o reactie fizica extrema - motiv pentru care nu este complet inteleasa - care adesea solicita adrenalina pentru a contracara reactia de stres extrem provocata in organism.

Numarul alergiilor este in crestere
In timp ce alergiile afecteaza un procent mult mai mic de populatie in atie cu intolerantele alimentare, efectele lor nu sunt de neglijat. Din nefericire, numarul persoanelor afectate de alergie este in crestere - anual, un numar de 50 de milioane de americani sufera de un anumit tip de alergie. Conform Academiei Americane de Alergolo-gie, Astm si Imunologie, alergia este cotata ca fiind a sasea cauza a bolilor cronice, cauzand costuri totale de 18 miliarde de dolari anual.

Se considera ca situatia din UK este foarte asemanatoare celei din SUA. Doua eluari recente privind predispozitia alergica in SUA au avut o proportie de 9 si respectiv 16 procente, iar predispozitia la cele mai obisnuite doua tipuri de alergii, dermatita atopica (piele uscata, asemanatoare eczemei) si rinita alergica (guturai persistent), sunt in crestere incepand cu jumatatea si sfarsitul anului 1980.

de ore din momentul expunerii, ingreunand astfel identificarea alimentului sau a substantei netolerate. Oricum, merita notat ca unele reactii de intoleranta alimentara nu sunt mediate de obicei de o reactivitate imuna.In timp ce persoanele care prezinta reactii de tip IgG rareori necesita ingrijire medicala, simptomele le pot afecta in mod sigur calitatea vietii si pot cauza boli pe termen lung. Procentajul populatiei care prezinta cel putin o intoleranta alimentara este de 45% (si aceasta poate fi o estimare moderata), propunand-o drept problema importanta pentru sanatatea nationala.

Dole arata ca preponderenta de intoleranta alimentara se extinde dar, pentru ca metodologia folosita pentru analiza intolerantei alimentare este mult mai recenta decat cea pentru alergia de tip IgE, nu exista etalon de atie privind predispozitia in anii trecuti.
Cel putin 45 de procente din populatie sufera de intoleranta alimentara.

O rietate de simptome

Categoria simptomelor specifice intolerantei alimentare este pe cat de cuprinzatoare pe atat de diversa. Cu greu se poate crede ca atat de multe simptome pot fi atribuite intolerantei alimentare. Interviend pur si simplu mii de pacienti care au evitat anumite alimente un anumit timp pe care le-au reintrodus apoi in dieta si ascultand descrierea simptomelor se confirma existenta intolerantei alimentare. Astazi exista multe do care au la baza rezultate ale testelor imunolo-gice privind existenta intolerantei alimentare (desi, dupa cum s-a mentionat mai sus, nu toate intolerantele alimentare sunt mediate de activitatea imuna de tip IgG).

Cu toate acestea, in ciuda tuturor dolor, exista persoane care refuza sa constientizeze intoleranta alimentara ca problema, si in mod particular ca reactie ce poate provoca simptome de ordin psihic. Este o problema pe care vreau sa o lamuresc chiar acum, asadar restul acestei Introduceri este dedicat dolor, unele mai vechi si altele recente, care demonstreaza existenta si relenta intolerantei alimentare intr-o categorie larga de simptome.

Experienta personala a autorului

Si eu am suferit din cauza intolerantelor
alimentare. Timp de mai multi ani am prezentat o intoleranta la gluten, dupa cum a fost demonstrat de mai multe ori in urma analizelor de laborator. Nici astazi nu pot consuma grau fara sa am parte de simptome neplacute. Am de asemenea o intoleranta la soia, testata prin analiza de tip IgG, care imi cauzeaza sinuzita traila numai cand evit in alimentatie soia si care reapare in momentul in care o consum din nou. Cu ajutorul obsertiei as fi putut identifica aceste alimente numai daca as fi stiut ce anume sa observ! intr-o abordare retrospecti, motivul acestor reactii adverse este evident din moment ce am comis pacatul numarul unu in termeni de intoleranta alimentara: consumul foarte mare al unui anumit aliment in mod regulat si repetat. Motivele ce stau in spatele propriilor dumneavoastra intolerante le veti descoperi mai tarziu in aceasta sectiune.

O afectiune straveche

De mii de ani s-a inteles faptul ca alimentele pot provoca simptome adverse. Se spune ca in anul 460 I.Hr., Herodot a afirmat ca 'Hrana unui om este otra altuia\". Hipocrate a identificat de asemenea ca tulburarile stomacale si urticaria pot fi cauzate de consumul de lapte. Si acesta e un lucru recunoscut si apreciat de peste o suta de ani in lucrarile academice si medicale, dar literaturii de acest gen nu i s-a acordat intotdeauna creditul meritat. Incertitudinea s-a instalat tocmai din cauza lipsei de apreciere a ceea ce ar fi putut sa provoace o rietate de simptome, precum si datorita
presupunerii ca un anume simptom trebuie sa se datoreze altei cauze, cum ar fi stresul.

Totusi, traim intr-o perioada in care intoleranta alimentara afecteaza cel putin 45 de procente din populatie si a devenit o asemenea problema incat oamenii isi cauta singuri raspunsurile. Din moment ce o intoleranta alimentara nu reprezinta o patologie care poate fi tratata prin tratament medicamentos - prin atie, o alergie alimentara poate cauza mult rau si necesita ingrijire medicala - asupra acestui subiect atentia medicala a fost concentrata si mai putin.

Totusi, and in vedere evolutia maselor care sufera de reactii adverse, dezvoltarea testelor, a cercetarii si investigatiilor asupra acestei probleme ofera acum o recunoastere nemaizuta a existentei concrete si importantei intolerantei alimentare ca factor semnificativ in starea sanatatii multor persoane.
Estimez, nedorind si sperand sa mi se dovedesca falsitatea supozitiei, ca din cauza stilului de viata modern si a consumului de alimente asa cum se prezinta el acum, intoleranta alimentara se extinde in anii viitori devenind cauza majora a simptomelor neplacute in deceniile viitoare.Introducerea intolerantei alimentare in context

Oricum, sa aruncam vina in totalitate pe intoleranta alimentara nu ne ajuta sa punem corect in context preponderenta. Aceasta presupune ca alimentul este problema asa cum, de exemplu, bacteria este problema care are drept solutie antibioticele. in acest exemplu, abordarea razboiului antimicrobian rateaza ideea pe care Louis Pasteur, fondatorul antibioticului modern, a regretat-o la vremea sa cand a spus, 'Cest le terrain, pas le germ\" care, tradusa inseamna - Conteaza gazda (adica mediul sau organismul) si nu ger-menele (parazitul, microbul, bacteria, virusul).

Astfel, cei care considera ca stresul cauzeaza simptomele au dreptate, deoarece acesta poate crea dezechilibre in 'te renul gazda\" (adica organismul dumneavoastra) permitandu-i sau determinandu-l sa reactioneze nepotrivit la alimente.In modulele urmatoare veti inta despre conexiunile dintre stres si intoleranta alimentara dar si despre alte probleme fundamentale.

Sunt discutate de asemenea dezechilibrele sistemului digestiv sub forma unei digestii deficitare si a 'sindromului de intestin permeabil\", si a dezechilibrelor la nivelul micro-organismelor din intestine, de la fermenti la bacterii si paraziti.
Se prezenta o modalitate de abordare a intolerantei alimentare si a dezechilibrelor de baza. Merita notat ca aceasta sectiune nu doreste sa elueze alergiile care necesita ingrijire medicala. Mai multe informatii sunt oferite in modulul 1.

Doda privind intoleranta alimentara
Inca din vremea lui Hipocrate au existat obsertii conform carora alimentele pot manifesta efecte adverse. Dupa cum veti descoperi in modulul 1, exista potential pentru o gama larga de simptome cauzate de reactii de intoleranta alimentara.
Acestea se pot imparti in doua mari categorii: fizice (in special digestive) si psihice/emotionale/comportamentale.

And in vedere diversitatea naturii simpto-melor, pot exista de asemenea alti factori care sa contribuie, si insasi lipsa specificitatii a starnit dubii privind fenomenul intolerantei alimentare.
Asadar, puteti demonstra ca intoleranta alimentara este intr-ader cauza simptomelor pe care le prezentati? De multe ori, nu mai este nevoie de o alta doda decat faptul ca atunci cand evitati un aliment nu prezentati niciun simptom, iar atunci cand il consumati apare si simptomul.

Alteori, puteti suspecta un anumit aliment si prin urmare poate fi utila o abordare care implica eliminarea/reintroducerea -indepartarea din dieta a alimentului suspectat si mai tarziu reintroducerea sa in dieta. (Acest procedeu nu este recomandat daca aveti o alergie alimentara reala.) Alternativ, poate veti dori sa implementati metoda de testare a pulsului, care fi descrisa mai tarziu.

Totusi, exista anumite persoane care au predispozitie pentru intolerante alimentare multiple, pentr care implementarea unei diete prin eliminare si reintroducere este foarte greu de realizat. in astfel de situatii, este foarte util un test pentru silirea alimentelor la care reactionati.
Majoritatea persoanelor in aceasta situatie doresc un diagnostic ferm privind cauza sau ceea ce contribuie la problemele lor. Specialistii doresc in egala masura certitudini privind situatia pacientilor pentru a putea face recomandari competente. in acest scop, un numar de do este intotdeauna util - si in modulul 2, veti gasi descrierea unor teste exacte pentru a ajuta sa strangeti dole.

Oricum, simpla testare a reactiilor imune nu demonstreaza ca aceasta este cauza simptomelor; pot exista alimente pe care nu le tolerati, dar care nu cauzeaza nici un simptom. Astfel evitarea acestor alimente si monitorizarea simptomelor pot 'demonstra\" cu precizie acest fapt. Reintroducerea alimentelor netolerate de organism ar trebui sa declanseze simptomele intr-un mod usor de reprodus.

Nu au fost realizate numeroase studii care sa 'demonstreze\" modul in care intoleranta alimentara afecteaza diferite aspecte ale sanatatii. Oricum, au fost elaborate studii care dovedesc clar relatia cauza-efect dintre intoleranta alimentara si sindromul de colon iriil (SCI). intr-ader o nemultumire formulata de un prieten medic a fost ca el nu cunostea nici un studiu 'decent\" care sa indice in mod cert intolerantele alimentare ca fiind cauzele simptomelor reclamate. Unul dintre motive este ca studiile medicale (aleatorii, controlate in privinta efectului placebo, studii dublu-orb) sunt create sa testeze un medicament pentru un semn sau simptom.

Ele nu pot elua efectele unui numar de agenti diferiti (adica alimentele) pe riabile multiple (adica simptomele). Mai mult, in cazul intolerantei alimentare, and in vedere ca tehnologia de testare este relativ noua si faptul ca nu exista nici macar un singur test care sa identifice cu precizie fiecare aliment fata de care individul poate prezenta o reactie, este dificil sa se verifice care anume alimente ar trebui eluate.Alte materiale medicale despre: Alimentatie
Al INTOLERANTA‚ LA LAPTE? Daca nu exista o cantitate suficienta de lactaza (o enzima digestiva), zaharul din lapte este partial descompus de o bacter [...]
W. Malger (36/429) arata ca 0,8% din membrii familiilor apicultorilor raspund alergic la intepaturile de albine, dupa desensibilizare insa pu [...]
Descrisa de Beno (1951). P. inseamna o stare particulara de intoleranta (de sensibilizare) psihica fata de o anumita trauma psihica. P. ap [...]


Copyright © 2010 - 2021 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - ContactDespre alimentatie

Alte sectiuni
Retete
Stiati ca
Alimentatie
Vitaminele
Sa mancam sanatos
Diete
Secretele nutritiei
Cura de slabire
Exercitiile fizice
Mineralele
Grasimile
Cum ne hranim
Regimuri alimentare
Intrebari despre nutritie
Silueta
Nutritia si sexualitatea
Nutritia si bolile cronice
Aminoacizii
Acizii grasi
Bucatarie
Retete de slabit


Ai o problema medicala?
Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

Intrebarea in cateva cuvinte
Intrebarea cu toate detaliile
Unde se incadreaza problema medicala?
Scrie codul din imaginea alaturata
Scrie codul din imaginea alaturatVezi toate intrebarile