eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Tratamente cu legume, fructe si cereale

NAVIGARE RAPIDA: » Pagaina principala » NATURIST » aromoterapia » tratamente cu legume, fructe si cereale

Varza

Trimite pe messenger Versiune pentru tiparire

Varza


Originara din Europa, cultivata de peste 4 000 de ani, leguma aceasta a avut totdeauna o asemenea importanta incit e bine sa reamintim mai pe larg proprietatile ei uimitoare

• pe cale externa sau interna, indicatiile ei, modurile de folosire, rezultatele dobindite de catre predecesorii nostri, de noi insine si de numerosi beneficiari din propria lor initiativa.
Utilizarea medicala a rzii, empirica vreme de milenii, se intemeiaza, in prezent, pe un anumit numar de consideratii stiintifice precise. "Nu trebuie sa ne rusinam ca imprumutam de la popor ceea ce poate fi de folos artei vindecarii", spunea Hipocrate la vremea lui. Stim acum

• avind numeroase do ca sprijin

• ca medicina populara era, si in privinta aceasta, "pe calea cea adevarata".
In chip de introducere, va fi de ajuns sa relatam trei exemple din citeva sute descrise de inaintasii nostri.
1. Cam pe la 1880, un carutas din Mancenans, un satulet din Doubs, a cazut din hicolul lui si

• accident foarte frecnt pe vremea aceea

• una dinte roti i-a trecut peste gamba piciorului. Leziunile erau atit de gra, incit doi medici au decis ca era necesara o amputatie. Chemat in consult, un chirurg din Montbeliard a confirmat indicatia. S-a hotarit interntia pentru a doua zi. Atunci preotul Loviat, de la Saint-Claude, a sfatuit-o pe mama ranitului sa-i acopere madularul traumatizat cu frunze de varza. Era ora 5 dupa masa. Calmat de acest simplu pansament, ranitul a dormit pina a doua zi dimineata. La trezire, spre marea uimire a familiei lui si a unuia dintre medici, sosit de putin timp pentru pregatirea operatiei, ranitul putea sa-si miste piciorul. Sub frunzele de varza impregnate de o abundenta scurgere de ser sanghinolent, piciorul dezumflat aa o coloratie normala.
Dupa opt zile, complet resilit, ranitul putea sa-si reia ocupatiile1.
2. M.Z, ceasornicar, suferea de un an de zile de o eczema dureroasa a ambelor miini, care il impiedica sa lucreze. Leziunile erau foarte intinse, inflamatorii, unghiile i se descarnau, gata sa cada. Aplicarea de doua ori pe zi a frunzelor de varza a dus, in citeva zile, la potolirea durerii. O abundenta serozitate impregna fiecare pansament. Cu tratamentul acestea, bolnavul s-a vindecat in doua luni *.


De atunci am avut ocazia sa confirm in mai multe rinduri realitatea acestui tratament.
3. in 1875, M. S. in virsta de saptezeci si cinci de ani, suferea de o cangrena arteritica a treimii inferioare a gambei si a labei piciorului drept. Tegumentele erau de culoare negricioasa pe toata circumferinta gambei si pe o inaltime de circa 20 cm. Fata anterioara a gambei era fara epiderma pe o suprafata de circa 7•8 cm, lateral. Sub influenta frunzelor de varza folosite in aplicari locale, tegumentele au trecut de la negru la brun, apoi la rosu, si au capatat o coloratie normala. Dupa trei saptamini, scria ir. Blanc, s-a constatat o ameliorare considerabila. Daca admitem ca am sondat intrucitva misterele actiunii curati a rzii si ca am gasit, astfel, prin studierea constituentilor ei, o explicate a unora dintre proprietatile pe care le detine, cind este administrata pe cale interna, am posibilitatea de a deduce intreaga eficacitate uluitoare a frunzei de varza in aplicatiile ei externe.
Astfel putem afirma ca varza pare sa aiba o afinitate deosebita pentru umorile viciate, pe care le obliga sa iasa din tesuturi. Se pare ca aplicarea frunzelor ei pe puncte limitate de o afectiune intinsa este rofiila intregii afectiuni. Toxinele indepartate par atrase de varza, n modul acesta, curatind organismul, varza participa la eliminarea deseurilor si a otravurilor care cauzeaza sau intretin maladia. Ea ajuta in mod eficient natura medicatrix, care adesea actioneaza singura, cind nu este contracarata de tratamente inoportune.
Pe de alta parte, varza asigura cicatrizari de buna calitate, prenind astfel sechelele.
Descoperirea si dozarea hormonilor getali, a elementelor catalitice, a sarurilor minerale dirse si a fermentilor a permis explicarea actiunii a numeroase getale utilizate pina atunci empiric. Iata de ce se recomanda prudenta cind este vorba de a formula o parere peiorativa si peremptorie asupra valorii tratamentelor naturale, consacrate de mii de ani de experimentare, sub simplul pretext ca stadiul actual al stiintei nu ne permite inca sa stim totul in privinta lor.
Avind in dere actiunea rzei in ascite, cind este administrata pe cale interna, cercetatorii din secolul al XX-lea stiu bine ca actualele noastre mijloace de analiza nu ne-au permis inca sa descoperim si sa intelegem totul, nici in domeniul acesta si nici in altele. Ei continua sa vorbeasca despre un "principiu" care ar actiona asupra permeabilitatii capilarelor peritoneale, despre o "substante protectoare" inca neizolata. Stim, deci, tot atit

• dar nimic mai mult

• decit predecesorii din antichitate, a caror "forta vitala" califica puterea curativa uluitoare a anumitor getale sau a unor mijloace naturale.
Din pacate, nimic mai mult si deplingem situatia aceasta. in schimb cunoastem bine efectele si, in definitiv, acestea intereseaza pe bolnavi, ca -si pe medici.
Vindecarile obtinute de numeroase acuri prin varza, acest mijloc foarte simplu, pot fi insirate la infinit. Ele prisc afectiuni foarte dirse: plagi simple sau complicate, dureri reumatismale, nevralgii usoare, cefalee, ulcere la gamba, antrax (dalac), flegmoane si cite altele!
Pe de alta parte, ingerata ca atare, in salata, sub forma de suc proaspat extras sau fiarta inabusit, varza se bucura de virtuti inabile in afectiunile cele mai diferite.
Am putea fi surprinsi ca mijlocul acesta terapeutic exceptional

• cunoscut din antichitate, deoarece, declara Caton cel Batrin, romanii i-au fost indatorati ca puteau sa se lipseasca de medici vreme de sase secole

• a ajuns sa se afunde in uitare. Pentru ca, asa cum scrie dr. J. Poucel, "daca omul n-ar fi devorat de "mincarimea" lui incurabila de a filozofa in abstract, folosirea, che de cind lumea, a metodelor naturale, i-ar fi cistigat iute adeziunea"


Frunza de varza este considerata in materie de terapeutica, un mijloc vulgar. Dr. Blanc, care s-a consacrat cu pasiune studiului ei, reamintea pe buna dreptate, "ca ar fi rar, a ni dintr-o tara departata, a purta un nume necunoscut, bizar, a fi costisitor sint tot atitea consideratii ce dau valoare unui medicament si de care este in intregime lipsita frunza de varza".
Dr. H. Leclerc ramine, in domeniul acesta, un maestru de necontestat; acum citiva ani tot mai scria ca "folosirea rzii ca panaceu unirsal nu este o aberatie".In realitate, ca pentru majoritatea telor, fructelor si legumelor, virtutile curati ale rzii au fost rind pe rind laudate, exagerate, uitate sau tagaduite.
Este, totusi, usor sa descoperi, in literatura (de specialitate), nenumarate do ale actiunii ei, recunoscute inca din antichitate. Hipocrate, Crisip, Pliniu, Galeti, Caton cel Batrin au vorbit mult despre ea. Primul recomanda ingerarea rzii, de doua ori fiarta, cu putina sare, cardiacilor si in dizenterii. Caton cel Batrin, "medic, dusman feroce al medi-castrilor", se trata

• si-i trata pe toti ai lui

• cu varza, fara deosebire de maladii. El dadea sfaturi pentru aplicarea rzii contra eruptiilor, a ranilor, a artritelor si a plagilor torpide (care evolutzeaza lent). A intre-buiutat-o chiar contra ciumei.
Vreme de sase secole, romanii s-au folosit de varza

• pe cale interna sau aplicind-o extern

• in toate bolile. Ei o intrebuintau ca purgativ, depurativ si pregateau din ea cataplasme. Soldatii se serau de ea la pansarea ranilor. Pe vremea aceea, era un panaceu.
Mai aproape de noi, modicul .olandez Rembert Dodens, medic al imparatilor Germaniei, Maximilian al II-lea si al lui Rudolf, scria in 1557 in lucrarea lui Istoria Plantelor: "Zeama rzii inmoaie pintecele si te scoate afara. Ea curata si vindeca chile ulcere. Sucul de varza, amestecat cu miere, da un sirop care lecuieste raguseala si tusea Frunzele fierte si aplicate pe ulcerele cutanate atone le modifica si le tamaduieste. Frunzele pisate indelung si aplicate pe plagi si pe tumori, le vindeca".
Gaspard Bauhin din Bale

• care a trait intre 1550•1624

• ne arata, in Istoria Plantelor, ca varza modifica si curata, poseda o actiune binefacatoare asupra tremuraturilor nervoase ale membrelor. Usor fiarta si luata ca o ciorba, te destinde. Fiarta indelung, te intareste. Ea este deopotriva diuretica. Bandajarea cu frunzele ei este indicata impotriva gutei.
Benedictinul Nicolas Alexandre (1654•1728)1 declara ca frunzele de varza sint desicati si tamaduitoare vindecind ranile si plagile, fie prin sucul lor, utilizat in plagi si ulcere, fie ca atare folosite in simple oblojeli. Laxativ la prima fiertura, varza devine astringenta dupa aceea. Varza rosie este indicata in tuberculoza si in pleurezii. Pe cale bucala se da si in caz de astm. Saramura rzelor murate este indicata la arsuri. Saminta constituie un remediu contra viermilor.

Dr. Lemery 1 si dr. Gilibert * confirma toate acestea. Cel de-al doilea ne asigura ca varza este "una dintre cele mai bune provizii cind pleci pe mare, pentru ca fereste echipajul de scorbut marin".I In lucrarea sa Compendiul telor uzuale (1782), dr. Cko>mel recomanda supa de varza, in care s-a adaugat miere alba, tuturor "pulmonarilor". Frunzele fierte in vin alb potolesc durerea si inf lamatiile gu-toase. El arata modul de preparare al unei cataplasme pentru reumatisme: este vorba de un fel de unguent pregatit intr-o oala de pamint cu o varza alba si cu pamint de olarie la care se adauga o cantitate de apa suficienta pentru a le inmuia. Dupa fierbere, cind varza este transformata in terci, se aplica bolnavului acest unguent cald.
Dictionarul botanic, redactat (in franceza) in 1802 de catre o societate de medici, farmacisti si naturalisti, prezinta cataplasma pregatita cu frunza de varza alba ca pe un medicament familiar locuitorilor de la tara in cazurile de pleurezie. Se foloseste, de asemenea, contra reumatismelor. Frunzele fierte in vin combat bolile pielii. Cazuri de scorbut putrid au fost radical vindecate prin fierturi de varza. in sfirsit, decoctul semintelor de varza este folosit cu succes contra parazitilor intestinali ai copiilor.
Doctorii Mirat si Lens, de la Facultatea de Medicina din Paris, scriu in 1829 8: "Varza este una dintre cele mai pretioase achizitii ale omului Este antiscorbutica, previne guta Frunzele fragede se asaza pe plagi, iar saminta este indicata contra viermilor".
"Varza a fost tratata cu un fel de dispret de catre medici", declara dr. Rogues in 1832 *. Si totusi este unul dintre cei mai buni antiscorbu-tjci cunoscuti. "Cu 118 oameni din echipaj, capitanul Cook a facut, in toate climatele, o calatorie de trei ani fara sa piarda un singur om. Este de acord ca datoreaza rzii si extremei curatenii care domnea pe vasul sau, sanatatea echipajului".
Contra guturaielor, a catarelor si a laringitelor, dr. Roques preconizeaza urmatorul tratament: 500 g de suc limpezit de varza rosie, 3 g de sofran, 500 g de miere si de zahar, totul fiert pina la obtinerea unui sirop. Trebuie sa iei 1 lingura de supa intr-o ceasca de ceai pectoral, de trei sau de patru ori pe zi. Morgagni, ne spune el, "s-a ferit, vreme indelungata, de formele catarale epidemice care bintuiau iarna in Padova, mincind in toate serile o salata de varza fiarta".
De aceea abatele Neuens putea scrie: "Exista putine remedii atit de simple si la indemina oricui, la fel de folositoare, binefacatoare si eficace in terapeutici, ca modesta noastra varza" 5.Intr-un trecut foarte apropiat, dr. Blanc, medicul azilului de la Romans, din Drame, a reluat cu pasiune problema rzii, in totalitatea ei. in lucrarea lui, insemnare asupra proprietatilor medicinale ale frunzei de varza Si asupra modului ei de folosire, ne relateaza rezultatele indelungatei sale cercetari.

"Varza, afirma el, ar putea fi in terapeutica ceea ce este piinea in alimentatie. Ea este medicul saracilor, un medic providential". De aceea, dr. A. Blanc, ne relateaza in lucrarea lui vreo suta de vindecari obtinute prin acest mijloc simplu, alegind in mod intentionat afectiunile "foarte gra si pe care orice alt tratament nu avusese puterea sa le vindece". "Cel ce nu crede nu are decit sa experimenteze, isi permite el sa scrie; nimic mai simplu. Aplicarea getalului este externa si usoara, iar actiunea prompta si intru totul ne vatamatoare. Se poate constata si urmari cu privirea. Astfel, temeiurile de a pune ta la incercare sint numeroase si eu desfid pe oricine sa-mi arate macar unul care sa ma faca sa cred altfel. De aceea, observatiile care vor urma si pe care le voi aduce la cunostinta, nu vor constitui, cu tot caracterul lor deosebit o surpriza pentru multi. Ca sa nu ingreunez modulul acesta, ma voi limita la citeva exemple semnificati" (dr. Blanc).
Este vorba de un om in virsta, suferind de violente dureri lombare, insotite de mari greutati la mictiune (urinare). Diagnosticul de piatra, apoi de catar al cii este silit (sintcm in 1877). Sondajul se dodeste imposibil, din cauza unui important spasm al colului si inflamatiei prostatice. Dupa dirse tratamente ramase fara efect, se recurge la aplicari de frunza de varza pe sale si in partea de jos a pintecelui. Dupa doua zile, apare o secretie seroasa atit de abundenta incit frunzele, bandajele si asternutul de pat sint imbibate. Pe frunzele aplicate pe regiunile lombare, se observa prezenta unui praf albicios, analog unui precipitat de oase. Abdomenul este acoperit cu o roseata intensa ca in urma aplicarii unei cataplasme cu mustar. Dupa patru zile, mictiunea devine mai putin dureroasa si mai usoara. Vindecarea se obtine in trei luni.
A doua observatie priste o criza hemoroidala exceptional de dureroasa, insotita de enterita. De o luna, bolnavul nu poate sta nici in picioare, nici culcat. Se incep aplicarile de frunze de varza pe sale si pe fese. De la prima frunza isi face aparitia o abundenta secretie dezgustatoare. Vindecarea se obtine in 48 de ore.
Este vorba, de data aceasta, de fenomene, dureroase ca urmare a unor sfisieri vaginale dupa nastere. Douasprezece coagulari ramin fara efecte. Aplicarile de frunze de varza atrag o secretie sanguino-lenta si vindecarea se produce dupa cincisprezece zile.
Alt caz. Un copil de doi ani prezenta o adenita cervicala si axilara diagnosticata "scrofule". Aplicarile de frunze de varza atrag, in trei luni, vindecarea fara nici o cicatrice.
La rindul sau, C. Droz, citat mai inainte, raporteaza un anumit numar de cazuri din care am extras, datorita gravitatii lor, urmatoarele trei exemple;
1. M. Y se alesese cu o lovitura de copita de cal in partea de jos a pintecelui. Fistula purulenta consecutiva. Se preconiza o interntie. Aplicari de frunze de varza si un ceai depurativ atrag vindecarea in trei saptamini.
2. Dna .B de 50 de ani: afectiune gastrohepatica de natura nedeterminata. Bolnava parasita. Aplicatie permanenta de frunze de varza peste regiunea hepatica, stomac si regiunile lombare. Bea ceaiuri diuretice. Dupa trei luni, intra in convalescenta:
3. Dna. X ulceratie suspecta a unui sin. Vindecare in sase luni prin aplicari zilnice de frunze de varza. ,
Personal am apelat adesea la ajutorul si asistenta rzii in afectiunile cele mai dirse. Rezultatele pe care mi-a permis sa" le obtin nu m-au dezamagit niciodata. Un tratament care, vreme de secole, infrunta victorios examenul timpului nu poate fi o simpla nalucire a mintii.


Varza in uz extern..

Sint justificabile aplicarile de frunze de varza in:


• Crapaturi si degeraturi. •- Contuzii.

• Plagi dirse, socotindu-le si pe cele mai gra: plagile atone care evolueaza incet.


•a€˘ Ulcere ale gambelor, zise "varicoase".

• Cangrene, necroze.


• Arsuri.

• Zona1, friguri erupti.


• Eczeme, anumite pecingini, acnee.

• Adenite, sifilide, tumori albe.


• Limfangite, capilarite, afectiuni vasculare.

• Hemoroizi.
• Infectii de toate felurile: abcese, flegmoane, furuncule, antrax, panaritiu.
• Nevralgii reumatismale (lombagii, sciatice), dentare, faciale, gutoase.


• Colici nefretice.

• Migrene, cefalee.


• Afectiuni gastrointestinale, culare, hepatice.

• Afectiuni pleuropulmonare: guturaie, bronsite, pleurezii, astm.


• Muscaturi de animale.

• Tumori.In cazul ulcerelor de gamba, a eczemelor, plagilor torpide sau infectate, folosirea frunzelor de varza provoaca uneori recrudescenta momentana a supuratiei sau reaparitia durerilor, mai mult sau mai putin vii. Fenomenele acestea atesta actiunea dezintoxicanta si regeneratoare tisulara a terapeuticii. In cazurile acestea se va adopta vreme de citeva zile ritmul aplicarilor discontinui de o ora sau doua, separate de intervale de la sase la douasprezece ore.
S-a putut, de asemenea, constata, la nilul partilor tratate, anumite fenomene locale de intoleranta. In asemenea cazuri se intrerupe pentru moment aplicarea de frunze de varza si se inlocuiesc, dupa caz, cu aplicari de ulei de masline strivite la rece, de ulei de migdale dulci sau de pasta cu apa dupa formularul din Codex. Cind inflamatia s-a resorbit, se va relua tratamentul reducind, in cazul in care este necesar, durata aplicarilor.
Cazurile acestea de intoleranta nu sint de natura sa ne surprinda si nici sa prejudicieze metoda. Daca exista numeroase cazuri de incidente sau de accidente gra, datorate anumitor terapeutici agresi, entualele neplaceri, pronite de la terapeuticile naturale (nu vorbim de te a caror toxicitate este cunoscuta, ca de exemplu digitala) sint totdeauna cit se poate de benigne. Ele se datoreaza susceptibilitatilor particulare ale unor indivizi si nu pot, in stadiul actual al stiintei, sa fie prevazute. Cum sa ne inchipuim ca o infuzie de tei ar putea impiedica somnul unui individ, in vreme ce mii de oameni beneficiaza de virtutile
acestei flori.Inchizind aceasta paranteza, ma gindesc ca anumite intolerante cutanate la frunza de varza, s-ar putea datora anumitor produse chimice raspindite nejustificat pe terenurile destinate culturilor de legume.
Pentru o mai buna actiune terapeutica, vom alege frunze foarte colorate si carnoase (de varza rosie sau, si mai bine, de varza rde, varietatea zisa din Milan). Ele vor actiona bineinteles cu atit mai activ cu cit vor fi mai proaspete.
Pregatirea este cit se poate de simpla: spalam frunzele cu apa curgatoare (unii ne sfatuiesc sa lasam frunzele sa se inmoaie citeva minute in apa in care am pus suc de lamiie, precautiunea aceasta nefiind obligatorie). Apoi le stergem, inlaturam cu ajutorul foarfecilor sau al unui cutit marea nervura centrala si, daca aplicarea trebuie facuta peste un ulcer sau o plaga sensibila, inlaturam in acelasi mod si nervurile secundare. Se strisc frunzele, una cite una, cu ajutorul unui rulou (facalet) sau cu o sticla. Cind sucul apare la suprafata frunzelor, acestea sint gata de aplicat. Dupa caz, se vor folosi una, doua, trei frunze groase. Se vor acoperi cu o pinza groasa. Apoi se aplica bandajul fara a stringe cu ajutorul unei fisii de tifon.
Oblojirea va fi sub observatie mai multe ore, in general toata noaptea, (sau toata ziua, daca durerile provocate risca sa impiedice somnul).
Iarna, daca este vorba de un bolnav friguros, putem incalzi frunzele, punindu-le pe ceva calduros, asezindu-le de exemplu pentru citeva momente, pe capacul unei cratite calde.
Pentru o plaga foarte sensibila, frunzele se vor afunda, in prealabil, pentru o secunda sau doua, in apa clocotita. Procedeul acesta mladiaza frunzele si le face perfect tolerabile.
Este de asemenea posibil si recomandabil, in ulcerele ale caror margini sint edematiate, sclerozate sau crapate "perpendicular", sa lasam frunzele de varza sa se macereze timp de o jumatate de ora pina la o ora, intr-o baie de ulei de masline. Pe linga puterea lui alinatoare, untdelemnul de masline poseda virtuti considerabile, antitoxice si cica-trizante, datorita unor bogate elemente pe care le contine.
Pe o plaga infectata sau pe un ulcer, ori pe o eczema mijinda, este indicat sa procedam la oblojiri cu mici fisii din frunze de varza, petrecute ca tiglele unui acoperis. Serozitatile se vor scurge usor printre fisii si nu vor putea sa impiedice actiunea permanenta si directa a rzii.
Dupa intrebuintare, frunzele uneori se usuca, dar foarte adesea apar umede sau sanguinolente raspindind, dovada a absorbirii toxinelor, un miros puternic si uneori neplacut.
In caz de lombalgii, nevralgii reumatismale si dirse afectiuni culare sau dureroase, cataplasmele pe baza de frunze de varza aduc o rapida usurare bolnavilor. Pentru a le prepara este de ajuns sa fierbem timp de vreo douazeci de minute doua•patru frunze de varza si doua cepe (totul tocat), cu trei sau patru miini de tarite si putina apa. Dupa evaporarea apei, se asaza cataplasma pe o tesatura subtire si se aplica unde trebuie, calda. O vom lasa asa o ora

• doua sau toata noaptea. Amestecul acesta, anacronic pentru secolul nostru, va provoca dupa toate probabilitatile indignarea anumitor "inteligente moderne".
Fie ca suferinzii sa retina, totusi, virtutile decongestionate ale frunzelor de varza, activitatea circulatiei, revulsia blajina, puterea absorbanta a dirselor toxine cit si puterea de cicatrizant remarcabil.
Atragem atentia ca in nici un caz nu trebuie sa utilizam oblojelile calde pe un abdomen dureros, durere a carui natura nu o cunoastem. Medicul ramine singurul calificat sa sielasca diagnosticul unei leziuni (apendicita, anexita) pe care caldura ar incinge-o in mod periculos.

Varza in uz intern
In afara de actiunea ei pe cale externa, varza, asa cum am vazut, este de vreme indelungata preconizata pe cale interna, sub forme de salate sau de suc proaspat extras.
Indicatiile ei sint multiple si autorii din chime o utilizau in afectiuni foarte dirse: respiratorii, gastrice, intestinale (colite ulceroase, paraziteze), slabiciune generala, anemie.
Mai de curind, americanul Garnett-Cheney, profesor la Scoala de Medicina din Stanford, a publicat rezultatele pe care sucul de varza i-a permis sa le obtina in ulcerele gastrice. Din 65 de cazuri tratate, 62 au fost vindecate in rastimp de trei saptamini.
La rindul lor, L. Binet, Tanret si Bour au subliniat interesul inges-tiilor de varza in tratamentul cirozelor si al ascitei. Ei prescriu ingerarea zilnica a 400 g de varza (jumatate cruda, jumatate fiarta) si semnaleaza o sporire considerabila a diurezei, urmata de o ameliorare sensibila a starii generale, rezultate pe care le confirma Henri Leclerc. Dr. Henri Leclerc publicase, dealtfel, in 1953, in Presse Medicale, o lucrare prin care preciza ca varza este unul dintre cele mai banale leacuri impotriva scorbutului. E.B. Hart o preconiza pentru vindecarea anemiei animalelor supuse alimentatiei exclusi cu lapte, actiune pe care Remington si Shir o atribuie continutului ridicat al rzei in fier, mangan si cupru.
Dr. W. Shi, cercetator la Unirsitatea din Texas, a extras din varza un produs pe care l-a numit "glutamina" si pe care l-a folosit in tratamentul alcoolismului. El a mai obtinut, de asemenea, excelente rezultate in tratamentul anumitor ulcere gastrice sau duodenale, mai ales a ulcerului peptic.
Varza poate fi situata si in rindul antibioticelor, de cind Paderson si Fisher au demonstrat ca ea contine o substanta bactericida capabila sa reduca, in proportii slabe, anumiti germeni Gram negativi.
Dupa S. Ederer ar exista, pe de alta parte, o hiperglicemie urmata de hilicemie, utilizarea rzei in diabet fiind deci indicata.
S-a cautat, bineinteles, prin analiza constituentilor, sa se explice extraordinarele si dirsele proprietati ale acestei legume.


Sucul ei contine (Schrader): 0,63% fecula rde; 0,29% albumina getala; 0,05% rasina; 2,89% extract gomos; 2,84% extract solubil in apa si in alcool; sulfat nitrat de potasiu; oxizi de fier; sulf (esenta sulfuroasa).
Institutul national de igiena da pentru 100 g de varza: 5 g de protide; 0,3 g de lipide; 6 g de glucide; minerale: 50 mg de fosfor, 50 mg de claciu, 1•3 mg de fier; vitamine hidrosolubile

• 80 mg de vitamina C; 0,15 mg de vitamina Bl; 0,12 mg de vitamina B2; 0,6 mg de vitamina PP; vitamine liposolubile• 0,5mg de provitamina A; 2 183


U.I. din vitamina A.

Dupa anumiti autori, ea ar contine, ca toate Vegetalele expuse la


lumina, vitamina D2, antirahifica.

Proprietatile cicatrizante ale sucului de varza folosite in practica in tratamentul colitelor ulceroase par sa se datoreze mucilagiilor, sul* fului, sarurilor de potasiu, vitaminei U pe care le contine (ocrotitoare ale mucoaselor), ca si vitaminei K, antihemoragica. Fieberea disturge vitamina U; de aceea varza trebuie ingerata sub forma de suc proaspat extras (actiunea lui pare sa slabeasca atunci cind este pregatit prea din timp). Putem folosi, de asemenea, varza tocata, sub forma de aperitiv crud.
Observam ca, in pofida prejudecatilor indirjite, varza este extrem de pretioasa pentru stomac si intestin, fie sub forma de suc, cruda in aperiti, fie fiarta inabusit. Ea este tolerata de toate organismele. Am constatat de sute de ori acest lucru, datorita bolnavilor sau celor sanatosi, carora le recomandasem varza si care au fost uluiti ca au tolerat-o cu atita usurinta. Fierberea in apa, practicata in mod curent si incorect in tarile noastre, lipsind-o de unele dintre elementele ei, adica distrugindu-i armonia, o face adesea indigesta, uneori inaccepila.
De asemenea, contrar a ceea ce se crede obisnuit, varza acra obtinuta prin procedee naturale este binefacatoare. Prin fermentii ei care ajuta digestiei celulozei si a grasimilor, este de o remarcabila digestibilitate. Ceea ce nu este digest, in varza acra, consta in tocaturile care se adauga adesea cu exagerare. Fermentii lactici ,ai rzei acre, dezinfectanti puternici ai tradusului intestinal, trebuie pastrati intacti. De aceea, se cuvine sa nu spalam varza acra, pe care este judicios s-o adaugam


cruda la aperiti.

Bogatia raei in sulf (100 mg%), arsenic, calciu, fosfor, cupru, iod explica virtutile ei aperiti, remineralizante si reconstituente.
Din abundenta inzestrata cu vitamine, varza este. antiscorbutica, revitalizanta, reechilibrant general, de o incontesila utilitate pentru buna functionare a organismului.
Prin vitamina A, varza intretine nutritia tesuturilor si intirzie semnele exterioare ale imbatrinirii.
Prin vitamina B, varza este un factor de echilibru nervos. Ea favorizeaza absorbtia oxigenului la nilul celulei si meolismul glucidelor. Tot datorita vitaminei B, varza ia parte la respiratia celulara.
Sulful ii confera o actiune deosebita (dezinfectanta si tonifianta) in afectiunile aparatului respirator, in anumite eczeme, in seboree si in protectia cutanata.
Magneziul, potasiul si calciul apar ca puternice mijloace de aparare contra maladiilor, incluzind si canceroza.
Clorofila, permitind producerea hemoglobinei, se opune starilor anemice, dar fierberea distruge acest element. Proprietatile ei antianemice sint datorate fierului pe care il contine si cuprului, acesta internind in fixarea calcica normala.
Prin protidele si prin glucidele ei, varza este energetica si constructoare.
Este lesne de inteles de ce un astfel de aliment reprezinta atit de adesea un remediu polivalent, de o rara putere. Remediul firesc, echilibrat, apare astfel inabil superior anumitor preparate de laborator, adesea incomplete: nu sintem, cum am citit undeva, in ajunul realizarii sintezei "vulgarei "rze.
Ne explicam astfel cu usurinta valoarea rzei crude pentru femeile insarcinate, pentru anemici, astenici, infectati, pentru cei cu paraziti intestinali, pentru litiazici, artritici etc. Dar intelegem din capul locului temeiurile pentru care, daca vrem sa-i pastram rzei potentialul maxim, trebuie s-o transformam cit mai putin posibil. Orice transformare, oricit de mica ar fi ea, nu poate sa se soldeze decit cu o micsorare, cu dezechilibru care face ca varza sa-si piarda o parte din calitatile ei.
Cel mai bun mod de a folosi varza ramine consumarea ei ca aperitiv, la inceputul meselor, condimentata cu un ulei bun, cu sare de mare, cu lamiie sau cu otet din vin1, cu patrunjel si cu usturoi. Evident, varza poate fi adaugata si altor cruditati.
Ne vom simti, de asemenea, bine cu sucul de varza extras cu storcatorul electric chiar inainte de a-i folosi: in doza de un pahar pe zi, aduce o rapida ameliorare a starii generale, o crestere a vitalitatii, atenuarea sau disparitia tulburarilor intestinale, urinare, respiratorii.
Sucul de varza nu are un gust prea placut. De aceea, i se va adauga suc de morcovi si citeva picaturi de lamiie.


Indicatii si moduri de folosire

• Formulare

Un eminent confrate mi-a reprosat intr-o zi ca* nu am selectionat indeajuns indicatiile rzei, fie ca este utilizata pe cale interna sau externa. Or, in ciuda lungii liste retinute, am procedat la o selectie pe baza indicatiilor rificate fie de mine insumi, fie de numerosii corespondenti care periodic au bunavointa de a-mi comunica rezultatele. imi este, deci, aproape imposibil sa schimb ceva.
a€˘ Abces, antrax, furuncule: aplicari de frunze crude, spalate si preparate cum s-a spus; in doua sau trei straturi. Pansamentul va fi mentinut pe locul respectiv doua, trei, patru ore, ori toata noaptea. in cazul senzatiei de caldura insuporila, se reinnoieste pansamentul cu frunze proaspete. Se continua astfel pina la calmarea completa a fenomenelor inflamatorii sau pina la eliminarea totala a supuratiei.
Pe cale interna: varza cruda sau inabusita, suc proaspat. Acum citiva ani, intr-un satulet din Franche-Comte mi s-a prezentat un copil de opt ani, care aa un important flegmon la antebrat. Temperatura

• 39A°,5, faciesul livid. Am spus sa i se aplice frunze de varza din sase in sase ore, inclusiv noaptea, Dupa patruzeci si opt de ore flegmonul se deschisese si copilul nu mai aa temperatura.

Am scosprin apasare, circa o jumatate de pahar de puroi. Pansamente.simple, cu apa sarata, au desavirsit vindecarea, obtinuta dupa trei zile.
Am adesea ocazia sa-l revad pe acel "copil", in virsta de 27 de ani. inalt de 1,87 m, tata de familie. N-a uitat ca l-am facut sa-l doara "putin", dar stie ca l-am scutit de un sir intreg de necazuri neindopin-du-l cu antibiotice.
a€˘ Acnee: lotiuni cu suc proaspat extras; in prealabil, se pot aplica comprese cu frunze de varza.


Pe cale interna: varza sau suc.

a€˘ Admite: comprese cu frunze de varza. Pe cale interna: suc de varza.
a€˘ Afectiuni ale gambelor (varice, flebita, arterite): beneficiaza de actiunea decongestionanta a frunzelor de varza. Se recomanda de asemenea in senzatiile de "gambe grele" si in cianoza tegumentelor. In general se aplica local doua-trei straturi de frunze seara si se tin aceste comprese toata noaptea. Frunzele trebuie sa depaseasca limita tesuturilor sau regiunilor afectate. Se acopera frunzele cu o bucata de pinza din bumbac si se leaga pansamentul fara a stringe prea tare. Se obtine o descongestionare a tesuturilor, o activare a circulatiei, revitalizarea si absorbtia impuritatilor care blocheaza vasele capilare. Este necesara multa perserenta in aplicarea acestui tratament. Varicele importante tin de tratamentul chirurgical.
a€˘ Alcoolism: ingerare de varza cruda, inabusita sau suc de varza.
%Angine: aplicarile de frunze de varza calmeaza durerile si ajuta la eliminarea toxinelor. Ele sint deopotriva indicate in laringite si in inflamatii dirse. Se vor reinnoi aplicarile mai des in caz de senzatie vie de caldura locala. Gargarele cu suc de varza au o actiune detergenta si cicatrizanta. *
Sa mentionam, totusi, tratamentul clasic si util prin supozitoarele cu bismut. Si, de asemenea, gargarele cu un decoct de frunze de rug sau cu un amestec aromatic numit Tegarom (produs igienic): 20 de picaturi la un pahar de apa calduta. Bineinteles, nu este vorba decit de angine banale si vom elimina angina difterica, precum si alte varietati gra.


a€˘ Anemie: suc de varza

• 1 sau 2 pahare pe zi.

% Antrax (cf. abces).
%Afonie: suc de varza combinat cu miere, in gargare si ingerare. Anumiti actori si cintareti utilizeaza curent acest procedeu cu titlu prentiv sau un galbenus de ou batut in fiertura de varza nesarata.
% Arterita (sindroame arteritice): trei sau patru straturi de frunze de varza aplicate pe gambe, pastrate intreaga noapte; calmeaza durerile si sint prielnice resilirii circulatiei. Este evident ca nici o arterita n-ar putea fi vindecata prin acest tratament simplu, dar am constatat ca aplicarile cu frunze de varza au, in cazul acesta, o utilitate incontesila.
a€˘ Artritistn: suc de varza

• 2 pahare pe zi.% Astenie (cf* oboseala generala).
a€˘ Ascita: ingerare de varza cruda sau inabusita, suc de varza.
a€˘ Arsuri: aplicare de frunze.de varza cit mai curind cu putinta. Se strisc bine frunzele. Putere antalgica si cicatrizanta incontesila. Dealtfel, acelasi efect au cataplasmele pe baza de fecula de cartof si aplicari cu morcov dat prin razatoare. Se intelege de la sine ca arsurile gra (de gradul 3) si intinse sint de resortul medicului. Dar pentru arsurile de gradul 1 (gen arsura de soare) sau de gradul 1•2 (limitate), utilizam si preconizam de mai bine de douazeci de ani un amestec aromatic, in prezent vindut sub denumirea de Tegarom (produs igienic, cf. anghine). Aplicarea produsului pur peste arsura vazuta imediat, in comprese diluate, peste o arsura che.
% Astm, bronsite', trei sau patru straturi de frunze de varza aplicate pe piept si pe git, la bazele pulmonilor sau pe omoplati, dupa localizarea afectiunii sau a durerii. Se lasa cel putin patru ore, de preferinta toata noaptea.
Pe cale interna: decoct cu 60 g de varza fiarta o ora in 0,5 1 de apa, cu un adaos de 70 g miere (bronsite cronice). Sau suc de varza: 1•2 pahare pe zi.
a€˘ Betie: tinctura de varza sau supa cu ceapa, fiertura de praz. %Calculi urinari (cf. litiaza).


mCapilarite: aplicari de frunze de varza.

Pe cale interna: suc de varza (1/2•1 pahar pe zi).
a€˘ Cardiace (afectiuni): aplicarile locale de frunze de varza descongestioneaza si resilesc circulatia. Trei frunze de varza groase, strivite simplu, mentinute citeva ore. Tratamentul nu este altceva decit un
tratament de ajutor.


% Cotare (cf. astm).

% Ciroza: ingerare de varza cruda sau inabusita, suc de varza (prof. L. Binet).
% Colici nefretice: aplicari de frunze de varza pe regiunea dureroasa. (Printre cele mai puternice calmante ale acestor crize, exceptional de brutale, citam beladona sau atropina si kelina, toate derivate din getale).
a€˘ Colite: ulceroase sau nu, al caror diagnostic a fost silit: la exterior, trei sau patru frunze groase aplicate in fiecare seara pe abdomen. Se acopera cu o impletitura de lina si se mentin toata noaptea; pe cale interna: 1, 2 sau 3 pahare de suc pe zi, intre mese. Sucul trebuie extras de preferinta pe masura utilizarii lui. Se continua atita vreme cit este necesar. Daca durata tratamentului depaseste o luna, sa facem in fiecare luna citeva zile de intrerupere. Amestecul de suc de varza cu suc de morcovi, in parti egale, este insa preferabil. Mai semnalam, in aceste cazuri, valoarea afinei, a papainei, a anumitor esente aromatice si a polenului.
a€˘ Congestie cerebrala si insolatie: trei sau patru frunze groase pe crestet si pe ceafa tinute cite patru ore, cu pauza de doua, pina la trei ore.

Absenta medicului poate fi tragica. Motiv in plus pentru a inter
evitind totusi gesturile care pot face rau.
a– 
a€˘ Constipatie: prima supa de varza fiarta (2•4 pahare pe zi).
% Contuzii: aplicari locale de frunze de varza. Unul din bolnavii mei, victima a unui accident de masina, in 1961, prezenta o enorma echimoza (vinataie) pe toata gamba dreapta, insotita de imposibilitatea de a merge. Repausul si aplicarile repetate de frunze de varza i-au adus vindecarea intr-o saptamina.
a€˘ Tuse convulsiva: se procedeaza ca la astm.
a€˘ Crapaturi: aplicari locale de frunze de varza imbibate cu untdelemn de masline. .
%Demineralizare: suc de varza, 1 sau 2 pahare pe zi.
a€˘ Depresiuni, stari depresi: suc de varza, 2 pahare pe zi.
% Diabet: suc de varza, 1 sau 2 pahare pe zi; tratament care nu excl regimul, eucaliptul, muscata, ceapa, dirse alte medicamente, nici supragherea medicala.
%Diarei, dezinterii: aplicare de frunze de varza pe tot abdomenul, cuprinzind si regiunea hepatica. in timpul zilei, una sau doua oblojeli, pentru a nu stinjeni activitatile. Seara, trei sau patru straturi ce se pastreaza toata noaptea.
Intern: varza fiarta indelung in apa (sa se bea si apa in care a fiert). Sa ne gindim, de asemenea, la afina, la rachitan ca si la alte te inclusiv la polen.
a€˘ Digestii anevoioase: varza acra cruda, ca aperitiv (2 sau 3 linguri de supa pe zi);
% Dureri musculare, reumatismale, guta: aplicari de trei sau patru straturi de frunze. Se acopera cu o flanela si se reinnoiesc de trei ori pe zi, sau cataplasme de frunze fierte in vin alb.
Pe cale interna: varza cruda sau suc de varza (1•2 pahare pe zi).
a€˘ Degeraturi: aplicari de frunze de varza.
% Dureri gastrice sau intestinale: ca pentru diaree (aplicarea de frunze dupa mese nu impiedica digestia).
a€˘ Eczeme: incepem cu aplicari de scurta durata (o ora). Continuam, daca sint bine suportate. Pentru o eczema uscata, se unge cu ulei frunza de contact (untdelemn de masline). Nu toate formele de eczema sint deopotriva influentate prin aplicari de frunze de varza. Pe cale interna: varza cruda sau inabusita, suc proaspat.


%Enterite: suc de varza (cf. colite, diaree).

% Entorse: aplicari de trei sau patru straturi de frunze. Se acopera cu o tesatura de bumbac si se face un bandaj nu prea strins; le rein-noim dimineata si seara. Tratamentul acesta descongestioneaza si usureaza eliminarea revarsatului.
Se cade sa mentionam, in privinta aceasta, printre dirsele tratamente posibile ale entorsei, cel care consta in injectii intramusculare zilnice cu Scopolamine-LeVogyre (1/8 mg), timp de trei sau patru zile *.
% Ficatul: frunzele de varza au o actiune revulsiva, descongestionanla. Ele contribuie la calmarea durerii si la eliminare. Se pot folosi, in cazurile 'de colica hepatica, de congestie a ficatului, in afectiunile cei biliare, in insuficienta hepatica: doua sau trei frunze groase in timpul zilei, trei sau patru noaptea. Se reinnoiesc de patru ori pe zi (se pastreaza


toata noaptea).

Pe linga varza, mai exista un anumit numar de te "hepatice": ridiche neagra, splinuta (sau varga-de-aur), boldo, frunze de anghinare


etc. Se cade sa ne gindim si la ele.

Guturai (cf. astm):

• suc de varza rosie ..;.500 g


• sof ran. 3 g

• miere . 250 g
se fierbe amestecul pina se obtine un sirop. Se ia cite o lingura de 3• 4 ori pe zi. De asemenea se poate folosi siropul de ridiche neagra.
# Gripa: suc de varza, 1•2 pahare pe zi. Important ca tratament prentiv. Nu uitati esentele aromatice. (Clitnarcme, produs igienic).
0 Higroma: un barbat de 50 de ani suferea de higroma, adica de infla-matia pungilor seroase la nilul oelor doua coate. Interntia chirurgicala a trebuit aminata, din cauza unei bruste cresteri a tensiunii arteriale la 24. Unul dintre prietenii lui l-a sfatuit atunci sa faca obiojiri cu frunze de varza tinute citeva minute in apa clocotita (3 sau 4 straturi). Dupa patru zile, inflamatia se resorbise. Cinci ani mai tirziu (in 1979), nu se mai repetase.
Rezultatele, tinind seama de cunostintele noastre in acest dome-miu, nu trebuie sa ne surprinda, caci numerosi bolnavi au putut sa faca aceeasi experienta fericita. -
De notat, pentru pacientul de care aminteam, ca tensiunea i-a coborit de la 24 la 14, in urma unei cure cu suc de grep. intr-o vreme in care, la occidentali, hipertensiunea pune probleme gra, reteta ar putea fi reevaluata in serviciile, spitalicesti si in practica de oras.
9Hemoroizi: aplicari simple de frunze de varza."
# Infectii intestinale: suc de varza, varza acra sau cruda: doua linguri de supa in fiecare dimineata (cf. enterite, colite, diarei).
# Insomnii: la culcare, trei sau patru frunze groase pe ceafa, uneori pe gambe.
0 Litiaza urinari: suc de varza, 1 sau 2 pahare pe zi. a€˘ 0 Lumbago: aplicari a trei sau patru straturi de frunze de varza. Se va tine de la patru la cinci ore, sau toata noaptea. Sa se prelungeasca pina la alinarea completa a durerii. Daca se afla vreun medic prin
partea locului, consultati-l repede, caci lombagiile pot, dupa caz, sa ceara ingrijiri speciale1.


a€˘ Limfangite: aplicari cu frunze de varza.

% Masti ie frumusete: frunzele revitalizeaza tesuturile si absorb impuritatile. Aplicarile, chiar scurte (de o jumatate de ora) contribuie la regenerarea dermei. Se recomanda sa se pastreze toata noaptea: curata, resilesc circulatia, resorb chisturile de grasime sau celulitice, tonifica tesuturile. Ginditi-va, de asemenea, la aplicarile cu piersica, fraga, castrati, argila etc.
a€˘ Metrite: aplicarile de frunze de varza pe partea de jos a abdomenului contribuie la alinarea durerilor si la descongestionarea pelviana {pelvis = bazin).
Numeroase alte te sint recomandate, prin injectari vaginale, in tratamentul acestor afectiuni. Se procedeaza la fel si cu anumite uleiuri esentiale. In orice caz consultati un medic fara intirziere.
% Migrene: doua sau trei straturi (de frunze) aplicate pe regiunea dureroasa. Aplicari pe ficat si pe partea inferioara a abdomenului, dupa originea migrenei.
a€˘ Muscaturi: aplicari de frunze de varza.


a€˘ Necrote, cangrene: aplicari de frunze de varza *.

a€˘ Nervozitate: suc de varza, 2 pahare pe zi.
% Nevralgii (dentare, faciale, reumatismale), sciatice: aplicarile de frunze de varza pe traseul nervilor respectivi alina treptat durerea. In cazurile acestea, nu se incalzesc foile de varza. Se asaza trei straturi si se. lasa. minimum patru ore; de fapt, eficace este sa se mentina toata ziua sau toata noaptea. Perserenta garanteaza ameliorarea.
9 Edeme: cale interna: 1•2 pahare de suc pe zi. Aplicarile de foi de varza nu sint decit un tratament de sprijin, dar eficace. Se va reinnoi ori de cite ori este necesar.
a€˘ Oligurie (sau scaderi ale secretiei de urina): suc de varza: 2 pahare pe zi.
a€˘ Pielea (afectiuni): aplicarile de frunze de varza si lotiuni cu snc de varza vor prezenta totdeauna un interes sigur pentru revitalizarea tesuturilor si eliminarea partilor necrozate (cangrenate).
% intepaturi ie insecte: sa se frece cit mai repede cu putinta, dupa intepatura, cu o foaie de varza strivita. Sa se aplice dupa aceea o foaie de varza ca pansament. A»
Reamintim ca folosirea, in asemenea cazuri, a prazului, a cepii, a usturoiului, a salviei sau a lavandei, ca sa nu pomenim decit citeva getale, este

• in numeroase tinuturi

• de multa vreme clasica. E mai comod sa am un flacon de Tegarome care, desi produs igienic, constituie un excelent tratament al intepaturilor de insecte prin inzestrarea lui cu esente aromatice (cf. angine).Galerie de imagini si poze medicale: varza


imagine cu varzaimagine cu varza imagini varzaimagini/poza varza


Alte materiale medicale despre: tratamente cu legume, fructe si cereale
Ingrediente: 300 g varza murata, 200 g telina, 50 g morcov, 1 fir mare de praz, 1-2 linguri cu ulei (r. 185), 2- 3 linguri cu tarata, 1 ling [...]
Timp de preparare 110 min. Continut caloric 246 kcal/portie Ingrediente pentru 6 persoane a€˘ 12 verze de Bruxelles mari a€˘ 500 g praz a€ [...]
a€˘ Principalii constituenti cunoscuti: la 100 g: apa • 71 g; gulcide • 7,5 g; protide • 0,5 g; lipide: 0,2 g; magneziu; fosfor; calciu; potasiu; fie [...]


Copyright © 2010 - 2022 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - ContactDespre tratamente cu legume, fructe si cereale

  Alte sectiuni


  Ai o problema medicala?
  Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

  Intrebarea in cateva cuvinte
  Intrebarea cu toate detaliile
  Unde se incadreaza problema medicala?
  Scrie codul din imaginea alaturata
  Scrie codul din imaginea alaturat  Vezi toate intrebarile