eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Primul ajutor

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » GHID MEDICAL » sanatatea copilului » primul ajutor

Traumatismele pleoapelor


Contuziile pleoapelor pot aparea in urma unor lovituri directe cu pumnul sau diferite jbiecte contondente in regiunea oculara. in general orice contuzie la acest nivel se insoteste de aparitia unui hemalom (echimoza) sau mai rar a unui emfizem palpebral.
Echimoza sau bimatomul palpebral reprezinta o acumulare de sange in grosimea pleoapei determinand aparitia unei coloratii rosii-violacee a regiunii. in cazul unui traumatism puternic, apare o colectie mai luminoasa de sange (edem hemoragie) care duce la imposibilitatea deschiderii fantei palpebrale. Traumatismele care determina fracturarea bazei craniului determina si ele aparitia echimozei palpebrale, dar aceasiea apar mai tarziu in elutie, la 48 de ore dupa traumatism. Tratamentul se realizeaza prin repaus ocular total cu aplicarea in primele 3-4 zile de comprese cu apa rece sau ceai de musetel, aceasta pentru a fariza reabsorbtia hematomului. in majoritatea cazurilor hematomul dispare spontan in circa 7-l4 zile in functie de intensitatea traumatismului. in cazul unor traumatisme puternice, edemul hemoragie produs poate difuza si la ochiul sanatos. in acest caz tratamentul va fi realizat de catre medicul oftalmolog printr-o masura chirurgicala (incizie cu drenaj).
Fmfizemul palpebral reprezinta o acumulare de aer in grosimea pleoapelor si a tesutului orbitei datorita existentei unei fracturi de baza de craniu, a unei fracturi a peretilor sinusurilor sau fracturi a piramidei nazale. in caz de emlizem, pleoapa apare mult marita in lum (tumefiata), insotita uneori de inchiderea fantei palpebrale. La palpare se simte o senzatie asemanatoare zdrobirii unui bulgar de zapada. O caracteristica a acestei leziuni este faptul ca tesuturile afectate sunt normal colorate. Tratamentul se va realiza prin repaus ocular absolut cu aplicarea de comprese reci cu apa sau ceai de musetel timp de 3-5 zile. In aceasta perioada se interzice suflarea nasului, tusea, stranutul. Iu majoritatea cazurilor emfizemul palpebral se resoarbe in mod spontan.
Plagile de la nivelul pleoapelor procate de obiecte ascutite sau taioase pot fi intepate, taiate sau rupte. Plagile pot fi infectate sau neinfectate, cu sau fara retentie de corpi straini. in acest caz, pacientul se va prezenta de urgenta la medicul oftalmolog. Tratamentul consta in indepartarea eorpilor straini (extragere cu pensa), urmata de toaleta plagii prin spalare cu ceai de musetel sau dezinfectante oculare. Ulterior se va practica sutura plagii cu fire separate. Pentru prevenirea infectiei se aplica o antibioterapie generala asociata cu o seroterapie antitetanica.
Arsurile pleoapelor procate de agentii fizici si chimici pot fi de trei grade si se insotesc intotdeauna de arsuri ale fetei si/sau leziuni corneene, in arsurile de gradul 1 se pot aplica unguente uleioase racoritoare cu calciu. iu arsurile de gradul II, se pot aplica iu plus unguente cu antibiotice. In arsurile de gradul II se indica grefa de tesut sau blefarorafie (sutura pleoapei in afara).



Alte materiale medicale despre: primul ajutor

La fel ca si la nivelul pleoapei, la nivelul corneei pot actiona o serie de factori traumatici (contuzii, plagi, corpi straini, arsuri fizice sau [...]
La fel ca si la nivelul pleoapei, la nivelul corneei pot actiona o serie de factori traumatici (contuzii, plagi, corpi straini, arsuri fizice sau [...]
Numarul mare al traumatismelor craniofaciale in conditiile vietii modeme include si leziunile oculare. Totusi, acestea nu sunt foarte frecvente [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre primul ajutor

Alte sectiuni

Ai o problema medicala?
Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

Unde se incadreaza problema medicala?

Scrie codul din imaginea alaturat

Vezi toate intrebarile