eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Neurologie pediatrica

NAVIGARE RAPIDA: » Pagaina principala » GHID MEDICAL » sanatatea copilului » neurologie pediatrica

Diareea

Trimite pe messenger Versiune pentru tiparire

Diareea
Diareea este cauza decesului a 3 milioane de copii anual (in intreaga lume).l Uneori fecalele sunt atat de lichide incat sunt confundate cu urina. NB: copin alaptati la san au in mod normal scaune lichide, si uneori laptele de ca poate provoca aparitia de scaune lichide de culoare verzuie, care insa nu au semnificatie patologica. Diareea poate fi primul semn al unei infectii urinare sau al oricarei boli septice.

Gastroenterita. Aceasta este o infectie a intestinului subtire care provoaca diaree (insotita sau nu de vomismente). Pericolul cel mai mare este deshidratarea si dezechilibrul electrolitic (p.292). Infectia cu un rotavirus este cel mai adesea la originea gastroenteritei, dar aceasta poate fi provocata si de alte virusuri, cum sunt astrovirusul, calcivirusul si agentul Norwalk.

Tratament. in cazul in care s-a produs deshidratare, indicatiile de la p.292. Copilul trebuie cantarit (pentru a monitoriza evolutia si a elua gradul deshidratarii, in cazul in care dispunem de informatiile oferite de o cantarire recenta). Se opreste alaptarea cu biberonul precum si alimentarea cu solide (dar se continua alaptarea la san), si se incepe o dieta de rehidratare pe cale orala cu un amestec de tip Rehidrati. Laptele se poate reintroduce dupa 24 de ore (fara sa fie necesar ca aceasta sa se faca in mod progresiv), sau chiar mai repede daca sugarul si-a revenit si da semne de foame. intreruperea prelungita a alimentarii intarzie vindecarea, iar folosirea unei alimentatii normale, in timpul cel mai scurt, este lipsita de riscuri, chiar pentru sugarii mici.2 in cazul in care sugarul este alaptat la san si simptomele nu sunt grave se poate continua alaptarea (pentru a se asigura transferul de anticorpi, ca si pentru a mentine secretia de lapte - p.204).Complicatii. Acestea pot fi deshidratarea si malnutritia. Rareori, dupa un episod de diaree si vomismente, se instaleaza o intoleranta temporara la zaharuri, manifestata cu scaune apoase explozive, care se trata prin eliminarea din alimentatie a lactozei.
Examene de laborator. Se examina scaunul pentru agenti patogeni, inclusiv oua, chisturi si paraziti.

Prevenirea gastroenteritei se face prin mentinerea unei igiene bune, asigurarea apei de buna calitate si a unei alimentatii adecte, educatia mamei si controlul infestarii cu muste.

Cauzele secretorii ale diareei. Acestea pot fi infectiile bacteriene (Campilobacter, stafilococ, E.coli, si, in cazul in care conditiile sanitare sunt proaste, Salmonella, Shigella si Vibrio cholerae), giardiaza, infectiile cu rotavirusuri, amibiaza, infestarea cu criptosporidium, sau boala infla-matorie a intestinului.
Diareea copilului mic care a inceput sa mearga, mai este cunoscuta si sub numele de "diareea de morcovi si mazare" si este de fapt un tranzit alimentar rapid. Afectiunea dispare cu timpul.

Alte cauze: alergia (boala celiaca, alergia la dizaharide, intoleranta la galactoza, glucoza sau lactoza - aceste substante reductoare pot fi puse in evidenta prin amestecul a 5 picaturi din scaunul lichid cu 10 picaturi de apa, determinarea efectuandu-se cu o leta de Clinitesti); utilizarea de antibiotice, deficitul de cupru, magneziu sau deficite vitaminice, boala Kwasbiorkor.
Cauzele diareei sanguinolente pot fi: infectia cu Campilobacter, enterocolita necrozanta (la nou-nascut), inlususceptia intestinala (la cei mai mici de 4 ani), colita pseudomembranoasa, boala inflamatorie a intestinului - rara, chiar la copii mai mari de rsta.
Alte materiale medicale despre: neurologie pediatrica

La diaree se recomanda, pentru efectul lor rapid, coacazele negre si, in special, afinele. Si iaurtul are un efect benefic asupra acestei suferi [...]
Definitie Diareea calatorilor este o boala acuta plurietiologica, autolimitanta si caracterizata prin tulburari de tranzit, de obicei neinsotite si d [...]
Diareea se manifesta prin scaune moi, uneori apoase. Cauzele bolii sunt: stresul social si psihic, unele medicamente, alimentele alterate, apa de bA [...]


Copyright © 2010 - 2020 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - ContactDespre neurologie pediatrica

  Alte sectiuni  Ai o problema medicala?
  Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

  Intrebarea in cateva cuvinte
  Intrebarea cu toate detaliile
  Unde se incadreaza problema medicala?
  Scrie codul din imaginea alaturata
  Scrie codul din imaginea alaturat  Vezi toate intrebarile