eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Bolile copilariei

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » GHID MEDICAL » sanatatea copilului » bolile copilariei

Tuberculoza la copii


Tuberculoza la copii
Este o boala cauzata de un microb (barilul Kocq). La copil, boala se manifesta sub forma de \"complex primar\" atunci cand acesta a venit in contact cu o persoana bolnava, eliminatoare de bacili. Acestia patrund pe cale aeriana in organism dar tuberculoza mai poate avea si alte cai de patrundere: digestiva (de la animale bolnave prin consum de lapte nefiert) sau pe cale cutanata. Prin limfa, barilul ajunge in plaman unde formeaza primoinfectia tuberculoasa.
Foarte rar, pe langa tbc pulmonar, se manifesta la copii tbc extrapulmonar, (renal, osos).
In tara noastra, la ora actuala exista o tendinta de crestere a tuberculozei la copii desi masurile de profilaxie sunt foarte stricte ele nu gasesc intotdeauna ecou in randul parintilor.
Prima vaccinare a copilului este vaccinarea BCO (contra tuberculozei, efectuata la externarea din maternitate. Am aratat mai sus importanta citirii marimii vaccinarii ia 5 luni si importanta IDR-uIui.Intr-un focar de tuberculoza orice copil este testat la tuberculina (IDR) iar in caz ca reactia masoara mai putin de 10 mm, se revaccineza BCG obligatoriu, indiferent de antecedentele vaccinale ale copilului. Daca reactia la tuberculina este peste 10 mm, se apreziaza reactia si calitativ (felul induratiei, daca este dureroasa, cu fiictene sau necroza (Palmer - PI, P2, P3).
In cazul cand reactia la tuberculina este peste 10 mm Palmer 1 sau 2 se trimite copilul la dispensarul de ftiziologie unde se va decide asupra necesitatii efectuarii radiografiei pulmonare si asupra tratamentului. Chiar daca MRF-ul a fost normal (TTN), in caz de contact direct cu bolnavul de tbc, copilului i se administreaza de obicei CCS - chimioproSlaxie strict supravegheata - in ritm de 2/7 - saptamanal - cel putin 6 luni, cu chimioterapie (izoniazida, pirazinamida, etambutol, rifampicina). Acest tratament se numeste strict supravegheat pentru ca se administreaza la nivelul dispensarului medical de care apartine copilul, in prezenta cadrelor medicale.

Parintii trebuie sa fie constienti de importanta administrarii corecte a acestui tratament si sa colaboreze permanent cu cadrele medicale.In scop preventiv se efectueaza IDR la toti copii de 3 ani, la intrarea in colectitati, in clasa I, clasa a VIII a, a XII a, si la dispensar, in scop diagnostic, in orice suspiciune de boala (sindrom de impregnare bacilara) - tuse trenanta, subfebrilitati, slabirea in greutate, transpiratii nocturne.

Odata confirmata boala, copilul se interneaza obligatoriu intr-un serciu de Ftiziopediatrie, unde efectueaza tratament strict supravegheat (T.S.S.). Odata cu aceasta, medicul pediatru ia masuri de lupta, in focar, in mediul din care prone copilul (familie, colectitate) pentru a depista atat sursa de infectie cat si depistarea contactiilor, eventualilor bolna si oprirea extinderii bolii la ceilalti membrii din focarul respectiv.

Formele de manifestare ale bolii tuberculoase la copii sunt mai usoare decat la adulti si mai rare. Aceasta boala prezinta forme mai grave in conditii sociale precare, rahitism, anemie, alimentatie deficitara. Avand in vedere multitudinea de chimioterapice si masurile profilactice energice, tuberculoza la copii este ndecabila \"ad integrum\".
Convalescenta este de lunga durata, de cateva luni, timp in care copilul trebuie dus intr-un aer curat, alimentat corect cu multe fructe, tamine, ferit de alte boli infectioase.


Galerie de imagini si poze medicale: tuberculoza


imagine cu tuberculozaimagine cu tuberculoza imagini tuberculozaimagini/poza tuberculoza


Alte materiale medicale despre: bolile copilariei

Nevoile energetice sunt usor crescute la copilul tuberculos. Prin urmare, alimentele trebuie sa fie bogate in proteine, cu 20% mai mari fata de nevoil [...]
Prin anii \'40, un vecin de patruzeci de ani s-a imbolnavit de tuberculoza cavernoasa la plamani si timp de mai multi ani n-a putut munci. Dup [...]
SIMPTOM a la inceput, numai o tuse usoara sau, deseori, nici un fel de simptome. a oboseala. a scadere in greutate. a tuse, ocazional [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - ContactDespre bolile copilariei

  Alte sectiuni

  Ai o problema medicala?
  Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

  Unde se incadreaza problema medicala?

  Scrie codul din imaginea alaturat

  Vezi toate intrebarile