eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Alaptarea

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » GHID MEDICAL » sanatatea copilului » alimentatia copilului » alaptarea

Hrana solida

Trimite pe messenger Versiune pentru tiparire



Nu exista nici un motiv nutritional pentru care sa introduceti in meniul bebelusului hrana solida mai devreme de (varsta de) sase luni, sau cand el are nevoie de mai mult fier decat se gaseste in laptele de mama sau cel preparat. Multe dintre enzimele care ajuta la digestia hranei solide nu par sa inceapa sa functioneze inainte ca bebelusul sa aiba 4 pana la 6 luni.
Introducerea timpurie a hranei solide a fost innovatita de alergii la multi dintre copii si ea poate contribui la aparitia obezitatii. Primele alimente nu au echilibrul nutritional al laptelui de mama sau al celui preparat, astfel ca, desi e posibil ca ele sa satisfaca foamea copilului, ele pot sa nu-i ofere toate substantele nutritive de care arc nevoie. Discutati cu medicul decizia de a introduce hrana solida daca considerati ca bebelusul e pregatit. Dar chiar daca este pregatit, daca scuipa tot ce ii oferiti, mai asteptati doua saptamani, apoi incercati din nou. Ultimul lucru pe care vreti sa-l introduceti este notiunea ca mesele sunt un camp de lupta.


Primele alimente

Primele alimente trebuie sa fie usoare. Multi bebelusi sunt mai multumiti daca consistenta este apropiata de cea a laptelui; altii sunt dornici de o varietate mai mare. E normal sa introduceti noile alimente cate unul sau doua o data, astfel incat sa va fie usor sa gasiti novatul daca bebelusul arc o reactie alergica. Nu adaugati sare. zahar sau miere la nici unul dintre alimentele pentru bebelus.
a Orezul pentru bebelusi nu contine gluten. este usor accesibil si rapid de preparat. Amestccati-l cu apa fiarta si racila, laple de mama sau lapte preparat. La incepui lasati compozitia mai fluida, dar faceti-o mai consistenta dupa ce bebelusul a acceptat-o.
a Banane pisate (pana den ca un piure).


a Legume pisate: morco, cartofi.

a Fructe pisate: mere, pere, caise.

Prima degustare
Asezati conforil bebelusul pe un scaun pentru bebelusi sau pe genunchii dvs. Dati-i mai intai niste laple de mama sau preparat, apoi dati-i mancarea usor incalzita, fie pe varful degelului dvs.. fie pe varful rotunjit al unei lingurite de plastic. Probabil ca bebelusul se va stramba din cauza "socului"' provocat de gusi si textura, tic ca ii place sau nu: cel mai bun mod de a afla ce crede este daca inghite alimentul sau deschide gura pentru a primi mai mult. O data ce s-a obisnui! cu ideea. creste in mod gradai cantitatea si varietatea alimentelor pe care i le oferiti, dar mergeti in ritmul bebelusului. Ofcriti-i hrana solida la doua mese, numai daca a acceptat-o de bunavoie la o hranirc.


Urmatoarele alimente
Pe masura ce bebelusului ii cresc dintii si accepla alimentele pisate cu placere, puteti sa treceti la alimente maruntite, la bucatele ceva mai mari. hrana mai consistenta si largiti repertoarul.
Carne de pui maruntita i Linte pisata
Paste fainoase cu un "sos" de rosii pisate a Iaurt: incercati varianta nalur, pe care o accepta majoritatea bebelusilor, sau adaugati fmete taialc marunt
a Conopida pisala a Orez a Peste: cautati cu marc atentie oasele, apoi pisati-l

CE ALIMENTE SA EVITATI
Nu dati unui bebelus cu varsta sub 6 luni nici unul dintre acesle alimente (multi medici recomanda sa asteptati pana la varsta de 1 an):
a Grau si produse din grau


a Produse din nuci sau alune

a Alimente prajite sau bogate in grasime
a Produse lactate, inclusiv iaurt, branza sau fromage frais, cu exceptia cazului in care continutul de lapte a fost modificat pentru a le face potrite pentru bebelusi
a Albusul de ou


a Citrice

a Alimente condimentate, ceapa sau ardei



Alte materiale medicale despre: alaptarea




Viitoarele mame nu trebuie in nici un caz sa manance cat pentru doi pentru a aduce pe lume un copil bine hranit. Ele trebuie sa ia seama la ce mananca [...]
Indiferent ce pozitie vi se pare mai comoda, trebuie sa va asigurati ca sugarul a prins corect sanul, deoarece introducerea ncadecvata in gura sugarul [...]
Chiar daca alaptarea este un proces pe de-a-n-tregul natural, atat dumneavoastra cat si sugarul dumneavoastra trebuie nu numai sa invatati cum s-o fac [...]


Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre alaptarea

Alte sectiuni


Ai o problema medicala?
Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

Unde se incadreaza problema medicala?

Scrie codul din imaginea alaturat



Vezi toate intrebarile