eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Radiologie

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » GHID MEDICAL » radiologie

Scintigrafia


SCINTIGRAFIA

Medicina nucleara utilizeaza izotopii radioactivi in scop diagnnostic si terapeutic. Explorarea scintigrafica este cel mai vechi procedeu imagistic de vizualizare a organelor interne. Cessen in 1951 au efectuat pentru prima data scintigrafie tiroidiana apoi a fost cuplata imaginea la calculator.

Principiul examinarii scintigrafice consta in detectarea radiatiei gama emisa in urma administrarii (i.v.sau 717j93h orale) unui produs radiofarmaceutic cu tropism selectiv pentru un anumit organ, proces, sau leziune. Imaginea scintigrafica reprezinta distributia spatiala a radiofarmaceuticului si variatia sa in timp care ofera astfel informatii despre morfologia si functia organului investigat.

Aplicatiile clinice ale scintigrafiei se extind la toate specialitatile medico chirurgicale.. 11


Scintigrafia statica ofera informatii cu caracter morfologic (pozitie, forma, dimensiuni, prezenta unor leziuni difuze sau in focar; distributia radiofarmaceuticului in organul investigat. Explorarea este facuta la un interval de timp de la injectarea radiofarmaceuticului.

Scintigrafia dinamica sau secventiala explorare functionala examinarea se face cu ajutorul camerelor de scintilatie. Imaginile se obtin concomitent cu injectarea radiofarmaceuticului obtinand imagini dinamice.

Radionuclizii folositi ;sunt in principal : technetiu (99mTc), taliu (201Tl), iodul(123I-l32 I), galiul, (67G ), indiul (113mIn).Aparatura de detectie camera de scintilatie aparatura nu este un emitator ci un detector de radiatii gama.

Examinarea SPECT se efectueaza cu camere de scintilatie la care detectorul efectueaza o miscare circulara in jurul organului de examinat, oprindu-se timp de cateva secunde pentru achizitionarea imaginii.

Tomografia cu emisie de protoni (PET) - reprezinta o tehnica moderna de obtinere de imagini functionale ale organelor sau sistemelor biologice. Aduce informatii morfofunctionale ale creerului sau inimii in sectiuni de 4-5 mm si cu o rezolutie de secunde.

Metoda permite obtinerea de imagini ale distributiei a radionuclizilor emitatori de pozitroni.Cu acesti radionuclizi se pot marca radioactiv orice compus biologic: proteine, hormoni, aminoacizi sau neurotransmitatori-putandu-se urmari diverse mecanisme biochimice.Principalele radiofarmaceutice folosite sunt; fluor-l8 si fluoro-2-deoxi-D-glucoza.

Pentru a urmari imaginea distributiei in organism aparatele PET (.12) sunt formate din multiple cristale de scintilatie dispuse inelar in jurul pacientului si cuplate la tuburi fotomultiplicatoare-evenimentele luminoase sunt transformate in plus electric.Aceste evenimente sunt prelucrate de computer obtinandu-se imagini tomografice ale diverselor organe.ECOGRAFIA


. 15


Este metoda de diagnostic si terapeutic imagistic ce utilizeaza ca substrat radiatiile ultrasonore.

Principiul metodei - principiul de functionare al ecografiei este derivat din cel al sonarului, dispozitiv utilizat pentru prima data in primul razboi mondial la detectarea submarinelor.

Ecografia se ocupa de studiul modificarilor suferite de un fascicol de ultrasunete care traverseaza medii cu proprietati acustice diferite. La zona de contact dintre doua medii diferite din punct de vedere acustic apar fenomene de refractie, reflexive si absorbtie ale undelor incidente. Undele reflectate, numite ecouri sunt receptionate si decodate. Daca se cunoaste viteza de proare si timpul scurs intre emisia fascicolului incident si receptarea ecoulului se poate aprecia distanta dintre sursa de US si obiectul tinta, apreciindu-se pozitia acestuia.

Aparitia ecoului eoul apare daca o parte din energia fascicolului incident se intoarce la emitator sub forma de fascicul reflectat.

Interfata dintre aer cu oricare alta structura determi na reflexie totala a fasciculului incident cu aparitia fenomenului de reverberatie pentru a impedica acest fenomen se interpune gelul ultrasonografic intre tegument si sonda. Din acest motiv nu se pot examina organele ce contin aer plaman, structuri digestive (pot fi examinate prin administrare de apa).Traversarea unor medii cu un coeficent de atenuare foarte mare os, calcificari, determina absorbtia totala a fascicului incident - consecinta este lipsa ecourilor crearea unui fenomen de umbra acustica posterioara sau con de umbra semn semiologic.

Transductorul in ecografie sursa de ultrasunete poarta numele de transductor, acestia sunt emitatori si receptori de ultrasunete.

Transductorul este construit din blocuri de cristale ceramice sintetice,care au proprietati speciale si functioneaza utilizand un fenomen fizic numit efect piezoelectric.

Intr-o prima etapa sub actiunea de potential aplicate alternativ la nivelul fetelor cristalelor, acestea isi modifica dimensiunile, particulele lor generand oscilatii mecanice. Aceste oscilatii se proa in mediul din jur sub forma de unde ultrasonore (fascicul incident).

In a doua etapa, daca asupra aceluiasi cristal se aplica un fascicul de ultrasunete fascicul reflectant, acesta genereaza o diferenta de potential proportionala cu energia acustica a ecoului.

Acest potential electric rezulta in urma interactiunii fasciculului ultrasonor incident cu mediile prin care ultrasunetele se proa si va constitui un cod de descifrare al informatiilor continute in zonele strabatute de ultrasunete.

Alegerea transductorului se face in functie de regiunea explorata, tipul de pacient si organul tinta.

In functie de forma sondei, acestea pot fi (. 13) :

convexe cel mai frecvent tip utilizat;

liniare utilizate mai frecvent : pediatrie, obstetrica ginecologie intraoperator;

radiare utilizate in cardiologie.

. 15


Dupa frecventa exista un raport invers intre valoarea frecventei nominative si penetrabilitatea fascicolului ultrasonor.

Cele mai folosite sunt de 3,5 5 MHz- folosit in explorarea organelor abdominale.

Trasductorul de 5 MHz utilizat in pediatrie.

Cele de 5 7 MHz utilizate in explorarea organelor superficiale regiunea cervicala, pediatrie, san, testicol, a tubului digestiv si explorarea endocavitara.

Transductorele moderne au banda de frecventa variabila in care opereaza de exemplu: 3,5 5 MHz.

In functie de zona explorata sunt sonde de suprafata sau endocavitare endorectale, endovaginale.

In gastroenterologie sunt transductori miniaturali pentru endoscopie, ecoendoscopie si exista transductori pentru explorarea cardiovasculara.

Tipuri de ecografie:

primul mod a fost modul A (Amplitudine) se obtine un grafic cu variatii de amplitudine;

modul M de miscare pentru evaluarea miscarilor valvulare;

modul B se asociaza luminozitatii cu o scala de gri si se obtine imagine bidimensionala (.14).


. 14


- ultrasonografia Doppler un sunet emis de o sursa cu o frecventa constanta este receptionat de catre un receptor fix cu o frecventa mai mare cand sursa se apropie de receptor si o frecventa mai mica cand sursa se indeparteaza de acesta.

Ultrasonografie Doppler pulsat permite identificarea grafica a tipului de flux arterial sau venos si calcularea unei multitudini de constante vasculare debit, viteza, grad de stenoza etc.

Dopplerul continuu - evalueaza vasele periferice semnalul emis fiind sub forma de sunete in domeniul audibil.

Dopplerul color - codificare de culori in sensul de miscare a sangelui prin raportare la transductor; sangele care se indreapta spre sonda va fi rosu, infiferent daca e vena sau artera; in sensul de curgere, de indepartare culoarea va fi albastra.

Power Doppler cu sensibilitate mare de detectare a fluxurilor sanguine, util in trombozele vasculare sau in caracterizarea leziunilor tumorale.

Sistemul Armonic creste sensibilitatea si specificitatea diagnostica in evaluarea tumorala.

Ecografia tridimensionala - utila in sarcina.

Examinarea ecografica: pentru explorarea abdominala pregatirea este minima pacient a jeun si vizica urinara in repletie; pentru tubul digestiv organele se pot umple cu apa ; nici o pregatire pentru explorarea organelor superficiale.

Intre sonda si tegumente se interpune gelul ecografic.

Ecografia are o serie de avantaje:

examenul este rapid - se obtin maxim de informatii in timp scurt;

orienteaza imediat spre o alta metoda imagistica complementara;

are sensibilitate mare de evaluare pentru organe si afectiuni;

este lipsit de nocivitate;

este relativ ieftina.

Alte materiale medicale despre: Radiologie
SCINTIGRAFIA Medicina nucleara utilizeaza izotopii radioactivi in scop diagnnostic si terapeutic. Explorarea scintigrafica este cel mai vechi pro [...]
SUBSTANTE DE CONTRAST Structurile corpului uman care au densitati apropiate nu pot fi diferentiate intre ele. Pentru a putea fi vizualizate s [...]
PROTECTIA IMPOTRIVA RADIATIILOR In lumea contemporana orice fiinta vie de pe suprafata pamantului suporta o iradiere care nu poate fi evitat [...]


Copyright © 2010 - 2023 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - ContactDespre radiologie

  Alte sectiuni
  Frumusete
  Termeni medicali
  Sanatatea copilului
  Igiena
  Geriatrie
  Sarcina
  Nasterea
  Venirea pe lume a copilului
  Mama dupa nastere
  Sanatatea femenii
  Dermatologie
  Homeopatie
  Reflexoterapie
  Adolescenta
  Kinetoterapie
  Ginecologie
  Obstetrica
  Psihiatrie
  Medicina generala
  Oftalmologie
  Oto-rino-laringologie
  Ortopedie
  Anestezia
  Masajul
  Sanatatea barbatului
  Urgente si primul ajutor
  Neurologie
  Odontologie
  Planificare familiala
  Maturitatea
  Varsta a iii-a
  Nefrologie
  Cancerologie
  Pediatrie
  Responsabilitatea juridica medicala
  Genetica medicala
  Simptome
  Rinologia
  Faringologia
  Laringologia
  Sistemul endocrin
  Radiologie
  Stomatologie
  Medicina legala
  Analize
  Asistenta medicala
  Chirurgie
  Dependente
  Fiziologie
  Microbilologie
  Neonatologie
  Optometrie
  Psihologie
  Reumatologie
  Traumatismele oaselor
  Traumatologie


  Ai o problema medicala?
  Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

  Unde se incadreaza problema medicala?

  Scrie codul din imaginea alaturat  Vezi toate intrebarile