eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Psihologie

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » GHID MEDICAL » psihologie

Componentele sistemului social organizational


Componentele sistemului social organizational


Roluri organizationale


Organizarea poate fi privita , intr-o prima acceptiune , ca un proces.

de divizare a unei activitati complexe in componente mai simple sau in posturi de munca specializate(diviziunea muncii)

de grupare a resurselor si activitatilor (departamentalizare)

delegare catre subordonati a autoritatii unui manager. Rezultatul acestui proces este o structura organizationala formala, care reprezinta paternul fix, de functii sau roluri formale si relatiile dinte ele.

Cand cineva este angajat intr-o organizatie ,dobandeste un anumit status. In conformitate cu statusul dobandit vs indeplini un anumit rol in organizatie. .Handy (1993) acorda o importanta deosebita conceptului de  set de roluri  . individului asupra caruia ne concentram atentia se numeste  persoana focala . de exemplu intr-o situatie familiala, setul de roluri al individului arata ca in ura alaturata.

sotia Parintii parintii sotiei


scoala copiilor Persoana focala vecinii


copilul A

copilul B prietenii prietenii

copiilor

. Setul de roluri (Handy, 1993)


Probleme legate de roluri

Expectanta cea mai importanta in definirea rolului este chiar expectanta individului care indeplineste rolul. Daca imaginea acestuia privind rolul sau este neclara sau este diferita de a celorlalti, apare un grad mai mare sau mai mic de ambiguitate de roluri. Descrierea posturilor reduce ambiguitatea rolurilor. Descrierile sunt mult mai sarace , pe masura ce nivelul ierarhic la care se afla rolul creste. Uneori expectantele privind rolul sunt cunoscute, dar sunt incompatibile.. cand o persona trebuie sa indeplineasca mai multe roluri in aceeasi situatie, poate apare conflictul de rol. De asemenea o persoana poate sa traiasca experienta supraincarcarii si subincarcarii.


Diagnoza problemelor de ro


Simptome. Toate problemele legate de rol-ambiguitatea, incompatibilitatea, conflictul, incarcarea, supraincarcarea-reduc eficienta organizatiilor. Diagnoza lor este un aspect al diagnozei eficientei organizationale. Simptomelor problemelor, legate de rol sunt simptomele stresului: tensiunea, moralul scazut, dificultati de comunicare.


Tensiunea. Se exprima prin iritare, preocupare excesiva fata de lucruri banale, prea mare atentie acordata preciziei si prin imbolnaviri periodice.


Moralul scazut se exprima ca neincredere in firma, insatisfactie a muncii si sentimentul zadarniciei


Dificultati de comunicare cu cei din jur merg pana la evitarea persoanelor cu care individul este obligat sa interactioneze ,evitare posibila prin absenteism.


Cauzele problemelor legate de indeplinirea rolurilor

Situatiile organizationale cu probabilitate mai ridicata in crearea problemelor de rol sunt :


Situatiile manageriale, in general. Sarcina managerului este aproape intotdeauna, de a reconcilia obiective conflictuale : obiectivele unui anumit grup cu obiectivele organizatiei , ca intreg, ale grupului cu cele individuale, obiectivele proprii cu cele ale superiorilor.


Situatiile inovative. Managerii departamentelor de design ,cercetare si dezvoltare, responsabilii oricaror activitati inovative se pot confrunta ,adesea, cu situatii care genereaza conflicte de rol.Functia integratoare sau de coordonare, fie ca priveste interactiunile interne ale componentelor organizatiei, fie ca are in vedere relatiile organizatiei cu mediul, este destinata prevenirii sau rezolvarii situatiilor tensionale.


Insuficienta feed-back-ului managerial privind performanta individuala poate crea in perceptia rolului ,atat probleme de ambiguitate, cat si probleme de incompatibilitate in perceptia rolului.Variabilele de personalitatepot,de asemenea, constitui surse ale problemelor legate de indeplinirea rolului. Persoanele destinate situatiilor de tipul celor de mai sus trebuie sa prezinte caracteristici personale care sa le permita perceperea echivocului, tolerarea ambiguitatii si incongruentei preferinta pentru strategiile cooperative de rezolvare a situatiilor problematice.
Strategii de rezolvare a problemelor de rol


Strategiile difera dupa natura problemei. Daca este o problema de ambiguitate sau incompatibilitate de roluri, individul fie a. Va incerca ,unilateral sa adere la expectantele altora, de regula persoane mai influente, sau, dimpotriva, sa-si impuna propriile expectante de rol asupra altora, fie va cere clarificari in definirea rolului incercand realizarea unui acord in privinta diferentelor de perceptie.


Conflictul de rol poate fi redus :


-prin minimalizarea importantei unora dintre rolurile concurente ce trebuie indeplinite sau a performantelor in aceste roluri

-printr-o disociere a comportamentelor de rol si o timentare a vietii, printr-o ierarhizare a prioritatilor.


Supraincarcarea cu roluri poate fi rezolvata :


-prin minimalizarea importantei unor roluri renuntarea la performanta ridicata in aceste roluri, in aceleasi timp cu perceperea scopurilor corespondente ca neimportante

-printr-o redistribuire consensuala a responsabilitatilor si prioritatilor

Subincarcarea rolului poate fi rezolvata prin initierea unor reguli sau proceduri care ii vor spori importanta in organizatie ,dar vor ingradi libertatea altora.

Alte materiale medicale despre: Psihologie

Sistemul nervos vegelaliv (SNV) inerveaza musculatura neleda a vaselor si viscerelor, glandele exocrine si endocrine si anumite celule ale tesuturilor [...]
ingrijirea pacientilor cu tumori primare sau metastatice ale SNC necesita: (I) stabilirea cu acuratete a diagnosticului de tumora si excluderea altor [...]
Componentele sistemului social organizational Roluri organizationale Organizarea poate fi privita , intr-o prima acceptiune , ca un p [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - ContactDespre psihologie

  Alte sectiuni
  Frumusete
  Termeni medicali
  Sanatatea copilului
  Igiena
  Geriatrie
  Sarcina
  Nasterea
  Venirea pe lume a copilului
  Mama dupa nastere
  Sanatatea femenii
  Dermatologie
  Homeopatie
  Reflexoterapie
  Adolescenta
  Kinetoterapie
  Ginecologie
  Obstetrica
  Psihiatrie
  Medicina generala
  Oftalmologie
  Oto-rino-laringologie
  Ortopedie
  Anestezia
  Masajul
  Sanatatea barbatului
  Urgente si primul ajutor
  Neurologie
  Odontologie
  Planificare familiala
  Maturitatea
  Varsta a iii-a
  Nefrologie
  Cancerologie
  Pediatrie
  Responsabilitatea juridica medicala
  Genetica medicala
  Simptome
  Rinologia
  Faringologia
  Laringologia
  Sistemul endocrin
  Radiologie
  Stomatologie
  Medicina legala
  Analize
  Asistenta medicala
  Chirurgie
  Dependente
  Fiziologie
  Microbilologie
  Neonatologie
  Optometrie
  Psihologie
  Reumatologie
  Traumatismele oaselor
  Traumatologie

  Ai o problema medicala?
  Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

  Unde se incadreaza problema medicala?

  Scrie codul din imaginea alaturat

  Vezi toate intrebarile