eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Ortopedie

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » GHID MEDICAL » ortopedie

Osteoporoza


Osteoporoza
Afectiuni meolice ale osului

Termenul de osteoporoza este o descriere vizuala a unai aspect radiologie sau histologic al osului. Reprezinta o reducere a cantitatii de os mineralizat per unitate volum de os anatomic (depasind declinul natural cu varsta). Daca este afectat predominant osul trabecular, vor fi frecnte fracturile prin tasare a rtebrelor (producand scaderea in inaltime a coloanei si "maruntimea" batranicilor); daca este afectat predominant osul cortical, cea mai frecnta prezentare va fi fractura unui os lung. 5% din populatie este afectata de osteoporoza; >50% din paturile de ortopedie sunt ocupate de complicatiile acesteia - mai ales fracturi de col femural.
Cauze/asocieri: Insuficienta hormonala de menopauza, repaus prelungit (sau imponderabilitate), greutate corporala redusa, boala Cushing, cortico-terapie, mielom, hipogonadism, artrita reumatoida, tireotoxicoza, ciroza biliara primitiva (malabsorbtia Ca24, POi; vitaminei D), mastocitoza (p. 680).
Diagnostic: Dupa ce a surnit o fractura este usor sa pristi o radiografie retrospectiv si sa spui ca exista osteoporoza. inainte de a surni
0 fractura, acest lucru este mai greu. Ca2+, PO^~ si fosfataza alcalina plasmatica sunt normale. Masuratorile densitatii osoase (prin densitome-trie, absorptiometrie duala Rx) devin disponibile. Specimenele bioptice pot fi nereprezentati.
Prenire fi tratament: La cei care au avut fracturi recomanda:
a Efort fizic lejer (solicitarea osului intarzie pierderea minerala)
a In caz de Ca2+ alimentar 4, administreaza gluconolactat de calciu eferscent, de ex. sub forma de Sandocal - 1000i 1 leta/zi PO (aduce


1 g calciu). CI: insuficienta renala.

a Terapia de substitutie hormonala (hormone replacement tberapy, HRT) reduce accelerarea perimenopauzala a pierderii de masa osoasa. asEvita estrogenii neechilibrati (risc de cancer endometrial), si recomanda tratament combinat, de ex. extrogeni conjugati 0,625 mg/zi PO continuu, incepand din prima zi a ciclului (sau oricand daca ciclurile au incetat), cu norgestrel 0,15 mg PO din zilele 17-28 (de ex. sub forma de Prempak C 0,0625* lete bej si respectiv maro). CI: p. 18.
NB: Nu este clar daca tuturor femeilor in postmenopauza trebuie sa li se ofere HRT. Studii cu hidroxiapatita cristalina, fluor, calcitonina, steroizi anabolizanti si vitamina D fie nu arata nici un beneficiu aditional ativ cu HRT, fie au deficiente serioase.
a in osteoporoza rtebrala, ia in considerare < 3 ani de inhibitie osteoclastica cu etidronat, de ex. Didronel PMOi, fiecare pachet tine 90 de zile, cu 14 zile de etidronat (400 mg/zi, 2h ac, ES angioedem) si 76 lete de carbonat de calciu eferscent de 1 250 mg. Aceasta t densitatea osoasa. 1,2'i


NB: la cei care trebuie sa ia corticosteroizi pe termen lung, pami-dronatul amelioreaza densitatea osoasa spinala,4 iar calcitriolul 6 u.g/zi PO previne pierderea de masa osoasa,5 dar nu se stie daca sunt prenite si fracturile.
Osteomalacia si hiperparatiroidismul. MMC, p. 582 si p. 488.

Afectiuni meolice ale osului - II: Boala et osoasa
Reprezinta cresterea turnorului osos (de cauza necunoscuta) cu remodelare si hipertrofie osoasa, cauzand deformari si slabiciune. Este rara la cei sub 40 ani, iar incidenta creste cu varsta. Este mai frecnta in zonele de clima temperata, si la populatiile anglo-saxone.
Poate fi asimptomatica sau poate cauza dureri A hipertrofie de ex. a craniului, femurului, claviculei, tibiei (tibiei "in sabie"). Pot aparea fracturi patologice, surditate de conducere (hipertrofie osoasa) si ICC cu debit crescut.
Radiologie: modificari parcelare ale densitatii osoase (de ex. rtebre "albe" sclerotice) cu remodelare.
Explorari: Ca2+ si POj" plasmatice sunt normale, fosfataze alcaline mult crescute.
Complicatii: Sarcomul osos la - 10% din cei afectati > 10 ani.
Tratament: la - 1/3 din cei la care analgezia simpla este ineficace, eti-dronatul disodic 20 mg/kg/24 h PO ac timp de 4 saptamani (i turnorul osos; ES: osteomalacie focala, fracturi) sau calcitonina 0,5-20 kg/24 h SC pot ameliora durerea si scadea fosf. ale. ES: calcitonina: greata, lipotimii, bufeuri.


Galerie de imagini si poze medicale: osteoporoza


imagine cu osteoporozaimagine cu osteoporoza imagini osteoporozaimagini osteoporoza poza despre osteoporozapoza despre osteoporoza images osteoporozaimages osteoporoza


Alte materiale medicale despre: Ortopedie




Osteoporoza este una din bolile majore ale epocii moderne, tributara unui anumit stil de viata (dieta, lipsa de miscare fizica). Osteoporoza es [...]
Aceasta pagina pleaca de la presupunerea ca resuscitatorul are un ajutor experimentat si un salon de resuscitare bine echipat. La auzul stirii privind [...]
Examinare. Pentru a evalua miscarile in articulatia glenohumerala, fixeaza jumatatea inferioara a scapulei pentru a estima gradul de rotatie al scapul [...]


Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre ortopedie

    Alte sectiuni
    Frumusete
    Termeni medicali
    Sanatatea copilului
    Igiena
    Geriatrie
    Sarcina
    Nasterea
    Venirea pe lume a copilului
    Mama dupa nastere
    Sanatatea femenii
    Dermatologie
    Homeopatie
    Reflexoterapie
    Adolescenta
    Kinetoterapie
    Ginecologie
    Obstetrica
    Psihiatrie
    Medicina generala
    Oftalmologie
    Oto-rino-laringologie
    Ortopedie
    Anestezia
    Masajul
    Sanatatea barbatului
    Urgente si primul ajutor
    Neurologie
    Odontologie
    Planificare familiala
    Maturitatea
    Varsta a iii-a
    Nefrologie
    Cancerologie
    Pediatrie
    Responsabilitatea juridica medicala
    Genetica medicala
    Simptome
    Rinologia
    Faringologia
    Laringologia
    Sistemul endocrin
    Radiologie
    Stomatologie
    Medicina legala
    Analize
    Asistenta medicala
    Chirurgie
    Dependente
    Fiziologie
    Microbilologie
    Neonatologie
    Optometrie
    Psihologie
    Reumatologie
    Traumatismele oaselor
    Traumatologie


    Ai o problema medicala?
    Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

    Unde se incadreaza problema medicala?

    Scrie codul din imaginea alaturat



    Vezi toate intrebarile