eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri

Ortopedie

NAVIGARE RAPIDA: » Pagaina principala » GHID MEDICAL » ortopedie

Leziunile mainii

Trimite pe messenger Versiune pentru tiparire


Advertisements

Nu exista leziuni minore ale mainii. Orice solutie de continuitate a tegumentului poate fi inceputul unui lant de evenimente care poate duce la pierderea celui mai pretios instrument uman.
Infectii. Cauza uzuala este streptococul sau stafilococul. Poate aparea extensie de-a lungul unei teci tendinoase care se poate necroza.
Tratament: Daca exista puroi, se face o insamantare. Se da flucloxa-cilina 250 mg/6 h PO sau eritromicina 500 mg/12 b PO incepand cu lh inainte de interventie. Sub anestezie generala si garou, se exploreaza campul ischemic. Daca este necesar, se excizeaza teaca sinoviala la capatul ei proximal. Pot fi intalnite colectii localizate de puroi in tecile tendinoase sau in spatiile palmare. Este indicat drenajul chirurgical pentru orice abces (de ex. paronichial sau tardiv). Uneori este posibila sutura primara, cu conditia ca tot materialul necrotic sa fi fost inlaturat. Un abces "rece" cronic al tecii unui tendon sugereaza tuberculoza. Solicita imediat ajutorul unui expert.
Leziuni ale nervilor ( p. 746 & 814). Examineaza functiile sen-sitive si motorii corespunzatoare nervilor respectivi. Inabilitatea de a ridica policele peste nivelul palmei semnifica o leziune a nervului median (insuficienta abductorului pollicis brevis). Nervii mai mici decit nervul digital la nivelul articulatiei interfalangiene distale sunt dificil de reparat. Deficitul functional este mai mic daca leziunea afecteaza un nerv ce deserveste doar o anumita modalitate (senziti sau motorie), deoarece prelungirile care se regenereaza cresc direct in tubul Schwann cel mai apropiat, intr-un ritm de 1 mm/zi, indiferent de tipul nervului.
Leziuni ale tendoanelor. Incapacitatea de a ridica degetul prin extensia articulatiilor metacarpo-falangiene indica o leziune (desprindere) a tendoanelor. Incapacitatea de a flecta articulatiile interfalangiene distale, impotri unei rezistente indica o disectie a flexorului digitorum pro-fundus. Daca acesta este intact, insa este afectata flexia articulatiilor interfalangiene proximale, este vorba despre o diviziune a flexorului superficial. Sectionarea flexorului pollicis longus duce la inabilitatea de a flecta articulatia interfalangiana a policelui.In general leziunile tendoanelor flexorilor se trateaza prin reparatie primara. Daca exista o pierdere de segment de tendon reparatia se face eventual stadializat, cu un imt de plastic pentru a mentine deschisa teaca tendinoasa, urmat de o grefa de tendon. Fizioterapia intensi a mainii, sub supraveghere, este esentiala.

Incizii la mana: A drenajul spatiului pulpar, B si B', lajul tendoanelor flexorilor; C, drenajul bursei radiale; D, drenajul bursei ulnare, E si E, pentru spatiul medio-palmar, F, drenajul spatiului tenar.Alte materiale medicale despre: Ortopedie


loading...


Traumatismele cunoscute in sport pot provoca, pe langa leziunile comune (plagi, contuzii, rupturi de muschi, tendoane, ligamente si alte tesutu [...]
Retinopatia diabetica. Leziunile oculare sunt de natura degenerativa. Intensitatea leziunilor oculare este direct proportionala cu durata diabetu [...]
Interesarea rinichiului in cadrul hiperuricemiei determina nefropatie urica care, dupa Bennet (citat de Gluhovschi se sistematizeaza in: 1. Insufic [...]


Copyright © 2010 - 2020 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - ContactDespre ortopedie

  Advertisements


  Alte sectiuni
  Frumusete
  Termeni medicali
  Sanatatea copilului
  Igiena
  Geriatrie
  Sarcina
  Nasterea
  Venirea pe lume a copilului
  Mama dupa nastere
  Sanatatea femenii
  Dermatologie
  Homeopatie
  Reflexoterapie
  Adolescenta
  Kinetoterapie
  Ginecologie
  Obstetrica
  Psihiatrie
  Medicina generala
  Oftalmologie
  Oto-rino-laringologie
  Ortopedie
  Anestezia
  Masajul
  Sanatatea barbatului
  Urgente si primul ajutor
  Neurologie
  Odontologie
  Planificare familiala
  Maturitatea
  Varsta a iii-a
  Nefrologie
  Cancerologie
  Pediatrie
  Responsabilitatea juridica medicala
  Genetica medicala
  Simptome
  Rinologia
  Faringologia
  Laringologia
  Sistemul endocrin
  Radiologie
  Stomatologie
  Medicina legala
  Analize
  Asistenta medicala
  Chirurgie
  Dependente
  Fiziologie
  Microbilologie
  Neonatologie
  Optometrie
  Psihologie
  Reumatologie
  Traumatismele oaselor
  Traumatologie  Ai o problema medicala?
  Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

  Intrebarea in cateva cuvinte
  Intrebarea cu toate detaliile
  Unde se incadreaza problema medicala?
  Scrie codul din imaginea alaturata
  Scrie codul din imaginea alaturat  loading...

  Vezi toate intrebarile