eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Ortopedie

NAVIGARE RAPIDA: » Pagaina principala » GHID MEDICAL » ortopedie

Gatul

Trimite pe messenger Versiune pentru tiparire


Advertisements

Examinare ►> Dupa un traumatism, gatul trebuie imobilizat, de ex. cu guler rigid, saci de nisip si o banda, pana la obtinerea unei radiografii laterale a coloanei cervicale (daca bolnavul este foarte agitat, se foloseste numai un guler rigid, pentru ca altfel gatul este vulnerabil cand trunchiul se misca pe un cap imobilizat).
Se noteaza pozitia gatului si orice sensibilitate osoasa. Spectrul de miscari: flexie; extensie (mai ales articulatia occipito - atlantoidiana); rotatie (mai ales articulatia atlanto - axiala); flexie laterala (intreaga coloana cervicala). Rotatia este miscarea cea mai frecnt afectata. Se examineaza bratele pentru slabiciune, care poate semnifica leziuni radicu-lare (abductia umarului C5; flexia cotului C5, 6; extensia cotului C6, 7; extensia mainii C6, 7; flexia mainii C7, 8; adductia si abductia fortata a degetelor Ti). Se examineaza reflexele; biceps C5, 6; supinator C5, 6; triceps C7. Dermatoamele suni ilustrate la . 665. Daca se suspecteaza o compresie medulara, se examineaza membrele inferioare pentru semne ale acesteia ( p. 688) de ex. Babinski, liiperreflexie.
Torticolis spasmodic. Debutul brusc al unui gat rigid si dureros cu torlicolis poate surni la adulti datorita spasmului muschilor trapezi si sternoclcicloinastoidieni. Tratament: afectiunea este autolimitata, dar caldura, elongatiile, purtarea unui guler, miorelaxantele si analgezicele pot usura vindecarea.
Torticolis infantil. Considerat a fi rezultatul lezarii sternocleido-mastoidianului la nastere, copin afectati prezinta (intre 6 luni si 3 ani) cu capul apiecat pe o parte (urechea mai aproape de umar). Pe partea afectata cresterea faciala este intarziata, de unde si o asimetrie faciala. Precoce apare si o ingrosare pseudotumorala a muschiului. Tratament: Daca persista, fizioterapia de alungire a muschiului poate fi utila. Tratamentul tardiv necesita sectionarea muschiului la capatul sau inferior.
Coasta cervicala. Dezvoltarea congenitala a procesului costal al rtebrei C7 este deseori asimplomatica, dar poate cauza un sindrom de apertura toracica. Simptome similare, fara anomalii demonstrabile, radiologie, poarta numele de sindrom al scalenilor sau sindrom al primei coaste. Compresia aperturii toracice afecteaza trunchiul inferior al plexului brahial (p. 818) si artera subclavie. Durerea sau paresteziile pot fi simtite in mana sau antebrat (deseori pe partea ulnara), pot aparea slabiciune si atrofie a mainii (tenara sau hipolenara). Diagnostic. Pulsurile radiale pot fi slabe, iar antebratul cianozat. Radiografiile pot sa nu evidentieze coaste cervicale, intrucat simptomele pot fi cauzate de benzi fibroase. Arteriografia va arata compresia subclaviei. Tratament: Fizioterapia pentru a intari ridicatorii umarului poate ameliora simptomele, dar pot fi necesare extirparea coastei sau sectionarea benzilor.Hernia de disc cervicala. Cele mai afectate discuri sunt C5, 6 si C6, 7. Protruziile centrale pot da simptome de compresie medulara (p. 688 - trimite la neurochirurg). Protruziile posterolaterale pot cauza o rigiditate a gatului, cu dureri iradiind in brat, slabiciune a muschilor deserviti de radacina nervoasa, si diminuare a reflexelor. Explorari: radiografiile pot arata ingustarea discului; la fel TC sau MRI. Tratamentul se face cu AINS, si un guler. Pe masura ameliorarii durerii, fizioterapia poate fi utila in redarea mobilitatii. Interntia chirurgicala poate fi indicata, in lumina rezultatelor CT si MRI.

Coloana cervicalaIn cazul unui traumatism major, prima radiografie ce trebuie efectuata dupa resuscitare este o transrsala laterala a coloanei cervicale. Toate cele sapte rtebre cervicale trebuie vizualizate, impreuna cu jonctiunea C7-T1; nu accepta o radiografie incompleta - incearca tractiunea pe brate, sau incidenta inotatorului. Uneori subluxatiile nu se evidentiaza fara incidente in flexie si extensie (efectuate numai cu sfatul unui coleg specialist).
► Daca se suspecteaza o leziune a coloanei cervicale, gatul trebuie imobilizat pana la excluderea acesteia.
► Un aparat transrsal poril, in cele rnai bune maini, trece cu derea peste 15% din leziuni.
La examinarea filmului, urmareste 4 pasi simpli:
• Aliniament: Al corpului rtebral anterior si posterior, al canalului spinal posterior si al proceselor spinoase. O deplasare de < 25% a unui corp rtebral implica dizlocarea unei fatete; daca este > 50%, dizlocarea afecteaza 2 fatete. 40% din cele < 7 ani au deplasare anterioara a lui C2 pe Ci (pseudosubluxatie); inca prezenta in 20% pana la 16 ani. 15% prezinta acest semn la nilul C3 pe CA. in aceasta subluxatie fiziologica, linia spinala posterioara este mentinuta. Angulatia >10% intre rtebre este anormala.
• Contur osos: Se traseaza individual in jurul fiecarei rtebre. Cauta fracturile prin avulsie ale corpului sau procesului spinos. O fractura marginala este prezenta daca inaltimea anterioara difera de cea posterioara cu > 3 mm. Verifica odontoida (incidenta cu gura deschisa dar poate fi vazuta si in incidenta laterala); nu confunda spatiul rtical dintre incisivi cu o fractura!
- epifizele la copii pot fi luate drept fracturi; distanta dintre odontoida si arcul anterior al CI trebuie sa fie < 3 mm (poate fi mai mare la copii). Fracturile de tip 1 sunt ale proeminentei odontoide, cele de tip 2 ale bazei, si cele de tip 3 se extind in corpul C2.


• Cartilaje: Verifica daca marginile spatiului discului interrtebral sunt paralele.
• Tesuturi moi: Daca spatiul dintre marginea anteroinferioara a C3 si umbra faringiana este > 5 mm, suspecteaza un edem retrofaringian (hemoragie, abces) - acesta este deseori un util semn indirect de fractura a C2. Spatiul dintre rtebrele cervicale inferioare si trahee trebuie sa fie < 1 corp rtebral.
Alte materiale medicale despre: Ortopedie


loading...


Examinare. Pentru a evalua miscarile in articulatia glenohumerala, fixeaza jumatatea inferioara a scapulei pentru a estima gradul de rotatie al scapul [...]
Patru reguli cardinale a–sToate plagile necesita explorare sub anestezie generala pentru a repara sau a exclude leziunile structurilor profunde (si [...]
1 inlatura corpii straini si tot materialul necrotic. 2 Curata cu tifon steril muiat in cetrimid 1%. 3 Controleaza hemoragia prin presiune si ele [...]


Copyright © 2010 - 2020 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - ContactDespre ortopedie

  Advertisements


  Alte sectiuni
  Frumusete
  Termeni medicali
  Sanatatea copilului
  Igiena
  Geriatrie
  Sarcina
  Nasterea
  Venirea pe lume a copilului
  Mama dupa nastere
  Sanatatea femenii
  Dermatologie
  Homeopatie
  Reflexoterapie
  Adolescenta
  Kinetoterapie
  Ginecologie
  Obstetrica
  Psihiatrie
  Medicina generala
  Oftalmologie
  Oto-rino-laringologie
  Ortopedie
  Anestezia
  Masajul
  Sanatatea barbatului
  Urgente si primul ajutor
  Neurologie
  Odontologie
  Planificare familiala
  Maturitatea
  Varsta a iii-a
  Nefrologie
  Cancerologie
  Pediatrie
  Responsabilitatea juridica medicala
  Genetica medicala
  Simptome
  Rinologia
  Faringologia
  Laringologia
  Sistemul endocrin
  Radiologie
  Stomatologie
  Medicina legala
  Analize
  Asistenta medicala
  Chirurgie
  Dependente
  Fiziologie
  Microbilologie
  Neonatologie
  Optometrie
  Psihologie
  Reumatologie
  Traumatismele oaselor
  Traumatologie  Ai o problema medicala?
  Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

  Intrebarea in cateva cuvinte
  Intrebarea cu toate detaliile
  Unde se incadreaza problema medicala?
  Scrie codul din imaginea alaturata
  Scrie codul din imaginea alaturat  loading...

  Vezi toate intrebarile