eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Obstetrica

NAVIGARE RAPIDA: » Pagaina principala » GHID MEDICAL » obstetrica

Palparea abdominala

Trimite pe messenger Versiune pentru tiparireUterul ocupa abdomenul dar nu poate fi palpat intraabdominal pana la 12 saptamani de sarcina. La 16 saptamani, uterul gravid se gaseste la aproximativ jumatatea distantei dintre simfiza pubiana si ombilic. La 20
- 22 saptamani a ajuns la nivelul ombilical. La primipare fundus-ul uterin este situat sub coaste la aproximativ 36 de saptamani. La termen uterul tinde sa se situeze putin mai jos decat la 36 saptamani datorita extremitatii cefalice ce coboara in pelvis. O parte din personalul care asista nasterea prefera sa masoare distanta simfiza pubiana - fundus uterin (SFU) in cm, de la nivelul simfizei pubiene. De la 16 saptamani SFU creste cu aproximativ 1 cm/saptamana. Ca etalon util pentru atie SFU este egal cu numarul de saptamani de sarcina minus 3. Poate fi util pentru depistarea copiilor prea mici pentru rsta gestationala (p. 14).

La inspectia abdomenului obser orice cicatrice a unei interventii anterioare. Cicatricele cezarienelor anterioare sunt de obicei de tip Pfannenstiel (pe linia bikini-lor), desi la femeile obeze aceasta poate fi situata vertical. Cicatricele post laparoscopie sunt situate inferior si paralel cu ombilicul. Frecvent, pe linia mediana de la parul pubian la ombilic se poate obser o linie pigmentata - Unea nigra. Aceasta isi accentueaza culoarea in timpul primului trimestru (primele 13 saptamani).
Palparea abdomenului. Masoara SFU si asculta bataile cordului fetal. Dupa 32 de saptamani palpeaza uterul lateral pentru a elua pozitia, apoi palpeaza bimanual polul uterin inferior pentru a identifica prezent alia si gradul ei de angajare. Supravegheaza fata pacientei in timpul examinarii si stopeaza palparea daca aceasta cauzeaza durere. Obezitatea, polihidramniosul si contractura musculaturii abdominale fac dificila perceperea fetusului. Moasele sunt specializate in asemenea tip de palpare, si de aceea cere-le ajutorul daca ai nevoie.Este important sa determini numarul de fetusi ( p.136), pozitia (longitudinala, oblica sau transversala), prezentatia (cefalica sau pelviana), si angajarea. Noteaza cantitatea de lichid amniotic prezenta, marimea aparenta a fetusului si orice contractii care apar.
Auscultatia. Cordul fetal poate fi ascultat prin ecografia Doppler (Sonicaidi) incepind cu saptamina 12 sau cu un stetoscop Pinard din sap-tamina 24.
Angajarea. Pozitia extremitatii cefalice este eluata in doua moduri
- angajata sau palpabila abdominal. Se poate vorbi de angajare atunci cand diametrul maxim al prezentatiei a trecut prin stramtoarea pelvina superioara. Daca este palpabila abdominal, acest lucru arata ceea ce palpezi tu in acel moment si nu-ji poate da nici un fel de indicatie asupra gradului de angajare a extremitatii cefalice. La primigravide extremitatea cefalica fetala intra de obicei in pelvis la aprox. 37 saptamani, in caz contrar trebuie excluse alte cauze (de ex placenta praevia, malformatii fetale). La multipare extremitatea cefalica fetala poate sa nu intre in pelvis pana la debutul traliului.
Alte materiale medicale despre: Obstetrica
(sin. METEORISM, FLA-TULENTA‚) Senzatii neplacute de distensie abdominala si de preaplin, pe care le pot acuza unele persoane din cauza acumular [...]
Evaluarea unui copil cu durere abdominala acuta DAA, este adesea dificila, deoarece pacientul si familia sunt in mod obisnuit extrem de anxiosi [...]
Durerea abdominala recurenta (DAR) reprezinta unul dintre cele mai frecvente simptome intalnite la copil si la adolescent care determina prezen [...]


Copyright © 2010 - 2021 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - ContactDespre obstetrica

  Alte sectiuni
  Frumusete
  Termeni medicali
  Sanatatea copilului
  Igiena
  Geriatrie
  Sarcina
  Nasterea
  Venirea pe lume a copilului
  Mama dupa nastere
  Sanatatea femenii
  Dermatologie
  Homeopatie
  Reflexoterapie
  Adolescenta
  Kinetoterapie
  Ginecologie
  Obstetrica
  Psihiatrie
  Medicina generala
  Oftalmologie
  Oto-rino-laringologie
  Ortopedie
  Anestezia
  Masajul
  Sanatatea barbatului
  Urgente si primul ajutor
  Neurologie
  Odontologie
  Planificare familiala
  Maturitatea
  Varsta a iii-a
  Nefrologie
  Cancerologie
  Pediatrie
  Responsabilitatea juridica medicala
  Genetica medicala
  Simptome
  Rinologia
  Faringologia
  Laringologia
  Sistemul endocrin
  Radiologie
  Stomatologie
  Medicina legala
  Analize
  Asistenta medicala
  Chirurgie
  Dependente
  Fiziologie
  Microbilologie
  Neonatologie
  Optometrie
  Psihologie
  Reumatologie
  Traumatismele oaselor
  Traumatologie


  Ai o problema medicala?
  Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

  Intrebarea in cateva cuvinte
  Intrebarea cu toate detaliile
  Unde se incadreaza problema medicala?
  Scrie codul din imaginea alaturata
  Scrie codul din imaginea alaturat  Vezi toate intrebarile