eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Neonatologie

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » GHID MEDICAL » neonatologie

Ingrijirea nou-nascutului sanatos


Ingrijirea nou-nascutului sanatos

Ingrijirea nou-nascutului sanatos


Masuri generale

Obiectivele asistentei medicale a nou-nascutului in prima zi de viata sunt :

Evitarea traumatizarii

Evitarea hipotermizarii

Evitarea infectiilorIn sala de nastere


Exista diferente, de la o sectie la alta, in ceea ce priveste cadrele medicale care asigura asistenta medicala a nou-nascutului imediat postnatal. Unele sectii asigura prezenta a 1-2 medici neonatologi la toate nasterile. Alte sectii, stabilesc gradul de risc al nasterii, iar nasterile fara riscuri sunt asistate doar de moasa.

Personalul medical trebuie sa aiba echipament corespunzator si analizele la zi. Este obligatorie folosirea manusilor la manipularea nou-nascutilor neimbaiati, pentru prote 838b14i jarea personalului medical fata de sangele, saliva, meconiul sau materiile fecale care pot sa existe pe tegumentele acestora.

Din momentul expulziei capului se vor aspira secretiile din faringe si nas, cu blandete, evitandu-se lezarea mucoaselor.

Sala de nastere trebuie sa asigure o temperatura de 21-23 ºC si o umiditate de 60-65% a aerului atmosferic, iar igiena sa fie riguros respectata.

Imediat postnatal se asigura confortul termic. Nou-nascutul va fi asezat pe masa cu sursa radianta. Se sterg tegumentele de sange sau lichid meconial. Se infasa in scutece incalzite.

Se apreciaza starea clinica, stabilind scorul Apgar la 1, 5, 10, 15 si chiar 20 minute. In caz de asfixie grava a nou-nascutului, se va trece insa imediat la reanimarea acestuia ( modulul asfixia si resuscitarea neonatala).

Ingrijirea cordonului ombilical. Sectionarea cordonului ombilical se va face dupa incetarea pulsatiilor (35-45 secunde) sau imediat dupa nastere, in caz de izoimunizare sau la cei care necesita reanimare. Se foloseste o clema de plastic pentru clamparea cordonului ombilical la sala de nastere. In lipsa acesteia, se poate folosi un fir de in sau canepa steril. Clema se fixeaza la 2-3 cm fata de baza de imtare abdominala si ramane pe bont pana cand acesta se usca si cade.

Profilaxia oftalmiei gonococice se face cu solutie de nitrat de argint 1% care asigura o protectie de 100%, dar poate cauza o conjunctivita chimica tranzitorie si nu este eficient impotriva chlamidiei. Recomandarile mai recente sunt utilizarea de ungvent oftalmic Eritromicina 0,5% sau Tetraciclina 1%.

Masurarea greutatii, taliei si perimetrelor.

Se va fixa o bratara de identificare (nume, prenume) pe unul din antebrate.

Se recomanda promovarea plasarii precoce in contact piele la piela a nou-nascutului pe abdomenul mamei la sala de nastere.

Se transporta in salonul de nou-nascuti cu ajutorul unui pat sau incubator preincalzit.


In salonul de nou-nascuti

Se aseaza nou-nascutul in pat curat, incalzit, in decubit lateral.

Temperatura mediului ambiant trebuie sa fie intre 22-24 ºC, iar umiditatea 60%.

Igienizarea tegumentelor se efectueaza de catre asistenta de neonatologie in functie de recomandari si de situatie - imbaiere partiala cu apa calduta, uscare prin tamponare si infasare.

Prima baie se va efectua numai dupa ce temperatura s-a stabilizat ( aproximativ 2 ore). Se vor folosi materiale de bumbac si apa (fara sapun antimicrobian) pentru indepartarea de pe tegumente a sangelui si meconiului. Nu se va indeparta vernix cazeosa. In continuare, se poate efectua toaleta cu apa si sapun.

Dupa igienizare se efectueaza cantarirea nou-nascutului, masurarea perimetrelor si taliei, verificarea permeabilitatii esofagiene si a permeabilitatii anale, prin termometrizare rectala.

Aceste ingrijiri apartin asistentei de neonatologie.

Scopul principal al nursingului este observarea pentru potentialele probleme, prevenirea infectiilor, asigurarea securitatii nou - nascutului.

Supravegherea si aprecierea starii de sanatate a nou-nascutului, consta in evaluarea:

culorii tegumentelor

aspectul plagii ombilicale

frecventa respiratorie

temperatura corpului

eliminarea meconiului

prezenta mictiunilor


Examenul clinic

sau evaluarea se poate efectua sumar de catre asistenta sau moasa licentiata. Pentru examinare de finete este solicitat medicul specialist neonatolog.

Examenul clinic obiectiv se face dupa aproximativ 2 ore de la nastere, apoi zilnic si ori de cate ori este nevoie, acordandu-se o deosebita atentie examenului neurologic.


In perioada de stabilizare (doua ore dupa nastere), se monitorizeaza criteriile de stabilitate clinica:

 • Culoarea tegumentelor
 • Ritm respirator
 • Frecventa cardiaca si tensiunea arteriala
 • Temperatura
 • Glicemie

Dupa evaluarea clinica efectuata de medic, la indicatia lui, se efectueaza:

  • Profilaxia bolii hemoragice cu vitamina K, in functie de protocolul spitalului
  • Vaccinarea antihepatita B conform protocolului MS
  • Initierea precoce a alimentatiei nou-nascutului
  • Comunicarea cu parintii nou-nascutului

Profilaxia hemoragiei neonatale vitamino K dependente

Hemoragia neonatala vitamino K dependenta se defineste prin sangerari cu multiple localizari in absenta traumatismului, asfixiei sau infectiei

Termenul initial de boala hemoragica a nou-nascutului a fost inlocuit cu cel de hemoragie neonatala vitamino K dependenta.

Clinic exista 3 forme de manifestare.

Forma precoce cu debut in primele 24 de ore de la nastere. Este legata de administrarea unei anumite medicatii mamei: anticonvusivante de tip fenobarbital sau anticoagulante orale si antibiotice (Izoniazida si Rifampicina), medicatie care interfera cu depozitele sau functia vitaminei K.

Forma clasica este cea mai frecventa. Debuteaza in zilele 2-7 de viata la nou-nascutii la termen, alimentati la san, aparent sanatosi.

Forma tardiva cu debut intre 2-8 saptamani de viata.

Este legata de factori care perturba suplimentarea de vitamina K.Categorie de risc pentru forma tardiva a bolii, cu manifestarea hemoragiei predilect cerebrala, o reprezinta nou nascutii alimentati exclusiv natural.

Recomandarile Academiei Americane de Pediatrie:

1. Vitamina K1 se va administra la toti nou-nascutii in doza unica, 0,5-l mg intramuscular.

2. Educarea familiilor nou-nascutilor cu risc (in special cei alimentati exclusiv la san) pentru acceptarea dozei a doua de vitamina K.


Relatia cu parintii


In tranzitie ( in saloanele de rooming-in)

,,Introduceti ( prezentati ) nou - nascutul familiei, prin observarea trasaturilor unice (gene lungi, culoarea parului ).

Pentru a ajuta mama in noul sau rol, este important sa folosim prenumele copilului si sa vorbim pozitiv despre caracteristicile lui si activitatea sa.

Incurajati atingerea si vorbirea cu copilul.

Discutati aspectele clinice ca si: caput succedaneum, deformari posturale, markeri de la nastere.

Discutati abilitatile senzoriale ale copilului : auz, vaz, miros.

Ascultati parintii, permiteti sa-si exprime reactiile.

Dupa procedeele initiale de la nastere nou - nascutul se reda familiei, pentru alimentatie si vizitare.

Permiteti familiei sa participe la ingrijirea copilului lor daca doresc baie, alimentatie.Notiunea de nou - nascut cu risc scazut


Apare ca o entitate definita in Recomandarile si Ghidurile Medicinei Perinatale din 2007.Nou-nascutii cu risc scazut sunt nou-nascutii aproape de termen (37-38 de saptamani - near term newborns), a caror adaptare neonatala este influentata de antecedentele medicale si obstetricale materne, de patologia sarcinii si a nasterii.

Aceasta categorie de nou-nascuti se adapteaza mai lent la viata extrauterina decat nou-nascutii normali. In aceasta perioada nou-nascutii cu risc scazut pot dezvolta patologie severa. Medicul este adesea pus in dilema de a separa mama de copil si de a supune acesti nou-nascuti unei monitorizari atente.

Nou-nascutii cu risc scazut devin nou-nascuti fara risc dupa 24-72 de ore de la nastere. Astfel factorul timp este cel care defineste si sustine existenta acestei noi entitati.

Alte materiale medicale despre: Neonatologie

Pe vremea cand intr-o familie erau mai multi membri, se obisnuia ca fetele mai mari sa-si ingrijeasca fratiorii [...]
Priviti cu atentie copilul: pielea lui este moale, foarte fina si mult mai sensibila decat a unui adult. Copilului ii lipseste inca stratul [...]
Igiena atenta si corecta este importanta din prima zi de viata si apoi in mod regulat, indiferent daca baiatul este sau nu circumcis. Ea face parte di [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - ContactDespre neonatologie

  Alte sectiuni
  Frumusete
  Termeni medicali
  Sanatatea copilului
  Igiena
  Geriatrie
  Sarcina
  Nasterea
  Venirea pe lume a copilului
  Mama dupa nastere
  Sanatatea femenii
  Dermatologie
  Homeopatie
  Reflexoterapie
  Adolescenta
  Kinetoterapie
  Ginecologie
  Obstetrica
  Psihiatrie
  Medicina generala
  Oftalmologie
  Oto-rino-laringologie
  Ortopedie
  Anestezia
  Masajul
  Sanatatea barbatului
  Urgente si primul ajutor
  Neurologie
  Odontologie
  Planificare familiala
  Maturitatea
  Varsta a iii-a
  Nefrologie
  Cancerologie
  Pediatrie
  Responsabilitatea juridica medicala
  Genetica medicala
  Simptome
  Rinologia
  Faringologia
  Laringologia
  Sistemul endocrin
  Radiologie
  Stomatologie
  Medicina legala
  Analize
  Asistenta medicala
  Chirurgie
  Dependente
  Fiziologie
  Microbilologie
  Neonatologie
  Optometrie
  Psihologie
  Reumatologie
  Traumatismele oaselor
  Traumatologie

  Ai o problema medicala?
  Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

  Unde se incadreaza problema medicala?

  Scrie codul din imaginea alaturat

  Vezi toate intrebarile