eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Sugarul pana la 6 luni

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » GHID MEDICAL » sanatatea copilului » sugarul pana la 6 luni

Ingrijirea bebelusului


Ingrijirea bebelusului
Pe vremea cand intr-o familie erau mai multi membri, se obisnuia ca fetele mai mari sa-si ingrijeasca fratiorii si surioarele. Dar multi parinti din ziua de azi n-au apucat sa petreaca mult timp in prezenta copiilor mai mici, iar majoritatea n-auIngrijit niciodata un copil mic. Nu exista o metoda anume pentru a schimba scutecul copilului, ci exista o metoda care functioneaza pentru dvs. si copilul dvs. O mama poate ingriji un copil intr-un mod diferit de cel al tatalui, dar ambele sunt la fel de importante. Trebuie doar sa retineti doua lucruri importante: cu un bebelus trebuie sa fiti foarte blanzi si tandri, desi ei sunt mult mai putin fragili decat par; si, in plus, ei nu stiu ca dvs. n-ati mai facut asa ce.

In timp ce dvs. uitati la nou-nascut, incercand sa cautati asemanari cu alti membri ai familiei, pediatrul face o serie de obsertii pentru a sili starea generala a acestuia. Acestea includ: aspectul fizic (daca este rozaliu sau maroniu, daca are degetele de la picioare vinele sau daca are tot corpul nat); pulsul (peste 100, sub 100, imposibil de silit); reflexele sau raspunsul la stimuli (daca ge sau daca se stramba); tonusul muscular (daca mainile si picioarele lui se misca cu forta, sunt flexibile sau atone) si respiratia. Pentru fiecare categorie, nou-nascutul primeste 2,1 sau 0 puncte; un scor APGAR de 7 puncte dupa cinci minute este bun; un nou-nascut cu mai putin de 4 puncte necesita ajutor imediat.

Capul sl fata
Capul masoara 1/4 din lungimea corpului. Obrajii vor fi rotunzi, nasul fi plat. iar barbia retrasa. Ochii pot fi larg deschisi, iar bebelusul foarte vioi, sau ii poate inchide si deschide la interle.

Pielea
Pielea lui mai poate avea urme de vernix, substanta albicioasa si cremoasa care protejeaza pielea de lichidul amniotic in uter. Poate sa fie acoperita de lanugo, un par fin. Unii nou-nascuti au pielea groasa; altii au pielea zbarcita, sau pielea crapata.

Mainile si picioarele
Acestea pot fi vinete timp de vreo ora, pana cand respiratia si circulatia bebelusului sunt normale. Picioarele vor fi indoite spre interior, iar degetele de la mana vor fi stranse.

Scalpul
Bebelusul dumneavoastra poate sa nu aiba nici un fir de par, sau poate sa aiba tot capul acoperit de un par fin; acesta cadea, li veti putea obser si o pata moale pulsand in centrul capului, numita fontanela.



Cordonul ombilical
Cordonul ombilical a fost taiat. Bontul ombilica cade intr-o saptamana.


Organele genitale

Testiculele sau vul vor fi umflate, iar organele genitale vor parea deosebit de proeminente (mari).

Reflexele
Reflexul este un raspuns involuntar la un stimul exie-rior. Cele mai importante reflexe ale nou-nascutului dumneavoastra suni cainarea sanului si suplul, dar toale reflexele pol fi controlate inainte sa parasiti spitalul. Majoritatea dispar inainte ca bebelusul sa implineasca sase luni.


SEMNELE DE NASTERE


■ Semnele de mama, numile muscatura berzei", sunt niste pete roz localizate pe pleoape, pe nas sau la ceafa. Ele dispar in primii ani de viata.
■ Semnele in forma de capsunele sunt rosii si pot avea marimea unui pumn de bebelus. Deoarece aceslea dispar, de obicei, pe la sase-sapte ani, majoritatea doctorilor nu recomanda tratamente de nici un fel, decat daca localizarea lor cauzeaza probleme - in jurul ochilor, de exemplu.
■ Petele au aspect rosu stralucitor sau vinetiu, sunt permanente si sunt datorate unor malformatii ale selor de sange superficiale. Pe la 12 ani, ele se pot trata cu succes.
■ Petele de culoarea cafelei cu lapte sunt netede si sunt localizate pe piele. Ele suni permanente, dar nu se maresc.
■ Petele albastre mongoloide au aspect de nataie. De obicei, apar la copii de origine africana sau asiatica. Ele dispar odata cu cresterea copilului, dar nu dispar complet.


Apucarea degetului

Nou-nasculii isi strang degetelele cand ce, cum ar fi degetul dvs.. le atinge palma si isi vor strange degetele de la picioare daca le mangaiati talpa.

Tresarirea de spaima
Denumit si reflexul Moro. acesta este raspunsul bebelusului dvs. la un zgomot neasteptat sau la o sperietura. isi intinde bratele. isi arcui spatele si isi incorda picioarele, ca si cum ar cauta ce de care sa se agate.



Alte materiale medicale despre: sugarul pana la 6 luni




Priviti cu atentie copilul: pielea lui este moale, foarte fina si mult mai sensibila decat a unui adult. Copilului ii lipseste inca stratul [...]
Igiena atenta si corecta este importanta din prima zi de viata si apoi in mod regulat, indiferent daca baiatul este sau nu circumcis. Ea face parte di [...]
Bebelusul vede si aude de la nastere, dar ambele simturi suni subdezvoltate, dar se maturizeaza rapid in timpul primelor luni de viata. Copilul nu va [...]


Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre sugarul pana la 6 luni

    Alte sectiuni


    Ai o problema medicala?
    Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

    Unde se incadreaza problema medicala?

    Scrie codul din imaginea alaturat



    Vezi toate intrebarile