eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Laringologia

NAVIGARE RAPIDA: » Pagaina principala » GHID MEDICAL » laringologia

Tumorile benigne si maligne ale laringelui: cancerul supraglotic, glotic, tiroida aberanta, laringectomia

Trimite pe WhatsApp Versiune pentru tiparire

TUMORILE LARINGELUI


1 TUMORILE BENIGNE


Tumorile benigne includ urmatoarele leziuni:

1.Polipul laringelui este o tumora benigna aparuta pe un fond inflamator cronic, favorizat de efortul vocal prelungit intr-un mediu de munca poluat zgomotos. Polipul este de marime variabila, de la marimea unui bob de piper la marimea unei cirese, el este aparut unilateral, este pediculat mai frecvent si mai rar
sesil. Polipul prezinta o culoare alb-cenusiu, fie rosie si este fixat la nivelul corzii vocale in zona 1/3 anterioara si mai rar la nivelul comisurii anterioare.

Tratamentul este chirurgical si vizeaza ablatia polipului prin laringoscopie directa suspendata sau mai rar prin indirectoscopie. Examenul histopatologic este important pentru a evita posibilitatea unui debut de tumora maligna.

2.Papilomatoza laringiana a copilului este o proliferare epitelio-conjunctiva a mucoasei laringiene determinata virotic. Incidenta maxima de aparitie este la varsta primei copilarii (2-6 ani); prin aparitia disfoniei cu caracter permanent si evolutie progresiva, insuficienta respiratorie laringiana, tuse iritativa, la un copil afebril. Examenul laringoscopic evidentiaza prezenta formatiunilor papilomatoase de aspect muriform, de culoare rosie, diseminate pe mucoasa faringo-laringiana si mai ales pe corzile vocale. Tratamentul vizeaza ablatia papiloamelor pe cale endoscopica cu ajutorul pensei sau, mai modern, distrugerea cu laser cu bioxid de carbon. La cazurile cu dispnee accentuata se impune efectuarea traheostomiei, care poate fi pastrata pana la varsta pubertatii, cand se produce o ameliorare a situatiei prin cresterea in volum a laringelui.

3.Papilomul laringian al adultului este o tumora benigna cu o structura epitelio-conjunctiva cu tendinta spre hiperkeratoza, este adesea unic, mai rar doua-trei papiloame. Laringoscopic se evidentiaza prezenta unui papilom muriform de culoare deschisa, de consistenta ferma, fixat la nivelul corzii vocale in zona 1/3 anterioara. Papilomul adultului este apreciat ca o tumora benigna cu potential malign (stare precanceroasa) si in acest context se impune efectuarea examenului histopatologic si supravegherea bolnavului in timp.

4.Angioamele laringelui sunt considerate displazii vasculare de origine embrionara, prezentand un aspect rosu-violaceu, cu un volum variabil. Ele afecteaza mai frecvent epiglota, plicile ariteno-epiglotice si coarda vocala, dar poate exista concomitent in hipofaringe si la baza limbii. Tratamentul se face prin injectii sclerozante, crioterapie sau mai rar extirpare chirurgicala.

5.Tiroida aberanta este situata la baza limbii, pe fata linguala a epiglotei si este dezvoltat pe un rest embrionar existent pe traiectul canalului tireo-glos. Tiroida aberanta poate prezenta un volum de la marimea unei cirese la marimea unei nuci, este de obicei sferica, foarte bine vascularizata, mobila si nedureroasa. Simptomatologia este determinata de cresterea in volum si este reprezentata de disfagie usoara, dispnee progresiva, eventual salivatie cu striuri sanguinolente. Diagnosticul se face pe baza datelor clinice, prin examen scintigrafic si RIC. Tratamentul se face dupa o prealabila traheostomie si intubatie traheala si vizeaza ablatia tumorii sau modificarea pozitiei ei.


2 TUMORILE MALIGNE ALE LARINGELUI


Cancerul laringian reprezinta jumatate din cancerele sferei ORL, cu o forma histologica preponderenta (98%) epitelioame epidermoide cu o frecventa maxima la barbatii de peste 40-45 ani. Etiopatogenia este neclarificata, dar se acorda mare importanta fumatului si alcoolismului cronic, mediului de munca poluat, septicitatii bucodentare, existenta unor leziuni laringiene precanceroase (papilom, leucoplazie). Cancerul laringian reprezinta macroscopic forma infiltro-vegetanta sau infiltro-ulcerata. Simptomatologia de debut este diferita de la un caz la altul, in functie de etajul laringian afectat de tumora. .Din punct de vedere anatomo-clinic se poate vorbi de urmatoarele tipuri de tumori laringiene:

Cancerul supraglotic - afecteaza epiglota si vestibulul laringian (situat deasupra unui orizontal care trece prin benzile ventriculare). Debutul este relativ lent, prin senzatia de corp strain hipofaringian, durere usoara, odinofagie si apoi disfonie. Are tendinta la extindere spre zona glotica, baza limbii si sinusurile piriforme. Bogatia vaselor limfatice de la nivelul acestui etaj explica aparitia precoce a adenopatiei metastatice .

Cancerul glotic - afecteaza coarda vocala, determinand disfonie permanenta cu evolutie progresiva, tuse iritativa . Laringoscopic se evidentiaza tumora infiltro-vegetanta care afecteaza coarda vocala in 1/3 anterioara, cu tendinta la extindere spre comisura anterioara. Mobilitatea corzii vocale se reduce treptat, devenind apoi imobila, dar tumora determina tarziu metastaze ganglionare datorita unei vascularizatiilimfatice mai sarace.

Cancerul subglotic - este de tip infiltrativ, stenozant reducand progresiv lumenul acestui etaj si apoi invadeaza corzile vocale si traheea. Dispneea este simptomul dominant, insotit apoi de disfonie si adenopatie metastatica .

Cancerul faringo laringian - debuteaza la nivelul plicii ariteno-epiglotice, cu invadarea peretelui faringo-laringian si aparitia unei simptomatologii dominata de disfagie, odinofagie, apoi dispnee si adenopatie metastatica precoce, hipersalivatie cu miros fetid. Diagnosticul tumorilor maligne laringiene se stabileste pe baza anamnezei, examenului obiectiv, examenului radiologic si tomografic, examenului endoscopic, a biopsiei si examenului histopatologic. Tramentul se face in functie de marimea tumorii, de gradul de extindere, de incadrarea TNM, de varsta bolnavului, de prezenta unor leziuni cronice decompensate cardio-hepatorenale, precum si de dorinta bolnavului. In prezent majoritatea cazurilor sunt tratate printr-o metoda chirurgicala + radioterapie. Chimioterapia citostatica si terapia imunologica au mai mult un rol pregatitor pentru terapia radiochirurgicala. Tratamentul chirurgical este adaptat la fiecare caz in parte, in functie de gradul leziunilor si se pot practica urmatoarele tipuri de interventie partiala:

Cordectomiareprezentata de ablatia unei corzi vocale prin laringo-fisura, dupa o prealabila traheostomie. Mai rar se efectueaza cordectomie pe cale endoscopica prin laringoscopie suspendata.

Laringectomia partiala fronto-laterala –care vizeaza extirparea corzii vocale si partial a corzii vocale de partea opusa impreuna cu comisura anterioara.

Hemilaringectomia verticala, care are ca scop asigurarea respiratiei si fonatiei laringine.

Laringectomia partiala orizontala supraglotica si epiglotectomia, are ca scop indepartarea formatiunii tumorale si conservarea fonatiei si respiratiei laringiene, cu o afectare temporara a deglutitiei (faza de readaptare).

Majoritatea cazurilor de tumori laringiene maligne se prezinta la medic intr-o faza avansata si in consecinta singura operatie posibila si sigura din punct de vedere oncologic este operatia de laringectomie totala, care presupune indepartarea totala a laringelui si sutura traheei la piele. Aceasta operatie presupune insa pierderea totala a functiei fonatorii a laringelui, respiratie definitiva pe canula, alimentatie pe sonda nazo-esofagiana (3-4 saptamani postoperator).Functia fonatorie poate fi partial compensata si recuperata prin scolarizarea bolnavului, prin cursuri de erigmofonie (bolnavul este educat sa inghita aer si sa-l expulzeze sacadat, controlat, producand o voce inteligibila). La numeroase cazuri se impune insa evidarea ganglionara latero-cervicala. Laringectomia reconstructiva reprezinta o tendinta chirurgicala moderna de conservare a functiei fonatorii, dar rezultatele sunt mediocre (posibil reinterventia chirurgicala pentru totalizare).

Tratamentul radiologic este reprezentat de telecobaltoterapie, betatronoterapie, dar nu poate fi aplicat in situatia existentei pericondritei laringiene, a tumorilor mari si a infectiilor de vecinatate. In prezent asociatia terapeutica radiochirurgicala pare a fi ideala, iar chimioterapia efectuata cu cisplatin, metotrexat, 5Fluoro-uracil reprezinta un tratament adjuvant. Rezultatele terapeutice sunt dependente de incadrarea TNM, de precocitatea tratamentului si de reactivitatea individuala. In scopul depistarii precoce a tumorilor laringiene este important ca toate cazurile de disfonie prelungita (peste o luna) sa fie examinate de medicul specialist si sa fie dispensarizate. Modificarile evidente la nivel laringian si in principal la nivelul corzilor vocale produse in scurt timp, impun biopsia si examenul histopatologic. Educatia sanitara a populatiei reprezinta un element esential pentru profilaxia sau depistarea precoce a leziunilor maligne. Medicul de familie are obligatia de a consulta medicul specialist O.R.L. in toate situatiile in care un bolnav tratat cu antibiotic si antiinflamatorii continua sa prezinte o raguseala prelungita care depaseste 3-4 saptamani .
Alte materiale medicale despre: Laringologia
in zona in care se afla tumoarea se aplica cataplasme reci; la inceput, ele vor fi subtiri si, daca se suporta usor, se va trece la aplicare [...]
Tumorile pot fi unice sau multiple. Ele se pot localiza la unul din sani sau la ambii sani si au marimi variabile si sunt cauzate de excesul de f [...]
Se intalnesc in aprox. 1/1000 din sarcini. Este mai usoara evidentierea lor (asa cum sunt situate in fundurile de sac rectovaginale) cand uterul este [...]


Copyright © 2010 - 2021 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - ContactDespre laringologia

  Alte sectiuni
  Frumusete
  Termeni medicali
  Sanatatea copilului
  Igiena
  Geriatrie
  Sarcina
  Nasterea
  Venirea pe lume a copilului
  Mama dupa nastere
  Sanatatea femenii
  Dermatologie
  Homeopatie
  Reflexoterapie
  Adolescenta
  Kinetoterapie
  Ginecologie
  Obstetrica
  Psihiatrie
  Medicina generala
  Oftalmologie
  Oto-rino-laringologie
  Ortopedie
  Anestezia
  Masajul
  Sanatatea barbatului
  Urgente si primul ajutor
  Neurologie
  Odontologie
  Planificare familiala
  Maturitatea
  Varsta a iii-a
  Nefrologie
  Cancerologie
  Pediatrie
  Responsabilitatea juridica medicala
  Genetica medicala
  Simptome
  Rinologia
  Faringologia
  Laringologia
  Sistemul endocrin
  Radiologie
  Stomatologie
  Medicina legala
  Analize
  Asistenta medicala
  Chirurgie
  Dependente
  Fiziologie
  Microbilologie
  Neonatologie
  Optometrie
  Psihologie
  Reumatologie
  Traumatismele oaselor
  Traumatologie


  Ai o problema medicala?
  Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

  Intrebarea in cateva cuvinte
  Intrebarea cu toate detaliile
  Unde se incadreaza problema medicala?
  Scrie codul din imaginea alaturata
  Scrie codul din imaginea alaturat  Vezi toate intrebarile