eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
Nutritie Boli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri

Ginecologie

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » GHID MEDICAL » ginecologie

Maladia trofoblastica


Mola bidatiforma si coriocarcinomul sunt forme ale maladiei tro-foblastice. Ovulul fertilizat formeaza un tesut trofoblastic anormal si lipsit de fetus. Dezvoltarea poate fi benigna (mola) sau maligna (chorio-carcinom).
Din punct de dere genetic informatia este paterna, insa cariotipul este 46XX. Rareori se poate intalni o mola partiala, triploida, alaturi de un fetus (de obicei anormal). Se pare ca molele partiale nu se dezvolta in coriocarcinoame.
Mola hidatiforma. Tumora se formeaza prin proliferarea vililor corionici care se umfla si apoi degenereaza. Deoarece se dezvolta din corion va produce gonadotrofina corionica (HCG) in cantitati foarte mari. Aceasta duce la exagerarea siniptomelor de sarcina si la un test de sarcina intens pozitiv. Incidenta este de 1,54: 1000 nasteri in UK. Este mai frecnt* la extremitatile perioadei fertile, dupa o alta mola si la persoanele non-caucaziene. O femeie care a avut o mola in antecedente va aa un risc crescut la sarcinile ulterioare: 0,8-2,9% dupa o singura mola si de 15-28% dupa 2 mole.
Modul de prezentare este frecnt cu o sarcina care "nu este tocmai in regula": pacienta poate aa greturi matinale sere, sau pre-eclamp-sie in primul trimestru (20%); in 50% din cazuri uterul este mai mare decat pentru varsta sarcinii si este elastic in loc sa fie ferm. Nu se pot asculta batai fetale. Ecografic: "furtuna de zapada" in interiorul uterului.
50% se prezinta cu sangerari vaginale care sunt frecnt in cantitate mare sau prelungite. Tesutul molar este predispus de a fi avortat.
Durerea abdominala poate fi data de chisturi uriase la nilul ambelor ovare. Chisturile se pot rupe sau torsiona. Diminua abia dupa 4 saptamani de la evacuarea molei. HCG este asemanator cu TSH-ul si de aceea poate determina hipertiroidism.
asMentioneaza acest lucru anestezistului deoarece se poate declansa furtuna tireotoxica la evacuarea molei.
Tratamentul molei se face prin indepartarea tesutului molar. Uterul, care este moale si predispus la perforatii, este evacuat prin suctiune usoara, urmata de repetarea evacuarii dupa aproximativ 10 zile. Pacienta trebuie sa evite o noua sarcina precum si pilulele anticonceptionale timp de 1 an, perioada in care se urmareste nilul HCG. HCG trebuie sa ajunga in limite normale in decurs de 6 luni. Daca HCG nu revine la normal, inseamna ca ori mola a fost invaziva (a penetrat miometrul) ori a dat nastere la un coriocarcinom (10%). Mola invaziva poate metastaza de ex: in plamin, vagin, creier, ficat si tegumente. Ambele afectiuni raspund la chemoterapie.

Coriocarcinomul. Tumora cu inalt grad de malignitate care apare in 1:4000 de sarcini. 50% ap ai dupa o mola benigna, 20% dupa un avort si 10% dupa o sarcina normala. Mod de prezentare: poate fi la multi ani dupa o sarcina, cu stare generala alterata (datorita malignitatii si a unui HCG crescut); cu sangerari utcrinc; cu semne si simptome date de metastaze, care pot fi foarte hemoragice, ex. hemoperitoneu sau opacitati in forma de ghiulea la RXT. Obstructia arterei pulmonare prin emboli tumorali, poate duce la hipertensiune arteriala pulmonara (hemoptizie si dispnee).1
Tratament: in Anglia, coriocarcinomul este tratat in 3 centre specializate si raspunde extrem de bine la o combinatie de chemoterapie bazata pe methotrexat. Prognosticul este excelent, iar fertilitatea este de cele mai multe ori pastrata.
asSingerarile vaginale persistente dupa o sarcina, necesita instigatii pentru a exclude coriocarcinomul.Alte materiale medicale despre: Ginecologie

Histerectomia Cea mai comuna este histerectomia abdominala care de obicei este totala (indepartarea corpului uterin si cervixului) dar poate fi de tip [...]
Pruritul vulvar (Pruritus vulvae). Creeaza suferinta si disconfort. Cauze: Afectiuni ce determina prurit in general (p. 654) sau boli ale pielii (ex: [...]
Pubertatea reprezinta dezvoltarea caracterelor sexuale ale adultului. Succesiunea este dezvoltarea sanilor si a soldurilor, a parului pubian si apoi a [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - ContactDespre ginecologie

  Alte sectiuni
  Frumusete
  Termeni medicali
  Sanatatea copilului
  Igiena
  Geriatrie
  Sarcina
  Nasterea
  Venirea pe lume a copilului
  Mama dupa nastere
  Sanatatea femenii
  Dermatologie
  Homeopatie
  Reflexoterapie
  Adolescenta
  Kinetoterapie
  Ginecologie
  Obstetrica
  Psihiatrie
  Medicina generala
  Oftalmologie
  Oto-rino-laringologie
  Ortopedie
  Anestezia
  Masajul
  Sanatatea barbatului
  Urgente si primul ajutor
  Neurologie
  Odontologie
  Planificare familiala
  Maturitatea
  Varsta a iii-a
  Nefrologie
  Cancerologie
  Pediatrie
  Responsabilitatea juridica medicala
  Genetica medicala
  Simptome
  Rinologia
  Faringologia
  Laringologia
  Sistemul endocrin
  Radiologie
  Stomatologie
  Medicina legala
  Analize
  Asistenta medicala
  Chirurgie
  Dependente
  Fiziologie
  Microbilologie
  Neonatologie
  Optometrie
  Psihologie
  Reumatologie
  Traumatismele oaselor
  Traumatologie


  Ai o problema medicala?
  Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

  Intrebarea in cateva cuvinte
  Intrebarea cu toate detaliile
  Unde se incadreaza problema medicala?
  Scrie codul din imaginea alaturata
  Scrie codul din imaginea alaturat

  Vezi toate intrebarile