eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
Nutritie Boli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri

Ginecologie

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » GHID MEDICAL » ginecologie

Maladia trofoblastica


Mola bidatiforma si coriocarcinomul sunt forme ale maladiei tro-foblastice. Ovulul fertilizat formeaza un tesut trofoblastic anormal si lipsit de fetus. Dezvoltarea poate fi benigna (mola) sau maligna (chorio-carcinom).
Din punct de dere genetic informatia este paterna, insa cariotipul este 46XX. Rareori se poate intalni o mola partiala, triploida, alaturi de un fetus (de obicei anormal). Se pare ca molele partiale nu se dezvolta in coriocarcinoame.
Mola hidatiforma. Tumora se formeaza prin proliferarea vililor corionici care se umfla si apoi degenereaza. Deoarece se dezvolta din corion va produce gonadotrofina corionica (HCG) in cantitati foarte mari. Aceasta duce la exagerarea siniptomelor de sarcina si la un test de sarcina intens pozitiv. Incidenta este de 1,54: 1000 nasteri in UK. Este mai frecnt* la extremitatile perioadei fertile, dupa o alta mola si la persoanele non-caucaziene. O femeie care a avut o mola in antecedente va aa un risc crescut la sarcinile ulterioare: 0,8-2,9% dupa o singura mola si de 15-28% dupa 2 mole.
Modul de prezentare este frecnt cu o sarcina care "nu este tocmai in regula": pacienta poate aa greturi matinale sere, sau pre-eclamp-sie in primul trimestru (20%); in 50% din cazuri uterul este mai mare decat pentru varsta sarcinii si este elastic in loc sa fie ferm. Nu se pot asculta batai fetale. Ecografic: "furtuna de zapada" in interiorul uterului.
50% se prezinta cu sangerari vaginale care sunt frecnt in cantitate mare sau prelungite. Tesutul molar este predispus de a fi avortat.
Durerea abdominala poate fi data de chisturi uriase la nilul ambelor ovare. Chisturile se pot rupe sau torsiona. Diminua abia dupa 4 saptamani de la evacuarea molei. HCG este asemanator cu TSH-ul si de aceea poate determina hipertiroidism.
asMentioneaza acest lucru anestezistului deoarece se poate declansa furtuna tireotoxica la evacuarea molei.
Tratamentul molei se face prin indepartarea tesutului molar. Uterul, care este moale si predispus la perforatii, este evacuat prin suctiune usoara, urmata de repetarea evacuarii dupa aproximativ 10 zile. Pacienta trebuie sa evite o noua sarcina precum si pilulele anticonceptionale timp de 1 an, perioada in care se urmareste nilul HCG. HCG trebuie sa ajunga in limite normale in decurs de 6 luni. Daca HCG nu revine la normal, inseamna ca ori mola a fost invaziva (a penetrat miometrul) ori a dat nastere la un coriocarcinom (10%). Mola invaziva poate metastaza de ex: in plamin, vagin, creier, ficat si tegumente. Ambele afectiuni raspund la chemoterapie.

Coriocarcinomul. Tumora cu inalt grad de malignitate care apare in 1:4000 de sarcini. 50% ap ai dupa o mola benigna, 20% dupa un avort si 10% dupa o sarcina normala. Mod de prezentare: poate fi la multi ani dupa o sarcina, cu stare generala alterata (datorita malignitatii si a unui HCG crescut); cu sangerari utcrinc; cu semne si simptome date de metastaze, care pot fi foarte hemoragice, ex. hemoperitoneu sau opacitati in forma de ghiulea la RXT. Obstructia arterei pulmonare prin emboli tumorali, poate duce la hipertensiune arteriala pulmonara (hemoptizie si dispnee).1
Tratament: in Anglia, coriocarcinomul este tratat in 3 centre specializate si raspunde extrem de bine la o combinatie de chemoterapie bazata pe methotrexat. Prognosticul este excelent, iar fertilitatea este de cele mai multe ori pastrata.
asSingerarile vaginale persistente dupa o sarcina, necesita instigatii pentru a exclude coriocarcinomul.



Alte materiale medicale despre: Ginecologie

Histerectomia Cea mai comuna este histerectomia abdominala care de obicei este totala (indepartarea corpului uterin si cervixului) dar poate fi de tip [...]
Pruritul vulvar (Pruritus vulvae). Creeaza suferinta si disconfort. Cauze: Afectiuni ce determina prurit in general (p. 654) sau boli ale pielii (ex: [...]
Pubertatea reprezinta dezvoltarea caracterelor sexuale ale adultului. Succesiunea este dezvoltarea sanilor si a soldurilor, a parului pubian si apoi a [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre ginecologie

    Alte sectiuni
    Frumusete
    Termeni medicali
    Sanatatea copilului
    Igiena
    Geriatrie
    Sarcina
    Nasterea
    Venirea pe lume a copilului
    Mama dupa nastere
    Sanatatea femenii
    Dermatologie
    Homeopatie
    Reflexoterapie
    Adolescenta
    Kinetoterapie
    Ginecologie
    Obstetrica
    Psihiatrie
    Medicina generala
    Oftalmologie
    Oto-rino-laringologie
    Ortopedie
    Anestezia
    Masajul
    Sanatatea barbatului
    Urgente si primul ajutor
    Neurologie
    Odontologie
    Planificare familiala
    Maturitatea
    Varsta a iii-a
    Nefrologie
    Cancerologie
    Pediatrie
    Responsabilitatea juridica medicala
    Genetica medicala
    Simptome
    Rinologia
    Faringologia
    Laringologia
    Sistemul endocrin
    Radiologie
    Stomatologie
    Medicina legala
    Analize
    Asistenta medicala
    Chirurgie
    Dependente
    Fiziologie
    Microbilologie
    Neonatologie
    Optometrie
    Psihologie
    Reumatologie
    Traumatismele oaselor
    Traumatologie


    Ai o problema medicala?
    Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

    Intrebarea in cateva cuvinte
    Intrebarea cu toate detaliile
    Unde se incadreaza problema medicala?
    Scrie codul din imaginea alaturata
    Scrie codul din imaginea alaturat

    Vezi toate intrebarile