eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Genetica medicala

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » GHID MEDICAL » genetica medicala

Testarea genetica in cancer


TESTAREA GENETICA IN CANCER

In acest scop, exista un program national, derulat pe parcursul a doi ani (2004-2006) si finantat de Ministerului Educatiei si Cercetarii, ale carui obiective principale sunt preventia si diagnosticul precoce, pentru a putea schimba tendintel 818g64i e evolutive actuale ale cancerului. Testarea genetica in cancer poate oferi informatii asupra unor gene mutante, a caror identificare sugereaza un risc mare de aparitie a cancerului.

O serie de alterari genetice sunt asociate cu un risc crescut de dezvoltare a unei neoplazii. Aceasta probabilitate variaza intre diversele tipuri de tumori. Astfel, aproximativ 30% din malignitatile care se dezvolta in perioada copilariei apar la indivizi predispusi genetic, in timp ce, in cazul adultilor, doar 5-l0% dintre neoplazii sunt atribuite factorilor genetici.

Pentru majoritatea malignitatilor care sunt asociate cu factorii carcinogeni din mediul inconjurator rolul factorilor genetici este scazut. Cu toate acestea, variatiile genetice individuale pot influenta aparitia cancerului si in aceste cazuri.

Consilierea genetica in domeniul oncologiei s-a dezvoltat foarte mult in ultimii ani, mai ales in tarile puternic industrializate. Ea presupune o abordare medicala, psihosociala, testarea genetica, precum si masurile care trebuie luate pentru a preveni aparitia bolii. Scopul acestui proces include furnizarea datelor despre riscul de aparitie a cancerului, oferind, in acelasi timp, suportul emotional necesar. Principala problema care se pune este aceea de a selecta din populatia generala acele persoane care sunt candidate pentru consilierea genetica.

Exista cateva elemente frecvent intalnite in familiile cu neoplazii ereditare:

- debutul neoplaziei la o varsta relativ tanara, in atie cu tumorile similare sporadice;

- neoplasme multiple la aceeasi persoana;

- prezenta unei neoplazii la mai multe rude de pe aceeasi linie (materna sau paterna);

- aglomerarea intr-o familie a unor neoplazii cunoscute ca fiind determinate de mutatia unei singure gene (de exemplu: sindromul de cancer san-ovar, sindromul cancer de colon-ovar-corp uterin);

- existenta unor neoplasme cu localizare bilaterala (pentru organele pereche);

- cazuri de cancer in familie;

- prezenta unor defecte inca de la nastere sau anumite caracterisici patologice care sunt asociate cu unele sindroame ereditare de cancer;

- neoplazii la care este dovedit rolul factorilor genetici, ca de exemplu retinoblastomul.

Cancerele ereditare sunt acele cancere care se transmit dupa un model mendelian, iar recunoasterea lor este extrem de importanta, deoarece riscul de aparitie in familiile afectate este foarte mare: 50% in cazul transmiterii autozomal dominante si 25% pentru cele autozomal recesive.

De exemplu, mutatiile genelor BRCA1, BRCA2 si ale altor gene BRCA au fost asociate cu riscul de cancer mamar si sunt responsabile, dupa unii autori, de aproximativ 5% din cancerele mamare. Transmiterea acestor gene modificate se face intr-o maniera autozomal dominanta.

Gena mutanta

BRCA1

BRCA2

Tipuri de cancer

cancer mamar

cancer mamar


(sex feminin)

(ambele sexe)


cancer ovarian

cancer pancreatic


cancer prostatic

cancer gastric


cancer de colon

cancer ovarian
si prostaticmelanoamealte tipuri:
cancer laringian,
esofagian, de colon,
ca biliara,
ca urinara,
al sistemului
hematopoietic


In alte situatii, numarul mare al neoplasmelor din anumite familii sustine predispozitia genetica, dar acestea nu se transmit conform legilor lui Mendel. Ele sunt denumite cancere familiale. O alta categorie de neoplasme este aceea a neoplasmelor fara agregare familiala, dar cu predispozitie genetica evidenta. Acestea se caracterizeaza prin alterari genetice care determina o predispozitie pentru cancer din cauza unei sensibilitati neobisnuite la carcinogenii din mediul inconjurator. Aceasta sensibilitate este cauzata de factorii genetici care determina un anumit mod de metabolizare a unor carcinogeni.

Istoricul familial de cancer este, fara indoiala, o componenta de baza a sfatului genetic in oncologie. Acesta este stabilit prin anamneza familiala, care trebuie sa stabileasca ce alte tipuri de neoplasme au existat in familie, diagnosticul histopatologic, varsta de debut a acestor cancere, expunerea la factorii de risc din mediu, tratamente urmate, modul de evolutie. Uneori, pacientul poate avea un istoric familial negativ pentru cancer, dar el sa fie purtatorul unei noi mutatii genetice, fiind fondatorul unei viitoare familii cu predispozitie genetica pentru cancer.

Alte materiale medicale despre: Genetica medicala

Aerul pe care-1 respiram poate fi rezervorul si vectorul a numeroase noxe (contaminanti legati de riscul in cancer). In mod normal si, teoretic [...]
Aerul pe care-1 respiram poate fi rezervorul si vectorul a numeroase noxe (contaminanti legati de riscul in cancer). In mod normal si, teoretic [...]
Postul pe baza de suc din fructe si legume crescute natural este metoda folosita in anumite clinici unde cancerul se trateaza cu ajutorul remediilor n [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - ContactDespre genetica medicala

  Alte sectiuni
  Frumusete
  Termeni medicali
  Sanatatea copilului
  Igiena
  Geriatrie
  Sarcina
  Nasterea
  Venirea pe lume a copilului
  Mama dupa nastere
  Sanatatea femenii
  Dermatologie
  Homeopatie
  Reflexoterapie
  Adolescenta
  Kinetoterapie
  Ginecologie
  Obstetrica
  Psihiatrie
  Medicina generala
  Oftalmologie
  Oto-rino-laringologie
  Ortopedie
  Anestezia
  Masajul
  Sanatatea barbatului
  Urgente si primul ajutor
  Neurologie
  Odontologie
  Planificare familiala
  Maturitatea
  Varsta a iii-a
  Nefrologie
  Cancerologie
  Pediatrie
  Responsabilitatea juridica medicala
  Genetica medicala
  Simptome
  Rinologia
  Faringologia
  Laringologia
  Sistemul endocrin
  Radiologie
  Stomatologie
  Medicina legala
  Analize
  Asistenta medicala
  Chirurgie
  Dependente
  Fiziologie
  Microbilologie
  Neonatologie
  Optometrie
  Psihologie
  Reumatologie
  Traumatismele oaselor
  Traumatologie

  Ai o problema medicala?
  Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

  Unde se incadreaza problema medicala?

  Scrie codul din imaginea alaturat

  Vezi toate intrebarile