eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
Nutritie Boli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri

Genetica medicala

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » GHID MEDICAL » genetica medicala

Ovogeneza - mecanisme, particularitati, accidente


Ovogeneza - mecanisme, particularitati, accidente


Ovogeneza (meioza la femei) - desi parcurge trepte de evolutie celulara similare sexului masculin, ovogeneza se particularizeaza prin programul desfasurarii procesului.

Prima diviziune meiotica in car 616j92g e ovogoniile se transforma in ovocite primare, debuteaza f. precoce, adica in luna a III-a a vietii intrauterine, dupa care diviziunea se intrerupe in acest stadiu si celulele intra intr-o faza de asteptare care se prelungeste pana la pubertate, respectiv pana la ovulatie.

Dupa pubertate, meioza continua sub actiunea hormonului foliculostimulant hipovizat (fsh), in fiecare luna, maturizandu-se un ovocit. Din diviziune rezulta doua celule - adica un ovocit secundar si un globul polar. Acestea au dimensiuni inegale si sunt haploide. Dupa a II-a diviziune meiotica iau nastere ovulul si al doilea globul polar, de asemenea inegale si haploide. Aceasta inseamna ca la femeie, in urma meiozei, dintr-un ovocit primar rezulta o singura celula sexuala matura, adica ovulul - celula care are 23 crs., din care : 22 autosomi si 1 crs. x (gonosom). Doar ovulul participa la fecundare, globulul polar nefiind functional din acest p.d.v.

Gametogeneza la femeie este deci un proces discontinuu pentru ca se intrerupe intre luna a treia de viata intrauterina si pubertate. Este de asemenea un proces putin intens pt. ca in cursul intregii vieti reproductive umane se maturizeaza doar cca. 3 - 400 ovocite, care asteapta momentul maturarii cel mai putin 11 ani si cel mai mult 50 de ani.

Ovogeneza nu este nici ea ferita de accidente. Odata cu cresterea varstei biologice a femeii este posibil sa se produca acele accidente (erori) de distributie a materialului genetic implicat in diviziunea meiotica. In urma acestor evenimente rezulta gameti anormali, cu modificari ale nr. de crs., care daca participa la fecundare pot duce la aparitia zigotilor anormali. In continuare, organismul care se dezv. din acel ou va exprima fenotipic consecintele situatiei genotipice existente.

In intervalul de timp parcurs pana la ovulatie ovocitele sunt si ele supuse unui asa-zis proces de imbatranire si totodata sunt expuse unor posibile influente externe de tipul iradierii, infectiilor, intoxicatiilor chimice, care pot reduce eficienta meiozei.
Alte materiale medicale despre: Genetica medicala

Accidentul vascular cerebral la tineri sub varsta de 45 de ani este o realitate si un \"trist privilegiu\"\', avand in vedere consecintele lui bi [...]
Accidentul vascular cerebral aterotrombotic se instaleaza la femei la varste mai inaintate comparativ cu barbatii, la care accidentul vascular ce [...]
Senescenta apare ca un ansamblu de modificari morfologice, fiziologice si psihologice, consecutive actiunii timpului asupra fiintelor vii. Accident [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - ContactDespre genetica medicala

  Alte sectiuni
  Frumusete
  Termeni medicali
  Sanatatea copilului
  Igiena
  Geriatrie
  Sarcina
  Nasterea
  Venirea pe lume a copilului
  Mama dupa nastere
  Sanatatea femenii
  Dermatologie
  Homeopatie
  Reflexoterapie
  Adolescenta
  Kinetoterapie
  Ginecologie
  Obstetrica
  Psihiatrie
  Medicina generala
  Oftalmologie
  Oto-rino-laringologie
  Ortopedie
  Anestezia
  Masajul
  Sanatatea barbatului
  Urgente si primul ajutor
  Neurologie
  Odontologie
  Planificare familiala
  Maturitatea
  Varsta a iii-a
  Nefrologie
  Cancerologie
  Pediatrie
  Responsabilitatea juridica medicala
  Genetica medicala
  Simptome
  Rinologia
  Faringologia
  Laringologia
  Sistemul endocrin
  Radiologie
  Stomatologie
  Medicina legala
  Analize
  Asistenta medicala
  Chirurgie
  Dependente
  Fiziologie
  Microbilologie
  Neonatologie
  Optometrie
  Psihologie
  Reumatologie
  Traumatismele oaselor
  Traumatologie


  Ai o problema medicala?
  Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

  Intrebarea in cateva cuvinte
  Intrebarea cu toate detaliile
  Unde se incadreaza problema medicala?
  Scrie codul din imaginea alaturata
  Scrie codul din imaginea alaturat

  Vezi toate intrebarile