eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Dermatoze

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » GHID MEDICAL » dermatologie » dermatoze

Lupus tuberculos


Lupus tuberculos
Este constituit din mai multi tuberculi lupici (lupomi) de culoare rosie-violacee, de marimea unor boabe de mei sau linte, de consistenta moale, catifelati la palpare, aflati la nivelul pielii sau usor reliefati.
La vitropresiune tuberculii Iau o coloratie galben-bruna, ca marmelada de mere, iar apasarea cu stiletul butonat deprima usor tuberculul, fapt ce demonstreaza ca are o consistenta moale. Evolutia tuberculului lupic se face prin aparitia unei cicatrice, fie ca urmare a unui proces de scleroza interstitiala, sau in urma unui proces necrotic urmat de ulceratie.
Lupusul tuberculos se localizeaza In 4/5 din cazuri la fata.
Se cunosc doua forme clinice importante : lupus si lupus proieminent.
Lupusul este constituit de tuberculi, care nu fac relief sau sint foarte usor ridicati din ul pielii, confiuati in placi de clti centimetri diametru, cu tuberculi recunoscuti la periferie. Centrul pierde aspectul inflamator si apare cicatrice albicioasa in care pot apare tuberculi de recidi. Aceasta forma nu ulcereaza.
Lupusul proieminent are tuberculi care fac relief cu 24 mm la suprafata pielii, ulcereaza, avind mai multe forme clinice :
lupus ulcero-crustos se localizeaza mai frecvent la nas, du-cind la distrugerea partilor moi si cartilaginoase, determinind mutilari (lupus vorax). Ulceratiile au margini subminate, fundul este acoperit do tesut necrotic, cruste galben-brune. Pe membre si trunchi ulceratiile sint mai superficiale si evolueaza serpiginos (serpuitor);
lupus tumid prezinta lupomii inglobati intr-o masa rosie-galbuie, cuprinzind o zona intinsa, sub o epiderma subtiata, transparenta, nescuamoasa ; se localizeaza pe nas ,-
lupus mixomatos apare pe lobul urechii, care este dublat sau triplat de volum, prin tuberculi mari lupici inglobati intr-o masa gelatiniforma, galbena, moale cu epiderma destinsa, neteda si transparenta. Aceste doua ultime forme nu ulcereaza.
S-au mai descris : lupus congestiv, erltemato-tuberculos, lupus diseminat eruptiv, lupus papulonodular etc.
Lupusul mucoaselor se intilneste In 3/4 din cazuri, coAstituind punctul initial de aparitia lupusului sau una din principalele cauze a recidivelor. In cavitatea bucala gingiile herniaza, singereaza si sint acoperite de granulatii si ulceratii. Mucoasa jugala, bolta palatina, lueta, peretele posterior al faringelui pot prezenta o infiltrd-tie difuza, granuloasa, nodulara, ulceroasa. In nas pe septul carli-laginos, pe o infiltratie difuza, gasim mici ridicaturi moi singerinde si erodate, care duc la perforatia septului.
Lupusul apare mai frecvent la adolescenta, evolueaza lent si se poate complica, mai ales in formele ulcerate cu erizipel si im-petiginizari; foarte rar se malignizeaza.
Tratamentul se face cu strevital (streptomicina), cel putin 30 zile sau rifampicina, tebemicina sau kanamicina in asociere cu chi-mioterapice anti tuberculoase

cel putin unul sau doua preparate pentru a preveni rezistentele , izoniazida, fintozid, nizotim, pira-zinamida, tiocarlid, ethambutol; vitamina D2 bubila. Local se pot face aplicatii de zapada carbonica, electrocoagulari superficiale.


Galerie de imagini si poze medicale: lupus


imagine cu lupusimagine cu lupus imagini lupusimagini lupus poza despre lupuspoza despre lupus


Alte materiale medicale despre: dermatoze

Este o afectiune eritematoscuamoasa, cu etiologia inca neprecizata, cunoscuta sub trei forme clinice : lupus eritematos cronic, forma cea [...]
Definitie LES este o boala episodica multisistemica, autoimuna, caracterizata prin inflamatie importanta a vaselor sanguine si a tesutului [...]
Este boala cea mai caracteristica a tesutului conjunctiv si cea mai bogata in semne clinice, care rareori se exteriorizeaza p [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - ContactDespre dermatoze

  Alte sectiuni

  Ai o problema medicala?
  Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

  Unde se incadreaza problema medicala?

  Scrie codul din imaginea alaturat

  Vezi toate intrebarile