eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Dermatoze

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » GHID MEDICAL » dermatologie » dermatoze

Lupus eritematos


Lupus eritematos
Este o afectiune eritematoscuamoasa, cu etiologia inca neprecizata, cunoscuta sub trei forme clinice :


lupus eritematos cronic, forma cea mai des intilnita;

lupus eritematos subacut;
lupus eritematos acut diseminat (lupus eritematos sistemic sau lupo-eritemato-viscerita).
Lupus eritemalos cronic se caracterizeaza prin eritem cu telan-giectazii, hiperkeratoza si atrofie cicatriceala. Eritemul se observa pe toata intinderea leziunii sau e mascat de hiperkeratoza si se observa numai la margine. Hiperkeratoza poate fi punctata initial, limitata la orificiile pilo-sebacee sau sub forma de scuame stratificate uscate, gri, foarte aderente, care se detaseaza greu, prezentind pe fata lor inferioara prelungiri coniforme

aspect de limba de pisica, stalactite sau pieptene. Atrofia cicatriceala se constituie fara o ulceratie prealabila, ci printr-un proces de scleroza interstitiala; are o intindere si profunzime variabila. Pete pigmentare, brun-galbui se gasesc adesea pe zonele dcatriceale. Localizarea lupusului eritematos se face pe partile descoperite ; fata (nas, pometi preauri-cular), urechi, buza inferioara, pielea paroasa a capului.
Se descriu mai multe forme clinice in functie de predominenta unui simptom din triada ;
lupus critemos fix sau discoid este format de obicei dintr-o placa, cu evolutie lenta, avind hiperkeratoza marcata si atrofie cicatriceala pronuntata;
lupus eritematos centrifug se localizeaza pe nas si pometi sub forma unui fluture cu aripile desfacute (in spertilio), are evolutie rapida extensiva, scuame putine si atrofie ricatriceala putin exprimata. Aceasta forma se vindeca usor, dar recidile sint frecnte ;
lupus eritematos tumid are pe linga eritem, edem, scuame fine, atrofie cicatriceala inaparenta ;
lupus eritematos profund (Kaposi-Irgang) este de obicei un lupus eritematos discoid dispus pe infiltrate hipodermice, cu formarea de cicatrice infundata;
lupus eritematos, forma eritematoasa cu scuame foarte fine, tendinta slaba la atrofie, forma care pune cele mai multe probleme de diagnostic.
Diagnosticul diferential se face cu psoriazisul fetei, rozacee, lupus vulgar, eplteliom bazocelular, eritem polimorf.
Lupusul eritematos apare exclusiv la adulti, 2040 ani, cu predilectie la sexul feminin, indeosebi primavara sub influenta unor factori favorizanti, ca tulburari vasculare locale, infectii TBC, strep-tococice, avind un mecanism alergic, factorii declansatori fiind lumina solara si traumatismul.
Tratamentul se face cu hidroxiclorochin, 3 ori cite 1/2 leta pe zi timp de 10 zile, apoi de 2 ori cite 1/2 leta pe zi 12 luni, in functie de rezultate si toleranta. Se asociaza o cura scurta si doze mici de superprednol (16 zile cu 1,5 si apoi 1,0 mg pe zi), vitamino-torapie E, PP, K. Se va evita expunerea la razele solare, entual schimbarea locului de munca, aplicarea de creme protectoare anti-solare cu saruri de chinina 610%, antipirina 10%, purtarea de palarii cu borul lat. Ca tratament local se aplica zapada carbonica, pomozi, creme cu corticoizi.
Lupus eritematos subacut reprezinta pentru unii o forma de trecere intre lupus eritematos cronic si lupus eritematos acut, Iar pentru altii un mod de debut pentru lupusul eritematos cronic sau acut. Apar pe fata leziuni eritematocongesti, edematoase, acoperite de scuame fine, uneori de cruste mici seboreice. Starea generala este buna, bolnavii nu fac febra.
Lupus eritematos acut, numit si maladie hipica de internisti, afectiunea intilnindu-se mai frecnt la sectiile de boli interne, se caracterizeaza prin leziuni cutaneomucoase si viscerale, aparute acut, insotite de febra, astenie, artralgii, cu evolutie de cele mai multe ori grava spre exitus, dar si cu posibilitatea de a evolua cronic.
Leziunile cutanate apar pe fata sub forma de pete eritemato-odematoase, neregulate, uneori discrete sl fugace, cu edem subpal-pebral, acoperite uneori de scuame fine sau cruste seboreice. In acelasi timp gasim leziuni asemanatoare si ia decolteu, pe coate, miini si picioare. Mai caracteristice sint eruptiile de pe fetele palmare ale degetelor unde alaturi de eritem, edem, telangiectazii, la extremitatea lor se observa mici focare hemoragice sau ulceronocro-tice, cule ori chiar bule clare sau hemoragice.
Leziunile mucoaselor se gasesc in procent de 1015% din cazuri, mai ales in pusee, sub forma de petesii, bule, eroziuni sau ulceratii acoperite de depozit gri.
Manifestarile articulare se intilnesc in procent de 90% din cazuri, constituind uneori primul semn de boala, iar mialgiile se gasesc in jumatate de cazuri.
Endocardite, pericardite si miocardite, pleurezii, manifestari neuro-psihice (convulsii epileptice, monoplegii, hemiplegii, paraplc-gii, afazie, hemoragii meningee, anxietate, obsesii), leziuni oculare, tulburari digesti, hepatita lupica sint manifestari viscerale care pot fi Intilnite. Manifestarile renale au o mare importanta ele fiind gasite in procent de 5075% din cazuri sub forma unui sindrom nefrotic (proteinurie ridicata, edeme), hipergamaglobulinemie, ca ji sub forma unei insuficiente renale acute sau cronice.
Examenele de laborator arata VSH crescut (100 mm sau peste in prima ora), anemie, hiergamaglobulinemie, falsa reactie serologica pentru sifilis pozitiva, prezenta de anticorpi anti ADN (antiacid de-zoxiribonucleic) si anticorpi DNP (antidesoxiribonucleoproteic). Prezenta celulelor L.E., metoda directa (Hargras) in leucocitele bolnavului sau metoda indirecta (test Haserick), este criteriul biologic esential din lupusul eritematos acut. Scaderea diferitelor fractiuni ale complimentului seric este considerat unul dintre cele mai bune teste de evolutivitate in lupus eritematos acut.
Lupus eritematos acut survine la adultii tineri, mai ales Ja femei, in raport de 4/1.
Afectiunea este considerata ca boala autoimuna.
Tratamentul se face cu cortizon, doze mari 80100 mg pe zi cu scaderea dozei zilnice lent, in asociere cu antibiotice. Antipalu-dice de sinteza albe (1 leta zilnic de hidroxiclorochin), imunode-presi : methotrexat 13 mg pe zi, imuran 5075 mg zilnic, cu efectuarea repetata a leuco-hemogiamelor. Repausul la pat si un regim alimentar sarac in tirozina si fenilalanina sint importante.


Galerie de imagini si poze medicale: lupus


imagine cu lupusimagine cu lupus imagini lupusimagini lupus poza despre lupuspoza despre lupus


Alte materiale medicale despre: dermatoze

Este constituit din mai multi tuberculi lupici (lupomi) de culoare rosie-violacee, de marimea unor boabe de mei sau linte, de consistenta moale, [...]
Este boala cea mai caracteristica a tesutului conjunctiv si cea mai bogata in semne clinice, care rareori se exteriorizeaza p [...]
Definitie LES este o boala episodica multisistemica, autoimuna, caracterizata prin inflamatie importanta a vaselor sanguine si a tesutului [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre dermatoze

    Alte sectiuni

    Ai o problema medicala?
    Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

    Unde se incadreaza problema medicala?

    Scrie codul din imaginea alaturat

    Vezi toate intrebarile