eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Chirurgie

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » GHID MEDICAL » chirurgie

Sondajele


Sondajele


Prin sondaj se intelege introducerea unei sonde de cauciuc, material plastic sau metal in scopul golirii, explorarii sau tratarii uei cavitati naturale.

In functie de cavitatea astfel explorata, materialele folosite in vederea practicarii sondajului sunt diferite. Sondajele mai des utilizate sunt:

sondajul cal;

tubul gastric si duodenal;

aspiratia intestinala.

Sondajul cal consta in introducerea prin uretra, in scop evacuator, a unei sonde in rezervorul cal. Operatorul trebuie sa aibe in vedere faptul ca acest act medical, atat de frecvent efectuat, este mereu insotit de un risc hemoragic si infectios grav, care poate pune in pericol viata bolnavului. Acest lucru impune cunoasterea amanuntita a tehnicii sondajului, a materialului folosit si a indicatiei, diferita in functie de starea morfofunctionala normala sau patologica a arborelui urinar.



Sondajul trebuie efectuat in conditii de maxima asepsie, in asa fel incat riscul infectios al manevrei sa fie pe cat posibil limitat. Medicul trebuie sa-si spele mainile bine, sa execute o tualeta atenta a glandului, preputului si a portiunii terminale a uretrei prin spalatura cu apa calduta sau cu un anatiseptic slab in vederea eliminarii florei saprofite, abundenta in aceste regiuni. Regiunea trebuie izolata cu campuri sterile realizandu-se un camp asemanator celui operator, iar manusile sterile nu trebuie sa lipseasca de pe mainile operatorului. Se poate realiza la nevoie anestezia uretrei prin injectarea in lumen a unei mici cantitati de novocaina. Bolnavul va fi asezat in decubit dorsal, iar medicul se va aseza la dreapta bolnavului. In cazul barbatilor, cu mana stanga se apuca intre police si index penisul in usoara tractiune. In mana dreapta se afla sonda, lubrefiata la varf, care se introduce fara presiuni excesive pe intreg traiectul uretrei pana la aparitia urinei la capatul extern. Atunci cand este necesara lasarea sondei pe loc, fixarea ei se face cu ajutorul unor benzi subtiri de leucoplast care sa solidarizeze sonda de penis. In cazul cand sondajul este dificil, se impune folosirea bujiilor filiforme. Manopera trebuie facuta cu rabdare fiind de cele mai multe ori migaloasa si greoaie.

Tubajul gastric este realizat prin introducerea pe cale naturala a unui tub de cauciuc in stomac in vederea aspirarii continutului lui, a spalaturii gastrice sau a alimentatiei. Prin intermediul tubajului gastric se realizeaza explorarea activitatii secretorie gastrice, tratamentul intoxicatiilor acuteingestionale sau a celor cronice datorate stenozelor de pilor si uneori a alimentatiei. Pentru efectuarea tubajului este necesar un tub Faucher, lung de 1,5 m, cu un diametru de 8-l2 mm. Tubul este de regula rigid, pentru a favoriza progresia si pentru a nu fi strivit si astfel obturat o data introdus in stomac.

In vederea examenelor de laborator aspiratia (a jeun) se efectueaza dupa cel putin 7-8 ore de la orice fel de ingerare (lichide sau solide). In mod normal, tubajul gastric a jeun nu poate evacua o cantitate mai mare de 20-30 ml de suc gastric. Probele extrase sunt trimese la laborator pentru studiul chimismului si a examenului citologic (sange, leucocite, celule neoplazice).

Tubajul duodenal consta in introducerea, pe cale digestiva, a unui tub fin, in portiunea a II-a a duodenului, in vederea recoltarii secretiilor biliare si pancreatice, precum si a sucului duodenal. Recoltarea urmareste studierea functionalitatii cailor biliare, biologia secretiei, functia pancreatica si duodenala.



Lichidul duodenal prelevat a jeun va contine un amestec al acestor trei componente lichidiene aparute la simpla excitatie mecanica provocata de prezenta sondei in lumenul duodenal.

Tubajul duodenal se efectuiaza cu sonda Einhorn, care este un tub de cauciuc lung de 1 m. si avand diametrul de 4 mm. Ea este o sonda maleabila a carei progresie se realizeaza foarte lent datorita peristaltismului segmentelor digestive parcurse, de aici rezulta ca timpul necesar tubajului este destul de lung. Sondele tip Camus pot realiza un tubaj mai rapid deoarece ele sunt mai rigide si pot fi conduse de operator mai rapid. Ele parcurg un mandren special care usureza progresia sondei.

Tubajul duodenal in afara de scopul recoltarii bilei mai poate fi utilizat si in scop terapeutic pentru drenarea bilei. Atat rolul diagnostic cat si cel curativ al acestei tehnici s-au diminuat in ultimul timp ca indicatie, deoarece a devenit perimat fata de alte metode moderne (endoscopia gastrica).






Alte materiale medicale despre: Chirurgie




Sondajele Prin sondaj se intelege introducerea unei sonde de cauciuc, material plastic sau metal in scopul golirii, explorarii sau tratarii u [...]
Simptomatologia si tratarea plagilor Producerea unei plagi este insotita de: durere, impotenta functionala (datorata lezarii nervilor, tendoan [...]
Colecistita acuta Definitie si clasificare   Colecistita acuta consta in inflamatia acuta a culei biliare. Ea este complicatia cea [...]


Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre chirurgie

Alte sectiuni
Frumusete
Termeni medicali
Sanatatea copilului
Igiena
Geriatrie
Sarcina
Nasterea
Venirea pe lume a copilului
Mama dupa nastere
Sanatatea femenii
Dermatologie
Homeopatie
Reflexoterapie
Adolescenta
Kinetoterapie
Ginecologie
Obstetrica
Psihiatrie
Medicina generala
Oftalmologie
Oto-rino-laringologie
Ortopedie
Anestezia
Masajul
Sanatatea barbatului
Urgente si primul ajutor
Neurologie
Odontologie
Planificare familiala
Maturitatea
Varsta a iii-a
Nefrologie
Cancerologie
Pediatrie
Responsabilitatea juridica medicala
Genetica medicala
Simptome
Rinologia
Faringologia
Laringologia
Sistemul endocrin
Radiologie
Stomatologie
Medicina legala
Analize
Asistenta medicala
Chirurgie
Dependente
Fiziologie
Microbilologie
Neonatologie
Optometrie
Psihologie
Reumatologie
Traumatismele oaselor
Traumatologie


Ai o problema medicala?
Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

Unde se incadreaza problema medicala?

Scrie codul din imaginea alaturat



Vezi toate intrebarile