eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Chirurgie

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » GHID MEDICAL » chirurgie

Colicile abdominale


Colicile abdominale

Colicile abdominale


Colicile sunt dureri caracteristice organelor cavitare cu musculatura neteda.


Colica biliara


Colica biliara de regula debuteaza in mod brusc, de obicei la doua, trei ore dupa masa de seara. Este resimtita ca o crampa sau o arsura in epigastru, cu iradieri in spate (spre varful omoplatului) sau in umarul drept.

In timpul colicii bolnavul este agitat, tahicardic, subfebril si 414f58e frecvent prezinta manifestari digestive reflexe asociate: varsaturi bilioase sau diaree.

Cand nu survin complicatii, colica inceteaza de regula brusc. Cand colica se prelungeste si nu cedeaza la calmantele obisnuite, sugereaza litiaza de coledoc sau colecistita acuta.

Pentru a elucida cauza colicii biliare este necesara explorarea cailor biliare prin: ecografie, radiografie simpla de hipocondru drept, colecistografie orala, colangio-grafie i.v. etc.

Tratamentul consta in administrarea de antalgice (Algocalmin), antispastice (Scobutil, Papaverina), antiemetice (Torecan).


Colica renala


Colica renala (CR) este o durere lombara paroxistica, caracteristica pentru afectiunile rinichiului. De obicei apare brusc, are sediul in lomba, cu exacerbari, determinand bolnavului o stare de agitatie in cautarea unei pozitii antalgice. Durerea iradiaza in jos catre hipogastru, spre organele genitale sau regiunea inghinala.

C.R. de obicei nu este insotita de febra, numai in cazurile de retentie septica bazinetala apare si febra. Palparea regiunii bolnave exacerbeaza durerea si uneori se constata o contractura. Percutia lombei declanseaza o durere vie (semnul Giordano). La examenul abdomenului se constata meteorism.

Explicatia fiziologica a durerii consta in distensia brusca a bazinetelor si a calicelor datorita spasmului ureteral, a carui origine poate fi: un calcul angajat pe uretere, un chiag sau un depozit mucopurulent pe ureter, o leziune juxtaureterala pelvina

Paraclinic vor fi efectuate: examenul urinei, radiografia simpla, urografia.

In C.R. , durerile violente necesita tratament de urgenta: antispastice (Papaverina), antalgice uzuale (Algocalmin). Baia calda are o actiune antispastica buna.

In colicele care nu cedeaza la tratamentul amintit se poate folosi morfina, dar numai in asociatie cu un antispastic si numai dupa ce diagnosticul este cert.


Colica intestinala


Colica intestinala este consecinta distensiei intestinului si a iritarii receptorilor din peretele acestuia. Daca la aceasta se adauga si o strivire a mezenterului, durerea devine puternica.

Colica intestinala este cauzata de inchidrea brusca a lumenului intestinal, prin brida, volvulus, invaginatie. In colica produsa prin obstructia intestinului (tumoare) durerea este produsa de unda peristaltica care porneste spre zona de obstructie. Durerile se accentuiaza pe masura ce unda peristaltica se apropie de obstacol, apoi diminuiaza si dispar, ca sa se repete cand porneste o noua unda peristaltica.

Tratamentul temporar consta in administrarea de antispastice si antalgice uzuale, dar de cele mai multe ori pentru indepartarea obstacolului se impune interventia chirurgicala.


Colica apendiculara


Colica apendiculara este caracteristica pentru debutul apendicitei acute. Ea se instaleaza de obicei brusc in plina sanatate aparenta, cu durere la nivelul fosei iliace drepte, care iradiaza in epigastru si regiunea ombilicala. Durerile se pot generaliza in tot abdomenul, pentru ca dupa un timp sa se localizeze predominant in fosa iliaca dreapta. Durerea este insotita de greturi si varsaturi. Bolnavul nu are febra, nici leucocitoza

Examenul clinic al abdomenului arata prezenta triadei simptomatice: hiper-estezie cutanata, durere si contractura musculara la nivelul fosei iliace drepte.

Diagnosticul de apendicita acuta impune interventia chirurgicala de urgenta, insa in colica apendiculara se poate temporiza interventia, daca exista contraindicatii de alt ordin (boli cardiovasculare, insuficienta hepatorenala, varsta inaintata etc.). Bolnavul va pastra repaus la pat, punga cu ghiata intermitent local, regim hidric,antialgice.


Colica salpingiana


La colica salpingiana durerea este localizata in hipogastru: abdomenul este suplu. Examenul genital evidentiaza un salpinx mare foarte dureros.





Alte materiale medicale despre: Chirurgie

SIMPTOME: Colicile nu reprezinta o boala, ci un tip de plans persistent si prelungit la un sugar. Medicii considera ca este vorba de colici daca un s [...]
Ingrediente: zece smochine uscate, o cana de apa fiarta, o jumatate de cana de lapte fierbinte si o lingurita de zahar. Preparare: taia [...]
Durerea abdominala recurenta este durerea abdominala suficient de intensa pentru a afecta activitatea copilului si consta in aparitia a trei s [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre chirurgie

Alte sectiuni
Frumusete
Termeni medicali
Sanatatea copilului
Igiena
Geriatrie
Sarcina
Nasterea
Venirea pe lume a copilului
Mama dupa nastere
Sanatatea femenii
Dermatologie
Homeopatie
Reflexoterapie
Adolescenta
Kinetoterapie
Ginecologie
Obstetrica
Psihiatrie
Medicina generala
Oftalmologie
Oto-rino-laringologie
Ortopedie
Anestezia
Masajul
Sanatatea barbatului
Urgente si primul ajutor
Neurologie
Odontologie
Planificare familiala
Maturitatea
Varsta a iii-a
Nefrologie
Cancerologie
Pediatrie
Responsabilitatea juridica medicala
Genetica medicala
Simptome
Rinologia
Faringologia
Laringologia
Sistemul endocrin
Radiologie
Stomatologie
Medicina legala
Analize
Asistenta medicala
Chirurgie
Dependente
Fiziologie
Microbilologie
Neonatologie
Optometrie
Psihologie
Reumatologie
Traumatismele oaselor
Traumatologie

Ai o problema medicala?
Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

Unde se incadreaza problema medicala?

Scrie codul din imaginea alaturat

Vezi toate intrebarile