eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Anestezia

NAVIGARE RAPIDA: » Pagaina principala » GHID MEDICAL » anestezia

Tehnica intubatiei

Trimite pe messenger Versiune pentru tiparireImportanta este pregatirea pacientului. Intotdeauna evalueaza preope-rator mobilitatea gatului (artrite, spondilitB ankilopoietica, guta ele). Fii atent la obezi, la cei cu gatul scurt si la cei cu intruzia mandibulei dar cu dintii prolruzionati!
a Dimensiunile sondei de intubatie (diametru intern, DI in mm): 9,0 la adulti, barbati, 8,0 la femei.
Copii: DI = (varsta in ani/4) + 4,5 mm (nou-nascut = 3-3,5 mm) Lungimea (oral) = (varsta/2) + 12,5 cm. Lungimea (nazal) = (varsta/2) + 14,5 cm.
a Unge sonda si rifica manseta precum si functionalitatea laringo-scopului.
a Pozitioneaza pacientul cu gatul flexat si capul in extensie cu ajutorul unei perne.
a Tine laringoscopul cu mana stanga si deschide-i gura cu dreapta.
a Lasa sa alunece lama laringoscopului in jos pe partea dreapta a limbii in valecula (aria dintre limba si epiglota), protejand dintii si buzele cu degetele mainii drepte.
a Ridica lama laringoscopului in sus si inainte. NU sprijini lama de dinti fiindca ii poti sparge.
a Ridica epiglota la dere in asa fel incat corzile sa devina vizibile. Cand devin vizibile introdu tubul cu mana dreapta.
a Odata ce manseta sondei se va gasi sub corzile vocale, indeparteaza laringoscopul; roaga asistenta sa umfle manseta pentru a preni pierderea de aer.
a Ataseaza sonda la circuit. Umfla plamanii incet. Urmareste miscarea pieptului. Se misca ambele parti egal? Se misca cumva abdomenul si nu pieptul?
a Asculta ambele arii pulmonare. Aerul care intra trebuie sa fie egal. Fixeaza sonda la mandibula cu tifon sau cu o banda adeziva.
a Capnografia confirma plasarea corecta a sondei. NB: detectorul de C02 (FEF,) utilizeaza un indicator cbimic de pH (metacresol) care deter-mia prezenta C02 in gazele expirate. Culoarea variaza de la mov la galben cu inspiratia si, respectiv, expiratia. Movul indica o concentratie de C02 < 0,5%; galbui aprox. 0,5-2%; galben aprox. 2-5%. Mecanismul schimbarii ciclice a culorii poate fi utilizat pentru a deosebi o intubatie esofagiana de una traheala - contaminarea cu suc gastric produce o colorare permanenta in portocaliu care poate fi interpretata eronat. De asemenea, daca pacientul a fost resuscitat cu lignocaina sau adrenalina administrate pe sonda endotraheala (p. 365, si MMC, p. 724) va aparea o colorare permanenta in galben. Dispozitivul functioneaza pentru aprox. 2 h, apoi trebuie schimbat1.as Tine minte: daca ai dubii, scoate tubul afara. Este mult mai sigur sa reintubezi decat sa risti sa lasi sonda traheala in esofag si sa umfli stomacul. Sonda poate aluneca in jos pe o bronhie principala (de obicei cea dreapta). in acest caz scoate partial sonda pana ce ambele jumatati ale pieptului se vor misca egal si deci aerul va intra egal in ambii plamani (altfel exista riscul de colabare a plamanului nentilat sau de pneu-motorax de partea suprantilata).


Daca ai probleme cu intubatia:Oxigenarea adecvata este prima prioritate.

a Cere ajutor.
a Intubatia nazala oarba sau cu fibre optice este apanajul celor bine instruiti.
a Daca ai nevoie de o noua doza de suxametoniu, administreaza intai atropina, pentru a preni bradicardia.
a la in calcul masca laringeala. Aceasta consta intr-o sonda cu o manseta adapila sa stea deasupra laringelui si sa-l etanseizeze. Manseta are o capacitate de 30 ml de aer. Este mult mai eficienta decat ntilatia pe masca, de exemplu in cazul unei artrite, inlatura necesitatea de extensie a gatului utilizata in ntilatia pe masca faciala. in timpul utilizarii acesteia poate fi necesara aspiratia nazogastrica.Alte materiale medicale despre: Anestezia
Tratamentul durerii este vital: el influenteaza increderea pacientului, somnul si refacerea acestuia. Ajuta fizioterapia (tusea si mobilitatea), previ [...]
Sunt vapori care in concentratii de uz clinic ajuta la mentinerea anesteziei si scaderea starii de constienta. in Marea Britanie sunt in general adaug [...]
Importanta este pregatirea pacientului. Intotdeauna evalueaza preope-rator mobilitatea gatului (artrite, spondilitB ankilopoietica, guta ele). Fii ate [...]


Copyright © 2010 - 2021 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - ContactDespre anestezia

  Alte sectiuni
  Frumusete
  Termeni medicali
  Sanatatea copilului
  Igiena
  Geriatrie
  Sarcina
  Nasterea
  Venirea pe lume a copilului
  Mama dupa nastere
  Sanatatea femenii
  Dermatologie
  Homeopatie
  Reflexoterapie
  Adolescenta
  Kinetoterapie
  Ginecologie
  Obstetrica
  Psihiatrie
  Medicina generala
  Oftalmologie
  Oto-rino-laringologie
  Ortopedie
  Anestezia
  Masajul
  Sanatatea barbatului
  Urgente si primul ajutor
  Neurologie
  Odontologie
  Planificare familiala
  Maturitatea
  Varsta a iii-a
  Nefrologie
  Cancerologie
  Pediatrie
  Responsabilitatea juridica medicala
  Genetica medicala
  Simptome
  Rinologia
  Faringologia
  Laringologia
  Sistemul endocrin
  Radiologie
  Stomatologie
  Medicina legala
  Analize
  Asistenta medicala
  Chirurgie
  Dependente
  Fiziologie
  Microbilologie
  Neonatologie
  Optometrie
  Psihologie
  Reumatologie
  Traumatismele oaselor
  Traumatologie


  Ai o problema medicala?
  Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

  Intrebarea in cateva cuvinte
  Intrebarea cu toate detaliile
  Unde se incadreaza problema medicala?
  Scrie codul din imaginea alaturata
  Scrie codul din imaginea alaturat  Vezi toate intrebarile