eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Anestezia

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » GHID MEDICAL » anestezia

Anestezia locala


Anestezia locala


Se poate utiliza singura sau ca o suplimentare a anesteziei generale, scopul urmarit fiind prevenirea sau reducerea conducerii impulsului nervos dureros la centrii superiori (via talamus), unde se face perceptia. (Actiunea se exercita prin efectul de silizare a membranei, scaderea permeabilitatii membranei pentru sodiu si deci blocarea proarii impulsului.)


Tipuri de anestezie locala (LA). Amide:

1. Lignocaina t 1/2=2 h. Doza maxima la adultul sanatos = 200 mg (500 mg cu adrenalina, dar cu prudenta).
2. Prilocaina t 1/2=2 h. Debut moderat. Doza este de 3-5 mg/kg (400 mg este doza maxima la adulti; 600 mg se poate folosi doar cu felipresin). Toxicitate foarte scazuta, deci este drogul de electie pentru blocajul Bier (anestezia regionala IV).
3. Bupicaina t 1/2=3 h. Debut incet si durata de actiune prelungita. Doza maxima 2 mg/kg. Este contraindicata in anestezia regionala IV (blocajul Bier).
Nota: Solutie 0,5%=5 mg/ml. Solutie 1%=10 mg/ml. Deci pentru un om de 70 kg doza maxima de lignocaina este 20ml solutie 1% sau lOml solutie 2%. NB: Injectarea lignocainei este mai putin dureroasa daca este incalzita in prealabil.
Unele preparate comerciale contin adrenalina - acestea se vor folosi cu prudenta, deoarece efectele sistemice ale adrenalinei pot creste riscurile anestezice.
*■ Adrenalina este ABSOLUT contraindicata in anestezia locala peni-ana si digitala, precum fi in jurul nasului fi urechilor (ischemia produsa poate genera gangrena).
Esteri (rar folositi azi)
1. Cocaina. Toxicitate foarte mare. Durata de actiune scurta. Utilizata sub forma de pasta la pregatirea anesteziei si pentru soconstrictia initiala pentru intubarea nazala sau chirurgia nazala.


2. Amethocaina t 1/2=1 h. Debut lent. Toxicitate mare. Se foloseste sub forma de lete pentru anestezia bucala. Picaturi pentru anestezia locala oculara. Ochiul trebuie acoperit cu un tampon in timpul anesteziei.
Toxicitatea. Se produce prin supradozare, absorbtie prea rapida sau injectare directa IV.
. Caracteristici clinice ale toxicitatii: furnicaturi periorale; limba amortita; anxietate; ameteli; tinnitus; convulsii; apnee; colaps; depresie miocardica directa; coma.


Tratament: oxigenarea adecta.

Hipotensiune: initial incearca administrarea de lichide IV, apoi ia in considerare efedrina 5-30 mg.
Convulsii: benzodiazepine, de ex. Diazemuls 2,5-5 mg IV in bolus.
Colaps cardioscular: resuscitare completa, adica intubatie, adrenalina/atropina, masaj cardiac daca este nevoie.

Anafilaxia (p. 357). Apare mai frecvent la esteri, dar poate aparea si la amide. O testare prealabila cu 2 ml de doza test poate detecta eventualele reactii alergice si ne poate avertiza asupra unei injectari intras-culare necorespunzatoare.

Toate tehnicile de anestezie regionala necesita aceleasi facilitati, echipament si atentie ca si anestezia generala.Alte materiale medicale despre: Anestezia
Tratamentul durerii este vital: el influenteaza increderea pacientului, somnul si refacerea acestuia. Ajuta fizioterapia (tusea si mobilitatea), previ [...]
Sunt vapori care in concentratii de uz clinic ajuta la mentinerea anesteziei si scaderea starii de constienta. in Marea Britanie sunt in general adaug [...]
Pacientul trebuie prevenit asupra a ceea ce va urma sa i se faca, unde se va trezi si cum se va sim{i. Premedicatia are rolul sa inlature anxietatea s [...]


Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - ContactDespre anestezia

  Alte sectiuni
  Frumusete
  Termeni medicali
  Sanatatea copilului
  Igiena
  Geriatrie
  Sarcina
  Nasterea
  Venirea pe lume a copilului
  Mama dupa nastere
  Sanatatea femenii
  Dermatologie
  Homeopatie
  Reflexoterapie
  Adolescenta
  Kinetoterapie
  Ginecologie
  Obstetrica
  Psihiatrie
  Medicina generala
  Oftalmologie
  Oto-rino-laringologie
  Ortopedie
  Anestezia
  Masajul
  Sanatatea barbatului
  Urgente si primul ajutor
  Neurologie
  Odontologie
  Planificare familiala
  Maturitatea
  Varsta a iii-a
  Nefrologie
  Cancerologie
  Pediatrie
  Responsabilitatea juridica medicala
  Genetica medicala
  Simptome
  Rinologia
  Faringologia
  Laringologia
  Sistemul endocrin
  Radiologie
  Stomatologie
  Medicina legala
  Analize
  Asistenta medicala
  Chirurgie
  Dependente
  Fiziologie
  Microbilologie
  Neonatologie
  Optometrie
  Psihologie
  Reumatologie
  Traumatismele oaselor
  Traumatologie


  Ai o problema medicala?
  Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

  Unde se incadreaza problema medicala?

  Scrie codul din imaginea alaturat  Vezi toate intrebarile