eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Bolile pancreasului

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » BOLI » bolile pancreasului

Zollinger-ellison (sindrom)


Sindromul este caracterizat prin triada : a) hipersecretie si hiperaciditate gastrica marcata (1 litru pe 12 ore cu peste 60 mEq/1); b) ulcere multiple cu localizare atipica la indivizi peste 50 ani, rezistente la tratament medical, recidinte dupa tratament chirurgical, cu tendinta la complicatii precoce (hemoragie, perforatie) ; c) prezenta unei tumori pancreatice cu celule non-beta ; d) la aceasta, se adauga (35%) diareea.
Tumora poate fi unica, multipla sau poate lipsi si In acest caz exista doar o hiperplazie adenomatoasa. In 4050% din cazuri ea este maligna, cu metastaze hepatice sau ganglionare, care au acelasi caracter excitosecretor.
Tratamentul este chirurgical. Tipul de interventie se sileste numai dupa o explorare minutioasa pentru prezenta metastazelor a intregului pancreas, a antrului gastric, a duodenului, a ficatului.
In tumori pancreatice bine delimitate, situatii mai rar Intilnite, se face extirparea tumorii. Pentru aceasta se cere ca tumora sa permita enucleerea si sa fie benigna, fapt ce impune o verificare extemporanee histopatologica. La 30' dupa extirparea tumorii se face un test cu senil bolnavului injectat la sobolan si cu verificarea raspunsului secretor al stomacului animalului. In caz de raspuns negativ nu este necesara interventie complementara pe stomac.
La fel se procedeaza cu tumorile limitate situate in peretele duodenal.
Proba pe animal poate fi inlocuita printr-o gotomie asociata cu izolarea sau rezectia antrului gastric. Daca la 30' testarea aciditatii printr-o aspiratie continua arata lori scazute, ramin suficiente aceste procedee complementare pe stomac.
In situatia ca dupa ablatia tumorii nu scade aciditatea, de asemenea cind nu se depisteaza o tumora pancreatica sau cind la biopsia ganglionilor limfatici de pe marginea superioara a pancreasului se depisteaza celule insulare, semn ca exista o tumora cu originea in pancreas, se practica o gastrectomie totala.
Daca tumora este situata In portiunea stinga a pancreasului se face o pancreatectomie stinga cu splenectomie.
In caz de ulcer recidint dupa o interventie anterioara chirurgul este obligat sa cerceteze in primul rind cauze legate de interventia practicata (rest de antru pe bontul de infundare distal, gotomie incompleta, ansa jejunala prea lunga, rezectie gastrica Insuficienta) si numai in al doilea rind o tumora Zollinger-Ellison.Alte materiale medicale despre: Bolile pancreasului

Prin sindrom dumping intelegem grupul de simptome pe care le acuza bolnavul operat de stomac, datorita evacuarii precipitate a bontului si inundarii m [...]
in saptamanile care preceda gestul suicidar se constata ca au loc in mod frecvent una sau mai multe consultatii la medicul generalist. Foarte [...]
S-a demonstrat cA ingestia repetatA a unor cantitAti de alcool in cursul primelor luni de sarcinA duce la aparitia unor trAsAturi dis-morflce si [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - ContactDespre bolile pancreasului

  Alte sectiuni
  Boli si tratamente
  Boli digestive
  Boli cardiovasculare
  Bolile infectioase
  Definitii boli
  Bolile cardiovasculare
  Bolile respiratorii
  Bolile digestive
  Handicapurile
  Bolile oaselor
  Bolile alergice
  Bolile venelor
  Drogurile
  Sistemul endocrin
  Gamapatiile monoclonale
  Bolile esofagului
  Bolile stomacului si duodenului
  Bolile intestinului subtire
  Boli de colon, rect, anus
  Bolile ficatului
  Bolile cailor biliare
  Bolile pancreasului
  Bolile splinei
  Boli perete abdominal
  Bolile peritoreului
  Boli sexuale
  Hiperuricemiile
  Insomnia
  Boli endocrine
  Boli parazitare
  Virusologie
  Bolile psihice
  Boli stomatologice
  Boli cerebrale
  Boli genetice
  Boli alergice
  Bolile ochiului
  Bolile sangelui
  Boli perete abdominal
  Boli renale

  Ai o problema medicala?
  Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

  Unde se incadreaza problema medicala?

  Scrie codul din imaginea alaturat

  Vezi toate intrebarile