eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Bolile intestinului subtire

NAVIGARE RAPIDA: » Pagaina principala » BOLI » bolile intestinului subtire

Tuberculoza intestinala

Trimite pe messenger Versiune pentru tiparire

Tuberculoza intestinala

Tuberculoza intestinala reprezinta una din cele mai rare localizari ale bacilului Koch. Se observa, in general, la virsta adulta, fiind datorita inghitirii bacilului Koch din sputa la bolnavii de tuberculoza pulmonara. Mai rar. poate fi realizata si prin diseminare hematogena. Simptomatologie, In forma ulceroasa se caracterizeaza prin tulburari dispeptice de tip hipostenic, dureri abdominale cu localizare in fosa ileocecala ritmate alimentar, aparind postprandial la doua-patru ore. La aceste acuze se asociaza tulburari de tranzit in care diareea capricioasa alterneaza cu constipatia si se complica ulterior cu malabsorbtia. in forma tumorala se palpeaza, in fosa iliaca dreapta, o rezistenta sensibila care apare in contextul semnelor de impregnare bacilara. in evolutia bolii, anumite complicatii sint de retinut: hemoragia digestiva (complicatie mai rara) si stenoza digestiva (mai frecnt intilnita).
Urmarirea bolnavului va trebui sa controleze evolutia durerilor, a tulburarilor de tranzit intestinal, a curbei termice, a vitezei de sedimentare a hematiilor, a examenului radiologie ce trebuie repetat trimestrial.
Tratamentul este de lunga durata, 18•20 luni si este, in general, in functie de etapa respectiva. in situatia unui bolnav cu leziuni pulmonare acti se impune internarea in sanatoriu. Deosebim o faza de atac (primele doua

• trei luni de tratament), o faza de intretinere (doua

• trei luni) si o faza de consolidare (6•12 luni).
In faza de atac se impune repaus la pat si un regim dietetic de crutare bogat in proteine, sarac in lipide, moderat in hidrocarbonate. Se interzic alimentele iritante (prajeli, bauturi alcoolice, condimente), celulozicele, cruditatile si laptele.
Tratamentul medical se bazeaza pe marile principii ale chimioterapie! antituberculoase. in aceasta faza, ca tratament etiologic se apeleaza la Streptomicina 1 g/zi sau Etionamida 0,50•0,75 g/zi sau Cicloserina 1 -3 capsule/zi ; la H.I.N. 10 mg/kg corp si la PAS 12 g/zi.
Tratamentul cu Streptomicina va fi sustinut pina la doza totala de 90 g (trei luni) si va impune un control sistematic O.R.L. pentru depistarea precoce a atingerilor stibulare sau cochdeare (audio-grama).
Ca medicatie antiinflamatorie se asociaza derivatii cortizonici Prednison 40 mg/zi sau Delta-cortizon, doua luni, dupa care se scade progresiv la doza de 20 mg/zi timp de trei

• patru luni. Foarte importanta este vitaminoterapia : vitamina C 600 mg

• 1 g/zi ; complex B ; piridoxina (pentru prenirea nevritelor) ; vitamina A .si D 3•5 drajeuri/zi. Ca tratament simptomatic se administreaza anti-colinergice. antispasmodice si, in caz de diarei rezistente, Carbonat de Ca 10•20 g/zi. Clorura de K 2•3 g/zi, Mecopar 6 lete/zi, Bis-mut Carbonic 10•20 g/zi.
In faza de intretinere, doua

• trei luni, bolnavul se mobilizeaza prin camera. in aceasta faza Streptomicina se opreste si se continua cu H.I.N. 10 mg/kg corp si vitaminoterapie.In faza de consolidare bolnavul isi reia treptat activitatea care va ramine insa cu un orar redus, cu respectarea aceleasi medicatii ca in faza precedenta. Aceasta etapa dureaza 6 luni•1 an. Se apreciaza ca la un an de tratament bolnavul poate sa-si reia activitatea obisnuita.
Tratamentul chirurgical se aplica in anumite circumstante : sindrom de abdomen acut (perforatie sau ocluzie intestinala) ; abces rece pe cale de fistulizare ; forma tumorala, care este o leziune irersibila si pune probleme delicate de diagnostic diferential ; hemoragii masi ce nu pot fi stapinitc prin tratament medical.
Tratamentul chirurgical se face sub protectia chimioterapiei antituberculoase.


Galerie de imagini si poze medicale: tuberculoza


imagine cu tuberculozaimagine cu tuberculoza imagini tuberculozaimagini/poza tuberculoza


Alte materiale medicale despre: Bolile intestinului subtire
Nevoile energetice sunt usor crescute la copilul tuberculos. Prin urmare, alimentele trebuie sa fie bogate in proteine, cu 20% mai mari fata de nevoil [...]
Este cea mai frecventa infectie cronica a copilului. in Europa majoritatea populatiei infantile vine in contact cu Mycobacteria tuberculozei si [...]
Este obligatorie consultarea medicului. Este o boala pulmonara infectioasa, provocata de bacilul Koch. Regimul alimentar antitoxic este obligato [...]


Copyright © 2010 - 2020 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - ContactDespre bolile intestinului subtire

  Advertisements


  Alte sectiuni
  Boli si tratamente
  Boli digestive
  Boli cardiovasculare
  Bolile infectioase
  Definitii boli
  Bolile cardiovasculare
  Bolile respiratorii
  Bolile digestive
  Handicapurile
  Bolile oaselor
  Bolile alergice
  Bolile venelor
  Drogurile
  Sistemul endocrin
  Gamapatiile monoclonale
  Bolile esofagului
  Bolile stomacului si duodenului
  Bolile intestinului subtire
  Boli de colon, rect, anus
  Bolile ficatului
  Bolile cailor biliare
  Bolile pancreasului
  Bolile splinei
  Boli perete abdominal
  Bolile peritoreului
  Boli sexuale
  Hiperuricemiile
  Insomnia
  Boli endocrine
  Boli parazitare
  Virusologie
  Bolile psihice
  Boli stomatologice
  Boli cerebrale
  Boli genetice
  Boli alergice
  Bolile ochiului
  Bolile sangelui
  Boli perete abdominal
  Boli renale  Ai o problema medicala?
  Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

  Intrebarea in cateva cuvinte
  Intrebarea cu toate detaliile
  Unde se incadreaza problema medicala?
  Scrie codul din imaginea alaturata
  Scrie codul din imaginea alaturat
  Vezi toate intrebarile