eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Bolile infectioase

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » BOLI » bolile infectioase

Malaria (paludismul)


Malaria (paludismul)
Aceasta infectie produsa de un parazit este boala cea mai raspandita in lume. In fiecare an ea afecteaza in jur de 800 000 de milioane de persoane si determina 2 milioane de decese. Ea ii ameninta in primul rand pe cei care calatoresc.

Malaria, numita si paludism, este prezenta in numeroase tari tropicale.

CAUZELE
Parazitul responsabil de malarie se numeste Plasmodium. La om, boala este determinata de doua specii ale acestui parazit (dintre caic una poale determina exitusul, Plasmodium falci-parum). Parazitul .se transmite la om prin intepatura unui tantar anofel, cu precizarea ca doar femelele inteapa oamenii. Parazitul este prezent in saliva tantarului si patrunde in corpul omenesc atunci cand tantarul infestat inteapa omul. Parazitul poate li transmis si printr-o transfuzie cu sangele unei persoane infestate.

DIAGNOSTICUL Sl TRATAMENTUL Prezenta parazitului e relevata in cateva minute prin examenul la microscop a unei probe de sange (froliu sau picatura groasa). Trebuie neaparat sa distingem malaria benigna (datorata P. vivax, ovale, sau ma /arie) de malaria cu risc crescut de deces cauzata de P. falci-parum; prima se poate contracta in numeroase regiuni calde si nu e niciodata grava (chiar daca se pot produce recaderi timp de mai multi ani, atunci cand nu c tratata); a doua e prezenta in zona intertropicala. Orice acces al acestui tip de malarie, chiar daca debutul nu pare grav, constituie 0 urgcn|a medicala. Trebuie deci sa ne gandim imediat la malarie atunci cand apar febra si tulburarile digestive care deseori sunt considerate drept semne de hepatita sau salrnoneloza, la intoarcerea dintr-o calatorie intr-o tara cu risc crescut pentru aceasta boala, in mod normal, un tratament al malariei bine condus asigura vindecarea. Cand boala e prost tratata si cand se produc contaminari repetate de-a lungul mai multor ani, se instaleaza malaria cronica. in acest caz apar anemia cronica, icterul, marirea splinei (cu risc de ruptura) si o astenie marcata.

MEDICAMENTELE ANTIMALARICE Folosirea preventiva a medicamentelor antimalarice este absolut necesara atunci cand o persoana calatoreste intr-o tara unde malaria cu P.falci-parum se afla in stare endemica. Tratamentul trebuie neaparat inceput inainte de plecare, trebuie urmat cu strictete la locul respectiv si continuat la intoarcere timp de cel putin 6 saptamani.
In majoritatea tarilor tropicale tipul de malarie cel mai periculos a dobindit rezistenta la clorochina, unul dintre produsele principale ale tratamentului antimalaric. in consecinta trebuie folosit un all medicament si pentru aceasta trebuie solicitat un specialist. Aceeasi indicatie e valabila si in cazul in care sejurul este mai mare de 3 saptamani. Indicatiile terapeutice trebuie silite de un medic, inaintea plecarii. Cand malaria se manifesta si e confirmata rapid (prin evidentierea /'. falcipamm in sange), trebuie tratata de urgenta cu medicamentele corespunzatoare. Chinina, cea mai veche dintre antimalarice, ramane intotdeauna eficace, cu exceptia unor regiuni limitate ale Asiei. Ea se administreaza pe cale in-travenoasa in cazurile grave sau in prezenta varsaturilor, in aceasta situai ie fiind necesara internarea in spital.

SFATURI PENTRU CEI CARE CALATORESCInainte de a pleca:


- consultaji un centru specializai.

- tratamentul preventiv e in functie de (ara unde veti calatori.
In unele regiuni, parazitul devine rezistent la medicamentele utilizate, deci e recomandabil sa dispuneti de informatii specifice si actualizate. Rezistenta la medicamente face obiectul unei supravegheri permanente la scara internationala si e actualizata anual.
- in caz de sarcina, exista unele contraindicatii care variaza in functie de produs.


La locul respectiv:

- de indata ce apune soarele, purtati haine care sa va acopere membrele superioare si inferioare, iar noaptea protejati-va cu o plasa pentru tantari impregnata cu insecticid; nu ezitati sa folositi tot arsenalul de produse impotriva tantarilor.
La intoarcere:In caz de febra, la intoarcerea dintr-o tara tropicala e important sa consultati un medic, in primele 24 sau 48 de ore.


ACCESELE DE MALARIE

Parazitii responsabili de malarie ajung intai in ficatul bolnalui. Ei invadeaza si distrug globulele rosii (hematii), ceea ce duce la accesele de febra caracteristice bolii (acces de malarie), si la o diminuare a numarului de globule rosii (anemie). Proliferarea parazitului in sange este rapida: hematiile infestate se sparg, eliberand in sange parazitii pe care-i contin si care infesteaza imediat alte hematii.
Aceste momente corespund acceselor de malarie care se repeta zilnic sau la 2, 3 zile. La fiecare acces temperatura creste la 40 sau 41A C, produce frisoane, apoi ea coboara si este insotita de transpiratii importante si de o senzatie de frig.
La sfarsitul crizei de malarie, bolnal e epuizat. El are o culoare palid-galbuie, conform gradului de anemie (diminuarea numarului de globule rosii).


Galerie de imagini si poze medicale: malaria


imagine cu malariaimagine cu malaria imagini malariaimagini malaria poza despre malariapoza despre malaria


Alte materiale medicale despre: Bolile infectioase

Tuberculoza (TBC) a fest dintoldeauna, in toatA lumea civilizatA, o problemA majorA de sAnAtate publica. Spre deosebire de Variola si poliomieli [...]
Definitie Boala acuta infectioasa si contagioasa specific umana, ce afecteaza sugarii si copiii mici, cu evolutie benigna autolimitanta, caracterizat [...]
Definitie Boala infectioasa si contagioasa specific umana data de virusul rubeolic. caracterizata printr-o evolutie autolimitanta cu adenopatii carac [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - ContactDespre bolile infectioase

Alte sectiuni
Boli si tratamente
Boli digestive
Boli cardiovasculare
Bolile infectioase
Definitii boli
Bolile cardiovasculare
Bolile respiratorii
Bolile digestive
Handicapurile
Bolile oaselor
Bolile alergice
Bolile venelor
Drogurile
Sistemul endocrin
Gamapatiile monoclonale
Bolile esofagului
Bolile stomacului si duodenului
Bolile intestinului subtire
Boli de colon, rect, anus
Bolile ficatului
Bolile cailor biliare
Bolile pancreasului
Bolile splinei
Boli perete abdominal
Bolile peritoreului
Boli sexuale
Hiperuricemiile
Insomnia
Boli endocrine
Boli parazitare
Virusologie
Bolile psihice
Boli stomatologice
Boli cerebrale
Boli genetice
Boli alergice
Bolile ochiului
Bolile sangelui
Boli perete abdominal
Boli renale

Ai o problema medicala?
Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

Unde se incadreaza problema medicala?

Scrie codul din imaginea alaturat

Vezi toate intrebarile