eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Bolile ficatului

NAVIGARE RAPIDA: » Pagaina principala » BOLI » bolile ficatului

Afectiunile cel mai des intalnite ale ficatului

Trimite pe messenger Versiune pentru tiparire

AFECTIUNILE CEL MAI DES INTALNITE ALE FICATULUI

          Hepatitele virale sunt provocate de cele mai multe ori de virusurile hepatice de tip A, B, C, D, E, F, G. In cursul cercetarilor contemporane se vor depista cu siguranta noi tipuri de afectiuni, care inca nu se cunosc la ora actuala.

Hepatita provocata de virusul A deseori provoaca epidemii mai ales la copii si soldati, care locuiesc in grupuri si nu respecta regulile igienice, de aceea afectiunea se mai numeste “boala mainilor murdare”. Infectia se transmite in special prin sistemul digestiv. Ataca celulele parenchimului hepatic si circula prin vasele sanguine. In majoritatea cazurilor provoaca aparitia icterului.

Aceasta afectiune a fost studiata pentru prima oara de cercetatorul rus Botchin, de aceea in literatura se mai numeste boala Botchin. In timpul celor doua razboaie mondiale hepatita a facut ravagii, murind foarte multi soldati nu datorita gloantelor inamicului, ci datorita virusurilor hepatice. Hepatitele sunt si in ziua de astazi foarte raspandite, mai ales hepatita provocata de virusul de tip C, care a devenit un motiv major de ingrijorare a populatiei de pe intreg mapomondul. Afectiunea este considerata a fi echivalenta cu SIDA si ataca sistemul imunitar al organismului uman. Este regretabil ca pana acum nu a fost descoperit un tratament efectiv. Nici chiar inventia Interferonului cu ribovirina nu poate rezolva aceasta problema.
          Virusul de tip A patrunde in organism de cele mai multe ori pe cale orala. Perioada de incubatie dureaza 2 – 6 saptamani. In timpul infectiei virusul hepatic de tip A poate fi depistat si in sange, in sucul duodenal si in fecale. Vectorul principal al infectiei este apa.

          Virusul hepatitei de tip B patrunde in organism prin sange in timpul lucrarilor dentare, prin seringi nesterilizate sau prin contacte sexulale. Un pacient infectat cu HBs poate deveni contagios o durata de timp foarte indelungata, uneori intreaga viata . Perioada de incubatie a HBs este de la 6 saptamani pana la 6 luni. Acest virus nu se depisteaza in sucul gastric si nici in fecale. Se inactiveaza la incalzire de +160 grade Celsius timp de 60 minute. HBs se depisteaza dupa cresterea transaminazelor, gama globulinelor, reactia serologica, punctie biopsica hepatica si microscopie electronica.

In cazul infectiilor ficatul are o culoare mai rosie, se micsoreaza sau se mareste considerabil in volum (. 1, 2, 3), apar noduli, care de multe ori se transforma in carcenomi (. 2,5), provocand ciroza ficatului. Analizele efectuate cu ajutorul microscopului electronic au demonstrat aparitia schimbarilor structurale atat in parenchim cat si in mezenchim (. 6,7,8,9). Astfel ficatul degenereaza, apoi se cronicizeaza, schimbandu-si forma, structura si functia .

          Simptomele cele mai frecvente sunt aparitia tulburarilor dispeptice-atribuite unor mese mai grele, disparitia apetitului de mancare, aparitia greturilor, modificari ale fecalelor: constipatie, diaree, fecale deschise la culoare. Apar dureri epigastrice cu aspect de colica biliara. Uneori infectiile hepatice au debut cu aspect gripal, alteori apar atralgii, miolgii, lambalgii, febra, tumefieri articulare, imbracand un aspect “reumatismal”. Dar primul simptom care indica existenta infectiei hepatice este aparitia icterului. Hepatita virala evolueaza in trei faze: preicterica, icterica si de rezolutie. Faza preicterica dureaza de la 3-4 zile pana la 3-4 saptamani. Apare astenia, insomnia, cefalia, tulburari dispeptice, stare subfibrilara, apar dureri in zona hipocondrului drept sau in fosa iliatica dreapta. Pot aparea manifestari de urticarie, herpes – zoster, irtatii meningiene.

          La examenul de laborator se constata hepatomegalie cu o usoara sensibilitate a splinei, urobilinogenie, cresterea transaminazelor, reactii pozitive la sulfat de zinc si cefalina – colesterol. Sunt cazuri cand afectiunele ficatului nu provoaca aparitia icterului., care poate dura de la 2-3 pana la 6-8 saptamani. Dupa aceasta perioada apare pofta de mancare, trece starea fibrilara si urina hipercroma. De asemenea dispar scaunele decolorate.

          In cazul prezentei virusurilor hepatice creste bilirubina precum si raportul de bilirubina directa si totala cu pana la 10-25%, se mareste timolul, cresc j-globulinele , sarurile biliare si transaminazele, iar steriobilinogenul scade.

          In cazurile vindecarii ficatul revine la valori normale. Starea generala a pacientilor se imbunatateste si astenia dispare. Se normalizeaza cantitatea de bilirubina si de urobilinogenie, desi in multe cazuri timolul poate ramane ridicat. Probele indicatoare la hepacitoza se normalizeaza.

          Pacientul poate fi considerat sanatos in urmatoarele conditii: morfologia ficatului se incadreaza in valori normale, se normalizeaza transaminazele si gama globulinelor, revine capacitatea de munca, dispare total antigenul respectiv. Pentru determinarea valorilor care influenteaza starea reala a pacientului este necesar sa fie interpretate corect analizele, nu numai de catre medic dar si de catre pacient.

          Primele simptome ale infectiilor hepatice sunt aparitia antigenului sau a anticorpilor virusurilor respective: AgHBs;     anti- HCV; HDV in citoplasma si in nucleele celulelor hepatice si ale sangelui. Determinarea gradului de multiplicare a nucleocapsidelor (viremia sau incarcatura virala) poate constata situatia reala a procesului de infectie virala.

          In cazul infectiilor cu HBs, care includ ADN bicatenar apar anticorpi anti HBc; anti HBe sau anti HBs. La aparitia HBc replicarea AgHBs este foarte activa, si poate dura timp de mai multi ani de zile daca tratamentul nu este efectiv. Aparitia anti Hbe si a anti HBs in celulele sanguine si ale ficatului indica aparitia rezistentei organismului precum si inceputul eliminarii virusurilor din celule.

O alta situatie poate fi atunci cand anti HBs nu se formeaza si virusurile continua sa se inmulteasca intens pana la aparitia cirozei, daca tratamentul nu este efectiv. Prezenta anti HBe indica existenta fazei acute a infectiei si a persistentei multiplicarii intensive al ADN- ului viral.

          AgHBs este elementul sigur al persistentei hepatitei B in celulele sanguine si hepatice. Daca timp de 6 saptamani AgHBs nu dispare inseamna ca hepatita virala se cronicizeaza si poate persista timp de multi ani de zile.

          AntiHBc si AntiHBe. Primul tip de anticorpi se localizeaza numai in celulele hepatice, iar al doilea tip se gaseste atat in celulele hepatice cat si in cele sanguine. AntiHBe indica prezenta fazei acute, si de cele mai multe ori dispare in 2 saptamani. Daca AntiHBe nu se elimina timp de cateva saptamani, atunci infectia se acutizeaza.

          AntiHBc este primul simptom al aparitiei imunitatii organismului fata de AgHBs. AntiHBc poate fi clasat cu imunoglobulinele (IgM), care apar in perioada regenerarii ficatului. Concentratia mare de AntiHBs indica o faza mai indelungata de replicatie virala in celulele hepatice. AntiHBc se echivaleaza cu IgG, care poate ramane in organism toata viata .

          AntiHBe apare in organism dupa AntiHBc. Ei nu sunt corpi de neutralizare ci servesc ca informatie ca AgHBe se converteste in AntiHbe si coreleaza cu replicarea intensa a virusului hepatic in celulele hepatice. AntiHBe poate fi pastrat in sange de la cateva luni de zile pana la cativa ani.          AntiHBs apar ultimii in procesul infectiilor cu AgHBs si indica inceputul eliminarii virusurilor din organism. Este un simptom de aparitie a imunitatii organismului fata de infectie.

INTERPRETAREA REZULTATELOR DE LABORATOR  PRIVIND SITUATIA INFECTIILOR HEPATICE

Rezultatele obtinute in laborator trebuiesc interpretate nu numai de catre medici dar si de catre pacienti. O colaborare buna dintre pacient si medic ajuta la rezolvarea mai rapida a problemelor legate de sanatatea pacientilor. Interpretarea rezultatelor analizelor de laborator trebuie facuta corect si deschis. Pacientul trebuie sa stie adevarul despre situatia sanatatii sale. Bineinteles ca in multe cazuri sunt suspiciuni asupra unor aspecte, care pot ramane neclare pana la efectuarea altor analize ce pot clarifica situatia, dar totul trebuie explicat pacientului, ca si el sa inteleaga clar ce si cum trebuie facut pentru rezolvarea rapida a problemelor aparute.

Un exemplu de interpretare a rezultatelor in cazul infectarii cu virusul AgHBs:

Prezenta AgHBs Interpretarea rezultatelor

1. - + infectie tardiva

2. + - infectie acuta

3. + + infectie acuta

         

Conform rezultatelor obtinute se pot determina fazele de infectie. In cazul 1 sunt prezenti anticorpii AgHBs, ceea ce inseamna ca infectia a fost facuta mult mai inainte, deoarece a aparut deja o reactie a organismului care a produs anticorpi. In cazul 2 este prezentata o alta situatia in care sunt prezente numai antigenele, AntiHBs nefiind inca produsi in organism- faza acuta a infectiei. In cazul 3 sunt prezente atat antigenele cat si anticorpii (AntiHBs si AgHBs). Procesul de infectie este activ, dar se cronicizeaza, deoarece sau produs anticorpii.

Test pentru determinarea infectiilor acute:

Prezenta AgHBs ; Interpretarea rezultatelor

 - - Antigenele si anticorpii sunt absenti

 + + Hepatita cronica sau acuta

 + - Stadiul timpuriu al infectiei

 - + Stadiul de eliminare a virusurilor

 Test pentru determinarea aparitiei imunitatii organismului:

Prezenta Prezenta Prezenta Interpretarea rezultatelor

AgHBs AntiHBc AntiHBs

 + - - Stadiul timpuriu de infectie

 + + - Nu necesita vaccinare

 - + + Nu necesita vaccinare

 - - + Imunitate scazuta

 - + - Se recomanda imunizare

 - - - Vaccinare necesara 

Test pentru determinarea nivelului patologic in cazul infectiilor cronice:

 AgHBs AntiHBe AntiHBc Interpretarea rezultatelor

 + - - Stadiul timpuriu sau purtator al infectiei

 + + + Infectie acuta timpurie sau tarzie

 + + - Infectie acuta sau cronica- purtator.

 + - - Purtator de infectie

 - - - Eliminarea infectiei

Hepatitele provocate de virusul C reprezinta un motiv de teama pentru intreaga omenire, ce poate fi at cu HIV, deoarece se manifesta aproape in acelasi mod. Acest virus s-a raspandit in ultimele decenii pe intreg mapomondul regland densitatea populatiei umane. Cu cat populatia este mai densa cu atat infectiile hepatice se intalnesc mai des - aceasta este o lege a naturii care functioneaza si pentru fiinta umana. Dupa unele date oficiale pana la ora actuala s-au inregistrat aproximativ 175 milioane de persoane infectate cu HCV in intreaga lume. In Romania, conform unor date oficiale, s-au inregistrat pana in 2002, 1,2 milioane de cazuri (o cifra foarte probabila, deoarece in fiecare zi se descopera cazuri noi la persoane care nici nu banuiau ca ar fi infectate.

          Virusul hepatic C se transmite in majoritatea cazurilor prin sange, mai ales prin donarea sangelui de catre indivizii purtatori ai acestui virus- care pana nu demult nu putea fi depistat. Infectiile virale provoaca de cele mai multe ori ciroza ficatului, o afectiune fatala pentru organismul uman. Transtul ficatului nu rezolva problema infectiilor virale, deoarece si organul transtat poate fi infectat, virusul circuland prin sange. Pe masura ce consecintele globale ale infectiei cu HCV devin tot mai evidente se acorda o atentie si mai mare stoparii raspandirii acestor infectii si a elaborarii noilor tehnologii de tratare a acestor afectiuni, utilizand cele mai noi metode de cercetare.

          Hepatitele provocate de virusurile C sunt cele mai agresive si mai periculoase prin faptul ca aproximativ 80% din cazuri evolueaza spre ciroza activa – forma clinica cu prognostic sumbru

          Pana in prezent unica metoda pentru stoparea multiplicarii virusurilor hepatice este considerat preparatul INTRON A (Interferon alfa – 2b, recombinant injectabil care se administreaza impreuna cu REBETOL (ribovirina, USP) capsule. Acest preparat are o serie de actiuni adverse care deregleaza intregul organism, multi pacienti neputandu-l suporta, mai ales atunci cand organismul este slabit. Dar o alta alternativa nu exista in momentul de fata, acest fapt indicand importanta cercetarilor stiintifice.

          Utilizarea Interferonurilor in stoparea infectiilor virale nu este cea mai buna cale, deoarece aceste preparate au o actiune profilactica, adica stopeaza procesul de infectie pana la declansarea multiplicarii virusurilor. Dar daca multiplicarea virusurilor este in plina desfasurare interferonul nu mai are efect.

          In timpul cercetarilor infectiilor virale s-a constatat o particularitate a virusurilor, care inca nu a fost exploatata – specificitatea infectiilor. Virusul infecteaza selectiv numai o anumita specie de organisme, ba chiar numai anumite tesuturi a unuia si acelasi organism. Multiplicarea virusurilor este obligatorie nu numai intr-un singur tesut, el trebuie sa parcurga etape de dezvoltare si in alte tesuturi. Cunoscand morfogeneza anumitor virusuri prin anumite actiuni, multiplicarea virusurilor poate fi stopata.

          Experientele noastre, de utilizare a proteinelor nespecifice extrase din anumite specii de insecte, au demonstrat, ca in cazurile in care se introduc in sange aceste proteine, virusurile hepatice stopeaza multiplicarea la etapa de ansamblare a acidului nucleic in capside. Acidul nucleic neansamblat se distruge si se elimina din organism.

Acest fenomen a fost utilizat pentru elaborarea preparatului  Hepatito-liz utilizat in Centrul Stiintific Aplicativ „INSECT FARM” timp de mai multi ani de zile. Preparatul nu da reactii adverse grave, ci doar aparitia unor stari de slabiciune si greata dimineata timp de 15-20 minute dupa administrare. Proteina se obtine sub forma de proteine liofilizate incluse in capsule speciale, care pot trece de primul segment al stomacului, unde mediul este acid. Preparatul patrunde imediat in sange, deoarece stomacul este gol. Penetrarea se efectueaza in regiunea duodenului unde absorbtia in sange este mai buna.

A fost experimentata si o alta varianta a utilizarii preparatului, SBA fiind inglobata in supozitoare speciale, care includ mai multi componenti. Astfel, SBA este absorbita mult mai repede, la nivelul rectului, de unde trece in sange si ulterior la ficat.

Pacientii cu probleme hepatice au o permanenta stare de oboseala,  transaminazele si gama globulinele se maresc, iar trombocitele scad vertiginos.

La ecografie se observa daca ficatul este marit, daca vena porta are diametrul marit, splenomegalie, o structura neomogena a ficatului si chiar formatiuni tumorale (carcinom, adenom, chisturi), calculi la ca biliara (.16-25), care duc la litiaza biliara (.26-31).

In cazurile de ciroza hepatica apar varicele esofagiene si  sangerari ale gingiilor, care duc la scaderea trombocitelor, iar in cazurile infectiilor cu virus hepatic trebuie tinut un regim alimentar foarte strict (dieta model este prezentata in aceasta lucrare).

Analizele pacientului, dupa tratamentul cu „Hepatito-liz”, se schimba radical.
Alte materiale medicale despre: Bolile ficatului

la un lot de 140 femei si 202 barbati, intre 6-70 de ani s-a aplicat pe langa un tratament general (melcalcin, polenapin, proposept) si tratame [...]
Prostata se gaseste sub vezica urinara, la nivelul de unde pleaca uretra, prin care se elimina urina. La barbatii in varsta, se produce o c [...]
Sanii sint sediul multor afectiuni fatale si care pot fi prevenite la femei si in mod frecvent pol da indicii pentru alte afectiuni sistemice alil la [...]


Copyright © 2010 - 2021 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - ContactDespre bolile ficatului

  Alte sectiuni
  Boli si tratamente
  Boli digestive
  Boli cardiovasculare
  Bolile infectioase
  Definitii boli
  Bolile cardiovasculare
  Bolile respiratorii
  Bolile digestive
  Handicapurile
  Bolile oaselor
  Bolile alergice
  Bolile venelor
  Drogurile
  Sistemul endocrin
  Gamapatiile monoclonale
  Bolile esofagului
  Bolile stomacului si duodenului
  Bolile intestinului subtire
  Boli de colon, rect, anus
  Bolile ficatului
  Bolile cailor biliare
  Bolile pancreasului
  Bolile splinei
  Boli perete abdominal
  Bolile peritoreului
  Boli sexuale
  Hiperuricemiile
  Insomnia
  Boli endocrine
  Boli parazitare
  Virusologie
  Bolile psihice
  Boli stomatologice
  Boli cerebrale
  Boli genetice
  Boli alergice
  Bolile ochiului
  Bolile sangelui
  Boli perete abdominal
  Boli renale  Ai o problema medicala?
  Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

  Intrebarea in cateva cuvinte
  Intrebarea cu toate detaliile
  Unde se incadreaza problema medicala?
  Scrie codul din imaginea alaturata
  Scrie codul din imaginea alaturat  Vezi toate intrebarile