eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Dermatoze

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » GHID MEDICAL » dermatologie » dermatoze

Herpes


Herpes
Afectiune produsa de un rus cu afinitate dermo si neurotropa, care poate patrunde in organism pe cale orala, respiratorie, mucoasa genitala, piele, conjunctiva ; este un rus ADN auto si eteroinoculabil.
Herpesul esle o dermatoza banala, intilnita la adult pe piele sau mucoase, mai ales pe buze, perioral, mucoasa genitala, fese, obraji, putind sa apara in orice teritoriu. Eruptia este precedata de senzatie locala de prurit sau usturimi si se manifesta prin placi eri-iematoedematoase, pe caro se dezvolta rapid cule grupaje in buchet. Continutul clar al culelor se tulbura dupa 12 zile, apoi se sparg in citeva ore pe mucoase, sau in cileva zile pe tegument, realizind eroziuni punctiforme sau policiclice, care se acopera do cruste brune-rosietice; acestea cad destul de rapid lasind pete eri-tematoase, care se sterg in zilels urmatoare. Putem Sntilni adenopatie satelita, usor sensibila si o febra ridicata in unele localizari ale herpesului. Durata evolutiei este de 510 zile. De obicei gasim o singura placa, dar uneori intilmm 23 placi in aceeasi regiune.
Herpesul genital merita atentia noastra, fiind o localizare frecventa care necesita diferentierea de sifilomul primar. Apare ca o placa eroziva, cu margini policiclice si eritem inflamator la periferie ; suprafata ero/iva este acoperita de un exudat cenusiu-galbui.
Exista forme abortive, fara cule aparente, sub forma de placi eritematoedematoase pruriginoase sau insotite de arsura; de asemenea forme gigante, flictenulare, herpesuri trenante cu duratei i'.e citeva saptamini. Ca localizari, pe linga cele enumerate mai sus, mentionam unele care pun probleme de diagnostic; herpes toracic, al miinilor, antebratelor, degetelor sint dureroase si fac frecvent idenopatie; herpesul faringian pe linga febra duce si la alterarea starii generale ; herpesul ocular este generator de keratite. Herpesul surne in cursul bolilor infectiouse, in gripa, meningite, pneumopatii, paludism, dupa vaccinari si seruri, in intoxicatii cu oxid de carboa benzol; in infectii de focar dentar, amigdalian, otic, sinu-sal; in tulburari digestive, in insolatie, socuri, traumatisme ; forme extensive si prelungite surn la bolnai cu hemopatii maligne (Icncoze, reticuloze, sarcoame, Hodgkin).


Tratament. Vitamina C in doze mari 12 g pe zi, 1015 zile da rezultatele cele mai bune, tamina Bi, gamaglobuline, autohemoterapie ; local aplicatii de apa oxigenata fierbinte, pudra denna-toi, badijonari cu solutie de nitrat de argint 3%, pioctanine (cristal olet 1%).Alte materiale medicale despre: dermatoze
Afectiune cutanata sub forma unei eruptii ve-ziculare grupate, situata pe piele sau pe mucoase (ex. herpes la-bial, herpes genital etc.)\' Dintre [...]
SIMPTOME a amorteli, intepaturi sau arsuri ale organelor genitale. a senzatie de arsura la urinare sau in timpul actului sexual. a urinare [...]
Varicela este o infectie primara cu virusul varicela zoster. Herpesul zoster este o reactivare a unui virus latent din radacina ganglionului poste [...]


Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - ContactDespre dermatoze

  Alte sectiuni


  Ai o problema medicala?
  Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

  Unde se incadreaza problema medicala?

  Scrie codul din imaginea alaturat  Vezi toate intrebarile